Gardianul: Un tratat cu Republica Molotov ar fi nul ab initio si aberant

“Romania are in istoria sa recunoasterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. R. Moldova este mostenitoare a parte din aceasta frontiera. In conditiile astea consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera, care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov. Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea statului roman”, a spus Traian Basescu in cadrul unui discurs rostit pe 15 mai la Piatra-Neamt, unde s-a desfasurat primul Forum al autoritatilor locale din Romania si R. Moldova. Gheorghe Stefan a fost gazda reuniunii, iar oaspete de seama era Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si vicepresedinte al Partidului Liberal din Basarabia. “Poate puterea de la Chisinau se gandeste, daca nu la Romania, macar la interesele cetatenilor R. Moldova, si sa reintre in comportamentul normal pentru o tara care aspira sa aiba relatii cu UE”, a subliniat presedintele. Peste 80 de primari de peste Prut au venit la Piatra-Neamt. Asemenea minti care au reconfirmat consecintele Pactului Molotov-Ribbentrop am avut totusi: Emil Constantinescu, Adrian Severin, Petre Roman, Dumitru Ciausu. De altfel, Petre Roman este autorul si chiar semnatarul unui tratat politic si cu Republica Molotov. Noroc ca nimeni nu a avut curajul sa mearga mai departe ca sa adopte si sa promulge o asemenea aberatie. Un tratat politic de baza cu georepublica Molotov ar fi nul si aberant ab initio fiindca Romania, URSS, tarile baltice, Consiliul Europei, OSCE au condamnat pactul de trista amintire. Ce facem? Condamnam, dar semnam, ca “liderul regional”?

Sprijin neconditionat pentru aderarea la UE

“Aveti împreuna 138 milioane euro pentru a dezvolta proiecte pâna în 2013: drumuri, lucrari de mediu, de infrastructura, îmbunatatirea tranzitului la frontiera, consolidarea societatii civile etc. Toate pot fi usor finantate prin programele UE. Apelul este sa nu neglijati faptul ca banii au un termen - 2013 - cu cât faceti proiectele mai rapid, cu atât banii vor fi utilizati mai eficient si rapid în favoarea cetatenilor pe care ii reprezentati. Consideram ca o colaborare buna intre administratiile locale din Romania si R. Moldova este de natura a consolida relatiile istorice. Indiferent care este relatia la nivel guvernamental, Romania nu va inceta sa promoveze ideea ca R. Moldova trebuie sa faca parte din UE. Unul din obiectivele majore a fost sa pozitionam R. Moldova in grupul statelor din Balcanii de Vest. Indiferent cum decurg relatiile la nivel de stat, nu ne vom schimba aceasta politica. Accelerarea acordarii cetateniei pentru R. Moldova este un proces serios, pe care nu-l negociem cu nimeni si care isi va creste viteza de la saptamana la saptamana. Impunerea de vize pentru cetatenii romani contravine obligatiilor asumate de R. Moldova in relatia cu UE. Introducerea vizelor incalca acordul dintre R. Moldova si UE,” a avertizat Traian Băsescu.

“Zana tatei” ii mananca din palma lui Voronin

Mark Tkaciuk, eminenta cenusie a regimului comunist de la Chisinau pentru Coloana a V-a, a anuntat ca a gasit mai multe “voturi de aur” pentru alegerea presedintelui. In realitate, daca era adevarat, comunistii nu ar fi amanat alegerea tocmai pentru 20 mai. “Jurnal de Chisinau” arata ca Zinaida Grecianii a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de dolari. Ea provine dintr-o familie de romani (nu rusi) fundamentalisti, colonizati in regiunea Tomsk, deportati din motive religioase. Parintii ei erau adeptii cultului Martorii lui Iehova. In 1968, familia s-a intors in satul de origine Cotiujeni, raionul Briceni, din nordul Basarabiei. Tatal ei era Petrea Bujor si o dezmierda “zana tatei”. Comunistii lui Voronin au mai scos din cusma sovietica un candidat la presedintie, pe langa Zinaida Grecianii. Este vorba de Stanislav Groppa, neurochirurg la Spitalul de Urgenta, sef al Catedrei de neurochirurgie si neurologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Nicolae Testimiteanu” din Chisinau. Nu va iesi niciunul.

Dorin Chirtoaca mentine focul in vatra

Dorin Chirtoaca (FOTO) a acuzat regimul totalitar, instituit de Voronin. “In R. Moldova, este un nou tip de dictatura. Autoritatile sunt acelea care mentin democratia si incearca sa o pastreze asa cum se mentine un foc in vatra. Cum arde acest foc, mai mult sau mai putin, depinde de noi. Deocamdata, regimul Voronin a omorat oameni, iar Javier Solana l-a felicitat pentru ca a devenit presedinte al Parlamentului. Intr-un asemenea context, despre lucruri mari este mai greu sa vorbim. Mi-as dori ca rezultatul acestui forum sa aduca rezultate concrete. Cetatenia romana este o solutie pentru cetatenii R. Moldova. Ei niciodata nu au pierdut-o. Asa cum Venezuela are un acord special cu Spania si cetatenii pot circula liber in UE, mi se pare normal ca si cetatenii R. Moldova sa poata calatori liber”, a spus primarul Chisinaului. Gurile rele sustin ca Javier Solana ar fi obtinut oarece oferte pe care nu le putea refuza pentru a-l felicita pe militian.

Rusia ataca Romania pe toate fronturile

Atunci cand nu mai gaseste suficienti politicieni interpusi prin Germania, Italia sau chiar printre ganditorii de la Bruxelles, Moscova iese la interval si acuza direct Romania. A fost cazul presedintelui Dmitri Medvedev, pentru care tricolorul Romaniei arborat la Chisinau “era o monstruozitatre”. Mai multe acute a scos Serghei Lavrov in campania electorala din R. Moldova si dupa revolta din 7 aprilie. Acum a venit randul lui Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE. “nu puteam sa nu remarcam unele declaratii publice de la Bucuresti, despre cine locuieste de cealalta parte a raului Prut si referirile la granita, ca fiind o linie temporara de demarcatie, si refuzul Romaniei de ani de zile de a semna un tratat de frontiera cu Moldova. Este un subiect in legatura cu care UE a fost mult mai relaxata decat a fost fata de tratatele dintre Rusia si tarile baltice. Nu stiu daca este vorba despre standarde duble sau doar ignoranta”, a ripostat diplomatul rus. Se vede ca nu avem voie sa vorbim “despre cine locuieste peste Prut”. Cijov s-a declarat consternat de initiativa presedintelui roman de a acorda cetatenie unui numar mare de cetateni moldoveni de origine romana. El mai atacase Romania si anul trecut pentru acordarea pasapoartelor romanesti pentru basarabeni, dar in replica la acuzatiile ca Rusia face acelasi lucru cu abhazii si cu osetinii, care nu sunt totusi etnici rusi. Atacul lansat de Kremlin la adresa Bucurestiului este urmat cu fidelitate de presa mare din Rusia. RIA Novosti titra: “Presedintele Traian Basescu a confirmat pozitia Romaniei de nerecunoastere a frontierei cu R. Moldova”. (Ei, si?) De unde concluzia ca rusii au condamnat doar formal pactul Molotov-Ribbentrop si se prefac a nu pricepe ca lumea se schimba si ca tinerii din Basarabia nu mai pot fi tinuti in lagarul lui Voronin. Mai grav este altceva: rusii nu pricep ca Basarabia nu va mai fi niciodata a lor, iar prin aceasta atitudine primitiva, de condamnare a Romaniei, fac jocurile altora care vor sa decida soarta acestei provincii istorice romanesti. Daca vor sa afle cine este adevaratul beneficiar, ar face bine sa-l intrebe pe Mark Tkaciuk. Desigur, o alta iluzie…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB