Preşedintele Băsescu a promulgat Legea cetăţeniei


PreşedinteleTraian Băsescu a semnat miercuri decretul de promulare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.36/2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991.

Şeful statului a promulgat actul normativ care facilitează redobândirea cetăţeniei de către persoanele care au pierdut-o împotriva voinţei lor sau din motive neimputabile lor, precum şi pentru urmaşii lor.

Deputaţii au adoptat, pe 27 octombrie, cu 209 voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri, OUG 36 din

2009 pentru modificarea Legii cetăţeniei prin care este uşurată modalitatea de redobândire a cetăţeniei române pentru
cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără acceptul lor.

Legea de aprobare a ordonanţei a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare din Cameră fiind considerată drept un act reparatoriu faţă de cei care şi-au pierdut cetăţenia română din cauza circumstanţelor istorice. "Legea este susţinută de toţi membrii grupului minorităţilor naţionale care văd în adoptarea legii drept un progres important în democraţia românească", a apreciat deputatul Aurel Vainer, reprezentantul comunităţii evreieşti. La rândul său, liderul grupului UDMR, Marton Arpad a salutat adoptarea legii. "Legea este o lege care poate fi dată ca exemplu demn de urmat pentru toate ţările din Uniunea Europeană", a spus Marton atrăgând însă atenţia că autorităţile guvernamentale trebuie să faciliteze considerabil procedura de redobândire a cetăţeniei pentru că normele actuale sunt descurajante pentru doritori.

Legea a suferit câteva modificări în Comisia juridică faţă de forma adoptată de Senat. Astfel, persoanele care au pierdut cetăţenia din motive neimputabile lor precum şi descendenţii lor până la gradul III nu reprimesc cetăţenia prin recunoaştere, ci la cerere. În al doilea rând, numărul membrilor comisiei din Ministerul de Justiţie care analizează dosarele de redobândire a cetăţeniei a fost crescut de la 12 la 15 plus
preşedinte. În cazul respingerii cererii de redobândire a calităţii de cetăţean român, deputaţii jurişti au dat posibilitatea unui recurs chiar şi în cazul în care contestaţia a fost anterior judecată de către o curte de apel. Astfel nemulţumiţii pot face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Senatul a adoptat pe 9 iunie, cu 85 de voturi pentru şi şapte împotrivă, OUG 36/2009 care modifică
Legea cetăţeniei, astfel că persoanele care au pierdut cetăţenia română şi descendenţii lor până la gradul III să poată cere redobândirea acesteia imediat după obţinerea dreptului de şedere.

www.ziare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB