Basarabia, cetatenia este dreptul tau!


Studentii basarabenii au lansat astazi la Casa Studentilor din Capitala Campania de sustinere a redobândirii cetateniei române pentru basarabeni si bucovineni - “Pro Cetatenie Româna”.
Ziaristilor prezenti in numar mare, liderii Organizatiei Studentilor Basarabeni din Bucuresti si din Timisoara le-au explicat proiectul Campaniei care se va desfasura in mai multe centre universitare din Romånia.
Studentii basarabeni cer sustinere publica pentru aplicarea Ordonantei Guvernului României OUG nr. 36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei române nr. 21/1991, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 259 din 21 aprilie 2009.
Campania Pro Cetatenie are scopul de a informa si sensibiliza opinia publica româneasca si europeana asupra temei redobândirii cetateniei românesti.
La obiectiile ridicate de unii ziaristi – care au evidentiat ostilitatea unor voci europene fata de masura acordarii cetateniei basarabenilor si bucovinenilor care au fost privati de acest drept natural ca urmare a acordului Hitler – Stalin, studentii au replicat aratånd ca intre obiectivele campaniei se afla si acest aspect – explicarea nevoii acestei legi in context european.
S-a argumentat faptul ca românii din vechea provincie româneasca, Basarabia, trec printr-o criza identitara majora. Pretutindeni in fostul spatiu ex-sovietic populatia de origine româneasca are inca de suferit.
Legea este de o importanta covârsitoare pentru toti românii din afara granitelor României, privati de dreptul lor natural, cetatenia, datorita consecintelor pactului Ribbentrop – Molotov.
n dezbaterea care a urmat s-au evocat evenimentele care au avut loc recent la Chisinau, revolta tinerilor impotriva regimului dictatorial-comunist si aspiratia fireasca catre libertate si democratie – evenimente care au mobilizat si studentii basarabeni, aflati la studii in România.
ntreaga societate româneasca a urmarit cu sufletul la gura drama tinerilor basarabeni, deveniti victime ale unor salbatice represiuni comuniste.
Tocmai din aceste motive organizatiile studentesti ale basarabenilor din Bucuresti si din Timisoara s-au hotaråt sa anunte simultan un vast proiect de informare si sustinere a masurii legislative promovate de guvernul Romåniei si anuntata de presedintele Traian Basescu in data de 14 aprilie, ca raspuns la agresiunea regimului comunist de la Chisinau fata de proprii cetateni – basarabenii de etnie romåna.
Studentii au aratat ca dramele si suferintele românilor captivi din fostul lagar sovietic sunt necunoscute inca. Prin intermediul acestui proiect se ofera sansa de a fi aduse la lumina datele acestei situatii, astfel incât cei din tara sa se poata implica in mentinerea identitatii nationale in rândurile românilor din Basarabia.
Masura acordarii cetateniei române, care apartine de drept celor care au avut de suferit de pe urma consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov, reprezinta o minima forma de protectie, in scopul garantarii drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetatean european.
Cetatenia româna, respectiv europeana, au mai spus liderii studentilor basarabeni, reprezinta o modesta compensatie pentru chinurile pe care românii uitati in afara granitelor le-au indurat de aproape 80 de ani.

http://www.basarabeni.ro/
http://www.cetatenia.ro/

Un comentariu:

Ioana Gînju spunea...

...cetatenia romana sau cetatenia europeana, ambele? Nimic nu 'compenseaza'cum scrieti dvs.durerea si chinurile basarabenilor. Daca nu puneti=intre cetatenia romana si cea europeana, e una. Pus acel egal, poate fi altfel.

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB