Aflat la Palatul Cotroceni din Bucuresti, vicepresedintele american Joe Biden a precizat ca Statele Unite vor sprijini stabilizarea politica si economica a Republicii Moldova. Este pentru prima data cand un inalt demnitar de la Washington rosteste in tara noastra asemenea cuvinte. Sigur ca rugamintea lui Traian Basescu a contat, dar nu cred ca Biden ar fi facut o asemenea afirmatie daca noua strategie a Administratiei Obama nu ar fi prevazut un pas mai departe, dincolo de Romania. Ne place sau nu, frontul pentru o democratie extinsa a depasit tara noastra spre est. Noile provocari de maine pentru redistribuirea resurselor impun accesul liber, fara discriminare, pentru satisfacerea necesarului de materii prime, pentru dezvoltarea libera a tuturor economiilor nationale din regiune. Biden a reamintit la Bucuresti de articolul 5 din statutul Aliantei Nord-Atlantice: orice tara membra atacata va primi sprijinul neconditionat din partea NATO. “Statele Unite isi mentin angajamentul fata de alianta noastra cu Europa, despre care noi, americanii, credem si vom continua sa credem ca este de importanta primordiala in politica externa americana”, a subliniat Biden. “Nimic despre voi (cu Rusia) fara voi!”, spunea la Varsovia. Multi ziaristi polonezi au scris ca a fost o vizita conventionala, de consolare, dupa ce Obama semnase in primavara unele acorduri cu Medvedev la Moscova. La Praga, Joe Biden s-a intalnit cu presedintele ceh Vaclav Klaus (FOTO) si mesajul a fost acelasi: construirea unui nou scut antiracheta, mai flexibil si cu acoperire totala in Europa.
Capcana pentru Rusia?
Analiza demnitarului american ma determina sa afirm ca este pentru prima oara cand vad o evaluare coerenta asupra estului Europei din partea Washingtonului. Biden este un bun orator, dar a dovedit ca stapaneste foarte bine programul geostrategic american. Nimic nu se va misca pe Nistru fara interventia decisiva a Washingtonului, iar acest lucru trebuie sa se priceapa bine la Chisinau, la Bucuresti, dar si la Kiev. Biden a spus ca noul proiect antiracheta nu este indreptat contra Rusiei fiindca este vorba de rachete de raza scurta si medie. El a indemnat insa tarile din estul si din centrul Europei sa acorde asistenta Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei si Azerbaidjanului pentru democratizare si deschidere. Ei bine, Moscova vede si aici un pericol indreptat impotriva Rusiei. Expertul rus Konstantin Sivkov crede ca bazele militare de la Babadag (Romania) si Novo Selo (Bulgaria), unde Pentagonul investeste peste o suta de milioane de dolari, ar fi o amenintare pentru interesele rusesti. “Numarul militarilor americani de la cele doua baze nu va fi mare, dar cine poate spune ca nu va fi dublat, triplat sau cvadruplat in viitor? Mai mult, aparitia bazelor NATO la malul Marii Negre se alatura obiectivelor militare ale SUA din regiunea Baltica. Astfel, Rusia va fi prinsa in capcana”, sustine Sivkov. El a gasit si explicatia: “Sunt 4.000 de kilometri din Romania pana in Orientul Mijlociu. Este o distanta prea mare pentru sustinerea trupelor americane din Irak si Afganistan. As dori sa atrag atentia asupra faptului ca Academia americana West Point a lansat recent cursuri extensive de limba si cultura rusa. Ei au inceput sa invete despre cultura irakiana si araba cu trei ani inainte de invadarea Irakului”. Mutatis-mutandis, ce cauta rusii pe Nistru? Ei nu pot sa-si inzeceasca efectivele de-acolo in doua ore? De la Nistru la Babadag sa tot fie 300 de kilometri, iar de la Babadag in Rusia, peste Ucraina, avem peste o mie de kilometri. Cine este mai expus loviturilor – Rusia sau Romania? Mai direct spus, tarile din estul Europei au dreptul la aparare sau nu, mai ales ca au ramas fara armate nationale? Ce poate face Chisinaul, care este mai expus decat Bucurestiul? Analistul militar pune degetul pe rana Kremlinului: “Bazele urmeaza sa fie stabilite in Romania si Bulgaria pentru a asigura securitatea transporturilor de petrol si gaze caspice”.
Moscova se pregateste de razboi
“Trebuie sa intelegem ca situatia in tara si in lume se schimba. Daca in 1993 ne gandeam ca orice conflict militar era exclus, in prezent trebuie sa ne dam seama ca unele conflicte de mare anvergura nu pot fi excluse”, a avertizat Nikolai Patrusev, directorul Consiliului de Securitate Nationala si de Aparare de la Moscova, fost sef al FSB. Patrusev a anuntat inca de la inceputul lunii octombrie ca Rusia isi va revizui doctrina militara, adoptata in aprilie 2000, si ca va adopta atacurile nucleare “preventive”.
Viorel Patrichi
GARDIANUL
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu