Patru scenarii pentru fuga lui Voronin

Voronin nu accepta sa iasa din istorie ca Nicolae Ceausescu. El prefera sa fuga. Dar unde va fi mai cald pentru el si pentru clanul lui?

• Fuga in Rusia
Avand in vedere ca Vladimir Putin si Dmitri Medvedev au aratat intelegere pentru drama lui, generalul de militie isi cauta linistea pe Volga. Asa cum isi facea iluzii si Slobodan Milosevici. Rusia este insa, pe cat de mare, pe atat de complicata. Curtea de Apel Chisinau l-a achitat pe 17 iulie pe generalul Valeriu Pasat pentru vanzarea rachetelor Uragan si a 21 de avioane de vanatoare MIG-29, pe cand era ministrul Apararii catre Statele Unite ale Americii. Desi contractele poarta semnatura lui Voronin, Pasat a ramas singurul vinovat, desi nu putea vinde nici o pusca fara aprobare prezidentiala. Asa ca Pasat abia asteapta sa-l vada pe Voronin prin Rusia. Acelasi Voronin l-a atacat vehement pe Anatolii Ciubais, pe care l-a considerat capul mafiei din R. Moldova. De aceea, generalul de militie nu va scapa nici peste Urali;

• Fuga in Belarus
Este prea tarziu. Aleksandr Lukasenko a facut pasul spre Uniunea Europeana si, chiar daca nu e convins sincer, va vrea sa ramana consecvent. Usile i se inchid lui Voronin in Venezuela si in Cuba;

• Fuga in Romania
Chiar daca ar miza pe bunele relatii mai vechi cu Traian Basescu, liderul de la Cotroceni nu-i iarta obraznicia. Portile Tarii s-au inchis pentru tradatori.

• Fuga in Israel
Este singurul lor unde ar putea fi primit o vreme, pana cand s-ar putea supara Barack Obama. Prin intermediul lui Mark Tkaciuk, Voronin are foarte bune relatii cu Avigdor Lieberman, actualul ministru de Externe de la Ierusalim.

O chestiune de aritmetica electorala
Adio, tovarase Voronin! Vin procurorii! Alegerile din cele sase judete ale Basarabiei (fiindca numai acolo a avut loc scrutinul) s-au incheiat printr-o victorie incerta a Opozitiei: poate forma un guvern daca aroganta lui Marian Lupu (foto) va fi satisfacuta, dar nu va reusi sa aleaga un nou presedinte fara sa cumpere minimum 8 comunisti de tip nou. Partidul Comunistilor a infrant (sigur, nu cu 80% din voturi, cum poftea generalul de militie), dar nu poate face nimic doar cu cele 43 de mandate. Daca Marian Lupu primeste pe tava functia de presedinte, se intoarce la matca bolsevica si adauga la zestrea comuna cele 8 mandate, vor avea impreuna 61, deci exact atat cat le trebuie ca sa aleaga un premier si un sef de stat. Coincidenta dracului, dar baietii au lucrat perfect ca sa iasa taman 61 de mandate din totalul de 101. Asa ca degeaba se lamenta Voronin ca facatorii de sondaje au spalat si ei vreo 300.000 de euro: socoteala din targ s-a potrivit perfect cu cea de la partid. Asa ca la Chisinau se face cercetare sociologica!

Kremlinul nu stie cui sa dea banii
La prima vedere, Moscova este intr-o situatie comica. A promis jumatate de miliard de dolari lui Voronin, iar acum nu stie cui sa dea banii. Deocamdata, l-a invitat la discutii pe Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat. Trebuie sa sondeze apele Opozitiei. Dupa care va discuta cu Marian Lupu si va incerca sa-l convinga sa revina langa Voronin. Gomos si suficient, Marian Lupu vrea musai sa ajunga prezident, dar i-ar conveni mai mult prin vot popular. Aceleasi aplecari are si Serafim Urechean. Asa ca in pretinsa Opozitie democratica avem deja doi virtuali candidati la presedintie. Pana atunci insa va ramane generalul de militie in functia de presedinte, dar, daca Opozitia nu-i va taia toate prerogativele insusite abuziv contra Constitutiei, trogloditul ii va juca in picioare pe toti “democratii”. Pentru a-si salva pieile, procurorii vor incepe sa adune material pentru dosarul vechiului prezident fiindca individul se face vinovat de crime, de diversiune antistatala si de bataile crunte, aplicate tinerilor nevinovati. Daca “democratii” de toate culorile nu vor sprijini aceasta pornire naturala a procurorilor, atunci tinerii politicieni de la Chisinau se vor compromite iremediabil in fata alegatorilor.
Daca Opozitia va forma Guvernul si va reusi sa traverseze criza, cu sacrificii minime, in cel mai sarac stat european, atunci Partidul Comunistilor va trece spre cimitirul umbrelor politice. Noii invingatori trebuie sa demonstreze ca se poate si fara bastanul coruptilor de la Chisinau. Aici se cere o interventie decisiva din partea Uniunii Europene, in general, si din partea Romaniei, in special. Daca aceste forte vor trata cu superficialitate conflictul geopolitic din Basarabia, atunci tinerii au iesit degeaba in strada. Vor avea doua iesiri: ori emigreaza in masa, ori sfarama zidul lagarului, cum au facut conationalii lor din Romania in decembrie 1989. Cu toate sacrificiile colaterale, vor putea atunci sa-i puna pe liderii Europei in fata faptului implinit, ca in martie 1918… Deocamdata, falia de pe Prut se adanceste. Rusia a oferit 500 de milioane de dolari, China a plusat cu un miliard. De unde pana unde? Concomitent, Uniunea Europeana intinde cu zgarcenie 300 de milioane de euro. E criza!

Intre Rusia si Occident
Dupa ce au aruncat R. Moldova in zona gri a extinderii UE, alaturi de Ucraina, Belarus, Azerbaidjan si Georgia, ganditorii de la Bruxelles tot nu dau semne ca pricep ce face Rusia in “vecinatatea apropiata” - a se citi fostul imperiu sovietic. Chiar daca Traian Basescu a cerut de mai multe ori a solicitat de mai multe ori abordarea R. Moldova alaturi de Croatia, Serbia si Albania. Si totusi, unele semne de veghe apar in Occident. “Vreau sa felicit cele patru partide care s-au aflat pana acum in opozitie pentru victoria rasunatoare in alegeri. Comunistii si, in primul rand, domnul Voronin au pierdut fara echivoc acest scrutin. Sa nu uitam ca din cauza fraudelor din aprilie au fost necesare alegerile anticipate”, a explicat Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.
Voronin ar fi vrut un Marian Lupu tras de sfori, dupa modelul tandemului Putin-Medvedev, dar depinde ce oferta vor face Cei Trei pentru orgoliul neocomunistului vopsit. “Nezavissimaia Gazeta” il lauda pe Lupu ca e “statalist”, dar nu-l uita nici pe Serafim Urechean. Prin urmare, din perspectiva ruseasca, orice “statalist” este mai valoros decat toti unyonistii (Sic!) din Basarabia. “O majoritate care s-a exprimat in favoarea a patru partide proeuropene a determinat incheierea unei ere politice, iar ideologia lui Marx si Lenin, care candva guverna viata oamenilor de la Berlin pana la Vladivostok, a trecut in cartile de istorie”, subliniaza “The Times”. Pentru cei de la “The Independent”, limba moldoveneasca exista: "O ţară fără ieşire la mare, mai mică decât Elveţia, prinsă între România, la vest, şi Ucraina, la est, Moldova este cea mai săracă ţară din Europa: aproape un sfert din populaţia sa de 4,3 milioane trăieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi. Citată adesea ca un loc-reper pentru traficul cu arme, droguri, organe sau persoane, a fost, de-a lungul întregii sale istorii, în centrul unei lupte între Est şi Vest. În ultimii 20 de ani, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, din care a făcut parte începând din al Doilea Război Mondial, lupta pentru hegemonie s-a intensificat. Limba moldovenească, literatura şi multe dintre tradiţiile ţării sunt asemănătoare cu ale României, din care a făcut cândva parte, însă dominaţia sovietică a schimbat toate acestea".

Dorin Chirtoaca, un lider apreciat si in Romania
Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu si de Dorin Chirtoaca, a adunat cele mai multe voturi de la cetatenii moldoveni din afara frontierelor. Cei mai dinamici basarabeni au votat in strainatate dupa cum urmeaza: 42,2% pentru Partidul Liberal; 32,5% - Partidul Liberal Democrat; PCRM – 9,5%; PDM – 6%; AMN – 5,8%; PPCD – 2,6%. In total, au votat 15.297 de basarabeni din afara statului. Foarte putin, dar trebuie sa luam in considerare si piedicile puse de regimul Voronin pentru desfasurarea unui scrutin normal. Cel mai apreciat lider printre basarabenii plecati de-acasa este Dorin Chirtoaca.
Au inceput negocierile si rusii spera sa-l captureze pe Marian Lupu, in locul lui Voronin. Lupu are discutii cu toti si se considera cocota politica inevitabila. Pupilul nu si-a abandonat convingerile induse de Voronin: a repetat ca vrea “un tratat politic de baza”si un tratat de frontiera cu Romania, dar nu le conditioneaza de semnarea acordului de mic trafic transfrontalier. Dupa care ne sfatuieste sa incetam cu fobiile antirusesti si antiromanesti. La doua zile dupa alegeri, a fost eliberat din arestul la domiciliu si Sergiu Mocanu, considerat de Voronin un dusman personal.
Peste Atlantic, exista o grupare selecta, care cultiva o anume abordare a Chisinaului din perspectiva unor interese transnationale. Acolo nu se pomeneste nimic despre dreptul romanilor de a fi impreuna din nou. John Kerry, presedintele Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului SUA, preia modelul “puntilor” lui George W. Bush, dovedind ca nu pricepe nimic din ce se intampla la frontiera dintre NATO si spatiul ex-sovietic: "Observatorii susţin că R. Moldova este victima aşezării sale geografice, prinsă între “sferele de influenţă” ale Rusiei şi ale Europei. Eu cred că poziţia R. Moldovei poate fi punctul său forte. Prin cooperare şi efort susţinut, R. Moldova poate fi şi ar trebui să fie o punte între Europa Centrală şi de Est". Doar presa rusa o spune pe sleau ca Basarabia “se varsa” in Romania, iar noi nu am aflat inca…

Voronin a fost sprijinit de Bucuresti si Washington


-- Traian Basescu a recunoscut ca a sustinut realegerea comunistului de la Chisinau in functia de presedinte, in aprilie 2005 * Miscarea facuta cu ajutorul celor 11 deputati ai PPCD a fost un dezastru pentru partidul lui Iurie Rosca.

Declaratia presedintelui Basescu de joi cu privire la sprijinul acordat lui Vladimir Voronin in formarea unei majoritati se refera la evenimentele din primavara anului 2005, cand Voronin a fost ales pentru a doua oara presedinte al Republicii Moldova cu voturile Partidului Popular Crestin Democrat condus de Iurie Rosca. La 4 aprilie 2005 cei 11 deputati PPCD de la Chisinau au votat pentru Vladimir Voronin, moment care a coincis cu inceputul sfarsitului pentru partidul condus de Iurie Rosca. Mostenitor al Frontului Popular din perioada destramarii URSS, PPCD inregistra in mod curent scoruri electorale de peste zece procente - insa alianta cu comunistii si perceptia unei "vanzari" a electoratului au facut ca la algerile din 2009 PPCD sa nu reuseasca sa mai treaca de pragul electoral de 5%. Interventia in favoarea lui Voronin din 2005 s-a produs in con­textul "revolutiilor portocalii" din estul Europei (serie inceputa in Georgia, urmata de Ucraina, iar in Romania culoarea defunctei coalitii Dreptate si Adevar fiind cea portocalie). Conform unui fost deputat PPCD, in le­gislatura 2004-2009 indicatia ca PPCD sa voteze cu Voronin a venit din doua directii: dinspre Bucuresti si dinspre Washington.

Indicatia



Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la postul public de radio, ca presedintele Vladimir Voronin nu poate spera la ajutorul sau ca sa formeze majoritatea in Parlamentul de la Chisinau. Afirmatiile lui Basescu au venit ca urmare a unei declaratii pentru RRA a presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, potrivit careia este deschis la o colaborare cu Romania si ca nu el a facut "razboi" cu Romania, ci Traian Basescu a fost agresiv la adresa autoritatilor de la Chisinau. "Am inteles ca eu am expulzat ambasadorul Moldovei de la Bucuresti si nu Voronin pe al nostru de la Chisinau, am inteles ca noi am modificat regimul de vize si nu Voronin. Ma rog, e propaganda bolsevica si probabil presedintele Voronin si-a adus aminte ca la un moment dat i-am dat o mana de ajutor sa formeze majorita­tea de dupa alegerile trecute. Probabil mesajul acesta s-ar vrea un mesaj prin care sa arate ca ar vrea sa coopereze. De data aceasta presedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a face majoritatea de care are nevoie ca sa desemneze presedintele", a replicat seful statului roman. Declaratia lui Basescu explica apropierea de scurta durata dintre el si Vladimir Voronin din cursul anului 2005, cand Voronin s-a aflat de mai multe ori la Bucuresti si i-a facut cadou presedinte­lui roman mai multe mii de sticle de vin.
George DAMIAN

SENATUL SUA transmite un mesaj catre Rusia si Europa: Moldova nu trebuie sa fie victima "sferelor de influenta". Si cine schimba situatia? Ce zice MAE

Presedintele Comitetului pentru Relatii Externe a Senatului Statelor Unite, John Kerry, a dat publicitatii un comunicat de presa despre "alegerile istorice din R. Moldova, care ar putea determina indepartarea de la putere a ultimului partid comunist din fosta Uniune Sovietica", scrie The Examiner, citat de NewsIn. Kerry, considera ca Republica Moldova nu trebuie sa fie o victima a asezarii sale intre sferele de influenta ale Occidentului si ale Rusiei, ci, din contra, tara poate fi si trebuie sa fie o punte intre Europa Centrala si de Est.
"Acesta este un moment important pentru Republica Moldova. Este impresionat si reconfortant sa vedem cetatenii moldoveni exercitandu-si drepturile democratice intr-un proces electoral, fiind in egala masura tulburataore momentele in care divergentele politice devin violente", a subliniat senatorul american, care i-a indemnat pe politicenii de la Chisinau sa nu se lase prada intereselor personale si politice. "Liderii politici ai R. Moldova trebuie sa gaseasca un teren comun, iar daca reusesc sa lase deoparte interesele personale si politice, exista sansa descoperirii unei abordari proaspete in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta tara. Moldovenii au dreptul la un viitor mai bun si mai prosper", a indemnat John Kerry.
"Observatorii sustin ca R. Moldova este victima asezarii sale geografice, prinsa intre 'sferele de influenta' ale Rusiei si ale Europei. Eu cred ca pozitia R. Moldovei poate fi punctul sau forte. Prin cooperare si efort sustinut, R. Moldova poate fi si ar trebui sa fie o punte intre Europa Centrala si de Est", a adaugat senatorul.

Originalul aici:

Chairman Kerry Urges Cooperation After Election In Moldova

WASHINGTON, D.C. –Senate Foreign Relations Committee Chairman John Kerry released the following statement today in response to the historic election in the Republic of Moldova that may ultimately result in the unseating of the last governing Communist Party in the former Soviet Union:

“This is an important moment for the Republic of Moldova. It is inspiring and reassuring to see Moldovans exercising their democratic rights through the electoral process, but it is likewise troubling when political differences turn violent. Moldova’s political leaders must find common ground; if they can set aside their personal and political interests, there is a chance that a fresh approach to their nation’s problems may be found. Moldovans deserve a better, more prosperous future.

“Observers have claimed that Moldova is a victim of its geography, caught between European and Russian “spheres of influence”. I believe Moldova’s geography can be its strength; with cooperation and determined effort, Moldova can and should be a bridge between Central and Eastern Europe.”
07/30/2009

Vezi si
Diaconescu: Dorim sa avem in viitorul guvern de la Chisinau un partener de dialog si cooperare


Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a exprimat, astazi, in cadrul unei conferinte de presa, dorinta Romaniei de a avea in viitorul guvern de la Chisinau un partener de cooperare si dialog, informeaza Agerpres.
Diaconescu a afirmat ca, in plan bilateral, dorinta Romaniei este de a avea interlocutori deschisi si pragmatici, cu care sa coopereze in spiritul relatiilor de buna vecinatate, in acest sens existand "un interes comun si firesc".
"MAE va aborda in continuare cu deschidere, rigoare si profesionalism relatia Bucuresti-Chisinau, sustinand aspiratiile europene ale Republicii Moldova. Dincolo de aceste evaluari este firesc sa avem si un al saselea simt in privinta evolutiilor din estul Europei. Acest simt bun ne face sa fim atenti la resetari si modificari ale contextelor strategice care pot influenta direct si nemijlocit Romania", a subliniat Diaconescu. Ministrul si-a exprimat interesul ca viitorul Executiv legitim de la Chisinau, rezultat in urma unui mecanism electoral corect, care respecta regulile statului de drept, sa devina un partener de cooperare si dialog cu Romania.
Seful diplomatiei romane a reliefat necesitatea ca aceasta relatie sa continue "intr-o zona pozitiva", despre care a afirmat ca "nu poate fi decat in baza proiectului european".
El a spus ca alegerile anticipate din 29 iulie au o miza enorma pentru viitorul european al Republicii Moldova.
"Procesul electoral in Republica Moldova a fost finalizat. Am acordat o atentie particulara tuturor evolutiilor din perioada campaniei electorale. Alegerile anticipate din 29 iulie au o miza enorma pentru viitorul european al Republicii Moldova. Este important ca acest stat sa se inscrie pe un parcurs democratic", a subliniat Cristian Diaconescu.
Ministrul de Externe a aratat ca misiunea internationala de observare a alegerilor a dat publicitatii raportul preliminar, iar aprecierea este ca procesul electoral a fost in general bine gestionat si a permis o competitie politica pluralista. (Z.O.)

BASARABIA: KGB-ul a murit. Traiasca FSB-ul! Lupu', părul şi năravurile sale. Basescu si Vo-Rosca. Moldova - „prison break“? CE ZICE MOSCOVA - VIDEO

Alegeri de ieri au confirmat o stare de fapt: vectorul Moscovei rămâne dominant în viaţa politică a Basarabiei. Potrivit CEC, alegerile anticipate din 29 iulie 2009 în Parlamentul Republicii Moldova sunt considerate valabile, prezenţa la vot a alegătorilor fiind de 58.8%. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, votat de 700.000 de moldoveni, a luat 45.07% - respectiv va avea 48 de mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova are 16.40%, respectiv va avea 17 mandate de parlamentari, Alianţa „Moldova Noastră“ are 7.37% şi va avea 8 mandate, iar Partidul Liberal, votat de 14.36% dintre alegători, va avea 15 mandate.
Partidul Democrat din Moldova, cu doar 12.61% din voturi şi 13 mandate, este însă marele cåştigător al zilei, dacă avem în vedere că, la alegerile din data de 5 aprilie, acelaşi PD nu a obţinut procentajul necesar pentru trecerea pragului electoral. Rebrănduit, acest partid de buzunar al unei fosile a vechiului/noului KGB se vede în poziţia de a da ţărişoarei un nou preşedinte.
Configuraţia - după numărarea voturilor arată că de la 7 aprilie până astăzi Opoziţia acelui moment politic nu a reuşit să obţină niciun procent în plus. Uriaşa descărcare de emoţie şi energie nu a fost fructificată în niciun fel de PLDM-ul condus de Vladimir Filat, PL-ul lui Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, şi AMN-ul condus de Serafim Urecheanu.
Mare profitor al acestui scrutin este PD-ul fostului ofiţer KGB Dumitru Diacov, care a cedat scaunul de formă fostului preşedinte comunist al Parlamentului, Marian Lupu, care la rândul său a părăsit formal Partidul Comuniştilor, în urmă cu două luni.
Diacov, adus de Piotr Lucinschi de la Moscova, după ce a lucrat în România înainte de Revoluţie, pentru KGB desigur, s-a lansat în politica moldovenească, a făcut parte şi din BMD-ul condus de Serafim Urecheanu şi a fost un susţinător al candidaturii lui Vladimir Voronin la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Dumitru Diacov a dansat şi cu liberalul Oleg Serebrian şi Vladimir Filat, dansuri de societate nu chiar kazacioc, are legături de afaceri cu toată mogulimea de vârf a Moldovei, iar acum se poate spune că a dat lovitura vieţii cu „Lupul“ lui Voronin.

„Reconciliere“

Comuniştii nu obţin majoritatea doar cu cele 48 de mandate, însă obţin un scor de blocaj, astfel că adevăratul jucător al acestui moment politic devine Marian Lupu, care în alianţă cu celelalte formaţiuni în afară de comunişti ar putea lua controlul, desigur în schimbul funcţiei de şef al statului pentru lup, dat drept posibil succesor al lui Vladimir Voronin la funcţia de şef al statului cu mult înainte de evenimentele sângeroase din 7 aprilie. Previziunea s-a împlinit, ceea ce înseamnă că şi „revoluţia Twiter“ a avut rostul ei în împlinirea „profeţiei“...
Poate acest mic amănunt să ducă la o mai atentă reconsiderare a succesiunii evenimentelor din ultima perioadă de la Chişinău.
Pentru a alege însă un nou preşedinte al Republicii Moldova, este nevoie de 61 de voturi în Parlament, ceea ce înseamnă că nici formula PCRM +PD, nici cea formată din PLDM+PL+ AMN+PD nu pot decide noul şef al statului, astfel că va fi nevoie de o rundă palpitantă de cădere la pace. Opoziţia lărgită cu „Lupul“ comunist până mai ieri ar acumula 53 de mandate de deputat şi ar putea forma singură Guvernul. Semnalul căderii la pace din partea UE a plecat deja chiar de la şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, care a salutat modul în care s-au derulat alegerile legislative din Republica Moldova, cerând partidelor politice să treacă urgent la pupat în Piaţa Independenţii, respectiv „să dea dovadă de spirit de reconciliere“, anunţă AFP. „Acum, rămåne ca liderii forţelor politice din Moldova să demareze rapid, într-un spirit de reconciliere şi deschidere, alegerea unui nou preşedinte şi formarea coaliţiei de guvernare, pentru a scoate ţara din criza politică“, a adăugat Solana.

Lupul, părul şi năravurile sale

„Nu vom intra într-o coaliţie cu Partidul Comunist“, a declarat Lupu, revopsit acum democrat cu drepturi depline. El avea deja o alură potrivită, de democrat european, ca şi fostul kaghebist reconvertit la valorile homosexualităţii - Dumitru Diacov, susţinător şi promotor al organizaţiei „Gender-Doc-M“, care promovează homosexualitatea în Moldova.
Declaraţia lui Lupu cu privire la atitudinea sa faţă de comunişti a fost făcută pentru presa străină şi pentru jurnaliştii români, însă pentru jurnaliştii ruşi declaraţia sa a fost mai „nuanţată“, mai exact a afirmat că nu şi-a schimbat ideologia.
Cu o zi înainte de ziua de naştere a lui Voronin, în 24 mai 2001, a fost numit în funcţia de viceministru al economiei, iar în august 2003 este numit, prin Decret al preşedintelui Vladimir Voronin, în funcţia de ministru al Economiei al Republicii Moldova. Încă, din 2006, Marian Lupu era „prevăzut“ cel mai bun (şi unicul) succesor acceptat al lui Voronin, acceptat şi de Opoziţie. După data de de 7 aprilie, Lupu a făcut parte din echipa de „negociatori“ a comuniştilor, alături de Voronin şi cealaltă febleţe a lui Vova, Zinaida Greceanîi.







Băsescu nu mai vrea să audă de Voronin

Declaraţia bombă a zilei de ieri a aparţinut din nou preşedintelui Traian Băsescu, care „a menţionat că, la alegerile trecute, l-a sprijinit pe Voronin pentru a se putea degaja o majoritate în Parlament. Băsescu a menţionat că, în prezent, Voronin nu mai poate conta pe sprijinul preşedintelui romån în acest sens“. Declaraţia sa confirmă ipoteza comentată neoficial că, în aprilie 2005, Iurie Roşca cu PPCD-ul său a fost „stimulat“ să voteze pentru Voronin de Băsescu şi Saakaşvili. Astăzi, PPCD-ul a dispărut practic din câmpul politic al Basarabiei, ca urmare a acelei mişcări măiestre şi a jocului combinat al ilustrului Vladimir Socor, un personaj din aceeaşi familie politică cu Vladimir Tismăneanu şi a altor tkaciuci din aceeaşi specie.
O nouă cale „liberală“ şi „democratică“ se deschide Republicii Moldova, parte a fostei Basarabii aflate încă sub control rusesc/ucrainean/aeisudem farinae...

George RONCEA

MOLDOVA. Acum se va vedea cu cine merge Moscova: colonelul KGB Dumitru Diacov este "arbitrul" "pro-occidental" de la Chisinau. VEZI DOSAR si REMEMBER

Comuniştii moldoveni au obţinut 45,1% din voturi - rezultate preliminare
CHIŞINĂU / 12:54, 30.07.2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a obţinut 48 de mandate în Parlament, iar trei formaţiuni politice, între care PPCD, nu au reuşit să acceadă în Legislativ, potrivit rezultatelor finale preliminare, prezentate joi de autoritatea electorală, relatează Interlic în pagina online.
Comisia Electorală Centrală a anunţat într-o conferinţă, în care a prezentat rezultatele preliminare ale scrutinului anticipat de miercuri, că cinci dintre partidele care au candidat în alegeri au intrat în Parlament.
Potrivit autorităţii electorale moldovene, procentele obţinute de partide sunt:
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) - 704.610 voturi - 45,1%
Partidul Liberal-Democrat din (Republica) Moldova (PLDM) - 256.310 - 16,4%,
Partidul Liberal (PL) - 224.470 - 14,4%,
Partidul Democrat (PD) - 197.126 - 12,6%,
Alianţa Moldova Noastră (AMN) - 115.273 - 7,4%,
Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD) - 29.805 - 1,9%,
Partidul Social-Democrat (PSD) - 29.310 - 1,9%,
Partidul Ecologist Alianţa Verde (PEAV) - 6.473 - 0,4%.
Potrivit Comisiei, PLDM a obţinut 17 mandate de deputat, PL - 15 mandate, PD - 13 mandate, iar AMN 8 mandate. În acest moment, în cazul unei alianţe PCRM-PD, cele două partide ar întruni 61 de mandate, necesare alegerii noului preşedinte al ţării.
Trei partide nu au reuşit să obţină suficiente voturi pentru a intra în legislativ. Acestea sunt Partidul Popular Creştin-Democrat, Partidul Social Democrat şi Partidul Ecologist Alianţa Verde. Preşedintele autorităţii electorale moldovene, Iurie Ciocan, a declarat că au fost înregistrate 1.563.341 de voturi valabil exprimate, precizând că din cele 2.617.739 de buletine de vot tipărite au fost neutilizate şi anulate 1.044.135 de buletine de vot.
Ciocan a declarat că autorităţii i-au parvenit rapoarte preliminare din partea mai multor ONG-uri, precizând că legea electorală prevede în mod expres cine şi în ce condiţii poate depune contestaţii la aceasta. El a anunţat că deoarece nu au fost respectate condiţiile şi termenele de prezentare a acestor contestaţii, Comisia "doar a luat act de acestea, dar nu le-a înregistrat".
Rezultatele finale ale acestui scrutin vor fi anunţate vineri, într-o conferinţă, a declarat Eugen Ştirbu, precizând că autoritatea nu a primit încă rezultatele scrutinului de la câteva secţii de votare din srăinătate, fără să facă alte precizări.
Mediafax

Cine este "arbitrul" de la Chisinau, Dumitru Diacov ot Başcalia, reprezentantul Partidului Democrat "pro-occidental" (conform referintelor cretine de la Realitatea TV si ale posturi):

Dumitru Diacov, colonel KGB, conform presei de la Chisinau, si omul lui Piotr Lucinschi, general KGB si cel care a legalizat prezenta masoneriei in RM, se remarca si prin cei doi (ex)gineri ai sai: Gabriel Stati (foto cu Natalia Diacov, divortati recent, trei copii dintre care doi scolari - o fiica - Nalia Raluca si un fiu - Nichita Luca), fiul miliardarului Anatol, asociat în concernul ASCOM si libanezul Hammoud Mahmoud, protagonistul unui scandal cu iz de servicii secrete, intrat si in atentia SRI. Hamud/Hammoud, fost consul onorific al Libanului la Chisinau, a fost suspectat pentru trafic de fiinte umane si armament si de legaturi cu gruparea terorista Hezbollah, motiv pentru care i s-a retras cetatenia moldoveana. Ulterior, la interventia lui Diacov, Voronin i-a reacordat cetatenia. Fratele lui Dumitru Diacov a fost şef de secţie la Ministerul Securităţii RM.

Dumitru Diacov

Data şi locul naşterii: 10 februarie 1952, Kargapolie, regiunea Kurgan, Rusia-URSS.
In 1956 vine cu familia în satul Başcalia, regiune Basarabeasca.
In 1974 absolva Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Minsk - Belarus - un fel de Stefan Gheorghiu mai tare.
Până în anul 1977 a lucrat ca redactor şi redactor-şef de emisiuni la Televiziunea RSSM. Activează apoi în organele de conducere ale Organizaţiei Tineretului Comunist (Komsomol) sovietic. În perioada 1977-1979, este secretar la Comitetul de Komsomol a Comitetului de Stat pentru Radio şi Televiziune, apoi devine instructor pentru ideologie la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova. Între anii 1981–1984, Dumitru Diacov lucrează ca şef de departament la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova.
Din anul 1984 a fost corespondent în RSS Moldovenească al cotidianului moscovit Komsomolskaya pravda (pe atunci organ oficial al tineretului comunist din URSS).
Petrece apoi la Moscova, în calitate de consilier al Secretarului Comitetului Central al Organizaţiei de Komsomol din URSS (Moscova), trei ani (1986-1988).
Între anii 1988 şi 1989 a fost consultant la Departamentul de Relaţii Externe al Comitetului Central al PCUS, iar apoi între 1989 şi 1993 a fost Şeful biroului Agenţiei de Ştiri TASS în România, la Bucureşti.
În anul 1993 revine în Republica Moldova si este trimis imediat la Moscova, activînd timp de un an în calitate de consilier şi şef al Departmentului Politic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, alaturi de Valeriu Pasat, viitorul sef al SIS cu probleme.
În anul 1994, Dumitru Diacov este ales deputat în Parlamentul de la Chişinău pe listele Partidului Democrat Agrar din Moldova, deţinând până în anul 1995 funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de politică externă. În paralel, în perioada 1994–1998, îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
Între anii 1995 şi 1998 a fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, iar după alegerile parlamentare din 1998, este ales la 23 aprilie 1998 în funcţia de Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova în legislatura a XIII-a. Deţine această funcţie până la 20 martie 2001, când este validat un nou Parlament.
În perioada 1997–2000, Dumitru Diacov este preşedinte al Mişcării social-politice "Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă". În alegerile din 22 martie 1998, formaţiunea sa obţine 18,16% din voturi şi un număr de 24 scaune în noul Parlament (din 101).
Din anul 2000, este preşedintele Partidului Democrat din Moldova. La alegerile din 25 februarie 2001, Partidul Democrat din Moldova (PDM) obţine 5.02% din voturi şi nici un mandat de deputat. La alegerile din 6 martie 2005, Partidul Democrat din Moldova (PDM) formează împreună cu Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) al primarului Serafim Urechean şi cu Partidul Social-Liberal (PSL) Blocul electoral “Moldova Democrată” (BMD), care obţine 28.53% din voturi şi un număr de 34 mandate de parlamentar.
După alegeri, cei 8 deputaţi ai Partidului Democrat din Moldova părăsesc coaliţia Blocul “Moldova Democrată” (BMD) şi îşi constituie propriul grup parlamentar, care îl va susţine pe Vladimir Voronin la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
În perioada 25 septembrie 1995 - 22 iunie 1998 şi din 1 septembrie 2005, Dumitru Diacov a fost membru al delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Dumitru Diacov vorbeşte fluent limba rusă şi la nivel mediu limba franceză.

REMEMBER 2007: Politicienii romani au interese in alegerile locale din Republica Moldova

Politicienii romani au interese divergente in alegerile locale ce vor avea loc duminica in Republica Moldova. Bineinteles, functia cea mai disputata este cea de primar al Chisinaului. Pe primul loc se situeaza Viaceslav Iordan, candidatul Partidului Comunistilor din Republica Moldova.
Campania acestuia este facuta de Felix Tataru, devenit celebru dupa campaniile facute pentru Traian Basescu. De altfel, campania lui Iordan seamana izbitor cu a lui Basescu din anul 2000. Iordan este acum primarul Chisinaului, oras infratit cu Bucurestiul lui Adriean Videanu, lucru deloc intamplator. Urmatorul clasat este Vladimir Filat, candidatul Partidului Democrat, sustinut de PSD, din Romania. Partidul este condus de Dumitru Diacov, fost lucrator KGB, corespondent in Romania al ITAR-TASS, in timpul Revolutiei din decembrie ’89, apoi diplomat al Ambasadei Moldovei la Moscova. De altfel, Diacov este banuit ca a racolat in anii ’80 un director de ziar care mai tarziu se gasea si pe lista lui Adrian Severin.
Pe 20 mai, la terasa Pani Pit, din Chisinau, Diacov si Filat s-au intalnit cu Victor Ponta. La scurt timp, Mircea Geoana a facut o declaratie de sustinere a lui Filat. Al treilea clasat este Dumitru Braghis, candidatul Partidului Liberal, care are foarte bune legaturi atat cu Dumitru Sechelariu, cat si cu Viorel Hrebenciuc.
In fine, al patrulea candidat important este Alexandru Corduneanu, din partea Partidului Popular Crestin-Democrat, sustinut din Romania de PD si Emil Boc.
Rezultatul scrutinului local din 3 iunie are o importanta electorala in perspectiva parlamentarelor din 2009. Si cum parlamentarii urmeaza sa-si aleaga viitorul presedinte, este de inteles interesul pentru rezultatele apropiatelor alegeri locale. Mai ales ca Voronin nu mai are dreptul, potrivit Constitutiei, sa mai candideze pentru un al treilea mandat.

Mana Moscovei si a Bucurestiului

Rusia sprijina mai multe formatiuni, folosindu-se de controlul pe care il exercita asupra majoritatii presei si de fosti agenti KGB, unii dintre ei ajunsi lideri de partid. Spre deosebire de Moscova, interesul Bucurestiului este fragmentat, in functie de interesele fiecarui partid politic. Candidatul PL Dorin Chirtoaca s-a intalnit recent cu vicepresedintele PSD Victor Ponta. PL este condus de Mihai Ghimpu, care este prieten cu mai multi din greii PSD. De asemenea, gruparea din PSD a lui Ion Iliescu si-a aratat interesul pentru Vladimir Filat, candidatul PDM. Filat, care si-a facut studiile la Iasi, a detinut un post de ministru in mandatul presedintelui Lucinschi, acuzat ca a vandut Transnistria rusilor prin memorandumul din 1997. El a fost cel mai mediatizat in actuala campanie electorala, datorita unei puternice finantari.
De cealalta parte, PD-ul se afla in colaborare cu PPCD-ul lui Iurie Rosca. PPCD-ul se prezinta in fata electoratului cu actualul viceprimar al Chisinaului Alexandru Corduneanu, considerat de orientare pro-europeana. La randul sau, PNL a batut in 2006 palma cu AMN-ul fostului primar Serafim Urecheanu, dupa o vizita la Chisinau a unei delegatii conduse de Teodor Melescanu. AMN colaboreaza cu partidul lui Putin, Edinaia Rossia, aflat la putere in Rusia. In acelasi timp, PNL-ul de peste Prut pretinde legaturi cu PNL-ul de la Bucuresti. Liderul acestei formatiuni, Vitalia Pavlicenco, fost corespondent al agentiei ruse Itar-Tass, s-a inscris si ea in cursa pentru primarie.

Record de candidati

Un numar record de candidati s-au inscris in cursa pentru alegerile primarului general al Municipiului Chisinau. Printre acestia figureaza atat reprezentanti ai celor mai importante partide politice, cat si a unor formatiuni aproape necunoscute. Ultimele sondaje il arata favorit pe candidatul Partidului Comunist, Veaceslav Iordan, pana de curand primar interimar al primariei Chisinau, si care este sustinut pe fata de presedintele Vladimir Voronin. Aceleasi sondaje arata ca Iordan se va intalni in turul doi cu unul dintre candidatii partidelor liberale, fie Dorin Chirtoaca, fie Vladimir Filat sau poate chiar cu Alexandru Corduneanu, candidatul PPCD.

Veaceslav Iordan, 'speranta' comunistilor (viitoarea vedeta porno)

S-a nascut pe 12 iunie 1966, in satul Chircaiesti, raionul Causeni. In anul 1983, a absolvit facultatea de inginerie a Academiei de Constructii si Gospodarie Comunala din Harkov (Ucraina). A detinut functii de sef al serviciului exploatarea edificiilor civile al Caii Ferate din Moldova; vicedirector al CFM pe probleme sociale si constructii capitale, consilier municipal din PCRM, viceprimar de Chisinau, primar general interimar. Observatorii il crediteaza pe Iordan cu sanse reale sa ajunga primar, intrucit pentru el pot vota alegatorii care simpatizeaza cu comunistii (25-40% din locuitorii capitalei, potrivit unor estimari neoficiale). Se pare ca este unicul candidat caruia victoria ii va asigura mai mult PCRM, decat calitatile personale ale pretendentului.

Vladimir Filat : de la afaceri la politica

S-a nascut pe 6 mai 1969, in satul Lapusna, raionul Hincesti. A absolvit Colegiul Cooperatist din Chisinau si Facultatea de Drept a Universitatii `Alexandru Ioan Cuza` din Iasi (Romania). A fost (si este) om de afaceri, a lucrat ca director al Departamentului Privatizarea si Administrarea Proprietatii de Stat; ministru de stat in Guvern; acum este parlamentar. Este unul din candidatii cu sanse reale sa devina primar.

Dorin Chirtoaca, la a doua candidatura

S-a nascut pe 9 august 1978, la Chisinau. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, Colegiul franco-roman de studii europene, Universitatea Sorbona din Paris. A fost redactor si redactor-sef al emisiunii `Surprize, surprize` a postului national de televiziune roman TVR 1; coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului in Moldova. Rezultatele inregistrate la alegerile de primar anticipate (invalidate) din vara si toamna anului 2005, ii vor fi lui Chirtoaca de mare ajutor. Atunci, el a acumulat peste 35% din sufragiile alegatorilor si s-a clasat pe locul doi, chiar daca rata de prezenta la urne a fost mica (de sub 30%). In cazul in care alegatorii vor participa activ la votare, numarul voturilor acumulate de candidatul PL se va reduce dramatic.

Alexandru Corduneanu, candidatul PPCD

Se poate presupune ca partidul si-a propus un scop bine definit - sa acumuleze la alegeri un numar de voturi nu mai mic decit cel obtinut in capitala, pana in 2005. Politicieni si observatori politici remarca faptul ca dupa ce deputatii PPCD au votat, la 2005, realegerea lui Vladimir Voronin la presedintie, numarul adeptilor crestin-democratilor s-a diminuat. Acum, partidul are de dovedit, in primul rand in capitala (unde a detinut pozitii destul de solide, de 10-15%), ca ratingul lui, daca nu s-a ridicat, cel putin, nu a coborat. Esecul lui Corduneanu in capitala si al PPCD la nivel republican ar putea semnifica inceputul sfarsitului pentru acest partid.

Sustinere de la PD si PPE

Partidul Democrat va sprijini candidatii PPCD la alegerile locale ce vor avea loc in data de 3 iunie in Republica Moldova. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca un astfel de gest de solidaritate este normal intre partidele care apartin Partidului Popular European. Mai mult, Boc a afirmat ca acest gest continua politica de sprijinire a romanilor din Republica Moldova, initiata de PD si de presedintele Traian Basescu. PPCD a facut un gest similar in campania electorala pentru refendumul din data de 19 mai 2007. Intr-un interviu difuzat de RFI Cluj, presedintele PPCD, Iurie Rosca, i-a indemnat pe toti cetatenii moldoveni care au si cetatenie romana sa mearga la urne si sa voteze impotriva demiterii presedintelui Romaniei, Traian Basescu. In Basarabia, competitia cea mai dura are loc pentru Primaria Chisinaului. Candidatul PPCD, Alexandru Corduneanu, este pe locul II in cursa pentru postul de primar, potrivit sondajelor de opinie. Un mesaj de sustinere a candidatului PPCD a venit si din partea lui Wilfred Martens, presedintele Partidului Popular European.

Diacov, omul lui Lucinschi

Dumitru Diacov este liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, care s-a format in 2000, prin reorganizarea Miscarii `Pentru o Moldova Democratica si Prospera`. Aceasta miscare a luat fiinta pentru a-l sprijini pe Petru Lucinschi in functia de presedinte, in 1997.
Dumitru Diacov a activat in perioada 1989-1992 ca sef al biroului de la Bucuresti al agentiei Itar-TASS. In 1993 a revenit in Republica Moldova si s-a implicat in viata politica, activand timp de un an in calitate de consilier si sef al Departmentului Politic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. In anul 1994, Dumitru Diacov, fost ofiter KGB, este ales deputat in Parlamentul de la Chisinau pe listele Partdidului Democrat Agrar. La alegerile din 2000 formatiunea sa nu a intrat in Parlament.
La alegerile din 6 martie 2005, PDM a intrat in Blocul Electoral `Moldova Democrata`, care s-a destramat la scurt timp dupa alegeri. Dupa destramare, Diacov l-a sustinut pe Vladimir Voronin, care a fost ales presedinte al RM prin votul Parlamentului.
Ioana Theodoru
Gardianul / 2007

Vezi aici DOSARUL-ANALIZA Basarabia la rascruce - Valabil si azi
Sursa: www.victor-roncea.blogspot.com

Traian Basescu: Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a forma o majoritate parlamentara

"Am inteles ca eu am expulzat ambasadorul Moldovei de la Bucuresti si nu Voronin pe al nostru de la Chisinau, am inteles ca noi am modificat regimul de vize si nu Voronin. Ma rog, e propaganda bolsevica si probabil presedintele Voronin si-a adus aminte ca la un moment dat i-am dat o mana de ajutor sa formeze majoritatea de dupa alegerile trecute. Probabil mesajul acesta s-ar vrea un mesaj prin care sa arate ca ar vrea sa coopereze. De data aceasta presedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a face majoritatea de care are nevoie ca sa desemneze presedintele", a declarat seful statului roman, la Radio Romania Actualitati.

Kommersant: Rusia ar trebui sa mizeze pe alti politicieni decat Vladimir Voronin. Altul, la rand. Sa fie Lupu?

"Rusia ar trebui sa mizeze pe alti politicieni decat Vladimir Voronin", titreaza, joi, Kommersant. Publicatia sustine ca, foarte probabil, in Moldova va aparea pentru prima data dupa opt ani de comunism un guvern neocomunist, potrivit RealitateaTV. Rezultatul alegerilor au impus Moscova sa se gandeasca cu ce alte forte politice poti "face afaceri" la Chisinau, in afara de Partidul Comunistilor, scrie influenta publicatie rusa Kommersant, citata de Unimedia, oferind spatiu larg pentru prezentarea partidelor parlamentare de opozitie. Kommersant precizeaza ca societatea si clasa politica din Republica Moldova sunt profund divizate in urma protestelor din 7 aprilie.
Publicatia apreciaza ca niciunul dintre partidele de opozitie, care au acces in Parlament, nu este gata sa faca o coalitie directa cu Partidul Comunistilor si ca, foarte probabil, in Republica Moldova va aparea pentru prima data dupa 8 ani de comunism un gGuvern neocomunist. Kommersant aminteste ca Moscova a sustinut Partidul Comunistilor in alegeri, mizand pe strategia "raului cel mic", doar ca, in acest moment, politicienii rusi ar urma sa mizeze pe alti oameni politici decat Vladimir Voronin.

Z.O.

Rezultate alegeri BASARABIA (dupa centralizarea a 98,2 % din voturile exprimate )

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a centralizat 98,2% din voturile alegatorilor. Desi mai sunt cateva procese verbale intarziate, principalele voturi care pot influenta rezultatul in defavoarea comunistilor sunt cele ale cetatenilor moldoveni de peste hotare. Potrivit expertilor, votul moldovenilor de peste hotare formeaza circa 1% din numarul total al alegatorilor, care se prezinta la urne. Acestea vor fi calculate pana la sfarsitul zilei de joi, informeaza Unimedia. Presa de la Chisinau spune ca daca va acumula cu 1% mai putin, PCRM va obtine 47 mandate de deputat. In aceste conditii, o alianta bilaterala cu PDM, care urmeaza sa detina circa 13 mandate, va fi inutila, deoarece va lipsi din nou "votul de aur" pentru alegerea presedintelui tarii.

Dupe precedentele alegeri, celor 60 de deputati comunisti le-a lipsit un singur vot ca sa poata alege presedintele Republicii Moldova. Opozitia beneficiaza pana acum de 53 de mandate de deputat si ar putea forma singura Guvernul, potrivit rezultatelor partiale. Dupa numararea a 98,2% dintre buletinele de vot PCRM a obtinut 45,1%, PLDM 16,4%, PL 14,4%, PDM 12,6% si AMN 7,4%.
Ziua Online




Alegeri în Moldova - votezi comuniştii beat, nebun sau şantajat

Şmecherie, şantaj, mită, încălcarea drepturilor şi manipularea procesului de vot în Republica Moldova! Toate astea au fost folosite din nou la alegerile parlamentare anticipate ţinute ieri în statul de peste Prut, de comuniştii aflaţi la putere. Aflaţi într-o situaţie dificilă după ce au fost nevoiţi să repete alegerile din prima săptămână a lui aprilie şi confruntaţi cu perspectiva de a fi dislocaţi de la putere, comuniştii nu s-au dat înapoi de la metodele hoţeşti tradiţionale, ca şi la precedentul scrutin. De data asta, sorţii par să nu le mai fie însă aşa de favorabili, iar găinăriile electorale care i-au făcut celebri ar putea să nu fie de ajuns pentru rămânerea la guvernare. Există totuşi posibilitatea ca rezultatul să-i oblige doar să „împartă puterea“ cu altcineva.

Nebunie curată la vot !

În comuna Coceri, presa moldoveană a relatat faptul că puterea a adus la vot în „turism electoral“ chiar şi 14 oameni bolnavi pishic, care au fost sfătuiţi să voteze cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. De altfel, turismul electoral a fost semnalat în foarte multe dintre satele Moldovei, practică pentru care partidul lui Voronin nu s-a sfiit să folosească resursele statului.
Într-o altă localitate moldoveană, Corjova, un grup de persoane necunoscute au blocat pur şi simplu secţia de vot şi nu au mai permis accesul, fără ca forţele de ordine să intervină într-un fel. Observatorul român, europarlamentarul Cristian Preda, a dezvăluit că cei care blocau secţia erau cazaci din Transnistria.
La ţară, oamenii lui Voronin au folosit o veche metodă de „ameţit“ alegătorii - le-au dat acestora băutură pentru a-i convinge să voteze cu PCRM.

Militarii, forţaţi să voteze comuniştii

„Ziarul de Gardă“ de la Chişinău a dezvăluit faptul că viceministrul moldovean de Interne, Andrei Sumleanschi, le-ar fi ordonat militarilor de la unitatea de carabinieri UM 1002 să voteze cu PCRM. Probabil pentru a fi şi mai convingător, acesta a adăugat şi promisiunea că dacă vor proceda în acest mod, vor fi demobilizaţi mai devreme.

Te trezeşti cu necunoscuţi pe adresa ta!

O altă practică „murdară“ folosită şi anterior de comunişti a fost „încărcarea“ listelor electorale cu oameni care nici măcar nu locuiesc la adresele la care sunt trecuţi, practică semnalată în sute de cazuri.
Până şi liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a avut imensa surpriză să constate că pe adresa lui erau trecute două persoane despre care n-avea habar cine ar putea fi.
E foarte posibil ca multe dintre persoanele trecute pe această listă să fi fost persoane decedate sau pur şi simplu plecate din ţară, de numele cărora comuniştii s-au folosit şi la alegerile din 5 aprilie pentru a „îndesa“ mii de voturi. Cu menţiunea „votat PCRM“, desigur.

„Mânăriile“, pregătite din timp

Comuniştii au pregătit terenul din timp pentru ca toate elementele să-i avantajeze
1. Au făcut aproape imposibilă exercitarea dreptului de vot pentru basarabenii din străinătate, aproape toţi anti-comunişti. Spre exemplu, în Spania, unde sunt câteva sute de mii de basarabeni, nu există nici măcar o secţie de vot, existând însă una în Portugalia.
2. Au programat alegerile vara, când electoratul activ e plecat în vacanţă, ca şi studenţii, iar votanţii tradiţionali ai comuniştilor, adică pensionarii, şi mulţi dintre agricultori sunt acasă.
3. Au monopolizat mare parte din apariţiile în mass-media, deşi şeful misiunii PE, europarlamentarul Marianjean Marinescu, a arătat că nu au reuşit să facă asta la nivelul celui din aprilie. Folosirea controlului asupra mass-media de stat şi a şantajului asupra celor private au fost armele lor.
4. Au expulzat o serie de observatori independenţi din organizaţia ENEMO, proveniţi din Georgia, Ucraina, Kîrgîstan şi Rusia.

Lupu - „făcătorul de regi“?

Dacă la alegerile din 5 aprilie forţele care s-au confruntat au fost pe de o parte opoziţia liberală (PLM, PLDM şi Alianţa Moldova Noastră), iar pe de alta Partidul Comuniştilor, de data asta în ecuaţie a intrat un alt jucător important - Marian Lupu.
Fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi preşedinte al Parlamentului până în aprilie, Lupu a devenit lider al Partidului Democrat din Moldova şi va fi cel care va înclina balanţa într-o parte sau alta.
Cum comuniştii sunt cotaţi cam la 30% din voturi (deşi, ca la 5 aprilie, vor obţine probabil mai mult cu ajutorul fraudelor electorale), iar opoziţia liberală tot cam la acelaşi nivel, formaţiunea lui Marian Lupu va decide aproape sigur viitoarea putere.
Lupu, un economist echilibrat cu alură de tehnocrat, a reprezentat ani de-a rândul „faţa umană“ a PCRM, dar a anunţat că nu va face o alianţă de guvernare numai cu acesta, ci doar dacă participă mai multe partide. În plus, o condiţie pentru o alianţă de felul acesta ar fi ca Voronin să nu mai conducă într-un fel sau altul PCRM. „Nu vom vota niciodată un preşedinte comunist“, a anunţat Lupu, care a dezvăluit şi motivul pentru care nu vrea să fie singur într-o relaţie cu comuniştii: „sunt ca femeia de păianjen, îşi devorează partenerul“.

Cu Rusia, dar relaţie decentă cu România!

Pragmaticul Marian Lupu a anunţat că în cazul în care ajunge la guvernare partenerul său extern cel mai important va fi Rusia, cu care vrea un „parteneriat strategic consolidat“, în primul rând din raţiuni geopolitice şi economice.
Cu toate astea, Lupu nu e nici pe departe un anti-român ca Voronin şi pledează pentru relaţii bune cu acestea şi pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Mai mult, spre deosebire de Voronin, el nu marşează pe un discurs de tip sovietic şi recunoaşte că în Moldova şi România se vorbeşte aceeaşi limbă şi că împărtăşim în mare aceeaşi cultură.

Lucian Lumezeanu
Curentul

Urmăreşte ÎN DIRECT PRO TV Chisinau

REZULTATE EXIT-POLL BASARABIA SI REPARTIZAREA MANDATELOR

Potrivit exit poll-ului realizat la iesirea de la urne de catre Institutului de Politici Publice, ordinea procentelor obtinute de partidele participante la alegerile parlamentare din R.Moldova este urmatoarea:


PCRM 41, 7%

PLDM 17,4%

PL 16%

PDM 12,5%

AMN 8,1%


Exit-poll: Mandate de deputat: PCRM 45, PLDM 19, PL 16, PDM 10, AMN 8

Eşantion: 200 de secţii de votare din Basarabia. Au fost intervievaţi 17 385 de alegători către orele 19:00.

Eroarea maximă a sondajului este de 2%.
Sursa: www.ziua.ro
Unimedia

Urmăreşte rezultatele exit-poll ÎN DIRECT

La orele 21:00, vizitatorii vor putea urmări ÎN DIRECT rezultatele exit-poll, în care vor fi prezentate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 29 iulie.

exit-poll nu prezintă rezultatele oficiale ale alegerilor, ci oferă un tablou aproximativ al scorului electoral, obţinut de către partidele parlamentare.

Exit-poll este un sondaj realizat la ieşirea de la urnele de vot de către Institutul de Politici Publice, instituţia care a realizat anterior şi Barometrul de Opinie Publică.



Sursa: Unimedia

Voronin mulţumeşte Rusiei pentru susţinere

"Dacă situaţia de după alegeri se va deteriora atat incat să amintească de evenimentele din 7 aprilie, forţele de ordine vor acţiona intr-un mod adecvat".
Preşedintele moldovean Vladimir Voronin se declară convins că relaţiile cu Rusia se vor imbunătăţi şi mai mult după alegeri şi a mulţumit Moscovei pentru susţinerea oferită după protestele violente din aprilie, relatează AFP, citata de NewsIn. "Relaţia cu Rusia este foarte bună şi se va dezvolta şi mai mult după alegeri", a declarat Voronin, mulţumind Moscovei pentru susţinere. Voronin, şi-a exprimat şi speranţa că legislativele vor pune capăt crizei politice din ţară. "Votez pentru stabilitate şi pentru dezvoltare democratică. Speră că, după aceste alegeri, vom ieşi din ciza (politică) şi vom putea incepe munca pentru a lupta impotriva crizei conomice", a spus el. De asemenea, liderul de la Chişinău a dat asigurări că nu crede că se vor repeta tulburările şi violenţe de la inceputul lunii aprilie, potrivit RIA Novosti. "Nu cred că Moldova are nevoie de o repetare a scenariului din 7 aprilie, că ţara poate rezista unui astfel de scenariu şi că cetăţenii il vor accepta", a spus el.
Voronin a avertizat insă că, "dacă situaţia de după alegeri se va deteriora atat incat să amintească de evenimentele din 7 aprilie, forţele de ordine vor acţiona intr-un mod adecvat".

Ziua Online

ANALISTUL "OCCIDENTAL" Vladimir Socor, propagandist sef al regimului Voronin, nu ezita sa injure Romania si pe Basescu la Chisinau, in presa comunista

VIDEO: Socor face ceva pe Basescu preamarindu-i pe Geoana si Crin si mai afirma ca ministrul de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, a parasit PSD-ul pentru Cotroceni. El mai zice ca tot Occidentul cere Romaniei semnarea Tratatelor cu Moldova numai Basescu nu vrea si agita apele cu Pactul Ribbentrop-Molotov. "E nevoie de un proces de educare a elitelor", spune marele analist trotkist, in cap tot cu "reeducarea". Fiul lui taica-sau, Socor cere Moldovei sa ignore Romania ca pe o ganganie
OMEGA PRESS: Analist occidental: România nu se bucură de încrederea Bruxellesului atunci când face recomandări pentru Moldova28 iulie 2009




Cota de încredere a României este foarte scăzută la Bruxelles atunci când Bucureştiul încearcă să facă recomandări pentru politica comună a Uniunii Europene faţă de Moldova, pe motiv că în spatele acestora stau alte scopuri, consideră cunoscutul analist politic occidental, Vladimir Socor.

"În dezbaterile de la Bruxelles despre Republica Moldova, rolul Românie este minim. Cota de încredere este foarte scăzută la Bruxelles, deoarece se conştientizează faptul că atunci când România face recomandări pentru politica comună a Uniunii Europene faţă de Republica Moldova, în spatele acestor recomandări stau alte scopuri. Acest fapt este clar conştientizat la Bruxelles şi din acest motiv Bucureştiul a pierdut foarte multe posturi, a ratat ocuparea a foarte multe posturi importante în cadrul politicii Uniunii Europene faţă de Republica Moldova", a spus Socor, într-un interviu exclusiv pentru agenţia OMEGA.

Totodată, potrivit analistului, de cele mai multe ori România este în dezacord cu politica comunitară europeană faţă de Republica Moldova. "Domnul Băsescu, de exemplu, prin declaraţiile lui este în dezacord cu politica europeană", a continuat Socor.

După părerea analistului politic, semnarea Tratatului de Frontieră şi a Tratatului de bază dintre România şi Moldova "ar fi un semnal deosebit de valoros din partea Bucureştiului despre normalizarea relaţiilor cu Republica Moldova". "Bucureştiul nu ar avea decât de câştigat în cadrul Uniunii Europene", a conchis, în acest sens Vladimir Socor.

Preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat la 15 mai curent că România nu va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontieră, pe motiv că nu recunoaşte consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov, hotarul cu Moldova fiind denumit drept consecinţă a acestui http://www.omg.md/

RIA Novosti: 45% din locuitorii Transilvaniei sunt etnici maghiari

In ziua in care in Republica Moldova au loc alegeri legislative, Romania este inclusa, in cadrul unui documentar realizat de catre agentia de presa rusa RIA Novosti, pe lista statelor europene cu probleme de separatism.

Explozia unui vehicul-capcana miercuri in orasul spaniol Burgos, soldata cu zeci de raniti, de care se presupune ca ar fi responsabila organizatia separatista basca ETA a servit drept motiv pentru realizarea de catre agentia rusa de presa RIA Novosti a unui documentar in care la zonele cu risc potential de conflict separatist este inclusa si Transilvania, informeaza Agerpres.
In prezent, in Europa au loc deopotriva procese de integrare si separatiste, constata din capul locului, agentia de presa citata, evocond, in acest context, o estimare a unor experti care nu exclud formarea a cel putin zece noi formatiuni statale pe vechiul continent in secolul XXI.
In continuare, RIA Novosti trece in revista cele mai ilustrative cazuri de separatism european.
Prima pe lista figureaza Tara Bascilor, din Spania, care reprezinta, in opinia ziaristilor rusi, exemplul de "separatism traditional" european. In Spania traiesc peste doua milioane de etnici basci, repartizati in trei provincii ale regiunii, ce se bucura de un nivel de trai mult mai ridicat decat media spaniola, iar limba basca are statut de limba oficiala.

Insa partizanii separarii de Spania vor mai mult. Madridului ii da "dureri de cap" si Catalonia, o provincie autonoma din nord-estul Spaniei, cu limba sa nationala si o cultura specifica. Desi in varianta revizuita din 2005 a documentului ce reglementeaza relatia acestei provincii cu Madridul scrie negru pe alb ca etnicii catalani reprezinta o natiune aparte, zeci de partide si organizatii pledeaza in continuare pentru iesirea din componenta Spaniei. Si Valencia a adoptat, in iulie 2007, statutul de provincie autonoma spaniola.
Urmatorul stat in documentarul RIA Novosti despre "focarele separatismului european" este Franta, care are o experienta indelungata in combaterea separatismului in Corsica. Nici regiunea Bretania (Bretagne), populata de descendenti ai celtilor si unde din 1970 activeaza o armata revolutionara, nu se simte confortabil in cadrul statului francez, revendicand "un specific deosebit".
Belgia, in pericol real de a se diviza intre flamanzi si valoni, Italia, unde fortele separatiste din nordul industrial reclama transformarea tarii in federatie si Marea Britanie, unde centrul sentimentelor separatiste s-a mutat din Ulster in Scotia sunt si ele incluse pe lista statelor cu probleme de separatism.
Se confrunta cu probleme de separatism si Danemarca, care pentru a tempera avantul separatistilor din Insulele Feroe finanteaza anual teritoriul semiautonom cu 170 milioane de dolari pe an.
Separatismul este prezent si in Elvetia, unde Frontul de eliberare din Jura lupta de peste 30 de ani pentru separarea cantonului Jura de Confederatie.
Europa de Rasarit este macinata si ea de tendinte separatiste, sugereaza RIA Novosti, invocand cazurile Serbiei si Romaniei, cu o minoritate maghiara puternica si vindicativa.
Asociatia maghiarilor din Vojvodina, tinut autonom din Serbia, situat la doar 35 km de Belgrad, ai carei reprezentanti controleaza circa 70 la suta din teritoriul regiunii, revendica pentru Vojvodina statut republican, urmarind organizarea ulterioara a unui referendum care sa-i permita sa adere la Ungaria. La sfarsitul lunii martie 2003, asociatia respectiva a solicitat Uniunii Europene sa trimita la fata locului o "misiune" pentru studierea situatiei. Ponderea etnicilor maghiari in populatia Vojvodinei este in prezent de 40 la suta.
Separatism in Transilvania
In finalul documentarului sau, RIA Novosti aminteste si de Transilvania, unde s-ar dezvolta un scenariu asemanator. In regiunea care intre 1940 si 1945 a apartinut Ungariei, intre 1919 si 1939 - Romaniei, iar inainte de aceasta a facut parte din Imperiul Austro-Ungar, ponderea etnicilor maghiari este - potrivit agentiei ruse de presa - de 45 la suta din numarul total al locuitorilor. Infiintata inca in timpul lui Nicolae Ceausescu, Uniunea pentru renasterea Transilvaniei Ungare (Union for the revival of Hungarian Transylvania) a desfasurat deja mai multe plebiscite pe tema autonomiei teritoriale, dintre care ultimul a avut loc la sfarsitul lunii martie 2007 in trei judete. Maghiarii de aici se pronunta pentru o autonomie maxima fata de Bucuresti si pentru relatii independente cu Budapesta, precizeaza RIA-Novosti.
Desigur este greu de spus cum a ajuns agentia rusa la concluzia ca 45 la suta din locuitorii Transilvaniei sunt etnici maghiari. Este foarte adevarat ca Transilvania a facut parte din Imperiul Austro-Ungar si ca in unele regiuni etnici maghiari sunt majoritari, dar daca este vorba despre intreg teritoriul Transilvaniei poate ca agentia rusa ar trebui sa mai numere o data.

Ziua Online

Diversionistii de la YHCA Moldova (fratiorii Renatei Weber si ai lui Gabriel Andreescu) acuza opozitia anticomunista de antisemitism.

MOLDOVA BEFORE EARLY PARLIAMENTARY ELECTION: CONSPIRACY THEORIES IN ACTION


24/7/2009-

Vitalia Pavlicenco, the president of the National-Liberal Party of Moldova and vice-president of the US-based Romanian World Council, during the press-conference last week, stated that she is well aware that the next Parliamentary elections on 29 July, will be falsified by the Moldovan government with the help of Israel. Vitalia Pavlicenco stated on the Internet TV journaltv.md, that the election bulletins with a special stamp "Votat" (Voted) will be prepared and printed by the special high
tech machines in Israel. Surprisingly, this antisemitic claim was not condemned by other politicians, journalists, NGOs or authorities, but, moreover, enthusiastically supported by some of them. On 23 July, the leaders of centre-right "Our Moldova" Alliance stated during the press-conference that hundreds of thousands of election bulletins will be fabricated and printed in Israel and transported to Moldova on election night. On the same date, one of the leading Moldovan news web-sites unimedia.md, which supports Moldova's Liberal parties, explored the idea by publishing an antisemitic article stressing Jewish links with secret societies. In the words of its author, "Jews are involved in secret societies such as, for example, Royal Institute for International Affairs (RIIA), the Council în Foreign Relations (CFR), the Bilderbergers, Trilaterals, the Zionists, Freemasonry, Bolshevism-Rosicruc ianism, the Order of St. John of, Jerusalem, Club of Rome,
the German Marshall Fund, the Cini Foundation, the Round Table, the Fabianists, the Venetian Black Nobility, the Mont Pelerin Society, Hellfire Clubs".

The main aim of the article is to show "the Jewish power in the world”. Some Moldovan opposition parties accused the Moldovan government of election fraud in April, however no evidence is presented to support their viewpoint. It seems this time the State of Israel is to be blamed for the alleged fraud. The issue is widely discussed in different Internet forums. Last month the Moldovan president Vladimir Voronin was on a working visit to Israel and met with the Israeli president Shimon Peres. The leaders of two countries discussed strengthening cooperation in different spheres. In fact, Moldova has strong ties with Israel, mostly because of the huge Moldovan Jewish diaspora in Israel. Israeli Minister of Foreign Affairs Avigdor Liberman was born in Chisinau, the capital of Moldova.


© The Youth Helsinki Citizens' Assembly of Moldova

http://moldova.ovh.md

Studenţii basarabeni din Bucureşti susţin că doar 11% din listele electorale din R. Moldova sunt corecte

Sergiu Răcilă, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, a declarat în exclusivitate pentru REALITEA.NET că doar 11% din listele electorale din Republica Moldova sunt corecte.


Sergiu Răcilă susţine că Partidul Comunist va încerca din nou să fraudeze alegerile prin mai multe măsuri anticonstituţionale.

"Sperăm la un număr cât mai mare de votanţi, dar, după cum se ştie, Partidul Comunist a ales să organizeze alegerile într-o zi de miercuri, într-o zi lucrătoare ca cei plecaţi la lucru în afara Republicii Moldova să nu poată participa la vot", a afirmat Sergiu.

Sergiu Răcilă a acuzat Partidul Comunist că va încerca din nou să fraudeze alegerile.

"La fel ca şi pe 5 aprilie, comuniştii au avut şi acum tentative de a trece persoane decedate pe listele electorale, iar recent am aflat că au apelat chiar şi la persoane cu dezabilităţi psihice să-i voteze. Mai mult, până la această oră doar 11% din listele electorale verificate sunt corecte, asta în condiţiile în care nu s-au putut verifica toate listele", acuză Sergiu.


Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net

Mormintele din Siberia ale pământenilor noştri ne poruncesc, strigă, ţipă: «Nu-i votaţi pe comunişti»

Sfâşietoare, netrecătoare, dureroasă — memorie a inimii. Aşa-i zămislit omul: ceea ce trece prin minte, intelect se mai şi uită, iar ceea ce loveşte, răneşte inima, o face să sângereze necontenit — niciodată.

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la noaptea cu bocete din 6 iulie 1949, când zeci de mii de nevinovate jertfe ale dezmălţului comunist au luat calea Siberiei, în biserica din Codreanca — Străşeni a fost inaugurată şi sfinţită o placă comemorativă cu numele a 19 săteni, care o dată arestaţi, deportaţi, căzuţi în prizonierat, nu au mai revenit la baştină, aflându-şi sfârşitul în pământurile îngheţate ale Siberiei.

Leonid Popandopol şi Nicolae Burlacu (primul — fost primar liberal, al doilea — fost perceptor ) au fost arestaţi chiar în primele zile după «eliberarea» din 28 iunie 1940 şi, ca într-o «explozie nucleară», au dispărut fără urmă. La fel a dispărut şi Leonid Untilă, învăţător, arestat în decembrie 1940.

Niicun bărbat din cei deportaţi la 13 iunie 1941 nu a mai revenit în sat. Soarta lor e necunoscută. Despre Ilie Ursu, fost director al şcolii, se ştie doar că şi-a găsit sfârşitul în lagărul de la Ivdel.

Dumitru Rogojină, fost ajutor de primar,s-a stins în închisoarea din Orhei, «cercetat» de torţionarii HKBД-ului.Vasile Jian, Gheorghe Fişer, Mihail Gavriliţă au murit în lagărele de prizonieri în diferite puncte ale Uniunii Sovietice.

Din contingentul deportărilor din 1949 au rămas sub ţărânele străine, vitrege, siberiene: Bobeică Eugenia, Murzacov Gheorghe, Murzacov Mina, Murzacov Rima.

Un loc aparte îi revine lui Pavel Boguş, fost student al şcolii pedagogice din Orhei, membru al Organizaţiei rezistenţei anticomuniste «Majadahonda», judecat la 25 de ani, care, a dispărut fără urmă în gulag.

Preotul — paroh, Ioan Caţer, a săvârşit slujba de pomenire rostind şi un emoţionant cuvânt prilejuit de eveniment.

Proiectul a fost realizat datorită sprijinului generos al fostului deportat politic, Petru Murzacov, al fiului lui, Iurie Murzacov, a altor rude mai apropiate şi mai îndepărtate ale celor nominalizaţi pe placa memorială, printre ele fiind şi Virginia Cosovschii fiica pomenitului Mihail Gavriliţă.

Sperăm: amintirea acestor mucenici ai gulagurilor comuniste va ţine trează conştiinţa enoriaşilor parohiei în actuala criză politico-morală, arătându-le calea spre adevăr şi lumină, pe care stafia comunistă nu le poate veşnic întuneca.

Aud cu inima, cugetul, întreaga mea fiinţă, porunca, chemarea, apelul celor răpuşi în temniţele comuniste:

Treziţi-vă fraţilor, din somnul conştiinţei întunecate de propaganda diabolică, vrăjmaşă / Nu-i Votaţi pe călăii noştri, Nu-i votaţi pe comunişti /

Dumnezeu să vă lumineze şi să vă ajute, Constantin Bobeică, fost deportat politic.

Ziarul de Garda

Vladimir Voronin: Vizele pentru Romania vor fi ridicate cand vor fi ridicate vizele pentru cetatenii R.Moldova in tot spatiul UE

Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a cerut miercuri Romaniei sa se dezica de trecutul sau istoric, rugat fiind sa comenteze relatiile dintre cele doua tari, transmite corespondentul Agerpres. De asemenea, seful statului moldovean a mai spus ca regimul de vize pentru Romania va fi ridicat atunci cand va fi ridicat regimul de vize pentru cetatenii Republicii Moldova in tot spatiul Uniunii Europene. "Si cu Romania, si cu toate tarile, in special cele vecine, trebuie sa avem cele mai bune relatii, cele mai stranse relatii, cele mai dezvoltate, si noi suntem dispusi pentru aceste relatii nu numai astazi in ziua alegerilor, dar si pe tot parcursul guvernarii noastre, incepand din anul 2001. Am facut eforturi de mai multe ori, am facut mai multe propuneri de a imbunatati aceste relatii, dar nu totul depinde de noi, cu parere de rau. Trebuie sa constientizeze si ea (Romania - n.red.) pentru dezvoltarea acestor relatii si sa se dezica de trecutul ei istoric, acela pe care l-a avut si de alte momente legate de nationalism si multe alte chestii care nu ne permit ca aceste relatii sa fie asa cum ar trebui sa fie cu tarile vecine", a spus Voronin, imediat dupa ce a votat, la primele ore ale diminetii, la Liceul Antioh Cantemir din Chisinau.
Ziua Online


Ziarul de Gardă: Patru tineri danezi, reţinuţi si eliberaţi de poliţie, după ce au fost avertizaţi să nu comunice cu protestatarii

După ce au fost reţinuţi cateva ore, la Sectorul de Poliţie Raşcani, patru cetăţeni danezi au fost preveniţi să nu comunice cu protestatarii, fără să li se spună exact pe ce dată anume se preconizează protestele şi unde anume.

7 cetăţeni străini au fost ridicaţi de persoane în civil de la Hotelul «Turist»

În seara zilei da astăzi, 28 iulie, la Hotelul

Turist au fost ridicaţi 7 cetăţeni străini şi duşi la sectorul de Poliţie Râşcani. Este vorba de 4 tineri din Danemarca şi 3 tinere din Belorusia. Tinerii au fost duşi la poliţie de către persoane în civil, care s-au legitimat în mod diferit.

Cei şapte tineri sunt membri ai unei organizaţii neguvernamentale din Danemarca şi au solicitat să fie accreditaţi în calitate
de observatori însă din alegerile din aprilie. Autorităţile din Moldova le-au refuzat, de aceea cei 7 au venit de această dată
în calitate de turişti, pentru a vedea Moldova în stare electorală.

Pe la ora 8 seara la Hotelul Turist, unde erau cazaţi, au venit câteva persoane în civil şi s-au recomandat ca repreyentanţi ai Serviciului de Migraţie. Toţi şapte, deşi aveau acte în regulă, patru dintre ei — paşapoarte ale UE, au fost transportaţi la Sectorul de Poliţie Râşcani din Chişinău. Acolo deja, unii dintre cei care i-au ridicat de la hotel, au spus că sunt de la poliţia criminală.

Acolo tinerii au fost separaţi, danezii într-un birou
şi fetele din Belarus în alt birou. Peste câteva ore, cetăţenii din Danemarca au fost eliberaţi, nu înainte de a fi instruiţi să fie precauţi atunci când vor avea loc proteste. Ei au fost preveniţi să nu comunice cu protestatarii, fără să le spună exact pe ce data anume se preconizează protestele şi unde anume.

La această oră nu se ştie nimic despre cele trei tinere din Belorusia.

Fosilele comuniste vor câştiga din nou, prin forţă, majoritatea la Chişinău

Măsurile luate de regimul comunist pentru a pune mâna pe putere, din nou, după aproape un deceniu de dominare a vieţii politice din Basarabia, au fost draconice. Mobilizarea aparatului media, dar mai ales mobilizarea aparatului poliţienesc au atins un maximum de operativitate. Ziariştii, observatorii străini au fost luaţi la puricat, reţinuţi, cercetaţi. Observatorii europeni la alegerile din Republica Moldova urmau să fie acreditaţi de către Comisia Electorală Centrală (CEC), însă tema a dispărut de pe ordinea de zi a CEC. Scrutinul de la Chişinău trebuia monitorizat de nu mai puţin de 140 de observatori din mai multe state europene. Mai puţin de jumătate au fost acceptaţi deoarece SIS-ul (KGB-ul moldovenesc) consideră probabil că restul sunt spioni periculoşi.
Oficial, punctul de vedere al regimului este că la adresa ţărişoarei se desfăşoară un atac concertat - desigur în spate fiind România şi mai ales „tiranul Băsescu“, ţinta tuturor idiosincraziilor comuniştilor şi a rapoartelor mai mult sau mai puţin aiuristice ale SIS-ului. După eşecul comuniştilor de a pune mâna pe votul unui Iuda care să le permită accesul pe putere, după evenimentele sângeroase din 7 aprilie.
Campania agresivă a PCRM, după eşec, a inclus reactivarea „democraţilor“ - gruparea fostului ofiţer rus al KGB-ului, Dumitru Diacov, cel care a năşit inclusiv lideri ai aşa-zisei Opoziţii.
Mânuţa stângă a lui Voronin, Marian Lupu, fost şef al Parlamentului, a fost scoasă de la spate, de unde ţinea turul nădragilor lui Voronin, cu preţiozitate, pentru a fi lansat în câmpul politic, în scopul adunării voturilor indecişilor. Stratagemă care a reuşit dacă avem în vedere creşterea bruscă a partidului lui Diacov, care s-a făcut, politicos, că-i cedează scaunul lui Marian Lupu. Acţiunile electorale ale Opoziţiei fie au lipsit, fie au fost extrem de puţine în afara capitalei, iar, cu excepţia lui Dorin Chirtoacă, liderilor opozanţilor le-au lipsit suflul şi determinarea. Deşi în spatele politicienilor Opoziţiei se află grupuri de interese şi persoane cu foarte mulţi bani, în campanie nu s-a simţit aruncarea în joc a unor resurse semnificative.

Homo sovieticus über alles

Practic, comuniştii sunt condamnaţi să câştige, dar în loc să stea în banca lor cadrele şi agenţii regimului se ţin de şotii, ca nişte copii de grădiniţă, iar alternativ sunt cuprinşi de accese isterice la adresa României văzută ca sursă a răului absolut, pe model tipic bolşevismului ignar al anilor ’50.
Ieri, SIS-ul moldovenesc a mai lansat încă o fumigenă, un aşa-zis raport, care acuză studenţii basarabeni care învaţă în România că ar fi coloana a 5-a a temutelor servicii româneşti. Probabil că atât de tare i-a înspăimântat pe ofiţerii lui Voronin prestaţia lui Nuică al nostru, călare pe situaţie, din toate poziţiile, încât şi-au luat măsuri să nu mai permită penetrarea în Moldova suverană pe nicio cale a aprigilor ieniceri ai SIE, SRI etc, (deşi oamenii noştri au penetrat deja, după cum se va afla la momentul potrivit).
Materialul recent elaborat de SIS cu privire la asociaţiile de basarabeni din Romånia nu este primul, ci vine după alte două, apărute în decursul ultimului an. Primul material de acest tip a apărut în ziarul „Moldova Suverană“, în data de 18 iunie 2008, şi avea următorul titlu: „Studenţii din Republica Moldova - o pradă uşoară pentru serviciile secrete din Romånia“.
Al doilea „raport“ a apărut în data de 13 martie 2009 şi a fost trimis de pe aceeaşi adresă de mail către SRI, SIE, Preşedinţiei Romåniei şi mass-mediei din Romånia şi Moldova.
În toate aceste materiale se susţine că studenţii basarabeni din România sunt racolaţi de SRI, instruiţi de politicieni romåni şi finanţaţi de instituţiile statului romån în vederea promovării unor idei unioniste, pentru a lansa atacuri furibunde la adresa statalităţii îndoielnice a Republicii Moldova.
Sunt acuzaţi direct preşedintele Romåniei, Traian Băsescu, şi mai ales tânărul secretar de Stat, de origine basarabeană, actual şef al Departamentului pentru Rela-ţiile cu Romånii de Pretutindeni (DRRP), Eugen Tomac. Interesant, că la trecerea în revistă a tuturor asociaţiilor de basarabeni din Romånia, a liderilor acestora şi a activităţilor întreprinse de aceştia este exceptată de la menţionare una singură, LSB Bucureşti şi LSB Romånia, liderul acestor două asociaţii, Tudor Cojocari, fiind făcut „scăpat“ de vigilenţii cerberi ai SIS, altfel foarte atenţi la detalii.

Voronin ar putea fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanităţii

În timp ce nepoata lui Voronin, Ecaterina Voronin, rupe gura Occidentului, fiind desemnată de publicaţia americană de limbă rusă „Novoe Russkoe Slovo“ drept cea mai tare nepoţică din topul copiilor cu cele mai mari moşteniri din Republica Moldova, pe bunic îl aşteaptă Curtea Penală Internaţională, scrie ieromonahul bloger Savatie Baştovoi, unul dintre cei mai informaţi dintre moldovenii duşi la biserică.
Fiica lui Oleg Voro-nin, băietul preşidentului comunist, „înaltă şi slabă, moştenitoare a unui fabulos imperiu“, după cum o descrie publicaţia americană, a primit cadou de la bunelul comunist un castel în Anglia capitalistă şi imperialistă, unde studiază de zor sistemul corporatist, pentru a-l nimici doctrinar.
Bunelul Voronin nu are însă castel unde să se ascundă de Tribunalul Penal Internaţional - curte de justiţie internaţională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda, a cărei misiune este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război şi contra umanităţii.
„Potrivit instanţei internaţionale - prin crime contra umanităţii se înţelege oricare dintre actele menţionate în continuare, atunci cånd sunt comise în cadrul unui atac generalizat sau lansat sistematic asupra populaţiei civile: ucidere, exterminare, sclavaj, deportare sau transfer forţat de populaţie, condamnarea la închisoare sau alte forme de privare gravă de libertate, tortură, viol, sclavie sexuală, prostituţie forţa-tă, sarcină sau sterilizare forţată sau orice altă formă de violenţă sexuală de gravitate comparabilă (cum ar fi folosirea bastoanelor poliţieneşti pentru ruperea anusului, foarte la modă în Moldova, n.n.), persecutarea unui grup pentru motive de ordin politic şi alte acte inumane cu un caracter similar, cauzatoare de suferinţe puternice şi care aduc atingere gravă integrităţii fizice sau mentale.
Avånd în vedere Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, adoptat în 1998, şi în special articolele 7 şi 8 ale acestuia, în care violul şi orice formă de violenţă sexuală sunt definite drept crime împotriva umanităţii şi echivalate cu o formă de tortură şi o crimă gravă de război, fie că aceste acte sunt sau nu comise în mod sistematic în timpul conflictelor internaţionale sau interne, represiunile de la Chişinău, comise în mod sistematic şi organizat de guvernarea comunistă asupra populaţiei civile, în timpul cărora au fost constatate cazuri de omor, violuri, violenţe sexuale şi vătămare gravă corporală şi mentală, sunt catalogate drept crime de război şi împotriva umanităţii, şi trebuie pedepsite în conformitate cu prevederile dreptului internaţional“.
Pånă acum - scrie colegul bloger Savatie Baştovoi - „nu a fost semnalat niciun caz de atingere gravă a integrităţii mentale din råndul persoanelor maltratate şi violate de către colaboratorii Securităţii şi ai poliţiei moldoveneşti. Lucrul acesta se explică prin intimidarea medicilor psihiatri din Republică de către autorităţile statului. Personal, am însoţit un astfel de tånăr la Spitalul Clinic de Psihiatrie Costiujeni, unde mi-am făcut propriile investigaţii. Astfel, am aflat că un număr însemnat de tineri au ajuns la secţia de psihiatrie şi neurologie în urma bătăilor diabolice suferite în comisariatele de poliţie. Dosarele medicale ale acestor tineri sunt secretizate, dar, potrivit legii, pot fi cercetate în cazul unui eventual proces de judecată.

Comuniştii, vinovaţi de crime împotriva propriului popor

Cu alte cuvinte, avem în fruntea statului persoane care în orice moment ar putea fi atrase în procese penale cu acuzaţia gravă de criminali împotriva umanităţii. Ar fi fost drept ca aceste procese să înceapă înainte de alegeri, pentru a nu defăima o dată în plus imaginea unui întreg popor din cauza unor criminali care şi-au luat cu forţa dreptul de a ne conduce şi reprezenta în lume.
Avånd în vedere crimele guvernării comuniste de la Chişinău, precum şi faima criminală pe care partidul comunist şi-a făcut-o de-a lungul istoriei, gruparea criminală de tip mafiot, denumită „Partidul Comuniştilor din Republica Moldova“, ar fi trebuit exclusă din competiţia electorală, iar adepţii acestui partid să fie traşi la răspundere penală ca unii care promovează idei xenofobe, totalitare şi extremiste şi care pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei Republicii Moldova.
Sper ca într-o zi simpatizanţii comunismului să fie condamnaţi penal la fel ca simpatizanţii fascismului şi ai nazismului, pentru că sunt în aceeaşi măsură vinovaţi de cele mai mari crime săvårşite vreodată împotriva umanităţii“, încheie acidul Savatie Baştovoi.
Subscriem la aceste consideraţii pline de miez ale ieromonahului Baştovoi şi sperăm să apucăm să trăim şi noi clipa judecării lui Voronin şi Ion Iliescu...

George RONCEA
Curentul

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB