Schimbare de episcop la Tiraspol. Conducerea KGB-istă a Patriarhiei Moscovei numeşte un rusoi ca episcop al Tiraspolului şi Dubăsarilor.

La şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din 5 martie curent s-a hotărît, printre altele, schimbarea episcopului de Tiraspol şi Dubăsari. Conform statutului, episcopia de Tiraspol şi Dubăsari face parte din Mitropolia Moldovei, avînd ca întîistătător pe Mitropolitul Vladimir, cu titulatura oficială „al Chişinăului şi al întregii Moldove”.

Schimbarea episcopului de la Tiraspol a fost oarecum neaşteptată, deoarece nu a fost inclusă în prealabil pe ordinea de zi a şedinţei Sinodului.

Alegerea unui episcop rus pe scaunul unei episcopii subordonate canonic mitropoliei Moldovei este o excepţie, deoarece, potrivit statutului, episcopul ales ar fi trebuit să fie cetăţean al Republicii Moldova şi, desigur, cunoscător al limbii române. Fostul episcop al Tiraspolului, arhiepiscopul Iustinian, şi el rus, a ştiut puţină română, făcînd studii la Bucureşti.

Făcînd abstracţie de această condiţie, Patriarhia Moscovei pare să facă deosebire între Transnistria şi Republica Moldova, admiţînd cumva separarea episcopiei Tiraspolului de Mitropolia Moldovei din care, formal, încă mai face parte.

Noul episcop Sava este arhiereu din 1995, ocupînd pînă acum scaunul episcopiei de Krasnogorsc. Din biografia oficială a Preasfinţiei Sale, publicată pe site-ul Patriarhiei Moscovei, aflăm următoarele:

Data naşterii: 27 septembrie 1958;
Data hirotonirii: 12 septembrie 1995
Ţara de provenienţă: Rusia.

Provine dintr-o familie de muncitori. A absolvit opt clase a şcolii medii din Saransc, după care a făcut şcoala profesională la căile ferate. La recomandarea arhiereului (recomandare necesară în perioada ateismului sovietic) a fost admis la Seminarul din Zagorsc. Ulterior a absolvit şi Academia Teologică din Moscova.

Între 1982-1984 îşi face stagiul militar pe poligonul nuclear din Semipalatinsc.

A intrat ca frate în mănăstirea Danilov din Moscova, parcurgînd în scurt timp toate treptele ierarhice.

Prin hotărîrea Sfîntului Sinod din 16 iulie 1995 arhimandritul Sava (Serghei Alexandrovici Volcov) este ales episcop de Krasnogorsc şi vicar patriarhal, fiind totodată numit preşedinte al nou înfiinţatului Departament al Patriarhiei Moscovei pentru colaborarea cu Forţele Armate şi Poliţia.

Sursa:

http://savatie.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB