Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi cu un grup de tineri, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova, victime ale maltratărilor, torturii, tratamentului inuman şi degradant la care au fost supuşi de către organele de forţă, ca urmare a evenimentelor din 6-7 aprilie.
În cadrul acţiunii, parte a Proiectului Recunoaştere şi Recunoştinţă, Băsescu i-a avertizat pe tinerii basarabeni că importanţa Partidului Comunist din Republica Moldova nu este de neglijat, fiind o forţă politică puternică, cu capacitatea de a mobiliza masele, şi a arătat că, şi dacă există un Guvern democratic, structurile retrograde sunt rezistente.
Şeful statului le-a spus tinerilor moldoveni, participanţi la protestele din aprilie, de după alegerile prezidenţiale, că principalul mesaj pe doreşte să îl transmită este acela de a-i încuraja să meargă înainte pentru ca Republica Moldova să devină un stat membru al UE, atunci când va fi pregătită din punct de vedere al funcţionării statului şi al standardelor politice cerute de un astfel de obiectiv.
Şeful statului le-a spus tinerilor moldoveni că din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, România susţine ca Republica Moldova să nu fie abandonată, ca pespectivă de intrare în UE, cu Ucraina, ci să fie inclusă în pachetul Balcanilor de vest, acolo unde perspectivele sunt mult mai bune şi reprezintă pasul următor de extindere în UE.
Cu certitudine, vor exista extinderi, mai ales acum după ce Tratatul de la Lisabona a fost ratificat. Până acum extinderea era blocată pentru că Tratatul de la Nisa limita la 27 de state membre ale UE. Noul tratat deschide perspective şi pentru alte ţări. Aceasta este o bătălie ce nu poate fi susţinută doar de România, ci şi de Republica Moldova.
Şeful statului a vorbit şi despre procedura de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni, arătând că aplicarea acesteia în sensul accelerării acordării cetăţeniei române pentru moldoveni depinde mult şi de legislaţia din Republica Moldova.
Urmărind statisticile, noua Lege a produs o îmbunătăţire radicală a procesului de acordare a cetăţeniei. Probabil, în primele luni ale anului 2010, vom crea o Agenţie separată pentru acordarea cetăţeniei române, pentru că acum este o comisie multi-ministerială care se întruneşte o dată pe sătpămână la Ministerul Justiţiei, deci este un proces complicat.
Băsescu a mai subliniat că este bine că prin noua Lege actele pentru redobândirea sau dobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o fără voia lor se pot depune la orice ambasadă română sau consulat, arătând că în câteva zile vor deveni funcţionale şi noile consulate de la Cahul şi Bălţi, ceea ce va uşura foarte mult pocesul de depunere a actelor.
Şeful statului le-a mulţumit tinerilor moldoveni pentru atitudinea pe care au avut-o în aprilie şi care a fost determinantă pentru evaluarea a ceea ce se întâmpla în Republica Moldova sub regim comunist, dar şi pentru că au păstrat limba română şi tradiţiile.
Zilele trecute am fost la Berlin, unde s-a sărbătorit 20 de ani de la dărâmarea Zidului Berlinului care a separat naţiunea germană. Noi nu avem un zid, avem un râu - Prutul - şi cred că îl vom trece prin intrarea Republicii Moldova în UE, adică să treacă UE peste Prut.
Primarul Chisinăului, Dorin Chirtoacă, prezent şi el la această întâlnire, i-a mulţumit preşedintelui pentru oportunitatea de a se afla în România alături de un grup de tineri “care şi-au exprimat clar dorinţa pentru democraţie şi intregrare europeană a Republicii Moldova”.
Este al doilea grup care vizitează în aceste săptămâni România. Aceste vizite sunt posibile datorită unei colaborări strânse cu Departamentul pentru românii de pretutindeni şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului din România, care a făcut posibilă apariţia acestui proiect, “Recunoaştere şi Recunoştinţă” pentru tinerii care, din păcate au avut de suferit de pe urma acţiunilor aş spune chiar barbare ale Poliţiei în perioada 7-30 aprilie, atunci când după ce tinerii au ieşit în stradă şi au exprimat paşnic dezacordul faţă de rezultatul alegerilor din 5 aprilie, în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie Poliţia a intrevenit în forţă şi a arestat sute de tineri, ajungându-se şi la victime omeneşti.
Primarul Chişinăului a arătat că prezenţa tinerilor în România este o modalitate prin care aceştia îşi pot “încărca bateriile” pentru a putea merge mai departe în promovarea valorilor democraţiei şi pentru pedepsirea în instanţă a celor care în aprilie s-au făcut vinovaţi de abuzuri.
La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, au participat câteva zeci de tineri din Republica Moldova, participanţi la protestele din aprilie de la Chişinău, primarul Capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă şi Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru românii de pretutindeni.
Acţiunea este organizată în cadrul Proiectului Recunoaştere şi Recunoştinţă, iniţiat de Primăria Chişinău, cu susţinerea Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Tineretului şi Sportului din România.
Proiectul prevede organizarea a încă două excursii similare, pentru grupuri de tineri care au suferit în urma acţiunilor politiei din aprilie 2009. Următorul grup va pleca în după-amiaza zilei de astăzi. Proiectul are ca scop să contribuie la reabilitarea morală şi psihologică a victimelor abuzurilor structurilor de forţă după 6-7 aprilie 2009.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu