„Unul dintre judecătorii, care au participat la judecarea cauzelor din 7 aprilie în incinta Comisariatului General de Poliţie, a recunoscut că în faţa lui a fost adusă o persoană, care a fost bătută şi maltratată, fiind plină de sânge. Iar el în calitate de judecător nu a reacţionat în nici un fel (…) Astfel de persoane, care au încălcat legea, nu au dreptul să poarte mantia de judecător.” Declaraţia aparţine ministrului Justiţiei Alexandru Tănase, oferită pentru UNIMEDIA, în contextual în care, la 12 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu fie prelungit mandatul de judecător al judecătorilor Mihail Drosu şi Sergiu Crutco.
“Decizia Consiliului Superior al Magistraturii este un mesaj clar transmis societăţii – persoanele care au încălcat legea nu au dreptul să înfăptuiască justiţia”, a mai precizat ministrul.
Tănase susţine că “este o acţiune inadmisibilă pentru un judecător, care încearcă a efectua justiţia în altă parte decât a instanţei de judecată, aşa cum este stabilit în codul de procedură penală. Este absolut inadmisibil de a efectua procese colective în secţiile de poliţie. Codul de procedura Penala stabileşte expres că justiţia se înfăptuieşte în instanţele de judecată şi nu în puşcării, izolatoare sau secţii de poliţie.”
“Este o acţiune absolut firească şi logică ca mandatul acestor persoane să nu fie prelungit până la atingerea plafonului de vârstă, deoarece aceste persoane au compromis statutul judecătorului prin participarea la judecarea cauzelor din 7 aprilie în comisariatele de poliţie”.
“Mai mult ca atât, unul din aceşti judecători a recunoscut că în faţa lui a fost adusă o persoană, care a fost bătută şi maltratată, fiind plină de sânge. Iar el în calitate de judecător nu a reacţionat în nici un fel. Este grav şi faptul că procurorul a adus această persoană în faţa judecătorului în incinta comisariatului de poliţie. Nu încape nici un dubiu că nu au fost respectate nici un fel de drepturi procesuale ale persoanelor care au fost reţinute”.
“Este absolut evident că examinarea dosarelor legate de evenimentele din 7 aprilie în comisariatele de poliţie s-a efectuat cu scopul de a nu permite avocaţilor şi societăţii să vadă în ce stare erau aceste persoane, care în mare parte dintre ei au fost maltratate”.
“Mai mult ca atât, judecătorul Drosu s-a făcut cunoscut prin executarea tuturor comenzilor puterii politice comuniste, fiind judecător de instrucţie la judecătoria Buiucani. El este cel care a dispus arestarea tuturor oponenţilor politici ai regimului Voronin, pentru care statul a avut de achitat sume impunătoare de bani din bugetul public”.
“Decizia Consiliului Superior al Magistraturii este un mesaj clar transmis societăţii – persoane care au încălcat legea nu au dreptul să poarte mantia de judecător”, conchide Alexandru Tănase.
UNIMEDIA vă propune să vedeţi aici un document, cu pretenţiile formulate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în adresa celor doi judecători, care au rămas fără de împuterniciri.
Sursa: UNIMEDIA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu