Voronin cerseste firman de domnie de la Medvedev

Vladimir Voronin, presedintele criminal de la Chisinau, s-a dus pe 21 august la resedinta lui Dmitrii Medvedev de la Soci. El a cerut pentru a treia oara sprijin din partea presedintelui Rusiei sa ramana la putere, chiar daca a pierdut pozitia dominanta dupa ce Partidul Comunistilor obtinuse cele mai multe voturi. Surse discrete de la Soci ne asigura ca discutiile cu liderul de la Kremlin nu au fost confortabile pentru generalul de militie. In final, Voronin s-a umilit pana acolo incat a solicitat imunitate din partea Rusiei daca Opozitia va declansa ancheta cu privire la tulburarile din 7-8 aprilie 2009 de la Chisinau. De altfel, Voronin a afisat la Soci expresia unui om prabusit. Oficial insa, Medvedev a zambit, l-a imbratisat si i-a urat bun-venit oaspetelui din republica Molotov: “Indiferent de perioada politica, indiferent de evolutia evenimentelor din Moldova sau din Rusia, relatiile noastre constituie un factor important, care uneste popoarele noastre, ne ajuta in depasirea crizei”, i-a spus Medvedev lui Voronin, citat de agentia Itar-TASS. Liderul de la Kremlin a subliniat ca intalnirea celor doi a devenit o actiune regulata si de aceea noi credem ca nici nu trebuie sa ne mai minunam de orientarea afectiva a sefului de clan de la Chisinau. Voronin i-a reamintit lui Medvedev ca in octombrie el ii va transmite presedintia Comunitatii Statelor Independente si ca ar fi momentul sa se continue eforturile de reglementare a tratativelor pentru Transnistria in format “5+2”. Cu alte cuvinte, generalul de militie este sigur ca va fi presedinte si in octombrie 2009. Voronin a mai avut doua intalniri cu Medvedev inaintea celor doua scrutinuri parlamentare pentru a primi sprijin electoral, chiar daca Rusia a negat orice ingerinta in procesele politice de la Chisinau.

70 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop
Comentatorul Petru Bogatu este de parere ca dialogul celor doi “este un foc de paie, o fumigena aruncata pe scena politica pentru a le intinde nervii democratilor de la Chisinau si, totodata, pentru a-i reda liderului comunist siguranta psihologica de altadata in discutiile pe care le va purta cu adversarii sai politici. Mai mult decat atat rusii nu-i pot oferi lui Voronin. Kremlinul s-a impotmolit in Caucazul de Nord, unde se contureaza un razboi civil in toata legea. Ingusetia si Daghestanul le iau acum tot timpul lui Medvedev si Putin. E putin probabil ca rusii sa-si doreasca, in atare imprejurari, o interventie impotriva Republicii Moldova, de tipul macelului dezlantuit acum un an in Georgia”. Voronin vrea sa perpetueze criza politica pentru a ramane formal in functia suprema. Mentinerea lui la putere ar compromite iremediabil orice tentativa de imprumut de la Fondul Monetar International pentru un stat artificial si insolvabil, cum este Republica Molotov. Reamintim ca pe 23 august, zi fatidica pentru tot poporul roman, se implinesc 70 de ani de la semnarea pactului Molotov-Ribbentrop, a carui consecinta a fost si formarea actualei Republici Moldova, alcatuite din 6 judete ale Basarabiei istorice si o fasie de-a lungul Nistrului, supranumita de catre rusi Prednistrovie (Transnistria).

Pentru comunisti – doar secera si ciocanul!

In aceeasi zi, Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat), Mihai Ghimpu (Partidul Liberal), Marian Lupu (Partidul Democrat) si Serafim Urechean (Alianta Moldova Noastra) s-au intalnit din nou pentru a pune la punct noile detalii privind atribuirea functiilor in stat. Ei au constituit Alianta pentru Integrare Europeana si au convenit sa nu ofere nici o functie in stat Partidului Comunistilor sau Aliantei Moldova Noastra. Cei patru l-au invitat la negocieri pe Voronin pentru marti 25 august, dar seful comunistilor a refuzat sa primeasca invitatia scrisa, oferita de Vlad Filat, cu prilejul ceremoniei de inmanare a legitimatiilor de parlamentar. (Trogloditul s-a obisnuit cu “prikazu” si nu stie sa piarda). Anterior, deputatul comunist Vladimir Turcan (tot general) avertiza ca PCRM are dreptul moral la cel putin una din functiile de varf din stat. Riposta a venit imediat: “Haideti sa ne amintim cum a venit Voronin dupa alegerile din 5 aprilie sa discute cu noi. Ne-au propus vreo functie? Ne-au spus ca trebuie sa votam si atat. Acum este invers. Faptul ca nu avem voturi necesare pentru alegerea presedintelui nu inseamna ca noi trebuie sa le oferim functii. Poate ne trezim intr-o buna zi ca le vor pe toate trei”, a replicat Mihai Ghimpu, presedintele PL. “In 2005, cand PCRM a obtinut majoritatea in Parlament, nu a oferit nici o functie partidelor de opozitie. Deci, in mod normal, acum PCRM nu trebuie sa pretinda la nici o functie”, l-a completat Marian Lupu, presedintele PD. Alianta Pentru Integrare Europeana detine 53 de mandate din cele 101, cate cuprinde Parlamentul de la Chisinau. Poate impune un sef de guvern si un presedinte al Parlamentului, dar mai are nevoie de 8 voturi pentru alegerea unui nou presedinte de republica.
Iulia Timosenko l-a sunat pe Voronin si i-a comunicat ca Ucraina va anula regulile de trecere a frontierei, conform carora cetatenii R. Moldova trebuiau sa aiba la ei 1.100 de euro pentru a intra in tara vecina. Noile norme vor intra in vigoare incepand cu 1 septembrie 2009.

Prinsa in Caucaz, Moscova nu are timp de Transnistria

Kremlinul respinge acuzatiile conform carora ar tergiversa rezolvarea rezolvarea conflictului transnistrean, desi toata lumea stie ca Rusia refuza sa puna in aplicare prevederile acordului de la Istanbul din 1999, semnat chiar de Vladimir Putin. Conform documentului, Rusia trebuia sa se retrgaa definitiv din Transnistria. “Nu numai moldovenii, dar si occidentalii implicati in procesul de negociere au incercat sa infatiseze Rusia drept «acto al procesului de reglementare», astfel incat sa o poata invinui pentru aceasta stagnare in procesul de rezolvare si de «sprijinire a separatistilor». Am denuntat categoric asemenea actiuni. Situatia procesului de reglementare a problemei transnistrene, care a devenit si mai complexa in ultimii ani, intensificarea presiunilor economice asupra Transnistriei si deteriorarea mediului de afaceri pentru companiile ruse de aici sunt considerate de autoritatile ruse drept factori destabilizatori, care afecteaza negativ nivelul de trai a peste 120 000 de cetateni rusi din regiune”, a comunicat un demnitar de la Kremlin pentru Interfax. Cine aude asemenea afirmatii poate crede ca in Transnistria chiar traiesc “120 000 de cetateni rusi”. In realitate, majoritatea transnistrenilor o formeaza moldovenii (romanii) si nimeni nu i-a intrebat daca nu vor sa lucreze si sa traiasca liber in orice tara din Uniunea Europeana, deci si in Romania. La Tiraspol, conduce o minoritate rusa, controlata de diverse cercuri de la Moscova, unele chiar mafiote. Liderii rusi inca nu pricep ca au nevoie de relatii normale si moderne cu Romania, ca trebuie sa porneasca de la un dialog sincer cu Bucurestiul referitor la rezolvarea situatiei din Transnistria. Mai ales ca Rusia are destule probleme grave in Caucaz. Pe 21 august, chiar in zi de Ramadan, la Groznii s-au auzit cinci explozii mari. Doi kamikaze si-au detonat bombele si au ucis cel putin patru politisti. Luptatorii ceceni vor cu orice pret sa-l omoare pe tradatorul Ramzan Kadirov, pe care Putin l-a impus presedinte al Ceceniei. Situatia din nordul Caucazului este tot mai volatila si, de aceea, nu cred ca Medvedev si Putin au prea multa vreme pentru tafnosul Voronin. Sau macar nu ar trebui sa-si faca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB