(FOTO & AUDIO) Lansare de carte: Românii din Bugeac pe cale de dispariţie. O călătorie prin satele româneşti din sudul Ucrainei

Lansare de carte, Românii din Bugeac, cale de dispariţie, sudul Basarabiei, George Damian, DRP Pe data de 1 februarie 2011 la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti a avut loc o lansare de carte despre romanii din sudul Basarabiei, transmite Basarabeni.Ro

La lansarea cartii: „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie. O călătorie prin satele româneşti din sudul Ucrainei” au participat Eugen Tomac, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni; Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului; Viorel Badea, vice-preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului. De asemenea la lansare a fost prezent si primul Premier al Republicii Moldova Mircea Druc.

Autorii, George Damian şi Cătălin Vărzaru au avut ocazia sa povesteasca invitatilor mai multe detalii despre despre românii din Bugeac şi suferinţele lor.

Biserici demolate, preoţi bătuţi, monumente vandalizate, cimitire desacralizate, limba română alungată din şcoli, deznaţionalizare şi purificare etnică – aceasta este soarta de azi a românilor din Bugeac, sudul Basarabiei, sau regiunea Odesa din Ucraina după denumirea oficială. Mai mult de 120.000 de etnici români sunt supuşi zilnic unui agresiv proces de deznaţionalizare după cum am putut constata la faţa locului în vara anului 2010.

Basarabeni.Ro aminteste ca aceasta carte a fost publicata cu sprijinul Guvernului Romaniei prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.
 

Sursa: Basarabeni.ro - Românii din Bugeac

 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB