Alianta pentru Integrare Europeana se afla in pericol. Marian Lupu insinueaza ca ar accepta dezmembrarea coalitiei, numai sa fie el ales presedinte!

“Eu cred ca actuala coalitie poate fi divizata in doua parti – aripa liberala si Partidul Democrat”, a afirmat Marian Lupu (foto), candidat la presedintia Republicii Moldova, intr-un interviu pentru postul de radio “Ecoul Moscovei”. (Cand am scris ca aschia nu sare departe de militian, unii s-au grabit sa ma admonesteze…). El isi motiveaza o asemenea gandire prin faptul ca nu exista o traditie la Chisinau in domeniul aliantelor politice. Abordarile politice ale partidelor din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana sunt foarte diferite, la fel ca viziunile asupra politicii externe. In timp ce liberalii nu resping aderarea la NATO, Partidul Democrat, condus de Marian Lupu si Dumitru Diacov, pretinde ca doreste consolidarea statutului de neutralitate a republicii. Ei nu sufla o vorba in fata rusilor, dar Dorin Chirtoaca, Vlad Filat si Mihai Ghimpu au cerut deschis Moscovei sa-si retraga militarii si arsenalul de pe Nistru. Marian Lupu, sustinut de PSD din Romania, a fost la Sankt Petersburg la congresul partidului “Edinnaia Rossiia” (Rusia unita) al lui Vladimir Putin, cu care vrea sa semneze un acord de cooperare. Vlad Filat a anuntat ca a gasit “cel putin 8 deputati comunisti care vor vota pentru Marian Lupu si vom vrea conditiile pentru ca ei sa formeze o fractiune parlamentara separata de PCRM”. Premierul crede ca o noua tentativa de alegere a sefului statului va avea loc pe 7 decembrie. Fisuri au aparut in PCRM: deputatii comunisti Vladimir Turcanu si Victor Stepaniuc accepta alegerea presedintelui, dar Voronin, Grigore Petrenco si Mark Tkaciuk anunta ca vor boicota scrutinul.

Italia va ajuta Chisinaul pentru aderarea la UE

Aflat intr-o vizita de lucru la Roma, Iurie Leanca, seful diplomatiei de la Chisinau, a fost primit de omologul Franco Frattini. Demnitarul italian a precizat ca Roma este dispusa sa joace “un rol crucial” in relatia Republicii Moldova cu Uniunea Europeana si in negocierea acordului de liberalizare a regimului de vize. Frattini a tinut sa mentioneze ca imigrantii din R. Moldova “sunt cooperanti si nu le creeaza probleme autoritatilor italiene”. Luand in considerare aceste elemente pozitive, el a hotarat sa demareze pregatirile pentru negocierea cu autoritatile de la Chisinau a unui acord privind protectia sociala a cetatenilor moldoveni din Italia.

„Eu sunt moldovean si nu particip la Ziua Unirii romånilor“

Candidatul este tot mai echivoc, mai ales ca stie ca liberalii nu au acum alternativa. Jurnalistii l-au intrebat daca va participa la ceremonia pentru Marea Unire de la 1 decembrie. Intors la Chisinau pe 24 noiembrie, Marian Lupu a dat pe gura niste nasarambe demne de Voronin: “Sunt persoane care se identifica drept romani. Eu insa ma identific drept moldovean si am acest drept. Este sarbatoarea altui stat”. Narodul vrea sa dea bine printre berbecii militianului. Afirmatia lui Marian Lupu este extrem de grava si depaseste orice calcul politicianist. 1 decembrie 1918 este Ziua Unirii tuturor romanilor, eveniment pregatit in primul rand de mari politicieni din Basarabia acelui timp. De altfel, ei au dat tonul in acel an de gratie. Crescut la scoala bolsevicilor lui Voronin si Stati, Lupu uita numele unor mari moldoveni care s-au considerat toata viata romani si care au contribuit esential la dezvoltarea spiritualitatii romanesti: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Pantelimon Halipa si multi altii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB