A început marea desecretizare!


Guvernul a desecretizat, ieri, peste 1500 de dosare din fosta arhivă a partidului comunist (actualmente arhiva organizaţiilor social-politice), documente inedite ale şedinţelor Biroului Comitetului Central al PCM. În câteva săptămâni urmează să fie scoase de la secretul de stat toate dosarele fostului partid comunist de până la 1991.

Decizia a fost luată de Comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat, la cererea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova. Amintim că săptămâna trecută „Comisia Cojocaru” a cerut preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, să soluţioneze această problemă în vederea cercetării obiective a trecutului comunist din RM. Guvernul, la solicitarea preşedintelui, a reacţionat prompt şi a convocat luni şedinţa Comisiei de desecretizare a documentelor de stat. Ultima şedinţă a acesteia a avut loc în 2006.

„Au fost desecretizate dosarele din perioada 1974-1984, adică o perioadă foarte importantă pentru redactarea raportului final, considerată până mai ieri tabu de către cercetătorii istorici. Comisia de desecretizare s-a arătat a fi deschisă pentru a soluţiona toate problemele legate de alte fonduri arhivistice (SIS, MAI, MAEIE etc.)”, a spus Mihai Taşcă, secretarul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova.

Sursa:

http://timpul.md/news/2010/02/08/6432

Un comentariu:

Ioana Gînju spunea...

..da, a inceput 'marea desecretizare' dar marea promovare a desecretizarii, rezultatele 'operatiunii', cind va incepe? Cum si cine o va face....iata intrebari..si intrebari...

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB