Valeri Kuzmin, ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, a declarat ca nu e de acord cu studierea istoriei romånilor in scolile din R. Moldova.
Reprezentantul presedintelui Dmitri Medvedev a facut aceasta apreciere pe 13 octombrie, cu prilejul ceremoniei de inaugurare a zilelor literaturii si spiritualitatii ruse, anunta UNIMEDIA. “Toti ma intreaba de ce sunt nemultumit de predarea istoriei romanilor in scolile din R. Moldova. Istoria romanilor imi place, dar nu-mi place cursul de istorie a romanilor, care a fost predat in aceasta tara timp de mai multi ani. Acest curs este bazat pe rusofobie si pe stereotipuri antirusesti, in timp ce Imperiul Rus a stat la baza formarii statului roman. Fara barbatia soldatilor rusi, dominatia turcilor ar fi putut dura poate inca sute de ani si nu se stie care ar fi fost soarta mai multor natiuni din Balcani”, a afirmat Valeri Kuzmin. Declaratia lui vine in momentul in care reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana au opinii diferite fata de manualele de istorie nationala a tuturor romanilor. In timp ce Mihai Ghimpu, Vlad Filat si Dorin Chirtoaca spun raspicat ca trebuie sa se studieze in scoli istoria romanilor, Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat, candidat la Presedintie si apropiat de PSD Bucuresti, considera ca elevii basarabeni trebuie sa studieze istoria statului Republica Moldova. Ii reamintesc Excelentei Sale domnului Valeri Kuzmin ca “barbatia soldatilor rusi” s-a topit in 1877 in fata turcilor, la Plevna sau la Smardan, iar daca nu erau dorobantii si “curcanii” romani, Osman Pasa ii ineca in Dunare pe kazacii tarului. Drept multumire, bravii soldati rusi au ocupat Bucurestii la intoarcere pentru a-i forta pe romani sa cedeze Basarabia la Congresul de la Berlin. Istoria reala arata ca, de-a lungul timpurilor, romanii au suportat 14 invazii rusesti majore, iar daca tinerii nostri vor sa stie adevarul, nu inseamna ca ar fi “rusofobi”.
Traian Basescu a ratat hramul Chisinaului
Dupa prabusirea Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu nu s-a mai dus pe 14 octombrie la hramul de la Chisinau. Ar fi fost o lovitura de imagine. In locul lui, a fost trimis Eugen Tomac, secretarul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni. S-au implinit 573 de ani de la prima atestare documentara a Chisinaului. Toata conducerea a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, un moment pe care nu-l puteam macar imagina cu 20 de ani in urma. Primii au venit Mihai Ghimpu, presedintele interimar, si Vlad Filat, noul premier (foto), apoi Marian Lupu, Serafim Urechean si Dorin Chirtoaca. A urmat Liturghia la Catedrala Nasterea Domnului. Si ca sa afle si Valeri Kuzmin, cel pasionat de istoria romanilor, trebuie precizat ca toata Moldova istorica a fost locuita de dacii liberi, fapt dovedit de descoperirile arheologice din cartierele Durlesti, Visterniceni, Rascani, Malina Mica. Urme vechi din secolul al VI-lea i.H. Acolo, armatele lui Traian nu au calcat. Rusii nu ajunsesera pe-atunci la Nistru. Prima atestare documentara dateaza din 1436, cand domnul Ilie al Moldovei ii da o mosie pentru slujire sarguincioasa logofatului Stefan Oancea “la raul Reut (Raut), de cealalta parte, pe valea ce duce in dreptul Chesenaului lui Acbas”. Pentru acest vechi oras romanesc, primarul Dorin Chirtoaca s-a rugat “pentru viata fara de moarte si tinerete fara batranete”.
Dorin Chirtoaca - un premier pentru Romånia
Agentia Romanian Global News lanseaza un gand pe care l-ar fi avut Traian Basescu dupa inlaturarea lui Emil Boc: sa-l numeasca pe Dorin Chirtoaca pe functia de premier al Romaniei fiindca indeplineste toate criteriile. Fiindca tot se poarta primarii la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria, Dorin Chirtoaca este primarul celui mai mare oras romanesc, al doilea dupa Bucuresti (Chisinaul are un milion de locuitori, comparativ cu Sibiul, care are 80.000); Este roman, iar nu etnic strain de spatiul romanesc;
A studiat in Romania (a absolvit Liceul “Costache Negruzzi” din Iasi, Facultatea de Drept din Bucuresti si a terminat masteratul la Sorbona); Este total independent de toate partidele politice din Romania;
S-a dovedit un bun gospodar la Chisinau, ceea ce i-a iritat pe comunisti; Provine dintr-o veche familie romaneasca, cu vechi traditii anticomuniste; Nici un partid politic de la Bucuresti nu ar putea respinge o asemenea propunere cu argumente rezonabile. O asemenea nominalizare trasnita i-ar lua prin surprindere pe multi nu numai din Romania.
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu