Filat spune nu proiectului politic al Mitropoliei subordonate Moscovei

Premierul moldovean a criticat iniţiativa organizării unui referendum pentru predarea religiei în şcoli, o strategie prin care Mitropolia Moldovei şi fostul şef al serviciilor secrete doresc să creeze un partid politic.

"Evident, procesul care a fost lansat nu are ca scop introducerea religiei în şcoală. Este un proiect pur politic. Putem să-l discutăm, să-l comentăm foarte mult, dar nu asta este important. Problema este că biserica, sau mai bine zis Mitropolia Moldovei, este direct implicată într-un proiect politic", a spus Filat, citat de Ştirea Zilei.

În spatele proiectului de referendum se află Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării şi director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, acuzat de regimul Voronin pentru vânzarea ilegală a unor MiG-uri 29 şi condamnat la zece ani de închisoare. Pasat a lucrat în Rusia pentru fostul premier Anatoli Ciubais şi a fost reabilitat la Chişinău în vara trecută. El a susţinut recent că vrea să înfiinţeze un partid politic, al cărui prim scop va fi referendumul privind predarea religiei.

Potrivit publicaţiei Flux, Pasat a declarat că va înfiinţa partidul pe scheletul Mitropoliei Moldovei, ceea ce i-ar conferi o influenţă deosebită, în perspectiva anticipatelor din noiembrie. Referendumul nu ar face decât să ofere vizibilitate formaţiunii abia înfiinţate. Criticând implicarea bisericii, premierul Filat a specificat că este vorba de Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, şi nu de Mitropolia Basarabiei, reactivată de Patriarhia Română.

Valeriu Pasat a primit însă acordul Comisiei Electorale Centrale pentru a strânge semnături pentru iniţierea referendumului. "Pentru a continua ideile am decis să creez un partid propriu. Fără o putere politică nu poţi face nimic în ţara aceasta", a spus Pasat, precizând că intenţionează să participe la alegerile din noiembrie.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB