Transnistria a reintrat brusc in ultimele zile pe agenda publica a diplomatiei europene. Vizita premierului de la Chisinau, Vladimir Filat, la Bruxelles a avut pe agenda si chestiunea conflictului inghetat de la Nistru - mai precis retragerea trupelor ruse, intitulate de mentinere a pacii.
In paralel cu interventia lui Filat de la Bruxelles, chestiunea transnistreana a fost ridicata si in Adunarea Generala a ONU, unde ambasadorul Chisinaului, Alexandru Cujba, a afirmat ca guvernul sau "isi va revitaliza eforturile pentru retragerea trupelor straine si inlocuirea actualei misiuni de mentinere a pacii cu una multinationala care sa detina un mandat". Reactia NATO a fost facuta publica prin vocea asistentului secretarului general al Aliantei, Robert Simmons, care a reafirmat sprijinul organizatiei pentru Chisinau. Simmons a apreciat chiar ca retragerea trupelor si a munitiilor ruse din Transnistria ar duce la o imbunatatire a relatiilor NATO-Rusia.
Ideea unei forte multinationale de mentinere a pacii in Transnistria nu este noua - a fost lansata inca de la inceperea conflictului. Aparitia unor alte trupe decat cele ruse in stanga Nistrului poate avea un efect exploziv. Sau poate duce la incheierea rapida a conflictului. In orice caz, un corp militar sub egida Uniunii Europene sau a ONU ar duce la o disparitie extrem de rapida a regimului actual de la Tiraspol. Intrebarea care se pune este cat de reala poate fi o astfel de posibilitate? Din punctul de vedere al actualei guvernari de la Moscova, o astfel de posibilitate tine mai degraba de domeniul fanteziei.
Un proaspat raport comandat de Uniunea Europeana indica faptul ca Georgia a declansat razboiul din august trecut prin incercarea de a readuce sub control o regiune separatista. Rusia a rezolvat rapid conflictul inghetat - transformandu-l intr-unul fierbinte si recunoscand independenta separatistilor. De cateva saptamani, Rusia a si codificat intr-o lege dreptul sau de interventie militara pentru protejarea minoritatilor ruse din afara granitelor - chestiune care a pus imediat pe jar Ucraina. La toate acestea mai trebuie adaugat faptul ca Rusia inca are suspendata participarea la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa - ceea ce ii permite sa-si miste trupele cum pofteste. Ramane de vazut cum va interpreta Rusia aceste initiative privitoare la reglementarea conflictului transnistrean.
O veste imbucuratoare vine insa de la Bruxelles: premierul Vladimir Filat a anuntat ca va reglementa juridic chestiunea limbii romane ca limba oficiala in Republica Moldova. In 1995 denumirea de "limba romana" din Constitutia Republicii Moldova a fost schimbata in "limba moldoveneasca" - o revitalizare a aberantei inventii staliniste. Separatistii transnistreni au sustinut permanent ca "limba romana" i-a provocat la secesiune si ca "pericolul romanizarii" i-a manat in lupta. Insa "limba moldoveneasca" nu i-a provocat in niciun fel la reunificare. Pana la urma, "limba moldoveneasca" a fost inventata in Transnistria si nu are decat sa ramana acolo.
George DAMIAN - george.damian@ziua.ro
Transnistria si limba romana
Axa Kremlin-Budapesta opereaza la Chisinau
Ungaria a capatat o mare influenta in Republica Moldova. Budapesta a reusit acest lucru prin acapararea unor functii cheie. Kalman Mizsei este trimisul special in Moldova al lui Javier Solana, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa. Ambasada Ungariei la Chisinau elibereaza vizele Schengen pentru moldoveni, iar generalul de brigada Ferenc Banfi este seful misiunii EUBAM, care trebuie sa ajute la securizarea granitei moldo-ucrainene.
Kalman Mizsei a sustinut politicile Kremlinului si regimului Voronin, desi avea mandat sa realizeze politica UE, de sprijinire a proceselor democratice din R. Moldova. El si-a permis sa critice refuzul Romaniei de a semna Tratatul de baza cu Moldova sau relaxarea conditiilor de redobandire a cetateniei romane de catre moldoveni, desi acestea sunt atribute suverane ale statului roman.
In ce priveste misiunea europeana EUBAM, generalul Banfi a avut pe mana 24 milioane euro din bugetul pe 2007-2009, plus 10 milioane euro pentru proiectul BOMMOLUK, plus alte milioane primite de la statele membre UE. Zona nistreana este un centru international al comertului cu armament, asa ca nu se stie pe ce sunt cheltuiti banii contribuabilului european. Oare pe unde or exporta arme in zone de conflict uzinele din Rabnita sau Tighina, fara sa observe Banfi?
Cat despre Ambasada Ungariei, care administreaza Centrul de vize Schengen de la Chisinau, e greu de explicat de ce o tara care nu intrase inca in Spatiul Schengen era calificata sa acorde aceste vize moldovenilor. Era normal ca o tara aflata deja in Schengen sa elibereze vizele.
Prin eliberarea vizelor Ambasada Ungariei poate sa conditioneze cetatenii moldoveni ce prezinta interes. De asemenea, are acces la datele personale a mii de solicitanti de viza. Acestea sunt date private despre familie, ocupatie, adresa, fotografie, ce ar putea fi folosite in scopuri secrete. Prin intermediul datelor din formulare Budapesta stie permanent unde si cand calatoresc politicieni, ziaristi, oameni de afaceri moldoveni si la invitatia cui.
Mihaly Bayer, ambasadorul precedent al Ungariei la Chisinau, a fost pregatit in tinerete la Institutul de Relatii Internationale de la Moscova, o pepiniera de cadre a KGB. Inainte de 1989 a lucrat la Ministerul de Externe de la Budapesta. A indeplinit misiunea secreta privind reluarea relatiile diplomatice dintre Israel si Ungaria din 1987 in 1989. Are o cariera tipica pentru un ofiter de informatii dintr-o tara fosta comunista. Bayer a declarat intr-un interviu ca Moldova nu trebuie sa adere la UE.
Gyorgy Varga, succesorul sau, cadru militar din 1981, a absolvit Facultatea de Diplomatie Militara in 1989 si apoi a lucrat ca analist la Ministerul Apararii de unde s-a transferat la Ministerul de Externe si a fost sef de sectie la departamentul pentru ungurii din strainatate, principalul sponsor al iredentismului din tarile vecine Ungariei.
Cu siguranta, si Varga este ofiter de informatii.
Laszlo Tokes e singurul politician "roman" care se opune acordarii cetateniei romane pentru moldoveni, sub pretextul fantezist ca acestia vor fi "colonizati" in Harghita si Covasna. Tokes actioneaza la ordinul Budapestei.
E greu de spus care ar fi interesele Ungariei in Moldova. Exporturile sale in Moldova au fost de numai 97 milioane dolari, adica 0,9% din total. Mai degraba Ungaria e interesata sa negocieze cu o terta putere informatiile si influenta pe care le detine in Moldova, pentru a obtine alte favoruri la schimb. Adica, mai
pe romaneste, lucreaza pentru rusi.
George SCARLAT
Bukovski despre URSS, ROMANIA, BASARABIA SI RUSIA
Interviu cu Vladimir Bukovski - 9 mai 2006, Braşov
- În arhiva dumneavoastră există un document care arată că Biroul Comitetului Central urmărea foarte serios, împreună cu KGB-ul, alegerile din Uniunea Scriitorilor, care aveau loc în 1988. Trebuiau să fie aleşi doar anumiţi oameni?
- Da, sigur, treaba asta se făcea din timp. Ei hotărau între ei pe cine doresc, iar în continuare desfăşurau aceste congrese, conferinţe, în aşa mod încât omul necesar să fie ales. Biroul Politic discuta variantele. În cazul în care o variantă nu trecea, se alegea următoarea variantă. Ei aveau câteva variante pentru orice eventualitate.
- Au fost aleşi anumiţi scriitori pentru susţinerea programului de reforme a lui Gorbaciov?
- Stalin a creat Uniunea Scriitorilor. Până atunci, la ei erau tot felul de asociaţii. Da? Şi el a luat-o sub controlul său. Era o chestiune serioasă pentru el, una dintre direcţiile activităţii sale ideologice. Şi aşa a şi rămas şi în timpul lui Brejnev... De fiecare dată când se schimba direcţia politicii, ei aveau nevoie să reînnoiască cumva faţada acestor instituţii, printre care şi Uniunea Scriitorilor. A venit Gorbaciov. Legenda lui consta în faptul că introduce reforme profunde. Aşa că era nevoie de oameni noi, de careva feţe noi pentru ca aceasta să pară a fi o schimbare şi în acelaşi timp era nevoie ca scriitorii să rămână sub control. De aceea ei, atât de sârguincios, introduceau alternative, introduceau oamenii lor.
- Deci se poate spune că oamenii care au apărut la cel mai înalt nivel al acestei mişcări nu au fost întâmplători?
- Desigur că nimeni nu a fost întâmplă tor. Începând cu timpurile lui Stalin, nu mai erau. Erau toţi aleşi foarte migălos. Acelaşi lucru se întâmpla cu toate celelalte uniuni de creaţie: a compozitorilor, a artiştilor plastici. Erau numai oamenii lor.
- Există o legătură între KGB, mafia din timpul lui Brejnev, creşterea structurilor criminale de la începutul anilor ‘90 şi împărţirea sferelor de influenţă?
- Legătura există. Apariţia acestor afaceri criminale, în timpul lui Brejnev, e legată de descompunerea aparatului şi de temelia defectuoasă a sistemului sovietic. Exista unul şi acelaşi instrument şi pentru conducere, şi pentru control: Partidul care se conducea şi se controla singur. În consecinţă, în anumite regiuni au început să apară structuri corupte, imposibil de controlat deoarece unicul instrument era partidul. Înţelegeţi? Din acest motiv, brusc, întregul partid a început să se destrame geografic în mafii regionale şi centrul nu ştia absolut nimic despre ceea ce se întâmplă acolo, şi nu putea controla asta, ceea ce pentru sistemul sovietic este mortal. Ei nu puteau să-şi permită să aibă lipsa controlului. Ce legătură există aici cu restructurarea? Una simplă: ideea restructură rii a constat în a crea un soi de legă- tură reciprocă, între partid şi societate. Adică nu numai partidul se controlează, ci şi societatea, înţelegeţi? Ca şi atunci când Mao Zedong a organizat la timpul său revoluţia culturală (râde).
- Există o teorie conform căreia KGBul a organizat această restructurare pentru ca aceste structuri noi să treacă pe alte baze economice, mai comode, la economia de piaţă.
- Sistemul lor era unul care nu producea. Era un sistem de distribuţie, nu unul de producţie. Către începutul anilor 1980, conducerea a început să vadă că sistemul nu funcţionează. Trebuia făcut ceva. Pierdeau goana înarmării în faţa Apusului şi aceasta era mortal pentru ei. Economia lor nu mai mergea şi înţelegeau că vor da faliment. Au înţeles aceasta în momentul crizei poloneze.
-
- Da. Brusc, au înţeles că nici măcar Polonia nu o pot răscumpăra din datorii, că nu au bani. Acolo a existat un episod amuzant: Jaruzelsky a cerut un şir întreg de produse înaintea introducerii stării de război, printre acestea 30.000 de tone de carne pe care sistemul sovietic nu o putea aduna. Fiecare şedinţă a Biroului Politic, Brejnev o începea cu întrebarea: „Care e situaţia cu carnea poloneză?“. Gorbaciov, secretar pentru Agricultură, spunea: „Leonid Ilici, noi am trimis peste tot rezoluţia. A fost primită cu entuziasm în întreaga
- Există diferite speculaţii în această privinţă. A existat o mafie care avea nevoie de această restructurare pentru a trece la alte structuri economice.
- Desigur.
- În acest mod se explică explozia criminalităţii şi a împărţirii sferelor de influenţă din anii ‘90.
- În ceea ce priveşte criminalitatea, ei au înmulţit-o, în mare măsură şi conştient. Permiteau un fel de activitate de antreprenoriat însă pentru a aveau un control mai mare, aveau nevoie de structurile criminale... Ei au creat protecţia. Înţelegeţi?
- Era chiar structura lor?
- Desigur. KGB-ul crea foarte multe structuri. Treceau în ilegalitate, creau bande. De câteva ori au fost prinşi. A fost un scandal foarte mare în Extremul Orient, unde a ieşit la iveală faptul că o bandă sângeroasă este compusă din ofiţeri ai spionajului maritim militar. Atunci, cineva a murit şi brusc a ieşit la iveală că ei au un scop bine determinat, că utilizează acest element criminal în calitate de control suplimentar asupra business-ului în formare.
- Dacă privim, începând cu ‘87, la ce se petrece în Transnistria şi Moldova, se poate spune că evenimentele din ‘89 au fost pregătite de către KGB?
- Este absolut corect. Fronturile populare au fost de la bun început ideea lor. Însă problema consta în faptul că astfel de sisteme, de regulă, sunt imposibil a fi ţinute sub control. Mai devreme sau mai târziu în faţa liderilor acestora apare o dilemă: sau merg în urma stării de spirit populare sau dispar. Înţelegeţi? Aşa au fost nevoiţi, într-un fel, să meargă în urma poporului. S-a radicalizat poporul, s-au radicalizat şi aceste fronturi. În cadrul lor, au apărut facţiunile. Aşa a apărut ideea lor să creeze un fel de pluralism în societate, însă unul foarte controlabil, un pluralism în care şi unii, şi ceilalţi ar fi fost sub control. Aşa au început să creeze partide. Exemplu: Jirinovsky, agent KGB. A fost în structurile de spionaj. (râde) A fost în închisoare în Turcia. Lui i s-a ordonat să creeze un partid.
- Şi domnul Putin a lucrat în
- El e ofiţer KGB. Jirinovsky era simplu agent. Lucrul lui Putin nu era legat de spionaj, ci de monitorizarea tovarăşilor est-europeni. Vorbind cu aproximaţie, Putin turna la Moscova cine şi cum se comportă, cine este de mai mare încredere. El nu s-a ocupat de spionaj.
- Istoricii români susţin că în ‘89, în
- Eu nu am date referitoare la
- La fel ca şi Transnistria.
- La fel ca şi în Abhazia. Şi acum utilizează această regulă străveche „Divide et impera“. S-au străduit în aşa mod să taie aceste teritorii... Poloniei, ei i-au dat o bucată, cealaltă au luat-o intenţionat. La fel şi în Lituania. Acolo, o parte era poloneză, pe care au dat-o lituanienilor şi întotdeauna era folosită în cazul unor astfel de crize. Acelaşi lucru a fost şi cu
- Ideea în privinţa acestor zone libere este veche...
- Da, însă în practică a început să fie implementată doar în timpul lui Gorbaciov şi de aceea el avea nevoie de aceste miş- cări naţionale controlabile. Dar, cum v-am spus, controlul nu s-a menţinut mult timp. Vezi cazul Lituaniei: Brazauskas a devenit un mare liberal, s-a separat de Moscova şi a declarat partidul comunist lituanian separat de PCUS. Moscova a perceput aceasta într-un mod foarte dureros, înţelegând că, dacă începe fragmentarea, atunci acesta este sfârşitul. Moscova nu dorea acest lucru. Gorbaciov nu avea în vedere ca URSS să se destrame.
- Ce puteţi spune despre al doilea şi al treilea eşalon al CC şi despre înaintarea lor pe linie ierarhică? Această înaintare a început înainte de restructurare.
- Elaborarea restructurării a început în ultimii ani ai lui Brejnev, apoi în timpul lui Andropov. Planul s-a elaborat la sfârşitul anilor ‘70, începutul anilor ‘80. Concepţia restructurării şi diverse etape ale ei erau elaborate în centre de cercetare ale CC şi KGB. Ei au început să creeze eşaloane. Există unul, Grecenevsky...
- Oleg Grecenevsky. Am citit...
- Da. Iată cum ei pregăteau echipa lui Gaidar, cum îi pregăteau pe Yavlinsky, pe Ciubais.
- Aceşti oameni nu au apărut întâmplător...
- Absolut. Nimic nu se făcea aşa în sistemul sovietic. A ieşit la iveală faptul că ei aveau în
- Se pare că şi domnul Iliescu era amic cu Gorbaciov...
- Iliescu neagă că l-a cunoscut pe Gorbaciov. Noi avem informaţii că el a învăţat cu Gorbaciov. Cât de mult ei au comunicat sau nu, nu ştiu.
- De ce oamenii care aveau opinii mai radicale au fost defăimaţi că sunt agenţi ai KGB-ului? De ce s-a întâmplat aşa? Nu erau convenabili, deranjau un anume mers al evenimentelor?
- Probabil. Uitaţi-vă cât de grijuliu ei au început să facă aceasta. Pe de o parte, ei începeau o anumită iniţiativă în societate, iar din altă parte, ne izolau foarte conştient de aceasta. Foarte conştient. Ei desfă- şoară acţiuni după acţiuni care au ca scop să-i strivească pe ai noştri, care sunt incontrolabili.
- De ce nu a avut loc reunificarea Basarabiei cu România?
- Întrebarea este retorică. Deoarece nu a dorit România. Eu am publicat protocolul. Iliescu a adus vorba pe tema aceasta: „Măcar istoricii să studieze problema“, iar Gorbaciov a spus: „Eu nu am nevoie de aceasta acum. Şi aşa mă doare capul acum“. Şi Iliescu a spus: „Bine, bine...“.
- Înseamnă că sus nu se dorea?
- Nu doreau. Pentru ei era importantă salvarea sistemului. Iar această problemă le părea prea complicată. Dacă ei ar fi vrut, dacă în acel moment România ar fi insistat asupra acestei probleme, voi v-aţi fi reunificat demult. Pentru că, în realitate, Rusia nu are nevoie de
- Nici strategic, nici economic ?
- Nici unul. Absolut nici unul. Acum, ei nici chiar vinul nu vor să-l cumpere (râde). Dar ce mai poate da
- În marile imperii, uneori există astfel de perioade, de destrămare, apoi vine o perioadă de tranziţie şi după revin în forţă...
- Asta încearcă să facă Putin. Să creeze un simulacru de URSS. Dar acest lucru e o mare prostie. El nu înţelege că URSS s-a destrămat datorită unor cauze fireşti, nu artificiale. Aşa că s-o aduni acum este probabil mult mai complicat decât să aduni imperiul roman sau cel austro-ungar.
- Această teorie există, şi chiar există astfel de tendinţe.
- Pentru Dumnezeu! Ei vor încerca în continuare. Ei pur şi simplu vor mutila viaţa la încă o generaţie şi mai mult nimic. Lenin cu Troţki l-au unit cu baionetele, ideologie, şi el, ca un cadavru galvanizat, a mai existat încă 70 de ani. Dar, de fapt, imperiul rus a luat sfârşit în anul 1918. Restul a fost în mod artificial... menţinut. Astăzi, imperiile nu au nici un sens. Gata, acest lucru a trecut. Astăzi, teritoriul nu reprezintă un bun naţional. Micul Hong Kong era mai bogat decât
- Ce puteţi spune despre problema separatismului în
- Aceste probleme există peste tot. În mare măsură, Rusia s-a folosit de aceasta ca de o armă imperială, cum ar fi populaţia vorbitoare de limbă rusă din Ţările Baltice. Toate acestea sunt pentru ei convenabile, aceasta este încă o pârghie de presiune.
- Acest lucru este unul depăşit?
- După părerea mea, începe să fie depăşit. Cred că aceasta se va termina cu nimic. Rusia acum este absolut... o fiinţă pe picioare de lut. Ei acum trăiesc pe seama preţurilor mari la petrol. Cum pot ei să creeze Uniunea Sovietică dacă în anii ‘80 nu a putut supravieţui cu toată măreţia sa, cu toată.... A dat faliment. Cum poţi să încerci acum?
- Credeţi că în viitor va avea loc reunificarea Moldovei cu România?
- Depinde în întregime de România. Dacă va dori acest lucru, îl va face. Dar eu am o senzaţie că România nu prea tinde spre aceasta... Eu nu înţeleg de ce, însă nu există aici o astfel de dorinţă emoţională puternică. Eu nu o simt. Dacă ar fi existat o voinţă politică manifestată din partea României, atunci demult
- Mulţumesc.
- Cu plăcere.
A consemnat Elena Cojocaru
Calvarul mănăstirilor basarabene
Motto: "Zis-a nebunul în inima sa: Nu este Dumnezeu" (Psalm 13.1)
Comuniştii sovietici sosiţi în Basarabia şi-au dorit ca oamenii locului să trăiască fără lumină, fără Hristos. Aceştia foloseau fel de fel de tehnici drăceşti, fiind fideli ideii leniniste, "religia" lor, îl idolatriza nu pe Iisus, ci pe Lenin, îi avea drept "evanghelişti"
pe Marx, Engels, Stalin etc., nu pe Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Mănăstirile basarabene au trecut prin pârjolul iadului comunist, ateii demenţi le-au transformat în grajduri, şcoli, spitale de boli venerice etc., au dat foc icoanelor şi cărţilor sfinte.
Acţiunile de distrugere a lăcaşurilor sfinte erau planificate cu multă "trudă" partinică şi ideologică, sovieticii erau un fel de lupi răpitori îmbrăcaţi în haine de oaie. Venind în Basarabia ei au spus că respectă drepturile omului. Şi asta doar le nivel declarativ, pentru că acţiunile lor demonstrau că sunt nişte fanaţi ai luptei contra credinţei neamului. Comunismul începea să ajungă la esenţa existenţei sale - ura faţă de Cel de Sus şi distrugerea a ceea ce nu convine ideologiei marxist-leniniste. Potrivit unor surse, înalţi prelaţi tăceau mâlc în faţa propagandei antireligioase, ba chiar alunecau în susţinerea acţiunilor comuniştilor sovietici. Adică, turnau gaz pe foc, pe un teritoriu "minat" spiritual cu multă meticulozitate. Mai toate documentele de atunci menţionează de autolichidarea mănăstirilor, pe când se ştie şi reiese din diferite rapoarte, întocmite de slugile umile ale puterii, toate au fost lichidate de autorităţile sovietice.
Calvarul mănăstirilor basarabene
Lăcaşul pângărit
Ateii transformau mănăstirile în instituţii "utilitare". Sovieticii aveau agenţi implicaţi peste tot, feţe bisericeşti care riscau cu viaţa pentru a face faţă mofturilor meschine ale comuniştilor. Potrivit unor informaţii, la vecernia din zece iulie, 1955, la mănăstirea Suruceni, un grup de persoane l-a atacat pe stareţul Iosif Cargaliuc şi pe ceilalţi călugări, pretextând că nu vor să părăsească lăcaşul. Istoricii presupun că această acţiune ar fi fost organizată chiar de Cargaliuc, agent al KGB-ului, cu numele conspirativ "Florea". În 1959, prin implicarea directă a lui Caragaliuc, arhiepiscopului Nectarie şi aşa-numitul delegat pentru problemele bisericii ortodoxe ruse din R.S.S. Moldovenească Oleinic, este închisă mănăstirea de la Suruceni. Călugării au fost alungaţi de către cinovnicii raionali. Mai bine de 30 de ani aici a fost un spital narcologic, cu regim închis şi păzit de miliţie. Biserica de iarnă a fost transformată în club, iar cea de iarnă în spital. Culmea neruşinării şi dezmăţului ateist la Suruceni, unul dintre altare devine sală de operaţii. Clopotele au fost date jos, cimitirul pângărit şi bisericile profanate.
Primăvara neagră
Cea mai veche mănăstire basarabeană - Vărzăreşti a fost condamnată la tăcere în primăvara anului 1959. Maica Feoctista, martoră a calvarului prin care a trecut mănăstirea, îşi aminteşte că pe atunci au venit reprezentanţi ai filialei NKVD de la Nisporeni, însoţiţi de preşedintele sovietului sătesc - Feodor Scofari. "Stăteau pe la uşi, nu cumva să dosim ceva. Au dat jos clopotele, au scos icoanele, cărţile bisericeşti şi le-au dus să le dea foc. Plângeam şi înceram să-i oprim pe mişei, dar erau prea puternici şi brutali, iar noi firave şi neajutorate". Scofari le spunea maicilor că trebuie să sufere în numele credinţei şi să se bucure că măcar în casele lor se pot ruga în linişte.
Potrivit documentelor, mănăstirea a fost devastată, iar clopotniţa şi un corp de case în care se afla atelierul de cusut şi de ţesut au fost şterse de pe faţa pământului. Biserica de vară a devenit depozit de produse alimentare, iar cea de iarnă - club. Acum câteva decenii, biserica de vară, fiind într-o stare jalnică s-a ruinat, rămânând fără turlă.
Tăvălugul ateilor
Din revista "Cugetul", aflăm că într-un raport al lui Oleinik, delegatul pentru problemele bisericii ortodoxe ruse pe lângă guvernul de la Chişinău, se menţionează că lichidarea mănăstirii Dobruşa a fost influenţată în mare măsură de faptul că episcopul Nectarie, a dispus din timp să fie scoşi din acest lăcaş acei călugări care se dedau la acţiuni distructive împotriva închiderii.
"Împuternicitul Oleinik informa autorităţile că îniţiativa închiderii mănăstirii Dobruşa aparţine administraţiei Eparhiei Chişinăului şi a Moldovei, iar arhiepiscopul Nectarie a solicitat ca această operaţiune să fie executată de forţele proprii ale Arhiepiscopiei". ["Politica statului sovietic faţă de cultele din R.S.S. Moldovenească (1944-1965)"] de Ludmila Tihonov,Editura "Prut Internaţional", 2004".
Stareţul mănăstirii Dobruşa, arhimandritul Damian spune că lăcaşul a fost distrus în anul 1959, aici timp de mai bine de trei decenii a fost şcoală internat şi depozite, cimitirul, unde odihnesc trupurile mai multor generaţii de călugări, a fost transformat în teren de fotbal. Biserica de iarnă a fost transformată în club, iar cea de vară - la început în cantină, apoi în depozit alimentar. Pe teritoriul schitului din deal a fost construită o tabără de odihnă. Buldozerele au dărâmat crucile de pe morminte, le-au amestecat cu pământ şi le-au rostogolit în râpă. Potrivit documentelor cei care s-au împotrivit închiderii mănăstirii au fost deportaţi sau întemniţaţi.
Credinţa la balamuc
Una dintre cele mai remarcabile mănăstiri basarabene - Curchi, a fost închisă de comunişti în anul 1958. Potrivit istoricului Valentin Golub spune că literatura artistică şi cărţile sfinte au fost arse, unele însă au fost furate de membrii comisiei pentru închiderea mănăstirii, chipurile pentru a fi studiate. Complexul monastic a fost transformat în 1961, în spital de psihiatrie. Biserica de iarnă a devenit club, iar cea de vară - depozit. Cimitirul a fost nivelat în mod brutal şi făcut ţarc pentru bolnavi, iar crucile din piatră de pe morminte au fost folosite la ridicarea zidului din jurul mănăstirii. Potrivit unor date, crucile din piatră au fost folosite de unii săteni la ridicarea caselor. Se presupune că în căutare de aur şi argint, nişte barbari au hotărât să dezgroape morţii.
Comuniştii au declarat mănăstirea Curchi drept monument istoric, ocrotit de stat, însă "au uitat" să aloce bani pentru reconstrucţia bisericilor.
Rana Căprianei
Într-un proiect de închidere a mănăstirilor din R.S.S. Moldovenească, din septembrie 1949, se spune că Mănăstirea Căpriana a fost şi este un exploatator al ţăranilor săraci. Actualmente mănăstirea creează obstacole în procesul de colectivizare în satul Căpriana. Călugării au o atitudine duşmănoasă faţă de colhoz şi prin diverse metode caută să împiedice organizarea acestuia. Chiar dacă de mai multe ori s-a încercat închiderea uneia dintre cele mai vechi mănăstiri basarabene, sovieticilor nu le-a reuşit. Dar ateii comunişti trebuiau să-şi atingă scopurile meschine, astfel după ani buni de fel de fel de provocări şi insinuări, începând cu 1962, la Mănăstirea Căpriana nu mai răsună clopotele pentru a chema creştinii la sfântul lăcaş. Mănăstirea Căpriana a fost declarată monument de arhitectură, ocrotit de stat. Marea "grijă" a autorităţilor se observă şi aici. Statul îi ocrotea pe cei care veneau să fure ce a rămas o dată cu retragerea feţelor bisericeşti. Astfel, mulţi s-au ales cu podoabe bisericeşti, în special icoane, dar şi alte obiecte de cult. Se presupune că şi Ivan Ivanovici Bodiul s-a pricopsit cu mai multe opere de valoare. Se spune că cei care nu mai aveau ce fura smulgeau cărămizile din zidurile mănăstirii. Deşi mănăstirea Căpriana dispunea de o bibliotecă, după năvălirea ateilor, cărţile au "dispărut" tot pentru "cercetări" minuţioase.
La mănăstirea Căpriana, în chilii a fost deschis sanatoriul pentru copiii bolnavi de tuberculoză, iar în biserica Sfântul Nicolae - clubul sătesc, unde erau organizate serate, dansuri, petreceri şi nunţi comsomoliste, iar biserica "Sfântul Gheorghe" a servit drept depozit.
Clopotele tăcerii
Într-un raport, din 15 octombrie 1959, al protoiereului Vustean, înregimentat în KGB-ul rusesc, despre activitatea sa în procesul de închidere a mănăstirii Cuşelăuca se menţionează că acesta a dialogat cu stareţa mănăstirii - Nina Zabulica, pe care a informat-o despre închiderea sfântului lăcaş. Agentul KGB, i-a solicitat ajutorul în vederea închiderii sfântului locaş, precizând ca este o decizie comună a autorităţilor statale şi bisericeşti. Vustean afirmă că discuţia a fost una calmă, iar stareţa şi-a exprimat dorinţa ca acest lucru să fie derulat cât mai rapid, pentru că în ultimul timp maicile nu prea se conformează regulilor stricte de la mănăstire, ajungând uneori la certuri. Se spune că declaraţiile lui Vustean sunt nişte aberaţii şi acesta interpretează spusele stareţei după bunul plac al mai marilor bisericii ruse şi KGB-ului. Agentul îşi exprimă îngrijorarea că atât stareţa cât şi mai multe călugăriţe şi-au exprimat dorinţa ca măcar o biserică să fie deschisă pentru ca ele fiind creştine să aibă unde se ruga. Autorităţile s-au făcut a nu auzi doleanţa maicilor, iar în 1960, miliţia pune lăcat la bisericile mănăstirii. Mai bine de opt ani, în casele stăreţiei a funcţionat un spital pentru bolnavii de T.B.C. Biserica de vară a fost transformată în club, iar mai apoi în depozit pentru cărbuni, iar cea de iarnă - în cantină. Din 1968 -1970, colhozul din localitate, deschide o fermă de creştere a puilor. Acum mai bine de 18 ani, lăcaşul sfânt este părăsit, în ruine, biserica de iarnă rămânând fără cupole, acoperiş şi podea.
Raiul părăsit
Sovieticii, îndată după război, au dorit de mai multe ori să închidă mănăstirea Ţigăneşti. Potrivit unor informaţii, prima dată când un căpitan şi câţiva militari au venit cu intenţia de a închide mănăstirea, aceştia au fost impresionaţi de viaţa de obşte de aici. Stareţul Ioachim Burlea, după câteva pahare de vorbă le-a spus reprezentanţilor autorităţilor: "Tovarăşi, la noi e comunism de când lumea. Toţi purtăm aceeaşi haină, mâncăm din acelaşi cazan şi la aceeaşi oră". Astfel, aceştia au plecat, dar ateii trebuiau să urmeze scenariul diabolic. În 1960, toate clădirile au fost devastate, iar icoanele şi cărţile, cu pretextul că sunt duse la mănăstirea Hârbovăţ au fost arse la marginea pădurii. După ce toţi călugării "au plecat", la mănăstirea Ţigăneşti a funcţionat un spital pentru cei cu handicap fizic. În biserica de vară "Adormirea Maicii Domnului" era depozitul instituţiei, unde erau păstrate medicamentele şi inventarul medical, iar în cea de iarnă "Sfântul Nicolae" a fost inaugurat salonul pentru bolnavi. Din 1961, instituţia medicală îşi schimbă profilul, aici urmând a fi internaţi cei cu handicap mintal. La insistenţa conducerii spitalului cimitirul mănăstirii este nivelat.
Icoane pe apa Nistrului
În iunie 1961, autorităţile locale vin la mănăstirea Călărăşeuca pentru a anunţa despre lichidarea sfântului lăcaş. Maicile au "evacuat" mănăstirea, luând câte ceva pentru a păstra, având speranţa că într-o zi se va întâmpla o minune, adică vor reveni la Călărăşeuca. Sovieticii au pângărit bisericile, toate cărţile au fost confiscate, cică cei de la KGB erau foarte dornici de a face lecturi spirituale. Din alte surse aflăm că de fapt toată literatura a fost distrusă. Multe icoane şi policandrul au fost aruncate în apa Nistrului. Conform unei decizii, mănăstirea Călărăşeuca devine spital pentru copiii cu handicap psihic. Biserica de iarnă este transformată în club, iar cea de vară - în depozit pentru spital.
Credinţa răstignită a basarabenilor e pagina cea mai neagră din viaţa spirituală a acestei părţi de românime. Maicile şi călugării vorbesc despre măreţia unui lăcaş sau altul şi se sfiiesc să-i judece pe cei care l-au condamnat la decenii de tăcere. Distrugerea mănăstirilor basarabene este opera de rea credinţă a comunismului îmbibat cu ideile ateismului scrântit, asta trebuie s-o ştie toţi cei care vizitează aceste sfinte lăcaşuri, pentru că ele sunt parte din istoria trunchiată a neamului nostru.
Dinu Rusu
natura.md
INTERVIU Dizidentul rus care a copiat arhiva Fundatiei Gorbaciov: Mitterand si Gorbaciov voiau Uniunea Socialista Europeana
Pavel Stroilov este sursa primara a documentelor furate din arhiva Fundatiei Gorbaciov care au dezvaluit in ultimii ani culisele caderii URSS si intelegerile dintre liderii europeni ai anilor '80. Intr-un interviu exclusiv pentru HotNews.ro, Stroilov povesteste despre planurile lui Francois Mitterand si Mihail Gorbaciov de a crea o Confederatie Europeana Socialista, despre opozitia lui Margaret Thatcher fata de reunificarea Germaniei, precum si despre complicitatea Iliescu-Gorbaciov.
Reporter: Pavel, cum ai ajuns sa scoti secrete din arhiva sovietica din Rusia?
Pavel Stroilov: Arhiva era uriasa. Nimeni de la Fundatia Gorbaciov nu a stiut ca le copiam. Eram un cercetator, un simplu student. Gorbaciov nu mi-a autorizat accesul, insa am reusit sa intru in computer si sa modific in "acces autorizat". Am luat documentele in
Motivul pentru care a trebuit sa ma misc atat de repede a fost scandalul provocat de colectia care se referea la
Intre timp, am mai descoperit dovezi despre el in alta parte a colectiei. O transcriere inregistreaza o conversatie intre Gorbaciov si liderul bulgar Lilov. Lilov spune cam asa: "Pana la urma, Iliescu se descurca bine in
Apoi mai exista mult mai multe dovezi descoperite de catre altii inainte. Revolutia din 1989 a fost planuita de la Moscova. Au complotat impotriva lui Ceausescu: era mult prea dur, nu-i asculta si era mult prea infam. Un lider ca el nu se mai potrivea cu planurile lor europene. Asa ca s-au decis sa-l inlocuiasca cu Iliescu, care a fost dintotdeauna pro-rus.
Reporter: Deci totul a fost planuit de KGB?
Pavel Stroilov: Da. Totul planuit si inscenat de KGB. Iar Frontul Salvarii Nationale a fost complet sub controlul sovieticilor.
Se pare ca Gorbaciov si Iliescu au fost colegi de universitate. Altfel, nu se puteau asigura ca noii lideri ii vor fi loiali. Fiindca planul initial a fost sa-i impuna pe vechii colegi ai lui Gorbaciov ca lideri in Europa de Est. De exemplu, in Cehoslovacia, unde candidatul lui Gorbaciov nu a fost ales, au pierdut tara de sub control.
Sovieticii aveau acelasi plan pentru toata Europa de Est si nu a functionat decat in
Franta, Rusia si Uniunea Socialista Europeana
Reporter: In cazul acesta,
Pavel Stroilov: Cand multimile au iesit pe strazi, sovieticii au pierdut controlul. Asa functioneaza democratia.
Reporter: Cum de nu a prevazut asta Kremlinul?
Pavel Stroilov: Planurile lor de revolutii false par oarecum incomplete. Trebuie sa fi existat un alt element, ceva care sperau ei sa stabilizeze regimurile noi, precum cel al lui Iliescu, ceva care sa tina lucrurile sub control, in ciuda intregii revolutii.
Gorbaciov a denumit acel element Common European Home. Iar Francois Mitterrand l-a numit Confederatia Europeana. A fost bazat pe ideea Razboului Rece de 'convergenta': adica Uniunea Sovietica si Europa de Est trebuiau sa devina din ce in ce mai democratice, in timp ce Europa de Vest urma sa devina din ce in ce mai socialista. Si cand s-ar fi unit in cele din urma, ar fi devenit un fel de utopie socialista-moderata.
Uniunea Socialista Europeana – asta inseamna. Gorbaciov si Mitterand vorbeau mereu despre cum sa-si realizeze uniunea europeana socialista comuna. Transformarea Comunitatii Europene a dat gres, deoarece Uniunea Sovietica a cazut si Rusia nu a fost niciodata integrata in Uniunea Europeana. Dar planul lor a avut un impact mare, pana si asupra UE de azi, pentru ca UE este o structura socialista-moderata de acest gen.
Asadar, acesta era elementul care le permitea sa tina Europa de Est sub controlul lor. Gorbaciov si Mitterand pomeneau adesea in convorbirile lor ca Europa de Est trebuie facuta sandvici intre Comunitatea Europeana si Uniunea Sovietica, ca sa ramana sub influenta sovieticilor. Chiar si sub influenta europeana, nu ar fi fost mare diferenta, pentru ca Uniunea Sovietica si Europa Vestica Unita ar fi jucat acum in aceeasi liga. In acel fel, tarile din regiune nu ar fi avut unde sa mearga. Dupa cum Mitterand a spus la un moment dat, Paris si Moscova trebuiau sa devina cei doi poli ai noii Europe, doua centre de putere care sa o controleze.
Unificarea Germaniei, descurajata de Vest
Reporter: Ce urma sa se intample cu Germania, care era fragmentata in acel moment?
Pavel Stroilov: Unificarea Germaniei era o parte din plan: trebuia sa se intample gradual, in contextul unificarii Europei. Conform planului lor, Germania trebuia unificata undeva la inceputul secolului XXI. Dar unificarea Germaniei nu trebuia sa se intample inainte de unificarea Europei, ci trebuiau 'sincronizate'. Exact asta scrie in transcrierile pe care le am. Dar si aici au pierdut controlul din acelasi motiv: milioane de cetateni germani de rand au fost de alta parere, au iesit pe strazi si au obtinut ce au vrut.
Reporter: Din documentele tale reiese ca nici prim-ministrul britanic, Margaret Thatcher, nu dorea o unificare a Germaniei
Pavel Stroilov: Da. Greseala ei a fost ca a vazut situatia din perspectiva celui de-al Doilea Razboi Mondial. Margaret Thatcher nu a inteles ca aceea era batalia decisiva a Razboiului Rece. Nu era vorba de Germania, ci despre infrangerea comunismului si incheierea ocupatiei sovietice in Europa. Asa ca a facut niste greseli mari in prima faza. A revenit insa si a sustinut raminerea Germaniei unificate in NATO.
Insa Mitterand stia foarte bine ceea ce facea. Era aliniat cu Gorbaciov. Daca Germania s-ar fi unit inainte, ar fi periclitat planurile lui Gorbaciov si, in special, ale lui Mitterand. Germania Unita a devenit un alt centru de putere, si nu doar o provincie bogata sub condominiu Franta – Uniunea Sovietica. Dorea ca Franta sa ramana la conducere, cu sau fara Gorbaciov. Iar rezultatele sunt oarecum mixte: Franta este acum in top 2 in UE, dar la fel este si Germania. Iar UE este socialista, dar mai putin socialista decat si-ar fi dorit Mitterand sa fie.
Reporter: Dar Thatcher n-avea cum sa stie de planurile lor...
Pavel Stroilov: Nu, dar au convins-o sa fie de acord cu incetinirea unificarii Garmaniei. Ideea unei Germanii unificate socialiste neutre nu este noua – original, i-a apartinut lui Stalin si a fost un obiectiv al politicii externe sovietice din acel moment. Dar oamenii au iesit in strada si au stricat totul.
Germanii au cerut ca Republica lor Federala sa ramana o natiune vestica libera si democratica si mambra a NATO. Iar Thatcher, ca sa-si rascumpere greseala initiala, a sustint-o in acel moment. Gorbaciov si Mitterand au incercat sa se descurce. Toate discutiile lor din acea perioada se concentrau in a face NATO o organizatie politica, iar nu una militara, care nu se mai opunea Uniunii Sovietice, ci era orientata catre o cooperare cu aceasta.
Exista o conversatie intre Gorbaciov si Bush despre asta. Gorbaciov sugereaza ca Germania ar putea fi atat in NATO, cat si in Pactul Varsovia. Dar administratia americana, George Bush si James Baker, nu au avut atata imaginatie. I-au spus lui Gorbaciov ca ideea suna "oarecum schizofrenic". Pana la urma, au ingropat-o, pentru simplu motiv ca Pactul Varsovia a cazut.
Bush i-a spus lui Gorbaciov sa nu se ingrijoreze, pentru ca NATO nu va fi anti-sovietica. Gorbaciov a intrebat: "Pai daca nu-i anti-sovietica, impotiva cui e indreptata?". Bush raspunde: "Impotriva instabilitatii". Iar Gorbaciov spune atunci: "Poate ar trebui sa aderam si noi la NATO". Bush nu ia raspuns in acea conversatie, dar, dupa un timp, Vestul i-a raspuns ca ar fi o idee buna.
"Nu vom incuraja iesirea din comunism a statelor est-europene"
Reporter: Putem vorbi de o victorie a Vestului asupra Estului?
Pavel Stroilov: Nu a existat nici o victorie, imperiul Sovietic a cazut de la sine. In ceea ce o priveste pe Thatcher, ea l-a sustinut pe Gorbaciov mai mult public decat o facea privat. Din conversatiile lor reiese ca se certau cu ferocitate tot timpul. Se spune ca asa isi trata Thatcher toti prietenii – asadar, l-a vazut ca un prieten apropiat. Si a gresit.
De exemplu: i-a incredintat secrete, vorbindu-i off the record, dar a fost foarte naiva sa creada ca Gorbaciov putea avea secrete fata de Politburo (Biroul Politic al Partidului Comunist). Trebuia sa raporteze tot altor lideri sovietici. Nu puteai fi prieten intim cu Gorbaciov, pentru ca el nu actiona in calitate de persoana. El era doar un reprezentant al sistemului si ea nu a realizat acest fapt. De aici i se trag si greselile tragice pe care l-a facut.
Daca a existat o victorie a Vestului importiva Estului, Thatcher a contribuit mult la ea in primii ani. Tocmai datorita politicii dure a lui Reagan si Thatcher, Uniunea Sovietica s-a vazut nevoita sa inceapa reforma. Si, dupa ce l-au facut pe Grobaciov reformist de nevoie, Thatcher a fost trasa pe sfoara de propria creatie. Dar cred ca a fost sincera, in ciuda greselilor.
I-a spus [n.b. ceea ce ea dorea sa fie neoficial, dar a fost mai tarziu transcris din memorie] ca nu vroia destabilizarea Europei de Est, a Pactului de la Varsovia si ca "nu vom incuraja iesirea din comunism a statelor est-europene". Asta este dificil de justificat.
Reporter: Margaret Thatcher ii spusese lui Reagan ca i-a placut Gorbaciv si ca "pot face afaceri" impreuna...
Pavel Stroilov: Nu este inventia lui Gorbaciov, ci este un truc dezvoltat de psihologi si folosit de KGB: cand vorbesti cu o persoana, te prefaci a fi o copie de-a lor, iar ei vor avea incredere in tine. Tuturor liderilor sovietici li s-a spus sa foloseasca aceasta tehnica la intalnirile de nivel inalt.
Un exemplu clasic este descrierea, de catre James Carter, a negocierilor cu Leonid Brejnev in Viena. Brejnev a spus "Daca nu salvam lumea de la un alt razboi, Dumnezeu nu ne va ierta". Ti-l poti imagina pe Brejnev spunand "Dumnezeu"? Cred ca a exersat multicel in fata oglinzii. Stiau despre Carter ca este religios, au jucat acea carte si Carter a fost convins ca l-a convertit pe Brejnev la crestinism.
Fata de Thatcher, Gorbaciov a pretins a fi o versiune ruseasca a ei. I-a spus ca facea in URSS exact ceea ce ea facea in Marea Britanie: se lupta cu risipa si ineficienta economiei socialiste. Apoi a mers la Papa in Roma si i-a vorbit despre pace, bunatatea universala si misiunea spirituala a poporului slav. Cu Mitterand, planuieste conspiratii pentru a crea Europa socialista sub controlul franco-sovietic. Cu Kohl se transforma, in mod miraculos, intr-un individ prietenos, loial si cu inima curata.
Dupa revolutiile false din 1989, elita colaborationista a ramas la locul ei
Reporter: Referitor la caderea URSS-ului, cu sovieticii neavand bani sa sustina Germania de Est, gandindu-se sa darame chiar ei Zidul si neavand indeajunsi bani sa trimita armata in tarile unde rabufneau proteste, cu Vestul dorind ca URSS sa detina controlul Europei de Est, reiese sa Vestul ar avea putine merite in destramarea URSS...
Pavel Stroilov: Are merite. Reagan si Thatcher i-au fortat pe sovietici la perestroika. Ca rezultat al acestor politici dure de la inceputul anilor '80, liderii sovietici si-au dat seama ca n-au destul bani sa-si realizeze ambitiile globale. Aceasta a insemnat ca trebuiau sa incerce sa-si puna economia in functiune. Asta a mai insemnat ca aveau nevoie de relatii mai bune cu Vestul. Insusi Gorbaciov a spus ca perestroika nu a fost idea lui. A fost ales pentru ea pentru ca aveau nevoie de cineva cu sarm si relativ tanar. L-am intalnit si lasa o prima impresie buna ca si persoana.
In acel moment, perspectiva Vestica asupra Uniunii Sovietice s-a schimbat radical, chiar si parerea lui Margaret Thatcher. In mod absurd, au decis ca Gorbaciov era de partea lor, ca le era prieten si ca merita credit pentru inlaturarea amenintarii sovietice. Nu le-a pasat de nimic altceva – un gest miop. Din exact acest motiv "elita" colaborationista a ramas in locul ei nu doar in Est, dar si in Vest: toti cei pe care Vladimir Bukovsky ii numeste Tradatorii Razboiului Rece (‘Petains and Quislings of the Cold War’).
Reporter: In Romania, fosti membri ai Partidului Comunist au avut sau inca au roluri importante in partide infiintate sau resuscitate dupa revolutia din 1989
Pavel Stroilov: S-a intamplat peste tot in Europa, tocmai pentru ca nu am deschis arhive si nu am stabilit adevarul istoric despre comunism, insa nu doar atat. La un nivel mai mare, acesta a fost si scopul revolutiilor false din 1989 din Europa de Est: pentru a da comunistilor o aterizare moale, sa zic asa.
Adevarat, a ratat pastrarea sistemului comunist la locul sau, dar le-a dat mana libera sa controleze banii, economia, presa, sistemul academic – la momente istorice cruciale, cand se formau noile elite nationale. Nici nu s-a pus problema trimiterii comunistilor pe esafod pentru uciderea a mii de oameni, In schimb, li s-a permis sa-si aleaga locul printre elitele noilor societati democratice.
Nu a existat o de-comunizare adevarata, asadar o victorie asupra comunismului nu s-a intamplat niciodata cu adevarat. Comunismul a existat in mai multe roluri: ca regim, ca miscare politica si ca mafie. Fara dubii, a cazut ca regim, a primit o lovitura puternica in rolul de miscare politica; insa mafia politica n-a facut decat sa infloreasca.
Reporter: Te referi la KGB?
Pavel Stroilov: KGB conduce Rusia si coruptia post-comunista ca o consecinta a faprului ca nu am reusit sa rezolvam problema de-comunizarii. Nu pot da vina doar pe Vest, ci este un lucru care trebuia facut de noi toti in Estul Europei. Dar ca oameni ai lumii libere, [occidentalii] au ratat incheierea Razboiului Rece. Au fost gata sa accepte o simpla perestroika, o oarecare liberalizare a regimului, ceva forma de socialism cu fata umana.
Motivul sta in faptul ca nu au vazut niciodata comunismul cum l-am vazut noi, drept raul pur care este. Pentru ei, a fost doar o alta problema. Cautau o solutie care sa il faca inofensiv pentru ei. Nu si-au dat seama ca socialismul este o epidemia serioasa, care nu a ruinat doar Rusia si Europa de Est, dar a subminat si a corupt societatea Vestica intr-o masura enorma. Este mai dificil sa-ti revii din acest sistem decat din fascism sau nazism.
Reporter: Cum asa?
Comunismul distruge toate legaturile pe care se bazeaza o societate
Pavel Stroilov
Pavel Stroilov: Nazismul este mult mai direct, bazandu-se pe forta fizica bruta. A fost si el totalitarism, insa doar o umbra a comunismului. Comunismul otraveste intreaga panza a societatii. Ii face pe toti complici la crima in mod deliberat. Ii invata pe copii sa-sii toarne parintii. Distruge toate legaturile pe care se bazeaza o societate.
Singurul drum spre refacere este sa te gandesti la episodul prin care ai trecut. Este nevoie de un proces dureros de... nu vreau sa aduc religia in conversatia asta, dar singurul cuvant este cainta. Trebuie sa-ti dai seama ca nu te poti invinui decat pe tine. Trebuie sa-ti condamni trecutul si sa-l respingi. Atunci si doar atunci poti, de abia, incepe sa recladesti o civilizatie din ruine.
De aceea, nu exista nimic mai important azi decat sa scoatem la lumina secretele comuniste si sa le facem publice. Toate secretele arhivelor trebuiesc deschise, pana la ultimul document. Sunt mandru ca mi-am adus contributia furand aceasta arhiva si nu pot decat sa sper ca voi reusi sa fac ceva la fel de important in restul vietii mele.
Extras din transcriptul discutiei dintre Mihail Gorbaciov si presedintele Poloniei, Wojciek Jaruzeslki
13 aprilie 1990
Wojciek Jaruzeslki: Cei care inca ne mai reproseaza ca de buna voie am cedat puterea in mainile opozitiei, nu iau in calcul faptul ca, in caz contrar, am fi fost nevoiti sa rezolvam contradictiile ulterioare prin metoda romaneasca, ba poate chiar una mai rea, pentru ca la noi nu s-ar fi gasit un Iliescu.
Extras din transcriptul discutiei dintre Gorbaciov si presedintele prezidiului suprem al consiliului partidului socialist bulgar, A. Lilov
23 mai 1990
…
M.Gorbaciov: Bine ca ati reusit sa evitati evolutii ale situatiilor precum cele din RDG si
A.Lilov: Da, a repurtat o victorie frumoasa. Cred ca noi in
M.Gorbaciov: Poate nici nu aveti nevoie de o asemenea victorie. Important nu este sa impingeti opozitia, ba dimpotriva, sa o atrageti in treburi, sa o includeti in procesele de inoire. Sa-si asume responsabilitati. Noi asa punem problema la noi acasa. Dar multi prefera sa se ocupe de altele, refuza chiar functii cu raspundere, unde trebuie zi de zi, practic, sa te ocupi intens de treburi reale….
A.Lilov: Se pare ca atat Mitterand, cat si Thatcher se cam tem de unificarea Germaniei.
M.Gorbaciov: Da, asa e. Dar ei ar dori ca impotriva procesului de unificare sa se ridice URSS. Tinem cont si ne aparam interesele, fara sa lasam posibilitati pentru a ne pune in confruntare cu nemtii. Linia principiala privitoare la aderarea la NATO a Germaniei unificate va continua.
A.Lilov: Pentru noi e important sa stim punctul Dumneavoastra de vedere, sa intelegem pozitia Dumneavoastra vizavi de aceasta problema, pentru ca trebuie sa intretinem relatii si cu RFG, si cu
M.Gorbaciov: Da, deosebit de important sa pastrati intelegerea reciproca si conlucrarea pe acest vector deosebit de responsabil al politicii externe. Esential ca acest lucru sa fie constientizat in toate tarile vizate in mod particular.
A.Lilov: Din cate ne putem dam seama, acest lucru este constientizat si in
M.Gorbaciov: Da, el a adoptat pozitii echilibrate, gandite, manifesta disponibilitate pentru colaborare constructiva. Dar cred ca apropierea abordarilor noastre nu trebuie excesiv afisata. ….
Sursa: www.hotnews.ro
Pe ce se cheltuiesc banii romanilor, in Serbia, R. Moldova si Georgia
In prezent, Romania contribuie cu 0,17% din Venitul National Brut (VNB) la programul ONU de Asistenta pentru Dezvoltare. In 2008, de exemplu, am donat 94 de milioane de euro. De anul viitor, insa, ne vom dubla contributia. Påna in prezent, banii nostri au fost directionati catre sprijinirea dezvoltarii Serbiei, Republicii Moldova si Georgiei. Prioritare au fost si Irakul, si Afganistanul.
In viitor, ne-am putea orienta catre tarile central-asiatice. Insa care sunt cifrele si unde merg banii?
Odata cu aderarea Romaniei la UE, in 2007, tara noastra a trecut de cealalta parte a baricadei ajutoarelor si a ajuns din stat receptor, stat donator de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare (AOD). Uniunea Europeana este cel mai mare donator la nivel mondial. In 2008, fondurile pentru ajutor au ajuns la aproape 50 de miliarde de euro. Aceasta, in contextul in care SUA a oferit putin peste 18 miliarde de euro. Ero Saue (foto), de la Comisia Europeana, ne-a explicat ca acesti bani sunt folositi, spre exemplu, pentru finantarea educatiei primare din India si Columbia, functionarea Laboratoarelor pentru Pace, crearea diverselor institutii in Africa de SUS, transformarea Irakului intr-un stat de drept.
“Fratii de peste Prut” primesc cei mai multi bani
In prezent, Romania finanteaza proiecte in cele trei tari vecine prioritare. Astfel, in R. Moldova, unde se duc circa 1,18 milioane de dolari, am dat 592.000 de dolari pentru “oportunitati mai bune pentru tineri si femei”. Viorel Albu, de la UNDP Moldova (United Nations Development Programme), care lucreaza chiar in departamentul pentru ajutarea tinerilor si a femeilor, ne-a explicat ce inseamna, de fapt, acest obiectiv. Astfel ca acesti bani au fost folositi pentru construirea unui centru de reintegrare sociala a tinerilor. De asemenea, Albu a povestit ziarului “Gardianul” cum, din banii nostri, sunt ajutate si femeile, victime ale violentei domestice. Mai mult, Romania ajuta la gazduirea timp de chiar un an a mamelor cu copiii lor sau a gravidelor, care se afla in situatii de risc. Odata ce ele cer ajutorul, PNUD Moldova le asigura si consiliere psiho-sociala, le ajuta pe femei sa se pregateasca pentru o viata independenta. Un alt proiect, al carui obiectiv este mai greu de masurat, este cel de dezvoltare a societatii civile. Pentru acesta, acordam 207.200 de dolari ca asistenta pentru Guvernul R. Moldova, organizatiile societatii civile si sectorul privat. Scopul este ca aceste organizatii ale societatii civile sa-si dezvolte capacitatile institutionale, transparenta de functionare si eficienta cand vine vorba de mobilizarea resurselor catre saraci. In continuare, romanii contribuie cu 148.000 de dolari pentru alimentarea zonelor rurale din Basarabia cu apa potabila. In fine, 236.800 de dolari au fost folositi pentru implementarea diferitor “strategii de dezvoltare locala”. Tot cu finantare romaneasca s-a construit o fabrica de hartie igienica.
Georgia si Serbia primesc peste 1 milion USD
In Georgia, alocam in prezent 444.000 de dolari. Jumatate, pentru dezvoltarea regiunii Kakheti, din estul tarii, o zona foarte saraca, din cauza embargoului impus de Rusia in 2006, cu privire la exportul de vin. Acest embargo a afectat circa 70.000 de mici fermieri locali, al caror singur mijloc de subzistenta era viticultura. Cealalta jumatate merge catre regiunea autonoma Adjara, unde, tot pentru reducerea saraciei, s-au stabilit ca obiective crearea unui centru de informatii pentru afaceri sau cursuri de instruire vocationala.
In Serbia, contribuim cu 592.000 de dolari. Jumatate, alocati justitiei tranzitionale, program pentru sprijinirea tarilor care au trecut printr-o perioada de atrocitati in masa sau grave incalcari ale drepturilor omului si jumatate pentru consolidarea retelelor rurale.
Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF in Romania, considera ca AOD nu functioneaza, pentru ca, altfel, cum s-ar explica faptul ca, in ciuda sumelor colosale de bani „varsate“ in Africa, oamenii inca mor de foame acolo, iar cei care administreaza acesti bani s-au imbogatit? Nemultumiti au fost si alti invitati. De exemplu, reprezentantii societatii civile din Georgia, Nino Gvedashvili si Nino Shavgulidze, se plangeau ca banii dati de tara noastra ajung la Guvernul de la Tbilisi si, odata facut acest lucru, felul in care sunt cheltuiti nu mai poate fi controlat.
Vlad Filat isi prezinta ministrii si programul de guvernare in fata Parlamentului de la Chisinau
Cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) din Basarabia au convenit asupra unui nou Executiv cu reprezentare proportionala. Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a confirmat numele ministrilor care vor face parte din guvernul condus de Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat.
Conform UNIMEDIA, fiecare partid din AIE are cate un vicepremier: Victor Osipov, responsabil pentru reintegrarea republicii (Alianta Moldova Noastra), fara portofoliu; Iurie Leanca (Partidul Liberal Democrat din Moldova), responsabil cu aderarea la UE (nu cu integrarea!), si ministrul afacerilor externe si integrarii europene; Valeriu Lazar (Partidul Democrat), responsabil pentru dezvoltarea economica a republicii, ministrul economiei; Ion Negrei (Partidul Liberal), responsabil pentru probleme sociale, fara portofoliu. In functie de apartenenta la formatiunile politice, structura Guvernului se prezinta astfel:
Partidul Liberal Democrat
1. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene – Iurie Leanca; 2. Ministerul Finantelor – Veaceslav Negruta; 3. Ministerul Justitiei – Alexandru Tanase; 4. Ministerul Sanatatii – Vladimir Hotineanu; 5. Ministerul de Interne - Victor Catan.
Partidul Liberal
1. Ministerul Apararii – Vitalie Marinuta; 2. Ministerul Tineretului si Sportului – Ion Cebanu; 3. Ministerul Mediului – Gheorghe Salaru; 4. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor – Anatol Salaru.
Partidul Democrat din Moldova
1. Ministerul Economiei – Valeriu Lazar; 2. Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale – Marcel Raducan; 3. Ministerul Culturii - Boris Focsa; 4. Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei – Valentina Buliga;
Alianta Moldova Noastra
1. Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare – Valeriu Cosarciuc; 2. Ministerul Educatiei – Leonid Bujor; Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor – Alexandru Oleinic.
Este nevoie urgenta de sprijin financiar
Jose Manuel Durrao Barroso, presedintele Comisiei Europene, l-a felicitat pe Vlad Filat pentru desemnarea in functia de premier. “In numele Comisiei Europene, doresc sa va felicit pentru desemnarea dumneavoastra in calitate de premier al Republicii Moldova. Acesta este un moment critic pentru tara dumneavoastra. In urma mandatului care v-a fost oferit de Parlamentul R. Moldova, sunt incurajat de faptul ca atribuiti prioritate atat de mare agendei noastre comune, in cadrul Planului de Actiuni al Politicii Europene de Vecinatate. Va indemn sa incepeti cu energie si hotarare pentru realizarea reformelor necesare, politice si economice”, se scrie in mesajul presedintelui Comisie Europene. Acesti oameni, care au dat dovada de curaj sa se bata cu mafia lui Voronin cel sustinut de imperiul rus, au nevoie urgenta de ajutor concret, nu de indemnuri din partea celor de la Bruxelles. Abandonarea Republicii Moldova alaturi de Ucraina, Azerbaidjan si Georgia este o grava eroare politica din partea Uniunii Europene, fie si pentru simplul motiv ca majoritatea populatiei o formeaza romanii.
Promisiunea lui Medvedev a fost vorba-n vant
Dmitri Medvedev i-a oferit lui Voronin doar promisiuni drept sprijin electoral: sa vada poporul cat de iubit era militianul la Kremlin. In realitate, nu exista nici un acord de creditare intre Federatia Rusa si R. Moldova. “Au fost doar niste discutii, nu exista acel acord unde sa se spuna ca Rusia va oferi credit in marime de 150 de milioane de dolari. Pentru a-l primi, este nevoie de perfectat si partea juridica”, a anuntat presedintele interimar Mihai Ghimpu, dupa intalnirea din 24 septembrie cu Serghei Nariskin, seful Administratiei Prezidentiale ruse. Reamintim ca, in urma unei vizite la Moscova, Voronin sustinea ca Rusia ofera Chisinaului un credit de 500 de milioane de dolari. Prima transa de 150 de milioane urma sa fie transferata curand, adica dupa ce va fi el reales. “L-am asigurat pe dl Nariskin ca summitul CSI va avea loc la Chisinau si totodata ca relatia Federatiei Ruse cu R. Moldova nu se va inrautati, dupa cum se specula anterior”, a precizat Mihai Ghimpu. El a promis ca va discuta la reuniunea din octombrie cu Medvedev despre retragerea armatei ruse din Transnistria, daca presedintele rus va veni la Chisinau.
Vladimir Socor sare din luntrea lui Voronin
“Alegatorii au astazi motive sa regrete votul lor pentru Vladimir Voronin. PCRM nu actioneaza ca reprezentant al unei largi baze sociale. Liderii PCRM par sa fie stimulati de ambitii personale, desarte, invidie si dorinta de a redeveni partidul puterii. Conducerea Partidului Comunistilor este, totusi, impartita intre doua grupari cu o masa amorfa la mijloc: gruparea opozitiei responsabile si gruparea opozitiei de blocaj. Unii vor dizolvarea Parlamentului si sa fie organizate alegeri noi. Altii nu doresc acest lucru. Este o adevarata copilarie din partea PCRM sa conteste Alianta pentru Integrare Europeana. E o naivitate sa propuna dialog unor lideri ai Aliantei, dar sa-i atace calomnios si vulgar in mijloacele sale de informare in masa. Neconcordanta pe plan politic devine rea-credinta pe plan moral. Comportarea agresiva condamna PCRM la esec”, scrie Vladimir Socor pentru “Europa Libera”. Voronin vrea alegeri anticipate, Mark Tkaciuk nici nu vrea sa auda.
Mircea Geoana a reinventat «natiunea moldoveneasca»
Mircea Geoana, presedintele Senatului si al PSD din Bucuresti, a transmis un mesaj de felicitare liberalului Mihai Ghimpu. Conform agentiei Romanian Global News, Geoana “face o gafa de proportii, preluand teoriile staliniste despre un asa-zis „popor moldovean’’. Prostia debitata de Geoana vine dupa ce Monica Macovei, europarlamentar PDL, a repetat aceeasi prostie in Parlamentul European. Sa-i trimiti un astfel de mesaj unui politician ca Mihai Ghimpu, care a recunoscut ca e roman, este semn ca Geoana ori nu citeste ce trimite, ori mesajele sale se fac la Moscova. Geoana vorbeste si de „natiunile noastre surori’’, adica moldovenii si romanii ar fi doua natiuni separate! Se pare ca Mircea Geoana nu are notiuni elementare despre ce inseamna natiune si popor, sau poate aceste notiuni i-au fost trimise in rusa”. Cum sa-i mai vorbesti unui politician ca Mircea Geoana despre reintregirea nationala a romanilor? Prezent la Chisinau, Titus Corlatean a promis ca Romania va interveni la Bruxelles pentru ca basarabenii sa nu mai fie nevoiti sa prezinte dovezi ca ar avea 500 de euro in cont daca vor sa intre in tara.
Ria Novosti: Ghimpu consideră că Rusia ar trebui să-şi retragă militarii din R.Moldova
Preşedintele Parlamentului R.Moldova a confirmat că preşedintele rus Dmitri Medvedev va participa la summitul CSI, care va avea loc la 8 şi 9 octombrie la Chişinău.
Rusia ar trebui să-şi retragă militarii de pe teritoriul moldovean şi să aibă o atitudine inţelegătoare faţă de această dorinţă a autorităţilor R. Moldova, a spus joi preşedintele Parlamentului moldovean Mihai Ghimpu, care deţine şi funcţia de preşedinte interimar al ţării, potrivit RIA Novosti, citata de NewsIn. "Rusia ar trebui să-şi retragă (retragă militarii din R. Moldova - n.red.)", a spus Ghimpu in conferinţa de presă de după intalnirea cu şeful administraţiei preşedintelui rus Serghei Narişkin, aflat la Chişinău. Intrebat dacă aceasta dorinţă va avea influenţe negative asupra relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău, Ghimpu a răspuns: "Nu cred". Preşedintele interimar al R. Moldova consideră că "Rusia inţelege şi va opta pentru ca cele două ţări să rezolve problema retragerii". De asemenea, Ghimpu a confirmat că preşedintele rus Dmitri Medvedev va participa la summitul CSI, care va avea loc la 8 şi 9 octombrie la Chişinău, transmite si StireaZilei.md.
Ziua Online
Dupa Monica Macovei si Mircea Geoana se alatura galeriei celebre formata din Stalin si Voronin
Într-un mesaj adresat noului Presedinte al Parlamentului de la Chisinau, liberalului Mihai Ghimpu, Mircea Geoană, Preşedintele Senatului României, face o gafa de proportii, preluand teoriile staliniste despre un asa zis « popor moldovean ». Prostia debitata de Geoana vine dupa ce Monica Macovei, europarlamentar PDL, a repetat aceeasi prostie in Parlamentul European. Sa-i trimiti un astfel de mesaj unui politician ca Mihai Ghimpu, care s-a recunoscut ca roman este semn ca Geoana ori nu citeste ce trimite, ori mesajele sale se fac la Moscova. Si parca nu ar fi de ajuns, Geoana vorbeste si de « natiunile noastre surori », adica moldovenii si romanii ar fi doua natiuni separate! Se pare ca Mircea Geoana nu are notiuni elementare despre ce inseamna natiune si popor, sau poate aceste notiuni i-au fost trimise in rusa...
"Împreună cu colegii senatori împărtăşesc convingerea că, în mandatul Excelentei Voastre, Republica Moldova va deveni un membru activ al familiei europene democratice, iar cooperarea dintre forurile noastre legislative va constitui fundamentul normalizării relaţiilor dintre naţiunile noastre surori. În acest context, reiterez invitaţia pentru realizarea unei vizite oficiale la Bucureşti, în fruntea unei delegaţii oficiale a Parlamentului Republicii Moldova. Senatul României îşi reafirmă angajamentul pentru sprijinirea procesului complex de democratizare a Republicii Moldova şi ataşamentul pentru împlinirea aspiraţiilor legitime ale poporului moldovean privind integrarea europeană şi prosperitatea", declara Geoana citat de Interlic.
In schimb mesajul Robertei Anastase vorbeste despre "legăturile unice de limbă, cultură, istorie şi identitate dintre România şi Republica Moldova", demostrand nu numai o viziune romaneasca a relatiilor cu cel de-al doilea stat romanesc, dar si un limbaj care iese din limba de lemn folosita de Geoana.
"Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez, atât în numele Camerei Deputaţilor, cât şi al meu personal, cele mai calde felicitări pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, se arată în felicitarea Preşedintelui Camerei Deputaţilor din România Roberta Alma Anastase. Consider că acest moment constituie un pas înainte în consolidarea instituţiilor şi practicilor democratice şi în reafirmarea aspiraţiilor şi principiilor europene ale Republicii Moldova. Am convingerea că mandatul dumneavoastră va aduce o contribuţie fermă la afirmarea acestor valori. Doresc de asemenea să îmi exprim certitudinea că legăturile unice de limbă, cultură, istorie şi identitate dintre România şi Republica Moldova au definit constant relaţiile dintre statele şi forurile noastre legislative şi că o vor face şi pe viitor". Roberta Anastase, de asemenea, i-a adresat Preşedintelui Parlamentului invitaţia de a efectua o vizită oficială în România.
Nici macar rusii nu mai vorbesc de « poporul moldovean ».
În mesajul său de felicitare Serghei Mironov, Preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Federaţiei Ruse, a accentuat faptul că partea rusă este gata să dezvolte şi în continuare colaborarea cu Parlamentul Republicii Moldova şi să consolideze tradiţiile existente de prietenie şi înţelegere reciprocă dintre cele două popoare.
Alte mesaje de felicitare au venit din Ucraina de la Vladimir Litvin, Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, care în mesajul său de felicitare şi-a exprimat convingerea că dialogul interparlamentar moldo-ucrainean va servi şi în continuare drept bază trainică pentru consolidarea colaborării bilaterale şi realizarea unor proiecte reciproc avantajoase.
Si un mesaj extrem de bine conceput de la Jozefina Topalli Coba, Preşedintele Parlamentului Republicii Albania :
„Sunt convinsă de faptul că, fiind liderul unui partid pro-occidental şi unul din fondatorii Frontului Popular din Moldova, veţi conduce Parlamentul spre realizarea unor reforme necesare pentru integrarea europeană" se menţionează în mesajul semnat de Jozefina Topalli Coba. « Fiind încurajată de aspiraţia comună a statelor noastre - integrarea europeană, îmi exprim convingerea profundă că în acest domeniu există mai multe posibilităţi de cooperare între Albania şi Moldova". Mesajul conţine şi o invitaţie pentru Preşedintele Legislativului moldovean de a efectua o vizită oficială în Albania.
Preşedintelui Parlamentului de la Chisinau i-au mai adresat mesaje de felicitare Tsetska Tsacheva, Preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, Mehmet Ali Şahin, Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, alţi conducători de parlamente şi persoane oficiale.
Sursa: www.rgnpress.ro
Studentii basarabeni ca bataie de joc
Tinerii care trec Prutul in Romania ar trebui sa aiba parte de un tratament cat mai corect posibil. Pana la urma este vorba despre niste oameni care realizeaza legatura dintre "cele doua tari locuite de acelasi popor" - conform noii sintagme corecte din punct de vedere politic.
In locul unui tratament corect, statul roman pare decis sa-si umple gaurile bugetare pe spinarea studentilor basarabeni. In plus, bataia de joc pare a fi la ordinea zilei. Dupa multa tragere de coada a matei, Ministerul Educatiei de la Bucuresti a acceptat sa suplimenteze cu 1000 de locuri numarul studentilor basarabeni la universitatile romanesti - locuri finantate de buget, insa fara burse. Mai este mai putin de o saptamana pana la inceperea anului universitar si Ministerul Educatiei nu a anuntat rezultatele concursului de admitere pentru aceste locuri - iar organizatiile studentilor basarabeni au inceput pe buna dreptate sa protesteze. Pe langa bataia de joc de mai sus, studentilor basarabeni care stiu la ce universitate sa mearga li s-a mai pregatit o gluma proasta: trebuie sa plateasca 230 de lei grei pentru obtinerea permisului anual de sedere in Romania. Studentii basarabeni care s-au inscris la universitatile romanesti pe locurile cu taxa mai trebuie sa plateasca 120 de euro in plus pe langa cei 230 de lei. Si pentru ca circul sa fie complet: in unele orase se solicita aceste taxe - in alte orase nu. Toate localitatile din Romania fiind supuse, in principiu, aceleiasi legislatii.
Sa ceri 120 de euro de la un student ai carui parinti castiga un salariu mediu de 150 de euro pe luna este enorm. La fel reprezinta o suma enorma si cei 230 de lei grei - aproape 60 de euro - care reprezinta aproape jumatate din salariul mediu de la Chisinau. Una peste alta avem de-a face cu o adevarata bataie de joc a Ministerului Educatiei si a autoritatilor romane fata de tinerii basarabeni veniti la studii in Romania. Oamenii politici de la Bucuresti se intrec in declaratii siropoase ori de cate ori vine vorba de basarabeni. Insa la modul general, pentru ca atunci cand vine vorba despre chestiuni practice - cum ar fi obtinerea cetateniei romane de exemplu - care ar avea efect, ei bine, in astfel de momente politicienii romani prefera sa taca. Schimbarea de la Chisinau din acest an ar fi fost imposibila fara deschiderea oferita de Romania. Tinerii basarabeni au dus de la Bucuresti la Chisinau vestea ca se poate si altfel, adica fara comunisti. Toate articolele din presa de la Bucuresti au tinut sa sublinieze ca primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca si-a facut studiile la Bucuresti. La fel, toata lumea aminteste ca viitorul premier de la Chisinau Vladimir Filat si-a facut studiile la Iasi. Poate chiar in acest an ar putea veni la Bucuresti un viitor premier al Republicii Moldova - poate chiar din Telenesti - iar parintii lui nu au bani sa ii plateasca taxa de 230 lei grei pentru obtinerea permisului de sedere - asa ca viitorul eventual premier nu va mai veni la studii in Romania. Aceasta nu este prima oara cand studentii basarabeni sunt bataia de joc a autoritatilor romane. Este o poveste lunga a declaratiilor frumoase si a faptelor urate - si totusi tinerii basarabeni vin in continuare la studii in Romania. In ciuda profesorilor neghiobi de la diverse catedre care ii acopera pe basarabeni cu batjocuri, in ciuda functionarilor loviti de soarta care isi bat joc de oameni, in ciuda minciunilor politicienilor - basarabenii continua sa vina in Romania pentru ca o considera pe buna dreptate ca fiind tara lor.
George Damian - george.damian@ziua.ro
Parlamentul polonez face apel la "rusii de buna credinta" sa condamne crimele staliniste
Parlamentul polonez a facut apel miercuri la ''toti oamenii politici de buna-credinta'' din Rusia sa condamne crimele staliniste, inclusiv pe cea de la Katyn, intr-o rezolutie adoptata dupa 40 de ani de la invadarea teritoriilor din estul Poloniei de catre Armata Rosie, relateaza AFP, citata de Agerpres. Seimul (Camera inferioara a Parlamentului) ''condamna toate tentativele de falsificare a istoriei si face apel la toti oamenii de buna-credinta din Federatia Rusa sa actioneze in mod solidar pentru a dezvalui si condamna crimele din epoca stalinista'', se afirma in textul documentului, adoptat in aclamatii. Justitia rusa refuza in continuare redeschiderea unei anchete privind masacrul de la Katyn, unde zeci de mii de ofiteri polonezi au fost ucisi de politia secreta sovietica in 1940, din ordinul lui Stalin.
Seimul polonez a reamintit in rezolutia sa ca regimul stalinist a privat de suveranitate Lituania, Letonia si Estonia. ''Arhipelagul Gulag a inghitit mii de vieti umane, inclusiv pe cele apartinand unor numerosi cetateni ai URSS (...) Organizarea sistemului, durata sa si dimensiunea sa fac ca aceste crime, inclusiv cea de la Katyn, sa aiba caracteristicile unui genocid'', potrivit rezolutiei. ''Reconcilierea ruso-poloneza necesita respectarea adevarului istoric'', au subliniat deputatii polonezi. Aproximativ 22.000 de ofiteri polonezi, impuscati in padurea Katyn (Riria), dar si la Harkov (Ucraina) si Mednoe (Rusia), fusesera facuti prizonieri de armata sovietica, ce invadase pe 17 septembrie 1939 regiunile din estul Poloniei in virtutea Pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov. Timp de decenii, URSS a acuzat armata germana ca a comis asasinatele. Abia in aprilie 1990, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut in cele din urma responsabilitatea tarii sale.
Ziua Online
Presedintele Mihai Ghimpu: „Daca sunt uníonist, sunt dusman?“
Intr-un interviu acordat cotidianului “Timpul” de la Chisinau, presedintele interimar Mihai Ghimpu le explica din nou celor care-l acuza ca doreste reintregirea nationala, fie ei de la Moscova, Kiev sau chiar de la Bucuresti: “Adica, daca sunt unyonist (sic!), sunt dusman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere – lucruri confirmate si de situatia de la televiziune. El se proclama patriotul acestui stat, desi e foarte rusinos si periculos sa te afli in fruntea statului si sa promovezi minciuna sovietica, manipuland oamenii de rand. Eu n-am venit in politica pentru functii. Eu am intrat in Miscarea de eliberare nationala ca sa lupt pentru adevar si dreptate. Noi cunoastem foarte bine ce ni s-a intamplat in 1940, cand URSS, ocupand acest teritoriu, nu putea sa spuna ca i-a eliberat pe romani de sub romani. Ca sa-si argumenteze ocupatia, sovieticii au inventat natiunea moldoveneasca. (…) Sa spuna ce vor, pe mine putin ma intereseaza. Faptul ca eu pledez pentru adevar si dreptate, pentru identitatea mea, nu inseamna ca sunt impotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federatiei Ruse! Relatii bune cu Romania nu inseamna relatii proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii in jurul adevarului. Cuvantul “unire’’ vorbeste de la sine, este unul cu conotatii pozitive. Sa unim cu totii lucrurile bune si frumoase, adevarul si dreptatea, si atunci vom avea doar de castigat. Eu nu am venit sa-i manipluze pe cetateni, ci sa le spun adevarul”, a spus presedintele interimar al R. Moldova. Vlad Filat va fi premier, iar Iurie Leanca va fi ministru de externe. Leanca a dat deja pe goarna ca Republica Molotov vrea tratat politic de baza cu Romania. Ca Voronin! Daca vine la Bucuresti cu asemenea sugestii, bine ar fi sa-si duca bulendrele la Moscova.
MOLDOVA NU ESTE A VOASTRA
Am invatat recent de la noul presedinte interimar al Republicii Moldova, fosta RSSM, parte a provinciei istorice romanesti Basarabia, ca Moldova nu este a noastra. Mihai Ghimpu, caci despre el este vorba, recomandat in cercurile de la Bucuresti drept "mosul lui Chirtoaca", poate fi recunoscut in politica de la Chisinau dupa privirea suie de urmarit general si aerul de bisnitar.
Asa si cu ghimpele de familie din coasta lui Chirtoaca. Conform investigatiilor presei de la Bucuresti, omul este bagat, prin intermediarii de familie, intr-o adevarata "Retea Iuda", din care nu lipsesc securistii de calibru si rude de politicieni. Acum, dupa ce s-a suit in copac si s-a vazut, lafait, in Mercedesul blindat al lui Voronin, corespondentul domnului Basescu de la Chisinau a inceput sa ne dea si lectii de moldovenism, marca Lenin, Stalin, Roller si Tismaneanu. Domnul Ghimpu, acelasi care se lipea de costumele lui Basescu la toate manifestarile posibile, speculand discursul patriotard, ne invata acum ca unirea nu are cum sa intre in planurile sale. "Unionistul" de serviciu al fostelor regimuri bolsevice are, saracul, mari probleme de alfabetizare: "Trebuie sa acceptam ideea ca, desi suntem frati, aceste doua tari sunt separate", ne spune proaspatul tovarasel sef de la Chisinau, acum militant UE. Nu stiu cum s-o defini in "Dictionarul limbii moldovenesti" al lui Vasile Stati cuvantul tara, dar pe-aici pe la noi, pentru cuvantul asta si pentru apararea poporului care o locuieste, neamul romanesc, s-a cam murit. Ati auzit vreo reactie de la Cotroceni, de la noul aparator electoral al romanismului care acuza acum tinerii Romaniei ca "propaga dispretul pentru valorile romanesti"? Pai nu asta face, regulat, Patapievici, instalat de domnul presedinte la ICR si, acum Ghimpu, noul instalat la Chisinau? Acelasi Ghimpu ros-oranj care, impreuna cu Marian Lupu, euro-pupilul lui Voronin, Vlad Filat, fostul urmarit penal de catre Parchet si SRI si Serafim Urechean, preferatul PSD, au participat recent la "o intalnire festiva" organizata de Ambasada Rusiei la Chisinau, cu ocazia "aniversarii a 65 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista"?!
La Chisinau s-au schimbat haturile: vechiul KGB a predat stafeta. Statul roman se dovedeste, din nou, neputincios, in fata schimbarilor sorosiene din jurul si din sanul sau. Iata, la insultele venite din partea succesorului lui Voronin, e orb, surd si mut. In schimb, la Zilele Neajlovului sau Cascaveau de Doftana o dam cu neamul, tara si Voievodul Vlad. Desi, din cate stiu, varul lui Stefan cel Mare nu era supranumit Vlad Teparul...
Vorbind despre aderarea la NATO, Ghimpu a declarat reporterilor Pro Tv Moldova sa nu se astepte ca Republica Moldova sa se alature organizatiei euro-atlantice: "NATO nu este la primul etaj al cladirii Parlamentului", a spus potentialul valutist. Stim. Acolo este CSI-ul. Nu stiu insa ce o fi la primul etaj al Palatului Cotroceni...
Victor RONCEA
Din nou, Basarabia
De aproape doua secole, Basarabia, sau partea estica a Moldovei mai bine spus, se lupta sub cizma "fratilor ortodocsi" rusi. Interesant este ca de un secol, lupta acestor romani s-a transformat intr-o lupta pentru Hristos si pentru pastrarea valorilor crestine. In acelasi timp, restul tarii tot de aproape un secol s-a aflat pe aceiasi baricada a suferintei, incepand cu propagarea fortelor anticrestine prin Bela Kuhn si aliatul sau, maleficul Lenin, prin Budapesta in 1919. Nu cred ca este o intamplare asocierea fortelor evreiesti cu bolsevismul la inceputul secolului trecut. Tinta principala a fost si este denigrarea aceluia care nu este recunoscut nici acum in Ierusalism-Mantuitorul Iisus Hristos.
Citind cartea " Ard malurile Nistrului", scrisa de Constantin Virgil Gheorghiu, o sa va cutremurati de drama romanilor din Moldova de Est bolsevizata. Si o sa priviti cu condescendenta situatia romanilor de astazi, de dincolo de
Si in final o intrebare. Nu cred, ca SUA si aliatii sai, nu stiau in 1939 si in 1940 de grozaviile bolsevicilor facute in Polonia, tarile Baltice si Basarbia. Nu cred ca nu stiau de grozaviile bolsevicilor din Rusia incepand cu 1919. Insa ma intreb de ce SUA nu a ales, de a nu se fi aliat nici cu bolsevicii lui Stalin, nici cu Germania-ambele tari cu dictatori dementi si malefici-si de ce nu a protestat fata de tratamentul inuman la care populatia romaneasca din Moldova de Est a fost supusa de evreii bolsevici? Cumva oare pentru ca autorii crimelor impotriva romanilor, in majoritate covarsitoare, erau fie evrei fie bolsevici? Fie in marea majoritate evrei bolsevici? Au ales lupta impotriva Germaniei pentru ca
Oricum ar fi, cei ce reprezinta interesele financiare malefice pe glob sunt aceiasi care lupta impotriva distrugerii credintei. Ei nu au
Sunt intrebari la care poate nu am raspuns si nu acuz o nici o natie intreaga pentru crimele comise. Lupta finantelor mondiale(sa nu uitam ca Lenin si bolsevicii au fost finantati masiv de marii bancheri de pe Wall Street-Rockefeller si
Dati cautare pentru " Ard malurile Nistrului" la urmatorul link:
http://www.cartiaz.ro/
Va multumesc.