Băsescu a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului dintre România şi Republica Moldova privind traficul de frontieră

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind traficul de frontieră, semnat la Bucureşti, la 13 noiembrie 2009. Acordul a fost anterior ratificat de cele două camere al Parlamentului de la Bucureşti, Camera Deputaţilor şi Senat.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, semnat de primul-ministru al României, Emil Boc, şi primul-ministru al Republicii Moldova, Vladimir Filat, în noiembrie 2009, la Bucureşti instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea lor peste graniţă.

De prevederile Acordului vor beneficia exclusiv cetăţenii moldoveni, deoarece cetăţenii români oricum pot circula fără viză în Republica Moldova. Sub incidenţa Convenţiei cad 369 de comune din 18 raioane şi 651 de sate, în total 1.250.000 de cetăţeni urmând să beneficieze de călătorii fără vize în zona de frontieră a României. Acordul permite rezidenţilor din ambele ţări, care locuiesc legal în localităţi situate în proximitatea frontierei, de regulă până la 30 de km (în anumite situaţii până la 50 de km) de linia de frontieră, să circule fără vize, în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani. Textul Acordului nu are în vedere sancţiuni pentru cei care vor depăşi acestă distanţă, iar premierul moldovean nu a ştiut să spună ce se va întâmpla cu moldovenii care vor ajunge la Bucureşti sau Cluj, de exemplu, fără vize.

Noile consulate ale României la Bălţi şi Cahul vor elibera permise de trecere a frontierei, la fel şi consulatul de la Chişinău, iar experţii Ministerului moldovean de Externe urmează să meargă miercuri la Iaşi pentru a identifica sediul pentru viitorul consulat moldovenesc şi pentru a începe procedurile necesare deschiderii acestuia.

Sursa:

http://inconstantin.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB