Iliescu a refuzat în 1991 oferta de unire a Moldovei cu România

♦ Ambasadorul Aurel Preda afirma ca, in 1991, Mircea Snegur i-a transmis de doua ori lui Ion Iliescu propunerea de unire a Basarabiei cu Romania. Snegur a trimis la Bucuresti doi emisari care sa-i propuna lui Iliescu realizarea unirii. Aurel Preda s-a intalnit in octombrie 1991, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau, care era insotit de Anatol Plugaru, directorul SIS.

♦ Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea de a-i asigura lui Snegur o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii. Mai precis, parlamentarii trebuiau sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela. Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre Ion Iliescu .

♦ Puterea de la Bucuresti nu a dat nici un raspuns si nu a acceptat nici propunerea agreata de Chisinau, conform careia frontiera de pe Prut urma sa fie pazita numai de Romania. Ion Iliescu considera ca dezvaluirile lui Aurel Preda sunt simple fabulatii. „Asemenea informatii nu au ajuns la mine. Nu-mi amintesc, dar ideea era total nerealista. Erau atunci niste realitati peste care nu se putea trece. Armata a 14-a se afla pe Nistru”, ne-a declarat fostul presedinte al Romåniei.

Ieri, Vladimir Voronin si Zinaida Grecianii au depus flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant. S-au tinut slujbe religioase in toate bisericile din centrele raionale ale republicii. S-a marcat astfel ziua in care Parlamentul de la Chisinau a aprobat Declaratia de independenta, iar comunistii vor sa induca ideea ca Stefan cel Mare este pionierul statalitatii Republicii Molotov. Putina lume mai stie insa ca Declaratia de independenta a fost elaborata de ambasadorul Aurel Preda din Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, la solicitarea presedinteluiu Mircea Snegur, moment evocat in cartea amintita. Aurel Preda a fost insotit atunci de tanarul diplomat Valentin Stan, care, ulterior, avea sa devina un antiist feroce. Situatia politica era volatila atat la Chisinau, cat si la Bucuresti. Premierul Mircea Druc fusese inlaturat la ordinul Moscovei, iar Ion Iliescu semnase in primavara ultimul tratat politic din lume cu Uniunea Sovietica.

Functia de vicepresedinte sau macar senator

Pare incredibil astazi, dar Mircea Snegur a trimis ulterior la Bucuresti doi emisari speciali, care sa-i propuna lui Ion Iliescu realizarea unirii. Ambasadorul Aurel Preda relateaza ca s-a intalnit in octombrie, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau. La aproximativ 50 de metri veghea atent Anatol Plugaru, seful Serviciului de Informatii si Securitate al republicii. Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea lui Mircea Snegur de a-i asigura o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii. Mai precis, parlamentarii, pe care Ion Iliescu ii domina foarte usor, sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela, iar unirea se facea. Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre presedintele Ion Iliescu. Nici o reactie de la Cotroceni. Vasile Nedelciuc si Anatol Plugaru au revenit in acelasi loc peste o luna, insistand pentru obtinerea unui raspuns. „Uite, noi credem ca am exagerat. Renuntam la postul de vicepresedinte al Romaniei, dar solicitam un post de senator de drept pentru presedintele Snegur“, a spus Vasile Nedelciuc. Conform uzantelor, Aurel Preda redacteaza un nou raport catre Ion Iliescu. Nici un raspuns. Recent, ambasadorul a publicat cartea „Memoriile unui diplomat oarecare“ si i-a oferit-o lui Ion Iliescu: nici o reactie!

„Am fost prosti fiindca am fost saraci“

„Noi chiar credeam atunci in reunificare. Am insistat pe langa Snegur ca Declaratia de independenta s-o citeasca cineva clar si sa spuna populatiei adevarul. Se stransesera aproximativ un milion de basarabeni in Piata Centrala din Chisinau. A vorbit un scriitor din Gagauzia, care nu prea stia nici ruseste, nici romaneste, dar a spus un lucru extraordinar: „Oameni buni, am fost prosti pentru ca am fost saraci; am fost saraci pentru ca am fost prosti. Daca vrem sa scapam de saracie, nu mai trebuie sa fim prosti si de aceea trebuie sa ne unim cu Romania“. Insusi Snegur mi-a talmacit ce spunea scriitorul. Oamenii din piata plangeau si se imbratisau, asa ca sa nu-mi spuna mie nimeni ca basarabenii nu voiau unirea“, isi aminteste Aurel Preda. Primele semne ca „emanatii“ nu voiau sa auda de unire au aparut cand ambasadorul Aurel Preda, care primise misiunea insarcinat cu afaceri, a propus sa nu se spuna ambasada la Chisinau, ci reprezentanta Bucurestiului la Chisinau. Teodor Melescanu nici n-a vrut sa auda. „Dupa cele doua intalniri cu Vasile Nedelciuc, am mai avut o revelatie la Iasi, in cadrul unei comisii mixte a granicerilor. Comandantul trupelor de graniceri din Romania era generalul Dumitru Luca. Noi am propus ca paza frontierelor R. Moldova sa fie asigurata numai de catre Romania, astfel ca paza sovietica sa fie inlaturata. In urma raportului nostru catre presdintele Ion Iliescu, nu s-a primit nici o reactie. Lui Iliescu nici nu i-a trecut prin cap sa faca unirea.“ Aurel Preda nu crede ca Iliescu se temea ca propunerea reunificarii ar fi fost „o provocare marsava“ din partea lui Snegur. Pe-atunci, Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau era sprijinit consecvent de Directia Juridica si a tratatelor din MAE de la Bucuresti. Ulterior, Marcel Dinu a schimbat radical orientarea de la MAE Bucuresti, iar Ion Iliescu il asculta orbeste. „Daca Ion Iliescu accepta, se facea unirea atunci. Sigur, cei de la Chisinau ar fi pus niste conditii asa cum a procedat si Pantelimon Halipa la 27 martie 1918 sau ca Iuliu Maniu pentru Transilvania. Ion Iliescu nu mi-a transmis macar un formal „Multumesc!“…

Spaima atavica fata de Rusia sau angajamentul?

Mircea Druc, primul sef de guvern anticomunist si ist de la Chisinau, este uluit de dezvaluirile lui Aurel Preda: „Este un adevar catastrofal. A fost un moment formidabil, comparabil cu momentul din 1992, cand eu i-am propus lui Ion Iliescu sa lase circulatia libera pentru leul romanesc in Basarabia, la concurenta cu rubla si cu cuponul moldovenesc. Nedelciuc era pentru mine o personalitate controversata, dar este un om instruit. El nu a votat pentru referendumul din martie 1991 pentru pastrarea URSS. Despre Ion Iliescu stiu ca nu a fost niciodata ist si nici nu era sigur ca va ramane presedinte. Parlamentarii de la Bucuresti nu ar fi respins o asemenea propunere. Nici Snegur nu era sigur de soarta lui. Cat am fost prim-ministru, Ion Iliescu nu m-a primit niciodata. A venit insa cu Petre Roman la Spitalul Elias, unde fusesem internat dupa ce am fugit de procurorii lui Gorbaciov de la Chisinau“. Era Ion Iliescu un tradator al intereselor Romaniei sau era bolnav de spaima fata de orice adiere de la Moscova? In toate cartile dumisale, parintele democratiei originale nu lamureste nici aceste aspecte. In Constitutia Romaniei nu exista nici o referire la reintregirea nationala, asa cum era in Constitutia Republicii Federale Germania. Acum, Republica Molotov se transnistrizeaza lent si fiindca parlamentarii de la Bucuresti au adoptat de fapt independenta Basarabiei fata de Romania, iar nu de Rusia. Medvedev l-a felicitat din nou pe Voronin si i-a propus „un parteneriat strategic adancit“. Pana una-alta, orginalul Declaratiei de independenta s-a pierdut in focul de la 7 aprilie 2009.

Viorel Patrichi

Provocari via agentia Regnum: Din cauza "orientarii Chisinaului spre unirea cu Romania", mai multe sate din R.Moldova ar vrea sa intre sub "jurisdicti




Pregateste Rusia o noua invazie in teritoriile romanesti de peste Prut?







Asa cum ne-a obisnuit, agentia "de presa" Regnum, care face jocurile separatistilor rusofoni de peste Nistru, vine cu o noua informatie prin care vrea sa justifice expansiunea sustinuta de Moscova in teritoriile romanesti. Mai precis - zice Regnum, citata de Agerpres - solicitarile din ce in ce mai frecvente de obtinere a "cetateniei" Transnistriei din partea locuitorilor mai multor sate din Republica Moldova ar putea duce la trecerea acestor localitati sub controlul "administratiei" de la Tiraspol. Ar vi vorba despre Dorotcaia, Cocieri, Molovata Noua, precum si alte cateva sate din raionul Dubasari, care, dupa conflictul armat de pe Nistru din 1992, se afla sub jurisdictia Chisinaului.
Responsabili din administratia Dubasari nu au exclus, intr-o declaratie acordata agentiei de presa Regnum, ca procesul trecerii localitatilor respective in componenta Transnistriei sa fie grabit de politica noii puteri de la Chisinau, orientata spre unirea Republicii Moldova cu Romania. Potrivit Regnum, administratia transnistreana este pregatita sa preia responsabilitatea pentru "dezvoltarea social-economica a localitatilor moldovene" care ar trece sub "jurisdictia" sa.

M.A.B.
Ziua Online

Filmul documentar "Basarabia lui Dumnezeu" poate fi vazut pe youtube!





După doăzeci de ani. Sa devenim o casa a limbii romane

Se părea că moldovenii trebuia să revină la numele moştenite din strămoşi, ca Ion, Ştefan, Alexandru, Anatol, Gheorghe, Vasile, Nicolae, Mihai ş.a. Acestea urmau să înlocuiască prenumele ruseşti Ivan, Stepan, Alexandr, Anatolii, Gheorghii, Vasilii, Piotr, Feodor ş.a., care ne-au fost impuse de pisari sovietici (citiţi: ruşi) la eliberarea actelor respective, funcţionari care nu ne cunoşteau nici limba, nici tradiţiile. Dar, astăzi, ne dăm seama că rezultatele în această problemă sunt minime.

Neţinând cont de regulamentele elaborate de scriere corectă a numelor proprii, de normele lingvistice, de recomandările făcute în cadrul emisiunilor radio şi TV, în ultimul timp, s-au emis incognito nişte decizii, circulare interne (ignorând opinia savanţilor specialişti), conform cărora, nu se mai corectează numele, ci invers. Să te cruceşti ce se întâmplă astăzi în actele noastre de identitate!


Anul 1989 a fost pentru Moldova (sovietică de atunci) anul trezirii conştiinţei naţionale. La 31 august 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Prevederile acestei legi preconizau oficializarea limbii române şi revenirea la alfabetul latin. Ziua de 31 august datează cea mai frumoasă şi cea mai importantă – dar şi controversată – sărbătoare a românilor basarabeni, intitulată la început „Limba noastră cea română”, apoi doar „Limba noastră”. În anul curent, sărbătorim pentru a 20-cea oară Ziua Limbii. Şi dacă la începuturi 31 august purta farmecul şi fastul unei sărbători cu adevărat naţionale şi simboliza victoria noastră în lupta pentru identitate, limbă şi adevăr, apoi, în ultimul timp, aceasta, din diferite motive, s-a banalizat, pierzându-şi din conotaţia de odinioară, poate un motiv este şi faptul că guvernanţii comunişti din ultimii zece ani anume în această zi sunt plecaţi la odihnă...

Totul începea ca o frumoasă poveste, iar cei mai mulţi dintre noi – filologi, scriitori, pedagogi, alţi intelectuali, ataşaţi într-un mod sau altul de valorile lingvistice în virtutea profesiei, dar şi simpli purtători ai limbii – au crezut în miraculoasa transformare a acesteia din «cenuşăreasă» în «regină». Această credinţă avea suport real în anii '90, de la declaraţii statul trecea la acţiuni de repunere în drepturi a limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova.

Sărbătoare sau „ruşine”

Referitor la această zi opiniile erau într-adevăr diferite: unii afirmau că Ziua Limbii este o sărbătoare, pentru că marchează o victorie obţinută în mişcarea de renaştere naţională a românilor basarabeni, alţii erau de părere că această zi este o „ruşine”, deoarece consfinţeşte o situaţie când trebuie să lupţi pentru a vorbi în limba ta maternă, la tine acasă.

Fără îndoială, aceste opinii conţin şi nişte adevăruri. Evident că, atâta timp cât limba română nu se simte la ea acasă, adică nu-şi îndeplineşte funcţiile ei de limbă oficială a statului, nu este vorbită corect de către toţi cetăţenii statului, indiferent de naţionalitate, nu funcţionează în administraţie, în societate, în locurile publice, sărbătoarea „Limba Noastră” trebuie să existe. În ultimii ani, concetăţenii noştri alolingvi sărbătoresc orice altă limbă numai nu limba română, care este limba oficială pentru toată populaţia republicii.

Remarcăm că şi imnul Republicii este un imn dedicat limbii române. Trebuie să conştientizăm cu toţii că ziua de 31 august este o sărbătoare naţională. Îmi amintesc că la Departamentul relaţiilor naţionale se organiza în această zi sărbătorirea mai multor limbi. Se cântau cântece şi se declamau versuri despre „Rodnaia Rusi”, despre „Ridna Ucraina” etc. Credem că anume în această zi accentul trebuia pus pe necesitatea imperativă ca toţi locuitorii acestui spaţiu să înveţe şi să cunoască limba română pentru a se încadra cât mai plenar în viaţa economică, culturală şi politică a ţării.

„Limba e stăpâna noastră”, iar noi ar trebui să-i fim servi umili şi iubitori

Sărbătoarea „Limba Noastră cea Română”, căci aşa ar trebui să se numească, trebuie să existe, ca măcar, spre marele nostru regret, în aceste două-trei zile să ne putem da seama că limba română trebuie să funcţioneze din plin în Republica Moldova.

Sărbătoarea “Limba Noastră cea Română” este sărbătoarea tuturor celor care locuiesc în Republica Moldova. Ea trebuie să devină cu adevărat naţională, iar noi, cei ce locuim pe acest pământ, trebuie s-o cunoaştem în tot farmecul ei. Limba este veşmântul spiritualităţii naţionale a unui popor. Nu întâmplător, poetul tuturor românilor din toate timpurile, Mihail Eminescu, spunea: „Nu noi suntem stăpânii limbei,/Ci limba e stăpâna noastră”.

Un popor fără limbă este sortit pieirii. Şi o limbă care nu este vorbită devine o limbă moartă.

Reculul din 1996

Din păcate, procesul de repunere în drepturi a limbii române a fost zădărnicit tocmai de cei care erau obligaţi să vegheze la respectarea cu stricteţe a legislaţiei statului, adică chiar de guvernanţii acestuia. Una câte una au fost lichidate practic toate structurile de implementare a legislaţiei lingvistice. Limba de stat a fost lipsită de ajutor tocmai când avea mai mare nevoie de el. Dacă până în 1996 o persoană nu putea aspira la anumite funcţii (stipulate în lege), inclusiv de demnitar public, fără a cunoaşte limba statului, după această dată prevederea în cauză a fost neglijată cu bună ştiinţă, astfel încât am ajuns să avem chiar deputaţi, miniştri şi ambasadori care nu vorbesc limba statului, ceea ce nu poate decât să prejudicieze imaginea republicii în lume.

„A mojno po-russki?”

Pentru că nu mai era obligatorie cunoaşterea limbii române, alolingvii au renunţat în masă la cursurile care până atunci erau suprasolicitate, inclusiv de către colectivele de muncă (la astfel de cursuri, timp de şase ani, în câteva colective de muncă, a predat limba română şi subsemnata). Rezultatele nu au întârziat să apară. Cine dintre noi nu a primit drept răspuns la o întrebare, adresată în limba română, unui vânzător, o altă întrebare „A mojno po-russki?” (Se poate ruseşte?). E şi acesta un progres, dacă ne amintim că până nu demult eram somaţi frecvent cu o altă frază: „Govorite po-celoveceski!” (Vorbiţi omeneşte!).

Departe de mine gândul de a da vina pe alolingvi pentru declinul lingvistic. Aşa este omul: face eforturi, în cazul nostru – lingvistice, doar dacă are sens, dacă merită, dacă i se cere, indiferent sub ce aspect – profesional, de carieră, personal etc. Statul Republica Moldova „a avut grijă”, de la 1996 încoace, să descurajeze cunoaşterea limbii oficiale de către toţi cetăţenii săi.

Până la urmă, atitudinea faţă de limba ţării este un indiciu al nivelului intelectual şi al demnităţii umane şi naţionale.

„Marian Ilici, aşa-i mai neoficial”

Regretăm, însă, că mai suntem învăluiţi de indiferenţă, ne este totuna cum vorbim, cum pronunţăm şi cum scriem... Cum am putea explica faptul că unii încă nu cunosc limba ţării în care locuiesc de o viaţă?! Chiar şi conaţionalii noştri adesea se adresează în limba rusă. Apropo de adresări: încă nu ne-am obişnuit să le facem corect. E greu de înţeles de ce o bună parte chiar dintre guvernanţi preferă să se adreseze cu formule străine limbii şi tradiţiilor noastre strămoşeşti. Când te gândeşti că, de fapt, anume cei ce guvernează ţara ar trebui să dea exemplu celorlalţi cum să vorbească, cum să se adreseze. Într-un interviu, domnul Igor Dodon, întrebat de ce îi spune domnului Lupu Marian Ilici, domnia sa a răspuns că aşa îşi zic ei între ei neoficial. Iaca na!

Se părea că moldovenii trebuiau să revină la numele moştenite din strămoşi, ca Ion, Ştefan, Alexandru, Anatol, Gheorghe, Vasile, Nicolae, Mihai ş.a. Acestea urmau să înlocuiască prenumele ruseşti Ivan, Stepan, Alexandr, Anatolii, Gheorghii, Vasilii, Piotr, Feodor ş.a., care ne-au fost impuse de pisari sovietici (citiţi: ruşi) la eliberarea actelor respective, funcţionari care nu ne cunoşteau nici limba, nici tradiţiile. Dar, astăzi, ne dăm seama că rezultatele în această problemă sunt minime. Nu toţi funcţionarii oficiilor de stare civilă au înţeles ce se cerea de la ei în prevederile legislaţiei în vigoare. De aceea, azi avem ce avem. Este adevărat că mulţi cetăţeni au conştientizat şi au insistat să poarte un nume scris corect româneşte, un prenume în varianta naţională care corespunde rigorilor ortografice ale limbii şi tradiţiilor neamului nostru milenar. Cu părere de rău, avem şi cazuri când unii cetăţeni au rămas indiferenţi cum li se scrie numele sau prenumele în actele personale, fie Ion sau Ivan, Gheorghii, Gheorghe sau chiar (în ultimul timp Gheorghi) , Ştefan sau Stepan.

Ştefan sau Stepan, Ion sau Ivan?

Neţinând cont de regulamentele elaborate de scriere corectă a numelor proprii, de normele lingvistice, de recomandările făcute în cadrul emisiunilor radio şi TV, în ultimul timp, s-au emis incognito nişte decizii, circulare interne (ignorând opinia savanţilor specialişti), conform cărora, nu se mai corectează numele, ci invers. Să te cruceşti ce se întâmplă astăzi în actele noastre de identitate. Persoanele care au schimbat prenumele de tipul Ivan, Vasilii, Alexandr, Afanasii, Feodosii, Stepan, Fiodor sau Piotr ş.a. cu variantele acestora din limba română – Ion, Vasile, Alexandru, Atanasie, Teodosie, Ştefan, Tudor (Teodor) sau Petru ş.a., în momentul expirării termenului de valabilitate a buletinului de identitate sau a paşaportului naţional, au fost obligaţi să revină la variantele ruseşti, adică precum sunt scrise, chipurile, în actele de înregistrare a naşterii, în care la momentul oportun nu s-au făcut modificările de rigoare.

O nouă rusificare a numelor de persoană

Astăzi se „operează” o nouă rusificare a numelor noastre de persoană. În nenumărate cazuri, oamenii sunt insultaţi că nu vor să revină la variantele ruseşti. Şi umblă cetăţenii noştri prin instanţe căutând să obţină un certificat că Ion este identic cu Ivan, Ştefan cu Stepan, Tudor, Toader şi Teodor cu Fiodor ş.a.m.d. Un exemplu: cetăţeanul Eni Alexandru, anume aşa este înscris în paşaportul eliberat la data de 27 decembrie 1996, care a fost valabil până la 27 decembrie 2001. La 30 iulie 2004, i-a fost înmânat un alt paşaport cu formula onomastică: Eni Alexandr, spunându-i-se că „nu au dreptul să scrie Alexandru”.

Un alt exemplu edificator este cazul cetăţeanului Simion Bondarenco, un basarabean care deţine şi cetăţenia română din 1995. În 2000, şi-a prelungit termenul de valabilitate a paşaportului, iar acum pregăteşte toate actele pentru altă prelungire a termenului de valabilitate a paşaportului. Dar acum, se confruntă cu o situaţie de care n-a mai văzut pe parcursul anilor de independenţă a republicii. În trei birouri diferite ale Arhivei de Stat i s-a eliberat câte un act în care numele tatălui său figurează diferit – Petru, Petr şi Piotr. Domnul Bondarenco spune că tatăl lui, născut în 1905, în duplicatul certificatului de deces, eliberat la 1 iunie 2006 de Direcţia generală stare civilă, figurează ca Petru. Într-un alt document, eliberat la 16.05.2006 de Arhiva de Stat de pe str. Gh. Asachi, Petru s-a transformat în Petr (cu indicaţia „conform cu originalul în limba rusă”). Iar în cel de-al treilea act, „Extras de pe actul de căsătorie”, eliberat de Oficiul stării civile de la Ciocana, figurează ca Piotr. Dacă tata a murit în 1972 şi atunci îl chema Petru, cum poate fi în 2006- Piotr?”, se întreabă de drept omul.

Alondra şi Armand

Mulţi părinţi, fiind peste hotare la diferite munci sau alte activităţi, din filme sau spectacole au întâlnit şi alte prenume, care nu se utilizau la noi. Astfel, au fost înregistrate prenumele Jessica, Alondra, Julieta, Amalia, Mirabela, Izabela, Armand ş.a. Odată cu împrumuturile a apărut şi problema scrierii acestor prenume: ca în limba de origine – Gabriella, Beatrice, Yolanda, Leticia, Maya ş.a. sau în varianta românească – Gabriela, Beatricia, Iolanda, Letiţia, Maia. E o problemă. Sau, posibil, să fie acceptate ambele variante, sau să rămână la discreţia părinţilor. Dar ce facem cu hipocoristicele de tipul: Bety, Lory, Kate, Lily, Lucy etc.?

Ţinem să încheiem cu cuvintele regretatului poet Grigore Vieru: Vom fi cu adevărat liberi atunci când întreaga republică va deveni o CASĂ A LIMBII ROMÂNE.


Autor: Albina DUMBRĂVEANU, doctor în filologie
Sursa: www.jurnal.md
Via: www.basarabeni.ro

Voronin lasat din brate de Moscova

Voronin a fost lasat din brate de Moscova. Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a transmis omologului sau de la Chisinau ca parteneriatul dintre Rusia si Republica Moldova este extrem de important "indiferent de sezonul politic". Vladimir Voronin ar trebui sa fie un om politic condamnat. Dinspre Uniunea Europeana nu ar trebui sa se mai poata astepta la niciun fel de ajutor. La Washington nu-l iubeste nimeni. Iar acum Moscova l-a abandonat. Voronin a reusit vreme de opt ani de zile sa faca un slalom intre cele trei mari centre de putere globale. A promis fiecaruia dintre aceste centre ceea ce a vrut sa auda - si a facut de fiecare data pe dos.
Nu vreau sa fiu inteles gresit cand spun ca am tot respectul pentru Vladimir Voronin. S-a dovedit a fi un politician viclean, care si-a urmarit cu tenacitate scopurile si in mare parte a reusit sa si le atinga. Ca scopurile sale au fost imbogatirea pesonala, mentinerea la putere cu orice pret, mentinerea Republicii Moldova in afara Uniunii Europene, ruperea relatiilor cu Romania - toate acestea indica in ce directie se indrepta Voronin si de ce trebuie sa dispara ca om politic. Insa abilitatea sa ramane o certitudine.
Insa Vladimir Voronin a gresit fundamental: a crezut ca poate sa isi asume angajamente pe care sa nu le respecte. Lenin, Stalin, Hitler - toti acestia au crezut acelasi lucru - insa Voronin nu se poate compara cu niciunul dintre ei. Represiunea brutala din 7 aprilie a demonstratiilor anticomuniste dovedeste faptul ca Voronin mai are resurse sa se mentina la putere. Insa in acest caz Voronin risca o izolare internationala totala si ii va condamna pe romanii dintre Prut si Nistru sa traverseze criza economica in lipsa oricarui sprijin extern. In eventualitatea in care Voronin va alege sa se mentina la putere cu orice pret nu va face decat sa amane rezolvarea unei situatii explozive pe o perioada nedeterminata. Iar explozia va fi una extrem de puternica in momentul in care comunistii de la Chisinau vor pierde controlul supapelor.
Cel mai probabil insa Voronin va renunta la puterea absoluta pe care a detinut-o pana acum in urma avertismentului primit de la Moscova si va prefera sa colaboreze cu partidele liberale. Viclenia sa il va face pe Voronin sa negocieze la sange cu partidele liberale si sa obtina unul dintre cele trei posturi cheie de la Chisinau - presedinte, premier sau presedinte al Parlamentului. Oricare din aceste posturi, laolalta cu cei 48 de parlamentari comunisti il va trasforma pe Voronin intr-un conducator de facto al Republicii Moldova. Victoria liberalilor de la Chisinau devine astfel o infrangere. Blocajul politic dintre Prut si Nistru ramane o amenintare reala.
Mai trebuie spus un lucru: Voronin are in orice moment posibilitatea sa arunce Republica Moldova intr-o noua serie de alegeri anticipate - care vor avea loc cel mai probabil in luna ianuarie a anului viitor. Doar ca nimeni nu isi doreste acest lucru - nici macar Voronin. Insa posibilitatea ramane. O ultima remarca: daca Voronin nu mai este preferatul Moscovei de la Chisinau inseamna ca altcineva a ocupat acest post de vreme ce Rusia pare sa fie de acord cu inlocuirea comunistilor. Ramane sa vedem cine va fi noul om al Moscovei - nu ca ar fi lipsa de candidati, mai trebuie sa vedem cine va fi cel ales.

George DAMIAN
ZIUA

Medvedev i-a ordonat liderului de la Chisinau sa stea la masa cu rivalii politici. Voronin, pionul Moscovei

Seful comunistilor de la Chisinau incearca o manevra politica pe ultima suta de metri, menita sa sparga coalitia liberala prin ademenirea democra­tilor lui Marian Lupu intr-o schema de guvernare de sorginte stangista. Vineri, la Mos­cova, Voronin nu a primit sprijinul scontat de la Rusia, Medvedev ceran­du-i sa cola­boreze cu liderii Alian­tei pentru Integrare Europeana. Ridicarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa intre in Repu­blica Moldova va fi apli­ca­ta ime­d­iat dupa con­sti­­tuirea Parlamen­tului, sustine Marian Lupu. Liderul Partidului Comu­nistilor (PCRM), Vladimir Voronin, a anuntat sambata in cadrul unei sedinte plenare ca va opta pentru crearea unei "coalitii anticriza de centru-stanga", respingand astfel invitatia lansata de catre coalitia de guvernamant Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) formata din cele patru partide care au trecut pragul electoral in urma alegerilor din 29 iulie. Conform variantei avansate de comunistii lui Voronin, discutiile cu celelalte partide ar urma sa se faca individual, si nu cu toti liderii coalitiei laolalta. Presa de la Chisinau opineaza ca Voronin incearca sa se ghideze in viitoarea strategie politica dupa principiul "dezbina si cucereste". Miza ar consta in dezmembrarea coalitiei de centru-dreapta in scopul atragerii Partidului Democrat, condus de ex-comunistul Marian Lupu si coalizarea cu aceasta. Conform scenariului, comunistii impreuna cu democratii ar totaliza 61 de voturi, suficient pentru alegerea sefului statului si mentinerea la guvernare a comunistilor pentru inca un mandat de patru ani. "Scopul nostru este de a initia un dialog cu acele forte care sunt de acord sa se reuneasca intr-o coalitie patriotica", a declarat Voronin. "Dar nu vom discuta cu AIE, ci cu partide in parte", a subliniat liderul comunist. El a opinat ca noua coalitie doreste "transformarea Moldovei intr-o a doua Georgie si sa lipseasca tara de statutul de stat neutru". In replica, sefii AIE au declarat ca nu vor accepta niciun fel de negociere separata. Liderul Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu, a declarat, pentru Jurnal de Chisinau, ca decizia PCRM "nu vine sa faciliteze dialogul, ci, dimpotriva, sa-l blocheze, reprezentand un pericol pentru aprofundarea crizei politice". Potrivit cotidianului rus Kommersant, liderul rus Dmitri Medvedev i-ar fi dat o veste proasta lui Voronin, sustinand ca parteneriatul dintre Moscova si Chisinau este foarte important, "indiferent de sezonul politic".
Dezghet politic


Surse citate de Kommer­sant au declarat ca presedintele rus si-a exprimat deja punctul de vedere in legatura cu R. Moldova, afirmand ca fortele politice care au intrat in Parlament nu deranjeaza Moscova. "Pentru noi, este important ca in programul de guvernare al acestor structuri sa existe o atitudine pozitiva fata de Federatia Rusa", au afirmat sursele citate de ziar. Marian Lupu a mai declarat sambata pentru Agerpres ca programul de guvernare al AIE va contine actiuni imediate de normalizare a relatiilor R. Moldova cu Romania. "Intai de toate, este vorba de abolirea regimului de vize, care va fi un mesaj foarte bun din partea Chisinaului, precum si de semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera", a precizat el.

Madalin NECSUTU

Ziua

Preşedintele susţine campania Pro Cetăţenia. Traian Băsescu: Basarabia, cetăţenia este dreptul tau!

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la deschiderea celei de-a IV-a ediţie a Şcolii de Vară "Comunităţi românesti şi identitate europeană" care se desfasoară la Eforie Sud, după cum relatează Basarabeni.ro.

La această tabară sunt prezenţi câteva sute de copii şi tineri etnici români din jurul graniţelor dar şi din diasporă.

Cu această ocazie Preşedintele Băsescu a facut o serie de declaraţii legate de mai multe probleme cu care se confruntă la momentul de faţă românii de pretutindeni.

"Dragi copii şi tineri, bun venit în România! Aveţi posibilitatea să cunoaşteţi ţara mamă. Pactul Ribbentrop - Molotov ne-a despărţit fără ca să vrem." – a spus în deschidere preşedintele.

Şeful statului a amintit încă o dată de susţinerea statului român: "Politica de susţinere a românilor din afara graniţelor va fi tot mai consistentă. Şi voi veţi simţi acest luru. Asta este şi explicaţia pentru care România susţine Republica Moldova, Serbia şi Ucraina în procesul de integare europeană." adăugând că "Biserica este cel mai eficient mijloc de a susţine românii din afara graniţelor."

Referindu-se la bursele pe care România le ofera tinerilor etnici români pentru studii Băsescu a menţionat: "Vă mărturisesc că m-a surprins plăcut faptul că în afara celor 1.100 de burse pe care statul român le acordă pentru tinerii moldoveni există cereri de până la 4.000 de locuri în sistemul universitar românesc. Nu vă pot promite rezolvarea tuturor cererilor, pentru că intervine şi un proces de selecţie, dar ce vă asigur este că am discuţii cu Guvernul pentru suplimentarea cu 1.000 de locuri în universităţile româneşti a locurilor destinate pentru tinerii absolvenţi de liceu din Republica Moldova".

"Nu vorbesc neapărat de locuri cu bursă, ci de locuri gratuite în sistemul universitar de stat românesc. Vom vedea dacă se poate merge şi către bursă, dar locurile sper să le obţinem foarte curând",
a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus la scoala de vară de la Eforie Sud că România sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a precizat că ţara noastră a insistat ca Republica Moldova să fie alăturată, în acest proces, ţărilor din Balcanii de Vest, şi nu Ucrainei.

Preşedintele a mai susţinut că, de la integrarea României în Uniunea Europeană, documentele finale ale Comisiei Europene conţin cel puţin câte o menţiune despre Republica Moldova.

A fost atinsă şi problema redobândirii cetăţeniei române, şeful statului i-a asigurat pe tineri că: "în trei luni maximum vom crea un mecanism, care să permită obţinerea cetăţeniei române mult mai rapid."

Traian Basescu a primit de la vicepreşedintele OSB Bucureşti, un tricou cu imaginea Romaniei Mari, Basarabia fiind desparţită de ţară cu o sârmă ghimpată. Acest Tricou face parte din campania pe care o desfăşoară tinerii de la OSB Bucureşti şi OSB Timişoara în toată ţara.

Voronin cerseste firman de domnie de la Medvedev

Vladimir Voronin, presedintele criminal de la Chisinau, s-a dus pe 21 august la resedinta lui Dmitrii Medvedev de la Soci. El a cerut pentru a treia oara sprijin din partea presedintelui Rusiei sa ramana la putere, chiar daca a pierdut pozitia dominanta dupa ce Partidul Comunistilor obtinuse cele mai multe voturi. Surse discrete de la Soci ne asigura ca discutiile cu liderul de la Kremlin nu au fost confortabile pentru generalul de militie. In final, Voronin s-a umilit pana acolo incat a solicitat imunitate din partea Rusiei daca Opozitia va declansa ancheta cu privire la tulburarile din 7-8 aprilie 2009 de la Chisinau. De altfel, Voronin a afisat la Soci expresia unui om prabusit. Oficial insa, Medvedev a zambit, l-a imbratisat si i-a urat bun-venit oaspetelui din republica Molotov: “Indiferent de perioada politica, indiferent de evolutia evenimentelor din Moldova sau din Rusia, relatiile noastre constituie un factor important, care uneste popoarele noastre, ne ajuta in depasirea crizei”, i-a spus Medvedev lui Voronin, citat de agentia Itar-TASS. Liderul de la Kremlin a subliniat ca intalnirea celor doi a devenit o actiune regulata si de aceea noi credem ca nici nu trebuie sa ne mai minunam de orientarea afectiva a sefului de clan de la Chisinau. Voronin i-a reamintit lui Medvedev ca in octombrie el ii va transmite presedintia Comunitatii Statelor Independente si ca ar fi momentul sa se continue eforturile de reglementare a tratativelor pentru Transnistria in format “5+2”. Cu alte cuvinte, generalul de militie este sigur ca va fi presedinte si in octombrie 2009. Voronin a mai avut doua intalniri cu Medvedev inaintea celor doua scrutinuri parlamentare pentru a primi sprijin electoral, chiar daca Rusia a negat orice ingerinta in procesele politice de la Chisinau.

70 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop
Comentatorul Petru Bogatu este de parere ca dialogul celor doi “este un foc de paie, o fumigena aruncata pe scena politica pentru a le intinde nervii democratilor de la Chisinau si, totodata, pentru a-i reda liderului comunist siguranta psihologica de altadata in discutiile pe care le va purta cu adversarii sai politici. Mai mult decat atat rusii nu-i pot oferi lui Voronin. Kremlinul s-a impotmolit in Caucazul de Nord, unde se contureaza un razboi civil in toata legea. Ingusetia si Daghestanul le iau acum tot timpul lui Medvedev si Putin. E putin probabil ca rusii sa-si doreasca, in atare imprejurari, o interventie impotriva Republicii Moldova, de tipul macelului dezlantuit acum un an in Georgia”. Voronin vrea sa perpetueze criza politica pentru a ramane formal in functia suprema. Mentinerea lui la putere ar compromite iremediabil orice tentativa de imprumut de la Fondul Monetar International pentru un stat artificial si insolvabil, cum este Republica Molotov. Reamintim ca pe 23 august, zi fatidica pentru tot poporul roman, se implinesc 70 de ani de la semnarea pactului Molotov-Ribbentrop, a carui consecinta a fost si formarea actualei Republici Moldova, alcatuite din 6 judete ale Basarabiei istorice si o fasie de-a lungul Nistrului, supranumita de catre rusi Prednistrovie (Transnistria).

Pentru comunisti – doar secera si ciocanul!

In aceeasi zi, Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat), Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), Marian Lupu (Partidul Democrat) si Serafim Urechean (Alianta Moldova Noastra) s-au intalnit din nou pentru a pune la punct noile detalii privind atribuirea functiilor in stat. Ei au constituit Alianta pentru Integrare Europeana si au convenit sa nu ofere nici o functie in stat Partidului Comunistilor sau Aliantei Moldova Noastra. Cei patru l-au invitat la negocieri pe Voronin pentru marti 25 august, dar seful comunistilor a refuzat sa primeasca invitatia scrisa, oferita de Vlad Filat, cu prilejul ceremoniei de inmanare a legitimatiilor de parlamentar. (Trogloditul s-a obisnuit cu “prikazu” si nu stie sa piarda). Anterior, deputatul comunist Vladimir Turcan (tot general) avertiza ca PCRM are dreptul moral la cel putin una din functiile de varf din stat. Riposta a venit imediat: “Haideti sa ne amintim cum a venit Voronin dupa alegerile din 5 aprilie sa discute cu noi. Ne-au propus vreo functie? Ne-au spus ca trebuie sa votam si atat. Acum este invers. Faptul ca nu avem voturi necesare pentru alegerea presedintelui nu inseamna ca noi trebuie sa le oferim functii. Poate ne trezim intr-o buna zi ca le vor pe toate trei”, a replicat Mihai Ghimpu, presedintele PL. “In 2005, cand PCRM a obtinut majoritatea in Parlament, nu a oferit nici o functie partidelor de opozitie. Deci, in mod normal, acum PCRM nu trebuie sa pretinda la nici o functie”, l-a completat Marian Lupu, presedintele PD. Alianta Pentru Integrare Europeana detine 53 de mandate din cele 101, cate cuprinde Parlamentul de la Chisinau. Poate impune un sef de guvern si un presedinte al Parlamentului, dar mai are nevoie de 8 voturi pentru alegerea unui nou presedinte de republica.
Iulia Timosenko l-a sunat pe Voronin si i-a comunicat ca Ucraina va anula regulile de trecere a frontierei, conform carora cetatenii R. Moldova trebuiau sa aiba la ei 1.100 de euro pentru a intra in tara vecina. Noile norme vor intra in vigoare incepand cu 1 septembrie 2009.

Prinsa in Caucaz, Moscova nu are timp de Transnistria

Kremlinul respinge acuzatiile conform carora ar tergiversa rezolvarea rezolvarea conflictului transnistrean, desi toata lumea stie ca Rusia refuza sa puna in aplicare prevederile acordului de la Istanbul din 1999, semnat chiar de Vladimir Putin. Conform documentului, Rusia trebuia sa se retrgaa definitiv din Transnistria. “Nu numai moldovenii, dar si occidentalii implicati in procesul de negociere au incercat sa infatiseze Rusia drept «acto al procesului de reglementare», astfel incat sa o poata invinui pentru aceasta stagnare in procesul de rezolvare si de «sprijinire a separatistilor». Am denuntat categoric asemenea actiuni. Situatia procesului de reglementare a problemei transnistrene, care a devenit si mai complexa in ultimii ani, intensificarea presiunilor economice asupra Transnistriei si deteriorarea mediului de afaceri pentru companiile ruse de aici sunt considerate de autoritatile ruse drept factori destabilizatori, care afecteaza negativ nivelul de trai a peste 120 000 de cetateni rusi din regiune”, a comunicat un demnitar de la Kremlin pentru Interfax. Cine aude asemenea afirmatii poate crede ca in Transnistria chiar traiesc “120 000 de cetateni rusi”. In realitate, majoritatea transnistrenilor o formeaza moldovenii (romanii) si nimeni nu i-a intrebat daca nu vor sa lucreze si sa traiasca liber in orice tara din Uniunea Europeana, deci si in Romania. La Tiraspol, conduce o minoritate rusa, controlata de diverse cercuri de la Moscova, unele chiar mafiote. Liderii rusi inca nu pricep ca au nevoie de relatii normale si moderne cu Romania, ca trebuie sa porneasca de la un dialog sincer cu Bucurestiul referitor la rezolvarea situatiei din Transnistria. Mai ales ca Rusia are destule probleme grave in Caucaz. Pe 21 august, chiar in zi de Ramadan, la Groznii s-au auzit cinci explozii mari. Doi kamikaze si-au detonat bombele si au ucis cel putin patru politisti. Luptatorii ceceni vor cu orice pret sa-l omoare pe tradatorul Ramzan Kadirov, pe care Putin l-a impus presedinte al Ceceniei. Situatia din nordul Caucazului este tot mai volatila si, de aceea, nu cred ca Medvedev si Putin au prea multa vreme pentru tafnosul Voronin. Sau macar nu ar trebui sa-si faca.

Ziua: Blestemul Ribbentrop-Molotov

Maine se implinesc 70 de ani de la parafarea Pactului Hitler-Stalin, semnat de ministrii de Externe ai celor doi dictatori, Joachim von Ribbentrop si Viaceslav Molotov. In esenta, Berlinul si Moscova isi jurau prietenie vesnica si isi imparteau frateste estul Europei. Romanii dintre Prut si Nistru au fost condamnati sa intre sub cizma bolsevica, deodata cu tarile baltice, iar Polonia a fost hacuita in timp record de armata nazista si cea sovietica. Fratia sovieto-germana nu a aparut din senin pe 23 august 1939 - in intreaga perioada interbelica sovieticii pusesera la dispozitie germanilor baze militare unde s-au pregatit viitorii comandanti ai lui Hitler. Pentru Romania, Pactul Hitler-Stalin are inca o multime de efecte perverse. Ambasadorul Romaniei la Chisinau a starnit furia comunistilor cand a indraznit sa vorbeasca despre Pactul Ribbentrop-Molotov. Practic, ambasadorul Filip Teodorescu si-a semnat in acel moment decizia de expulzare. Urmasii lui Stalin de la Chisinau - Voronin si cu banda lui - au asteptat momentul 7 aprilie pentru a-l expulza pe Filip Teodorescu, cand s-au repezit sa acuze Romania de organizarea unei "lovituri de stat". Ca nu s-a gasit niciun fel de dovada a implicarii Ro­maniei - ba dimpotriva, au iesit la iveala dovezi ale implicarii comunistilor in regizarea tulburarilor - asta nu mai are nicio importanta pentru Voronin. Presedintele de la Chisinau trebuia sa-l alunge pe Teodorescu pentru ca acesta a denuntat Pactul Hitler-Stalin. Furia lui Voronin fata de aceasta denuntare este de inteles. Ca orice bolsevic priceput la politica, Voronin stie ca intelegerea Hitler-Stalin a fost folositoare pentru ambii calai. Insa tot ca unui adevarat bolsevic, lui Voronin nu ii place ca adevarul sa fie cunoscut. Voronin vrea ca el sa impuna adevarul lui, sa distorsioneze realitatea in functie de nevoile momentului. In al doilea rand, orice denuntare a Pactului Ribbentrop-Molotov anuleaza existenta lui Voronin si a comunistilor sai. Voronin este un apendic toxic al blestemului Ribbentrop-Molotov: daca nu ar fi existat intelegerea banditeasca dintre cei doi talhari de talie mondiala, comunistii de la Chisinau ar fi ramas ceea ce au fost intreaga perioada interbelica - niste marginali ai istoriei.
Orice referire a unui oficial roman la Pactul Hitler-Stalin starneste reactii la Moscova. Unele mai vizibile - altele mai putin vizibile. Insa Romania nu este singura - si tarile baltice reimprospateaza periodic memoria Moscovei cu privire la talharia din 1939. De aceea la Moscova se pregateste o lege care sa pedepseasca "negationismul" celor care indraznesc sa afirme ca inainte de a lupta impotriva nazistilor soldatii sovietici au fost camarazi cu soldatii Wehrmachtului. Ba mai mult, Dmitri Medvedev a reusit performanta de a lega rolul "eliberator" al armatei sovietice de tragedia Holocaustului. La incheierea unei intalniri cu presedintele israelian, Shimon Peres, Medvedev a anuntat ca sarcina comuna a celor doua tari ar fi sa impuna ca "realitatea istorica sa nu fie deformata in scopuri politice". Serviciul de Informatii Externe de la Moscova a preferat sa fie mai sincer: "Unica masura accesibila de autoaparare a fost pentru Uniunea Sovietica semnarea tratatului de neagresiune cu Germania nazista, la 23 august 1939. Acest document a dus la amanarea cotropirii de catre fascisti a celor trei tari baltice si transformarea lor ulterior drept cap de pod pentru invazia pe teritoriul sovietic", conform unui comunicat de presa transmis cu ocazia publicarii la Moscova a unui volum de documente provenind din arhivele serviciilor de informatii rusesti.

George Damian

Mai multe asociatii civice cer debirocratizarea acordarii cetateniei romane pentru basarabeni

Astazi, 19 august, Organizatia Studentilor Basarabeni, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul „Fratii Golescu” pentru relatii cu romanii din strainatate au adresat un demers Statului Roman.

Prin care organizatiile sus mentionate au adus la cunostinta Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Marian Predoiu, Doamnei Director Eucarie Nicoleta si Doamnei Ministru Secretar de Stat Bica Alina Mihaela, faptul ca Directia Cetatenie refuza sa puna in aplicare prevederile actului normativ in temeiul dispozitiilor H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea pentru relatii cu publicul.

Astfel incat Directia de Cetatenie refuza sa asigure un program de lucru cu publicul (dupa prevederele legale) in fiecare zi lucratoare de la 8.30 pana 16.30, iar intr-o zi pe saptamana intre 8.30 si 18.30. Mai mult ca atat incepand cu luna iunie Directia de Cetatenie a micsorat programul cu publicul de la 2 zile pe saptamana la una singura.

Organizatiile reprezentante a romanilor de pretutindeni au solicitat sa se ia masurile legale care se impun pentru reintrarea in legalitate si respectarea programului de relatii cu publicul prevazut de lege.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.723/2004 programul de lucru a unei institutii publice “se stabileşte astfel încât în zilele lucrătoare să se asigure accesul cetăţenilor între orele 8:30 şi 16:30 şi, într-o zi pe săptămână, între orele 8:30 şi 18:30, exclusiv sâmbăta, care va fi stabilită prin act administrativ de către conducătorii instituţiilor sau autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Programul de lucru cu publicul se afişează la loc vizibil”.

In acelasi act normative se mentioneaza faptul ca Ministerele şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia aplicării Programului în domeniile proprii de responsabilitate.

In acelasi timp OSB, FNRP si Institutul “Fratii Golescu” solicita respectarea drepturilor si liberatilor etnicilor romani din jurul granitelor, in procedura redobandirii cetateniei romane, respectarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei nationale, a pactelor, tratatelor si conventiilor internatrionale.

Deasemenea organizatile solicita Minitrului Justitiei sa oblige Directie de Cetatenie sa respecte un anumit program de lucru cu publicul, sa se conformeze de urgenta dispozitiilor legale si sa reintre in legalitate in sensul revenirii la programul prevazut de lege.

Asociatiile considera ca aceasta atitudine de militarizare a Directiei Cetatenie nu are niciun temei legal si este in totala contradictie cu statul de drept si cu drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Prin urmare organizatiile solicita in temeiul prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public sa le fie comunicat cate o copie de pe fisa postului (drepturi si obligatii) corespunzatoare functiei de Director al Directiei Cetatenie.

Asociatiile cer ca toate deciziile pe care Doamna Director a Directiei Cetatenie le ia si care au legatura cu publicul sau cu schimbarea normelor interne de lucru, sa fie afisate la loc vizibil si sa contina numarul deciziei, data, semnatura si evident temeiul de drept, in conformitate cu respectarea principiilor care stau la baza exercitarii functiei publice prevazute in art. 3 din legea nr. 188/1999 a functionarului public, respectiv: legalitate, impartialitate si obiectivitate, transparenta, eficienta si eficacitate, responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale si orientare catre cetatean.

Deasemenea OSB, FNRP si Institutul “Fratii Golescu” au adresat o cerere Domnului Prefect al municipiului Bucuresti, Mihai Cristian Atănăsoaei si Domnului Director General al SPCEEPS Bucuresti prin care se solicita luarea masurilor ce se impun in vederea simplificarii procedurii de obtinere a pasapoartelor individuale simple de la Serviciul Public Comunitar de evidenta si Eliberare a Pasapoartelor Simple din subordinea institutiei Prefectului pentru cetatenii din R.Moldova si Ucraina care redobandesc cetatenia romana si solicita pasaport individual simplu cu mentinerea domiciliului in strainatate.

La ora actuala, cetatenii din R.Moldova si Ucraina care au redobandit cetatenia romana si sunt nascuti pana in luna octombrie 1979 nu primesc cod numeric personal odata cu transcrierea certificatului de nastere la autoritatea competenta, motiv pentru care prima data cand se prezinta la S.P.C.E.E.P.S. – compartimentul C.R.D.S., (cetateni romani cu domiciliul in strainatate) au dreptul doar sa inregistreze cererea de eliberare a pasaportului individual simplu – cu domiciliul in strainatate, iar intr-un interval de o saptamana institutia mai sus amintita face demersuri pentru obtinerea C.N.P.- ului, dupa care acelasi cetatean roman se mai deplaseaza inca o data la Bucuresti pentru a i se prelua imaginea si respectiv pentru a plati taxa de urgenta in vederea ridicarii pasaportului in regim de urgenta in doua ore.

Organizatiile solicita sa fie modificat softul la S.P.C.E.E.P.S. - C.R.D.S., astfel incat persoanelor anterior amintite, odata cu inregistrarea cererii sa li se poata prelua imaginea pentru a nu mai fie nevoite sa se prezinte a doua oara la Bucuresti in vederea fotografierii si a achitarii contravalorii taxei de urgenta, acest lucru urmand a se face prima data, la momentul inregistrarii cererii, avand posibilitatea sa imputerniceasca un cetatean roman sa le ridice pasaportul in baza unui mandat notarial special, evitand astfel discomfortul creat cu deplasarea la Bucuresti care ar presupune chetueli suplimentare.




Autor: Basarabeni.ro
Sursa: www.basarabeni.ro

România Liberă: Kalman Mizsei trebuie înlocuit

Bucureştiul ar trebui să propună discret preşedinţiei suedeze a UE să trimită un emisar care să-l înlocuiască pe Kalman Mizsei, susţinător al comuniştilor, scrie publicaţia „România Liberă”, citată de Info-Prim Neo.


„Reprezentantul special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, este, din păcate, o figură tristă şi aproape compromisă. La Chişinău există o profundă neîncredere în Mizsei”, menţionează Cristian Ghinea în editorialul din 12 august.

Se spune că reprezentantul UE în R. Moldova a încercat să convingă partidele de opoziţie să ofere votul de aur unui candidat comunist la preşedinţie, având discuţii diferite cu opoziţia şi partidul de guvernământ. „Omul a mizat pe faptul că partidul lui Voronin va rămâne la putere şi a pariat pe stabilitate cu orice preţ. A mizat prost şi ar trebui retras din acest motiv”, menţionează editorialistul.

Mizsei are un rol simbolic puternic, dar o influenţă scăzută asupra proiectelor concrete ale UE în Moldova, mai spune acesta. „Dacă negocierile dintre alianţa celor patru partide („Alianţa pentru Integrarea Europeană”) şi Voronin pentru alegerea unui nou preşedinte nu vor demara rapid, va fi nevoie de mediere europeană. Cum Mizsei nu e credibil pentru opoziţie, iar un mediator român nu ar avea nici forţa necesară, nici credibilitate pentru tabăra comunistă, Bucureştiul ar trebui să propună discret preşedinţiei suedeze a UE să trimită un emisar”, consideră Cristian Ghinea.

Totodată, autorul editorialului din „România Liberă” consideră că semnarea unui tratat de bază dintre România şi R. Moldova ar da un semnal că românii sunt mai interesaţi de stabilitatea unui guvern democratic la Chişinău, decât de propriile pansamente sentimental-istorice. Preşedintele român, Traian Băsescu, consideră însă că semnarea documentului în cauză ar însemna că este un complice cu Molotov şi Ribbentrop.


Aroganta imposturii si “noii agenti” ai rusoilor

Recent, SIS-ul din Moldova a lansat la un nou material mincinos cu privire la asociaţiile de basarabeni din România, care are următorul titlu: “Asociaţiile tinerilor basarabeni din România cu referinţă la implicarea României în afacerile interne ale Republicii Moldova prin organizarea şcolilor de vară din România, 2009.”, trimis de pe adresa de mail studentbas@yahoo.co.uk şi semnat de “Asociaţia basarabenilor din România”, “Organizaţia Studenţilor Basarabeni” şi “Liga Studentilor Basarabeni”.

Ţin să menţionez, înainte de toate, că aceste 3 asociaţii nici măcar nu există. Asociaţiile de basarabeni care activează (unele doar cu numele) pe teritoriul Romaniei sunt:

  • Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti
  • Liga Studenţilor Basarabeni din Bucureşti
  • Asociaţia Studenţilor şi Elevilor din Bucureşti
  • Uniunea Naţională a Tinerilor Basarabeni, Bucureşti
  • Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constanţa
  • Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov
  • Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara
  • Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea
  • Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi
  • Grupul de Iniţiativă a Românilor Basarabeni din Suceava
  • Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Cluj
  • Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara (G.I.)
  • Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi (G.I.)
  • Asociaţiile Studenţilor Basarabeni din Craiova
  • Liga Studenţilor Basarabeni din România
  • Uniunea Naţionala a Tinerilor Basarabeni, Sibiu
  • Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi

Acest material al SIS-ul nu este primul de acest tip, ci vine după altele două, apărute în decursul ultimului an.

Primul a apărut în ziarul “Moldova Suverană”, în data de 18 iunie 2008, şi avea următorul titlu: “Studenţii din Republica Moldova – o pradă uşoară pentru serviciile secrete din România”, fiind semnat de “Un grup de tineri, studenţi în Romania.”

Al doilea a apărut în data de 13 martie 2009, a fost trimis de pe aceeaşi adresă de mail ca ultimul, studentbas@yahoo.co.uk, de către „Asociaţia Basarabenilor din România” şi adresat Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe al României, Preşedenţiei României, ONG-urilor studenţilor basarabeni din România şi mass-mediei din România şi Moldova, după cum se arată în materialul nr.2, apărut pe blogul azumix.ablog.ro, preluat de basarabeni.ro şi dezminitit de aceeaşi Moldova Suverană.

În toate aceste materiale, se susţine că studenţii basarabeni din România, în mare parte lideri şi membri ai unor asociaţii enumerate mai sus, sunt racolaţi de SRI şi SIE, instruiţi de politicieni români şi finanţaţi de anumite instituţii ale statului român în vederea promovării unor idei unioniste, ceea ce ar reprezenta un atac la statalitatea Republicii Moldova.

De fapt, acesta reprezintă un atac la adresa României şi a instituţiilor acesteia, Preşedintelui României, Traian Basescu, secretarului de Stat, şefului Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP), Eugen Tomac si altor oficialităţi din România.

Este o trecere în revistă a tuturor asociaţiilor de basarabeni din România, a liderilor acestora şi a activităţilor întreprinse de aceştia, cu excepţia unei singure, LSB Bucureşti inclusă în LSB România, liderul acestor două asociaţii nefiind menţinat în materialul nr. 2, în care sunt trecuţi, practic, toţi activiştii oengişti basarabeni, cu excepţia lui Tudor Cojocaru.

Noii Golani şi Noua Dreaptă

Cel de al treilea material dedică un pasaj şi grupurilor Noii Golani şi Noua Dreaptă:

“Dezaprobăm şi acţiunile cunoscutei organizaţii românesti „Noii Golani”, care pe site-ul www.romanism.net şi-a afişat printre primii filmele „Agonia surzilor” şi „7 aprilie”, orientate împotriva statalităţii Republicii Moldova. În paralel continuă să-şi desfăşoare activitatea extremistă organizţia “Noua Dreaptă”. Ambele, cu acceptul SRI fiind lăsate să acţioneze liber împotriva statalităţii Republicii Moldova.”

noua_dreapta.svgCine sunt aceste grupări?

harta ciuntita de "noii golani"

Şi Noua Dreaptă şi Noii Golani şi-au recrutat personalul din incintele stadioanelor de fotbal.

Ambele formaţiuni au aceeaşi formulă a înnoirii – complet diversionistă, adică… vechea Dreaptă, Dreapta pur şi simplu nu mai era bună, trebuia una mai lustruită, Noua, iar “vechii golani” erau şi ei perimaţi, deci e nevoie de unii de moda noua.

Noii Golani sunt promotorii campaniei preluate de la Noua Dreaptă – “Basarabia Pamânt Românesc”, dar au adăugat o linie proprie acestei campanii, care devine astfel una de dezinformare şi îndobitocire, promovând o hartă ciopârţită a României Mari, în care au uitat “din greşeală” să treacă şi judeţe din sudul Basarabiei: Ismail, Cetatea Albă, Chilia, Bolgrad, Bucovina de Nord, ţinutul Herta şi Cadrilaterul, pământuri româneşti în aceeaşi masură, smulse din trupul ţării de aceeaşi ruşi, ucraineni şi bulgari.

Astfel, devin promotorii, sub platforma “românismului”, a unei aşa zise campanii pro-Basarabia, ilustrată prin harta ciuntită promovată pe timpul lui Brejnev şi difuzată în proporţii de masă. Mii de tineri români poartă tricouri cu această hartă, în nenumărate oraşe din România harta poate fi văzută lipită pe pereţii clădirilor, internetul este plin de imagini ale aceleiaşi hărţi. Mai mult chiar, şi pe Wikipedia au fost deja aşezate aceste reprezentări falsificante ale Romaniei. Atacul la harta mentală a desfăşurării româneşti dintr-o zonă cheie a Basarabiei, convine forţelor pro-moldveneşti şi pro-ucrainene, denaturându-se astfel adevărul despre teritoriile româneşti încarcerate astăzi în hotarele Moldovei şi Ucrainei.

În ce-i priveşte pe ceilalţi diversionişti, care se imbracă tot cu hainele altora, ale legionarilor, “legionarismul” şi “nationalismul” celor de la Noua Dreaptă este, de asemenea, numai de lustru şi faţadă, nu are nici un rezon sufletesc adânc. Cum ar putea fi aceştia naţionalişti români când îi vedem alăturaţi ruşilor extremişti, creaţi şi susţinuţi din umbră de KGB. Noua Dreaptă a semnat recent un acord de parteneriat cu o grupare neo-fascistă de pe teritoriul Rusiei, “Евроазиатский соrюз молодежи” (Uniunea Tinerilor Euroasiatici), după cum arată un articol apărul pe un site rusesc.

noua_dreaptaDe altfel şi simbolistica celor de la Noua Dreaptă spune destule despre orientarea lor reala: ei se afişează cu tot felul de însemne celtice, neo-pagâne şi chiar dacă se îmbracă în verde şi flutură steaguri verzi, pe fond sunt nişte tipi penibili – ce intră în categoria imposturii derizorii – cei care compun “organizaţia”, care nu are oricum mai mult de 60-70 de membri.

Evident că dacă este tolerată existenţa unei astfel de organizaţii, înseamnă că cineva extrage un profit din prezenţa publică a unora aşa zise organizaţii extremiste.

Aflăm imediat şi cine trage profitul, cui folosesc manifestările membrilor Noii Drepte şi “noilor golani”de pe site-ul www.pcrm.md, unde Partidul Comunist aflat de aproape 10 ani la conducerea RM, “tremură” de spaimă la adresa “teribilei” organizaţii care ameninţă independenţa ţărişoarei. Găsim luări de cuvând ale deputatului comunist Grigore Petrenco şi materiale numeroase care încearcă să alinieze aşa zisele şi inventatele legături Traian Băsescu – Noua Dreaptă, Traian Băsescu – Dorin Chirtoacă, Dorin Chirtoacă – Noua Dreaptă, etc.

Procedura este clasică sovietică şi aduce aminte de statuia Soldatului Sovietic Eliberator din centrul Chişinăului, a cărui soclu se referă la eliberarea Moldovei de “fasciştii români”. E o formă de propagandă îngroşată specific anilor ‘50 şi Războiului Rece, perioadă în care inamicul URSS-ului, era identificat cu Vestul imperialist şi fascist. Aşa cum se ştie, nici atunci Vestul nu era fascist/nazist şi nici acum România/Vestul nu are nimic de a face cu hitlerismul-nazismul-fascismul. Comuniştii au mai acuzat de “extremism, xenofobie şi intoleranţă” diverse ziare din Moldova pretinzând că ar avea legături cu mişcarea legionară. Din câte ştiu eu, dacă ar fi existat astăzi vreo mişcare legionară pe cuprinsul României, s-ar fi văzut sigur până acum măcar câţiva comunişti ciuruiţi de gloanţe. Până una alta, cei care au omorât, cei care sunt vinovaţi de crime şi de atacuri contra populaţiei civile din Chişinău şi Bucureşti sunt comuniştii Ion Iliescu şi Vladimir Voronin.

Aşa cum Noua Dreaptă nu reprezintă decât o adunătură de epigoni, imitatori ai vechilor legionari, tot astfel impostorii cu numele de “Noii Golani” sunt epigonii şi imitatorii caricaturali ai vechilor golani ai Pieţei Universităţii, cei care au ţinut piept, singuri împotriva tuturor, regimului pro-sovietic a lui Ion Iliescu.

Un alt impostor: Tudor Cojocari

tudor cismigiu(La îndemnul dirigintei lor, 4 elevi de la liceul “Gheoghe Asachi” din Chişinău au săvârşit un gest notabil în octombrie 2006: au dat jos o plăcuţa, pe care scria “Liceul moldo-francez”, înlocuind-o cu româno-francez. Actul, de bun simţ elementar a fost fructificat ulterior de unul dintre elevi, devenit nici mai mult nici mai puţin decat “erou” …

Din cei patru tineri, toţi aflaţi la studii în România, doar unul s-a implicat activ în mediul studenţesc “apolitic” din România, iar restul au rămas pe dinafară, acesta fiind Tudor Cojocari, actualul preşedinte LSBB/LSBR. “Eroicule” – aşa îi place să i se spună de către fete. Cu toate că, după spusele unuia dintre ceilalţi 3 tineri, Vitalie Zgarbur, pe care l-am cunoscut anul acesta la Şcoala de Vară de la 2 MAI, Tudor Cojocari a fost cel mai fricos dintre ei, fugind primul de la locul faptei.)

Textul lui Tudor Cojocari despre asociaţiile studenteşti din România (vezi aici) vine ca o completare la celelate texte apărute până acum despre asociaţiile basarabenilor din România realizate, mai mult ca sigur, de colaboratorii SIS, dintre care unul a fost publicat în Moldova Suverană.

Şi textul lui Cojocari şi textele SIS-ului înferează cu mânie oarbă pe unii din liderii mai vechi ai asociaţiilor de studenţi din România. Astfel, “ppcd-iştii” atât de urâţi de Cojocari sunt stigmatizaţi de raportul SIS ca fiind colaboratori ai serviciilor de informaţii româneşti SRI, SIE, etc, etc. (Înfăţişarea în alb şi negru şi ostracizarea tinerior simpatizanti ai PPCD indică o politică de polarizare cel puţin ne-sinceră în premiză.)

Aşa că iată cum ţintele se suprapun.

De altfel, pe fond, întreaga jeluire a lui Tudor Cojocaru nu-i altceva decât o prolixă trecere în revistă a tribulaţiilor organizaţiilor moldoveneşti care de ani şi ani de zile se zbat să se facă că există când, în realitate, ele sunt în majoritate infiltrate, controlate, penetrate şi abuzate de colaboratori şi agenţii serviciilor noastre dragi de la Chişinău.

În realitate, mai toate grupusculele şi grupurile exprimă interesele unor grupări partinice de la Chişinău, iar alura de independenţă pe care şi-o asumă ipocrit Tudorache este praf în ochi, deoarece el este membru tot al unui partid care pe scena politică moldovenească nu a însemnat nimic până la alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar al Chişinăului. Ca şi la Bucureşti, toate grupările politice de la Chişinau au “schelete în debara”. Iar curvăsăria din viaţa politică de pe ambele maluri ale Prutului este aidoma.

Pretenţiile de independenţă si de activitate în interesul exclusiv al studenţimii sunt de cele mai multe ori vorbe în vant.

Istoria vieţii politice de la Chişinău n-a început odată cu descoperirea ei de către Tudor Cojocari şi a celor de la “Noii Golani”, mari susţinători ai „opoziţiei” de la Chişinău. Înainte ca ei să deschidă ochii în politică, vreme de 15 ani, principala forţă politică cu orientare pro-românească a fost PPCD. Dacă Tudor Cojocari ar avea onestitate în analizele sale socio-politice, ar fi bine să se inspire din activitatea îndelungată a profesorului său Dan Dungaciu, dusă alături de PPCD.

După cum scria chiar Dan Dungaciu, succesul lui Chirtoacă la primăria or. Chişinău a fost alimentat tocmai de munca de peste un deceniu a PPCD şi “Noii Generaţii” de consolidare a identităţii românesti în rândurile tinerilor de la Chişinău.

Contextul în care PPCD a ajuns să se asocieze cu PCRM este ignorat voit de tânărul politician Tudor Cojocari. E păcat că nu-şi aduce aminte de succesiunea revoluţiilor laleleor la Tbilisi, trandafirilor la Kiev, care a culminat cu revolutie oranj ce a cuprins intregul spatiu GUAM respectiv Georgia, Ucraina, Moldova, şi finalmente, România.

Organizatorii din spate ale acestor revoluţii sunt americanii, iar aşezarea lui Iurie Roşca în aceeaşi barcă cu Voronin, care a refuzat semnarea memorandumului Kozak, a avut loc la insistenţele celor trei preşedinţi portocalii: Iuşcenko, Saakaşvili şi Băsescu.

Prin planul Kozak se obţinea controlul total – şi legal mai ales al Basarabiei. PPCD s-a împotrivit în strada, a organizat mari demonstraţii de protest, iar Voronin a renunţat în ultimul moment să semneze Memorandumul Kozak, Putin anuland vizita la Chişinău. Voronin a devenit atunci preferatul Occidentului.

Declaraţia recentă făcută de Traian Băsescu la postul public de radio, cu privire la sprijinul acordat lui Vladimir Voronin în formarea unei majorităţi în primăvara anului 2005, când Voronin a fost ales pentru a doua oară preşedinte al Republicii Moldova cu voturile Partidului Popular Creştin Democrat, este semnificativă pentru oricine are urechi de auzit.

Acuzele lui Tudor Cojocari se înscriu de fapt în linia manipulatoare şi mincinoasă de-a dreptul a unor grupări politice de la Chişinau cu orientare pro-moscovită dovedită, iar acţiunea sa este cu atât mai perfidă cu cât acesta se pretinde ipocrit neangajat politic şi interesat exclusiv de binele basarabenilor veniţi la studii în România. Legătura sa directă cu gruparea “noilor golani” şi cu campania acestora de dezinformare trasează încă un contur semnificativ al profilului sau. Deşi şi el promoveaza harta ciuntită a aceastora, chiar în contul său de flickr există o fotografie a sa cu o imagine a hărţii României Mari – ceea ce arată ca el ştie prea bine cum arată România şi Basarabia. Poza este mai veche şi probabil că între timp alţii – “noi prieteni” de-ai săi l-au lămurit să promoveze o hartă “nouă” cu un cu totul alt mesaj.

cojocari stie harta corecta a Romaniei

Convingerile pro-moscoviciste ale lui Tudor Cojocari

cojocari stie harta corecta a RomanieiPe blogul lui Cojocari găsim un reper interesant care oferă o imagine asupra convingerilor sale. Este vorba de o recenzie dedicată lui Serghei Moscovici (vezi aici), de fapt un material extins de pupincureală dedicată unui comunist din vechea generaţie bolşevică lăudat şi prezentat cu entuziasm de “anticomunistu” Tudorachi. Acest Serghei Moscovici, modelul lui Cojocari, este un alt tovarăş al familiei Tismeniţki, născut în România, ţară pe care a părăsit-o la vârsta de 22 de ani, al cărui fiu, Pierre Moscovici, a continuat tradiţia comisarială, devenind comisar european, fostul raportor şi supraveghetor al României din partea Parlamentului European.

Pe saitul romaniamurdara.ro am găsit o scurtă prezentare a acestui bolşevic-model, completată cu un text ce aparţine lui Paul Goma, un dizident autentic, basarabean care nu mai are nevoie de vreo prezentare.

“Născut în 1928 sub numele Strul Hers Moscovici, într-un mediu sionist, actualul Serge a optat pentru comunism, intrând în 1939 în reţeaua ilegală şi conspirativă de partid. Partidul era în afara legii deoarece Internaţionala proclamase dorinţa ruperii României în bucăţi atribuite « imperiilor » din jur. Structurile moscovite, CEKA, NKVD, au creat reţele clandestine între care se găsea şi Strul Moscovici, al cărui agent de legătură purta numele conspirativ de Kappa. Amicul cel mai apropiat din acea perioadă a lui Moscovici, Gheorghe Crăciun, va fi cunoscut peste ani drept macelarul de la Aiud sau torţionarul de la Aiud, director al penitenciarului Aiud.
Clanul_Moscovici_-_PoliromLa un moment dat, Moscovici alege varianta traiului în zone mai aerisite, conform unui plan mai larg de răspândire în Occident (vezi şi cazul trotkistilor Virgil Ierunca şi Monica Lovinescu) ; se duce la Paris şi începe să urce pe treptele afirmării universitare, unde pune baze teoretice concepţiilor sale primare comuniste. Este iniţiatorul teoriei reprezentărilor sociale şi ocupă în prezent postul de director al Laboratorului European de Psihologie Socială din cadrul Fundaţiei “Maison des sciences de l’homme” din Paris. Îşi schimbă numele în Serge Moscovici şi este pus membru onorific în numeroase instituţii academice, inclusiv membru al Academiei din Moscova şi membru onorific al Academiei ungare de ştiinţe.

Conform dezvăluirilor lui Paul Goma (foto mai sus din Jurnalul sau), adevăratul patron din umbră al Editurii Polirom ar fi chiar Serge Moscovici, fostul agent bolşevic Strul. Dacă este aşa, nu este singura instituţie acoperită în care funcţionează oameni educaţi de Moscova în specificul tehnicilor conspirative. La Polirom dar şi la Humanitas s-au concentrat reprezentanţii unui « curent » izvorât din celule ideocratice adânc scufundate şi bine infăşurate de reţeaua « conspiraţiei deschise ». Grupul mai funcţionează şi în jurul unor reviste precum « Sfera politicii », « Politica », « 22 », « A treia Europa » susţinute de Soros, sau « Dilema Veche », susţinută de Patriciu, « Idei în Dialog », supliment cultural al publicaţiei Caţavencu, sau « Observator Cultural » întreţinută de avocatul GDS, dar şi în alte edituri, catedre, universităţi, cum ar fi Universitatea Central-Europeană (CEU) a lui Soros, cu sediul central la Budapesta. Însăşi Polirom are un « Supliment de Cultură » dăunător şi ramificaţii asijderii ân Republica Moldova.

Această grupare generic adapostită sub sigla GDS participă la fenomenul postdecembrist al acţiunii de « înfăşurare » a României într-un înveliş geopolitic falsificator, care desfigurează chipul acestei ţări şi al acestui popor în lume. Polirom este o verigă, un nod, care are un rol bine stabilit în « revoluţia culturală », în operaţiunea « revizurii noţiunilor ». Acţiunea este rezultatul cooperării unor panideii, unor « internaţionale », a celei clasice, la vedere, Kominterniste cu cea a Mitteleuropei, de tipar neokominternist, care s-a afirmat şi s-a stabilizat în Europa Occidentală, începând de prin anii ‘70. Efectele ei sunt pe deplin vizibile după 1989. Frontul Salvării Naţionale (FSN) în care s-au regăsit iniţial majoritatea actorilor GDS, la comanda lui Silviu Brucan, a fost expresia panideii imperiale de sorginte moscovită cu un rol major în operaţia de falsificare şi/sau dislocare a ideii naţionale din spaţiul mental românesc.

Reţeaua are drept un obiectiv, pe termen lung – cel puţin o generaţie sau două -, acela de a obţine puterea totală, după modelul sovietic dar cu mijloace moderne, de a desfigura şi remodela “harta mentală” a poporului român. Actorii acestei grupări ideologice, anti-ortodoxe şi anti-româneşti, (regizorii stau mai la distanţa) încearcă să definească o anume “hartă cognitivă” pe care s-o impună utilizând resursele aparatului instituţional, în care şi-au găsit loc în poziţii cheie atât înainte cât şi după 1989. Astfel acţionează continuu la erodarea şi distrugerea simbolurilor naţionale, a pilonilor românismului, a culturii şi ortodoxiei, de la Ştefan cel Mare şi Sfânt la Sfinţii Închisorilor, de la Eminescu la Părintele Staniloae.

O preocupare constantă, de ordin strategic este rescrierea istoriei, « prelucrarea » acesteia – respectiv ocultarea rădăcinilor ateist-bolşevice ale ciumei roşii, stergerea din memoria şi de pe retina supravieţuitorilor şi urmaşilor a adevărului, folosind inclusiv şi mai ales mijloace instituţionale. Polirom este doar un instrument de smintire, ce face parte din mai vasta operă de « inginerie socială » la care mosmondeşte neobosit fostul agent bolşevic Strul Moscovici, alături de alţii ca dânsul, moştenitori ai misiunii lui Leon Tisminenski, fiul şi tovarăsii săi de drum Mungiu, Pleşu, Patapievici, Codrescu-Adolf eiusdem farinae…

1919_Erster_Kongress_der_Komintern_in_MoskauÎn laboratoarele criminalei revoluţii franceze, continuată apoi de cea marxist-leninistă, s-au pus bazele teoretizării politice în concepte precum « stânga » şi « dreapta ». Revoluţia (revolvo – întoarcere pe dos) a însemnat atunci peste 200 000 de victime şi zeci de milioane pânp astăzi. Tot cu aceeaşi ocazie s-au pus bazele actualului sistem politic – falsa şi formala idee de dreapta şi stânga – închipuită la origine de iacobini şi girondini – aşezaţi pe scaune unii la stânga şi alţii la dreapta pupitrului central, de fapt aceeaşi grupare de bolnavi. După tiparul acesta, astăzi, anodini cu diverse pseudonime, o fac pe « teoreticienii de dreapta », alături de alţi anti-creştini şi anti-români notorii, cu toţii hulitori ai lui Eminescu, în timp ce alţii, de aceeaşi teapă, se ocupă de « valorile stângii ».

Tovarăşii au ştiut să se împartă după modelul « revoluţionar », pentru a acoperi întregul spectru politic, administrativ, cultural şi a controla total ţările ocupate.”

Aşadar, în ce-l priveşte pe studentul la sociologie Cojocari, cel care îşi îndeamnă colegii să “ia lumină” de la un Moscovici, lucrurile stau clar (şi) la capitolul formare şi educaţie. E greu să mai adaugi ceva după această trecere în revistă a grupării din care intenţionează să îşi tragă seva “liderul” nostru de generaţie…

Impostura este o haină îmbracată de mulţi dintre cei care ies în faţă ca păduchele pe frunte, în lumea politică de la Bucureşti şi Chişinău. Cojocari nu face deosebire şi îi prevedem un viitor politic pe măsură.

„Vom scoate vizele pentru cetăţenii români a doua zi după ce ajungem la guvernare”, susţin liderii coaliţiei democrate

„Hotărârea de a impune vize pentru cetăţenii români este una ilegală. Nu poate fi o hotărâre de Guvern mai presus decât o lege anterioară a Parlamentului. Noi avem toate instrumentele la dispoziţie şi vom discuta acest subiect la primele şedinţe ale legislativului”. Declaraţia aparţine lui Vlad Filat, preşedinte PLDM, lansată în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău.


Preşedintele AMN Serafim Urechean şi preşedintele PL Mihai Ghimpu au declarat că vor scoate vizele pentru cetăţenii români chiar a doua zi după ce ajung la guvernare.

Marian Lupu, preşedinte PDM, a declarat că decizia de a elimina vizele pentru cetăţenii români coincide interesului naţional şi este „atât un mesaj pozitiv pentru relaţiile bilaterale cu România”, cât şi „un mesaj important pentru Bruxelles în vederea iniţierii unui nou acord dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”.

Amintim că după acţiunile de protest din 7 aprilie, guvernarea comunistă a acuzat România de implicare la organizarea acţiunilor violente de protest, a decis expulzarea ambasadorului României de la Chişinău şi impunerea vizelor pentru cetăţenii români. Ulterior, procurorul general al Republicii Moldova a declarat că nu există probe, care ar demonstra implicarea României ca stat la organizarea acţiunilor de protest după alegerile din 5 aprilie.


Autor: UNIMEDIA
Sursa: www.unimedia.md

Imagini inedite de la vila lui Voronin din Condrita

O jurnalista de la Echo Moskvi a publicat pe blogul sau un reportaj foto de la vila de la Condrita a presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin, transmite Unimedia. Ziarista scrie despre seful statului moldovean ca "bate in retragere" si ca "are ochii obositi!". Cu toate acestea, imaginile arata altceva. Un Vladimir Voronin imbracat in jeans, zambitor si fericit. In timp ce majoritatea locuitorilor de peste Prut traiesc in saracie, comunistul Voronin traieste in lux, se deplaseaza pe domeniu cu o masinuta de golf, are un lac plin cu pesti, o cascada artificiala si un parc plin de mesteceni. Bineinteles, din camara nu puteau sa lipseasca nici compoturile, dulceturile si muraturile traditionale, cu care s-a laudat si in fata lui Putin, la utima vizita a acestuia in R.Moldova.



http://www.ziua.ro/pics/2009/08/06/1249572637-2.jpg

Moscova fara verdict pentru Chisinau

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, pune pe masa discutiilor cu rusii problema transnistreana

Ambasadorul Fede­ratiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, a decla­rat ca in Republica Moldova jocurile po­litice nu sunt inca facute, motiv pentru care nu se stie inca dez­nodamantul rearan­jarilor in functii de conducere a niciuneia dintre figurile-cheie prezente in peisajul politic de peste Prut. Liberalii s-au pronuntat pentru o relatie pragmatica intre Rusia si Republica Moldova declarand totodata ca negocierile interne decurg intr-un sens pozitiv.
"Rusia are o atitudine plina de respect fata de alegerea pe care au facut-o cetatenii din Republica Moldova. Este prea devreme sa spunem cine va fi la guvernare si cine va fi in opozitie", a declarat diplomatul rus, dupa intalnirea avuta miercuri seara cu liderii Partidului Liberal la sediul acestei formatiuni. Printre subiectele discutate cu reprezentantii liberali s-au aflat si chestiunea spinoasa a autoproclamatei republici separatiste Transnistria, pe care momentan Rusia nu este dispusa sa o abordeze in acest context politic inca tulbure de la Chisinau. "Este un moment foarte delicat pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Am realizat un ciclu de discutii cu toti liderii partidelor, care au intrat in parlament. Am discutat intr-un mod prietenos despre relatiile noastre. Acum reglementarea transnistreana se afla intr-un moment de pauza si nu e cazul sa speculam acest subiect", a afirmat Valeri Kuzmin, citat de portalul de stiri Unimedia.

Consens politic

La randul sau, edilul Chisinaului si totodata vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, a precizat ca intalnirea cu ambasadorul rus a durat aproape doua ore si ca in cadrul acesteia au fost discutate probleme privind "conflictul transnistrean, viitoarea coalitie si relatiile cu Federatia Rusa", indicand ca diplomatul rus s-a pronuntat pentru "relatii prietenesti" intre Republica Moldova si Rusia. "I-am relatat despre acele mituri false ale comunistilor precum ca liberalii sunt impotriva relatiilor de colaborare cu Federatia Rusa. E important sa fie relatii economice corecte (...) Ambele parti s-au aratat satisfacute de aceasta intalnire si sper sa trecem la o etapa mai progresiva intre relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa", a subliniat Dorin Chirtoaca. Potrivit vicepresedintelui PL, ambasadorul Kuzmin a precizat ca "Federatia Rusa si-a exprimat disponibilitatea de a oferi un credit Republicii Moldova, nu personal lui Vladimir Voronin". Diplomatul rus a incercat astfel, dupa ce comunistii au pierdut majoritatea parlamentara in alegerile din 29 iulie, sa respinga informatiile aparute in mass-media de la Moscova si Chisinau, care au apreciat oferta Rusiei de a acorda Republicii Moldova un imprumut de 500 milioane de dolari ca un sprijin acordat Partidului Comunistilor si liderului acestuia, Vladimir Voronin.

"Lent, dar bine!"

Reprezentantii partidelor de centru-dreapta se afla inca in discutii cu privire la formarea unei coalitii care ar urma sa preia puterea la Chisinau pentru a-i lasa in opozitie pe comunistii lui Voronin. Un astfel de scenariu incepe sa prinda contur pe fondul anuntului facut ieri de Vladimir Voronin potrivit caruia Partidului Comunist (PCRM) este "pregatit pentru opozitie". Liderul PL, Mihai Ghimpu a afirmat miercuri seara ca negocierile se desfasoara intr-o directie buna. "De lupi avem frica, dar de Marian Lupu - nu! (...) negocierea dintre cele patru partide decurge lent, dar bine!", a declarat zambind, seful liberalilor.

Madalin NECSUTU
ZIUA

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB