Basarabia: Sârma ghimpată de la frontiera cu România va fi topită şi va fi construit un pod peste Prut.

Sarma ghimpata de la granita dintre Republica Moldova si Romania va fi topita, iar din metalul obtinut va fi construit un pod intre cele doua tari, a declarat joi ministrul moldovean al Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Anatol Salaru, citat de Jurnal.md.

Autoritatile locale din raionul Ungheni dezbat joi planul concret de actiuni pentru inlaturarea sarmei ghimpate de la frontiera cu Romania. Primari ai localitatilor de pe malul Prutului, consilieri ai Consiliului raional Ungheni, precum si reprezentanti ai Procuraturii, Politiei, Serviciului de graniceri, Asociatiilor vanatorilor si pescarilor si ai altor servicii si organizatii locale vor decide modalitatile prin care va fi pusa in aplicare aceasta masura, decisa de guvernul Filat in luna decembrie.

Mai multi primari ai localitatilor adiacente raului Prut s-au declarat pentru pastrarea unor portiuni din gardul de sarma ghimpata, fie din motive de protectie a sigurantei cetatenilor, fie pentru pastrarea unor sectoare ecologic curate.

Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, a semnat, pe 9 ianuarie, dispozitia prin care solicita Serviciului de Graniceri si, dupa caz, autoritatilor administratiei publice locale, sa asigure realizarea actiunilor de lichidare a gardului de sarma ghimpata de la frontiera, relateaza Unimedia.

"Solicit asigurarea realizarii actiunilor de lichidare a instalatiilor genistice pe sectorul moldo-roman al frontierei de stat dupa cum este prevazut in anexa", se mentioneaza in actul semnat de seful Guvernului de la Chisinau.

Potrivit documentului, pana la sfarsitul lunii ianuarie urmeaza sa fie stabilit volumul de lucru si fortele ce vor fi implicate in executarea lucrarilor de lichidare, iar in lunile februarie-martie, serviciile speciale urmeaza sa indeplineasca programul.

Vlad Filat considera ca pastrarea gardului de sarma ghimpata la frontiera cu o "tara prietena", in secolul 21, cand granitele intregii Europe sunt transparente si oamenii pot circula liber, ar reprezenta "o rusine".

Cu doi ani in urma, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la granita si renuntarea la sarma ghimpata, care a fost aprobat de autoritatile din Romania, dar refuzat de fosta guvernare comunista de la Chisinau.

Sursa:

http://tribuna-basarabiei.blogspot.com/2010/01/basarabia-sarma-ghimpata-de-la.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TribunaBasarabiei+%28Tribuna+Basarabiei%29

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB