Serghei Tighipko, un candidat la presedintie, crede ca Ucraina trebuie sa respinga unirea Basarabiei cu tara

“Conservarea Moldovei ca stat de sine statator este unul din interesele strategice de politica externa pentru Ucraina”, sustine Serghei Tighipko (foto), fost presedinte al Bancii Nationale de la Kiev, care candideaza la presedintie. Acest obiectiv trebuie aparat “prin orice mijloace”.

“Ucraina trebuie sa dezvolte colaborarea cu noile autoritati ale Moldovei, dar, totodata, trebuie sa se opuna categoric oricarei tentative de incorporare a acestei tari in componenta Romaniei”, o spune deschis economistul Serghei Tighipko, un candidat la presedintie tot mai apreciat in Ucraina. Care sa fie insa motivul acestor iesiri disperate contra Romaniei din partea tot mai multor politicieni de la Kiev? Ce obiective apara ei atat de amarnic in confruntarea cu un adversar care nu exista - Romania? Format perfect in sabloanele gandirii staliniste, economistul Serghei Tighipko dezvaluie pentru cei care inca nu cred adevarata obsesie a politicienilor ucraineni – expansiunea spre teritoriile romanesti. Prima conditie – trebuie cultivata permanent falsa diferenta dintre romani si moldoveni. A doua conditie – Kievul nu trebuie sa cedeze nimic in dialogul cu Bucurestiul, unde singurul raspuns trebuie sa fie “NETU!”. “Eu, ca ucrainean nascut in Moldova, cunosc perfect apropierea culturala si lingvistica dintre romani si moldoveni, chiar daca sunt doua popoare diferite. Moldova este partenerul traditional si sigur pentru Ucraina, iar Romania trebuie privita ca rival pentru tara noastra”, sustine Tighipko. Dimensiunea groazei induse de politica externa romaneasca pentru Ucraina a fost recunoscuta la Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev si la Secretariatul Presedintiei, unde toti se temeau sa intre in conflict cu alti vecini occidentali.

Ucrainenii se tem de revendicarile teritoriale ale romanilor

“Recent, Viktor Iuscenko a anuntat un plan complex de contracarare a politicii antiucrainene a Bucurestiului, dar despre sustinerea integritatii si independentei Moldovei nu se spune nici un cuvant, desi tocmai acest lucru este problema-cheie”, crede bancherul ucrainean. “Daca maine Moldova de pe malul drept al Nistrului intra in componenta Romaniei, iar Transnistria ajunge protectorat al Rusiei, atunci principalul jucator devine Ucraina. Se va declansa astfel mecanismul revizuirii frontierelor in regiune. Apoi vor veni pretentiile romanilor fata de Regiunea Cernauti (nordul Bucovinei – n.red.) si fata de raioanele de la Dunare din regiunea Odesa (sudul Basarabiei – n.red.), despre care vorbesc foarte frecvent politicienii romani la cel mai inalt nivel”, a subliniat Serghei Tighipko, un candidat la presedintie din partea formatiunii “Pentru o Ucraina Unita”. Ce putem deduce din aceasta afirmatie fara temei? In primul rand, folosirea excesiva a termenului “Moldova” in loc de “Republica Moldova”. Spuneam altadata ca vom fi nevoiti sa cerem interzicerea formei “Republica Moldova”, asa cum a procedat Grecia cu Macedonia. Prin utilizarea formei respective se induce ideea ca Moldova este o alta entitate si se submineaza unitatea teritoriala a Romaniei actuale. In al doilea rand, dupa 20 de ani de la caderea comunismului, singurul politician aflat la putere care a deschis cutia lui Molotov este Traian Basescu, fara sa emita insa revendicari teritoriale fata de Chisinau sau fata de Kiev. Desigur, cu exceptia lui Corneliu Vadim Tudor, liderul Partidului Romania Mare. Ceilalti politicieni romani ori nu au instinctul apartenentei la spatiul ancestral de etnogeneza al romanilor, ori tac din ignoranta sau din oportunism. Prin urmare, slaba nadejde ca Romania sa devina un dusman credibil pentru Ucraina. Este aberant insa ca ucrainenii sa sara ca arsi atunci cand le reamintim destul de timid despre drepturile elementare ale romanilor din Herta, nordul Bucovinei, din nordul si din sudul Basarabiei. Chiar daca politicieni ca Tighipko inca ii mai numesc “moldoveni”.

Expansiunea si complexul mostenirii ilegitime

Economistul Serghei Leonidovici Tighipko s-a nascut la 13 februarie 1960, in satul Dragonesti (Draganesti), raionul Lazovski din actuala Republica Moldova. Adica, nu departe de orasul Balti. La fel ca multi alti ucraineni din Basarabia, Tighipko sufera de acest complex al mostenirii ilegitime si militeaza ca Ucraina sa preia intreaga Moldova istorica. Pentru ucrainenii de la Kiev, o asemenea problema nu exista, dar pentru ucrainenii minoritari din Basarabia, expansiunea Ucrainei asupra unor teritorii care nu i se cuvin este o chestiune de viata si de moarte. De-a lungul istoriei, ei s-au folosit de puterea tutelara a rusilor pentru a-si justifica propriile porniri expansioniste primitive. Totdeauna au aruncat pe seama rusilor justificarea unor propensiuni care nu fac onoare unei natiuni europene moderne. E prea dur? Aceasta e insa realitatea. Mutatis-mutandis, la fel se comporta si ungurii din Transilvania, comparativ cu ungurii de la Budapesta, pentru care Harghita si Covasna nu exista. Komsomolist de cariera, Tighipko este inginer metalurg “la baza” si poate ca o asemenea formatie intelectuala i-a folosit. In 1991, era vicepresedinte al bancii “Dnipro”. In 1997, a fost vicepremier al Ucrainei pe probleme de economie in guvernul condus de Pavel Lazarenko. Este ministru al economiei in 1999-2000 in guvernul lui Viktor Iuscenko, apoi deputat si presedinte al partidului Ucraina Muncitoare, iar in 2002 a intrat in blocul “Pentru o Ucraina Unita”. In 2004, a condus echipa electorala a lui Viktor Ianukovici, apoi va iesi din politica mare si va activa in lumea bancara. La 18 martie 2008, premierul Iulia Timosenko l-a desemnat consilier guvernamental. Tighipko crede ca societatea NAFTOGAZ este prea scumpa pentru Ucraina in conditiile in care GAZPROM acapareaza tot mai mult piata interna. “Acum nu are rost sa mai vorbim despre limba, despre NATO, ci despre somajul care a ajuns la 10% in Ucraina, ca peste 3,8 milioane de ucraineni trebuie sa mearga la munca in Rusia”, a spus Tighipko la un miting in Crimeea. Cu 20 de ani in urma, Mircea Druc, primul premier necomunist si antisovietic de la Chisinau, avertiza ca adevaratul adversar al Romaniei in spatiul rasaritean se developeaza lent, dar singur Ucraina, iar nu Rusia. Putini au priceput atunci acea analiza corecta.

Viktor Iuscenko nu recunoaste sentinta de la Haga

Viktor Iuscenko a ordonat Cabinetului de Ministri sa ia masuri pentru a asigura protectia drepturilor suverane ale Ucrainei in zona economica maritima si a platformei continentale a Insulei Serpilor (districtul Kilia din regiunea Odesa), anunta Kyiv Post. Presedintele Ucrainei a transmis aceste instructiuni prin decretul cu numarul 801/2009, din 5 octombrie. Indirect, se poate deduce ca liderul de la Kiev nu recunoaste sentinta finala a Curtii Europene de la Haga privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive. Insula Serpilor a primit un spatiu maritim egal cu pretentiile sovietice, conditii pe care Nicolae Ceausescu nu le-a acceptat. Chiar daca judecatorii au acceptat ca este formatiune stancoasa nelocuibila, Insula Serpilor preia pentru Ucraina 21% din cei 12.000 kilometri patrati pe care ii dorea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB