Axa Bucuresti-Chisinau. Vlad Filat: „O asemenea abordare pragmatica imi permite sa merg acasa cu inima usoara“

Premierul Vlad Filat s-a intålnit in Capitala cu Traian Basescu, Emil Boc, Mircea Geoana si Roberta Anastase. Un moment emotionant a fost revederea cu Mircea Druc (foto), primul sef de guvern de la Chisinau de dupa 1990.

“Eu am avut mari emotii cand am trecut Prutul. In aceste doua zile, am pus bazele relansarii relatilor dintre cele doua tari, cu un pragmatism cum nu s-a mai intalnit. Asemenea abordare pe care am simtit-o imi permite sa merg acasa cu inima usoara”, a afirmat Vlad Filat la intalnirea cu Organizatia Studentilor Basarabeni, condusa de Vlad Durnea. Filat a facut parte din prima promotie de studenti basarabeni care au studiat in Romania dupa caderea comunismului. El a fost si primul presedinte al Ligii Studentilor Basarabeni, iar intalnirea cu Mircea Druc, cel care a deschis portile bursierilor spre Romania, are o semnificatie aparte in acest context.

„Am venit acasa, nu doar in vizita“

“Demult era necesara aceasta vizita, probabil prea mult timp a trecut de cand oficiali de la Chisinau sa fi venit la Bucuresti, si invers. Noi am venit acasa, nu am venit in vizita, si urmarim sa fim cat mai rapid in spatiul european comun, deoarece suntem europeni si avem dreptul, dar si datoria sa fim in acest spatiu. Pentru mine a insemnat foarte mult aceasta trecere peste Prut. Aveti asigurarile noastre ca Guvernul de la Chisinau cunoaste trecutul si isi asuma prezentul cu gandul spre viitor. Veti avea in persoana noastra un partener predictibil, corect, care va avea capacitatea de a intelege si de a-si asuma procese, pe alocuri complicate, in administrare, a spus Filat. El a afirmat ca presedintii Bancii Europene de Investitii si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare i-au promis ca vor cofinanta proiectele ce tin de interconectarea sistemelor energetice si a retelelor de gaze intre R. Moldova si Romania. Conform acordului pentru micul trafic de frontiera, 1250 000 de basarabeni vor putea intra in Romania fara viza. In ce priveste obligativitatea ca basarabenii sa prezinte la frontiera dovada ca au in cont 50 de euro, “avem intelegere deplina la Bucuresti pentru a se face o derogare”. Acordul permite cetatenilor din ambele tari, care locuiesc legal in localitati situate in proximitatea frontierei, de regula pana la 30 de kilometri (in anumite situatii pana la 50 de kilometri) de linia de frontiera, sa circule fara vize, in zona similara ca intindere, situata in celalalt stat, pe baza permiselor de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani.

„Vom modifica Constitutia prin referendum“

Studentii basarabeni au vrut sa afle daca vor avea locuri de munca la intoarcerea acasa, daca va fi scos comunismul in afara legii, ce asteapta Chisinaul de la Comunitatea Statelor Independente, despre reforma din domeniul invatamantului si de la televiziunea publica. Televiziunea Romana va emite din nou peste Prut. Vlad Filat a spus ca se vor realiza emisiuni duplex, iar la Chisinau se va deschide un studiou local pentru TVR. “CSI este o institutie nefunctionala, iar iesirea trebuie asumata, nu doar afirmata prin declaratii. In vizita pe care o vor efectua la Ialta, voi vorbi cu premierul Vladimir Putin despre creditul acordat Republicii Molodva pentru a putera plati salariile si pensiile. Dobanda este convenabila pentru noi. China ne ofera un credit de un miliard de dolari prin Banca Exim pentru drumuri si pentru sectorul energetic. Conditiile sunt foarte avantajoase pentru noi. Speram sa obtinem si ajutoarele promise de Comisia Europeana si de la partenerii nostri occidentali”. “Daca nu va fi ales presedintele Republicii Moldova pana pe 10 decembrie, vom avea alegeri anticipate in iulie 2010. Vom modifica pana la urma Constitutia prin referendum, fiindca, daca am vrea s-o facem prin Parlament, ne-ar trebui doua treimi din voturi. Putem insa adopta o noua Constitutie cu majoritate calificata si s-o supunem la referendum, daca nu vom putea alege presedintele”.

“Pentru linia ferata Chisinau-Iasi, discutam deja cu finantatorul Banca Europeana pentru Investitii”, a spus premierul Filat. Fiindca are un specific traditional aparte, axa Bucuresti-Chisinau, pe care o putem construi, in sfarsit, ar trebui sa se numeasca osie. Pentru aceasta constructie de suflet, este necesara multa energie si daruire. “Indiferent de cine se afla la Palatul Victoria, indiferent de cine in Romania va castiga alegerile parlamentare sau prezidentiale, Republica Moldova intotdeauna va avea la Bucuresti un adevarat prieten, un adevarat sustinator al dimensiunii europene a R. Moldova pentru ca aveam atat de multe lucruri care ne unesc de la unitatea de limba, credinta, de la istorie comuna la dimensiunea europeana pe care u au cele doua state. Si sunt convins ca acest lucru va reprezenta si viitorul colaborarii dintre Romania si R. Moldova”, a spus Emil Boc. Studentii basarabeni au cerut eliminarea taxei consulare anuale de 120 de euro pentru a obtine permisul de sedere pe durata studiilor. “Am cerut ministrului de externe sa studieze interpretarea textului legii. Se pare ca problema este cauzata de interpretarea extensiva a legii si poate fi rezolvata fara modificari legislative”, a promis Emil Boc. El i-a multumit lui Filat pentru revocarea deciziilor Guvernului Grecianii cu privire la ambasadorul Filip Teodorescu, care fusese declarat persona non grata. Emil Boc a promis ca va restructura agentia de profil pentru ca formalitatile pentru redobandirea cetateniei romana sa nu dureze mai mult de cinci luni de la depunerea cererii.

Voronin folosea translator la intâlnirile cu Basescu

“Nice to see you in Bucharest!”, l-a intampinat razand Traian Basescu pe Filat la Cotroceni. “Buna ziua, domnule presedinte!”, i-a raspuns oaspetele in romana. Traian Basescu a explicat tot in engleza ca voia sa vada daca va primi raspuns in limba romana sau in limba moldoveneasca. “Am vazut declaratia dumneavoastra ca raspundeti in limba materna”, l-a tachinat gazda pe musafir, de data aceasta in romana. “Dar am spus si care este”, a amintit Filat. “Ati spus si care este? Pana acum trebuia sa vorbesc cu translator cu conducatorii de la Chisinau”. “Va asigur ca chiar daca nu era asigurat translator, eu oricum va intelegeam”. “Faptul ca acum putem discuta in limba romana este extraordinar si va multumesc inca o data, domnule prim-ministru”, a spus Traian Basescu. I-a multumit apoi ca a anulat expulzarea ambasadorului roman, ca a anulat vizele pentru romani si ca a aprobat deschiderea celor doua consulate la Cahul si Balti. Dupa care a subliniat pretuirea sa pentru pozitia lui Mihai Ghimpu, presedintele interimar. “Va asigur ca acum, spre sfarsit de mandat, ma bucur ca se creeaza o atmosfera pe care mi-am dorit-o tot mandatul in relatia cu R. Moldova”. “Poate e o atmosfera buna pentru mandatul urmator”, a incercat o tatonare oaspetele. “Asta se poate”, a raspuns gazda. Traian Basescu a fecetuat prima vizita externa ca presedinte la Chisinau. Mircea Geoana a propus instituirea sedintelor comune intre guvernele de la Chisinau si Bucuresti, dupa modelul introdus de liberali cu Executivul de la Budapesta, ca era mai aproape. “Indiferent de jocurile politice de la Bucuresti, va asigur ca R. Moldova si sprijinirea integrarii sale europene raman prioritatea absoluta a politicii externe a Romaniei. Ma bucur ca la Chisinau exista o echipa moderna si europeana, cu care sa putem avea un dialog la nivelul pe care il dorim”, a spus Geoana. “Contati pe noi ca un partener sincer, care stie ce are de facut. Ne vom misca repede si corect”, a promis Filat. Catalin Predoiu, ministrul interimar de externe, a afirmat ca “tratatul politic de baza trebuie semnat cat mai grabnic cu putinta”. La fel s-a grabit si Petre Roman si a sfarsit in ridicol...

Viorel Patrichi
Gardianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB