Iuscenko anunta ca Ucraina renunta la trecutul ei sovietic; Asteptam si renuntarea la sarma ghimpata care desparte de Tara romanii din S Basarabiei

Declaratia recenta a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko privind "eliminarea" din viata Ucrainei a "simbolurilor si insemnelor ce amintesc de trecutul si dominatia sovietica" a fost cu atat mai surprinzatoare, cu cat aceasta vine din mediul familiei slave de rasarit, scrie marti Ziarul de Garda, citat de Agerpres. In opinia ziarului, chiar daca mai multa lume inclina sa creada ca declaratia ar putea sa poarte doar insemnele unui exercitiu electoral, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2010, oricum, este una curajoasa. "Dincolo, insa, de orice tenta si tinta a declaratiei, ea ramane importanta prin faptul ca reprezinta un pas inainte in detasarea Ucrainei de 'valorile' dogmatice ale imperiului sovietic si, respectiv, de spatiul acestui imperiu, de care ramane atat de legata inca Moldova, aflata sub regim comunist", apreciaza ziarul de investigatii de la Chisinau.
Referindu-se in continuare la declaratia din 17 mai a lui Viktor Iuscenko, Ziarul de Garda lanseaza o serie de intrebari generate de afirmatiile liderului de la Kiev, precum: "pe cat de departe ar fi capabil sa mearga presedintele ucrainean in aceasta optiune a sa cu lichidarea 'insemnelor si simbolurilor sovietice'? Sa insemne asta ca Iuscenko va cauta sa convinga clasa politica ucraineana sa faca regula si in problema teritoriilor din Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei, izolate de Romania prin sarma ghimpata - un simbol si acesta al trecutului imperial sovietic si al unui pact criminal, ca acela semnat, la initiativa URSS, de Molotov si Ribbentrop? Este gata Kievul sa depaseasca, inaintea Moldovei, conditia unei gandiri perimate in relatiile de buna vecinatate cu UE?".
Presedintele Viktor Iuscenko afirma la 17 mai, in discursul anual consacrat memoriei victimelor regimului sovietic, ca Ucraina "trebuie sa se debaraseze, in sfarsit, complet de simbolurile regimului care a ucis milioane de oameni nevinovati". "Nu sunt doar simboluri ale istoriei noastre, cum spun unii cu cinism. Sunt simboluri ale crimei", a declarat Viktor Iuscenko.
Z.O.
Ziua, 26 mai 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB