De frica lui Medvedev, Vlad Filat spune ca “unirea cu Romania este imposibila”

Pe 8 octombrie, a avut loc la Chisinau reuniunea Comunitatii Statelor Independente, acest colos cu picioare de lut, conceput de Kremlin ca o replica la Uniunea Europeana. O “comunitate” fara piata libera, in care Rusia vrea sa-si exercite suzeranitatea politico-militara, de tip medieval si in care nici rusii nu mai cred. Si ca sa nu-i cada prea greu lui Dmitri Medvedev si omologului Vladimir Putin, premierul Vlad Filat oferit un interviu pentru ziarul “Kommersant” de la Moscova. Cu un titlu care sa mangaie orgoliul tarului ascuns: “Gavariat sto ia jastkii i beru primer s Putina” – “Se spune ca sunt dur si ca il imit pe Putin”. In analiza acestui dialog, pornesc de la premisa ca Vlad Filat nu putea spune mai mult. Sa-i facem aceasta concesie fiindca este primul zbor printre hultani.

“Nu avem nevoie de NATO”
Ziaristul Vladimir Soloviov retine ca Filat a efectuat prima vizita in calitate de premier la Bruxelles (iar nu la Moscova, ar zice el, si nu la Bucuresti – as spune eu). “Am fost invitat la Bruxelles si am explicat Europei cine suntem. (…) Am dorit o intalnire cu presedintele Federatiei Ruse Dmitrii Medvedev, (…) dar se pare ca presedintele rus are alte prioritati”, a raspuns Filat. Am vrut, dar nu s-a putut. “La Bruxelles ati ridicat problema integrarii euroatlantice a Moldovei, se spune ca tara vrea sa intre in NATO. Pentru ce va trebuie asta?”, l-a intrebat “Kommersant” ca la KGB. “Eu nu pot vorbi si hotari in numele poporului moldovean. Eu asa am spus atunci, iar acum repet. Aceasta problema - daca exista - trebuie rezolvata de catre poporul moldovean”, a raspuns Vlad Filat. “Deci NATO este o problema?” “Este o problema. Eu la fiecare intalnire explic, indeosebi rusilor, ca noi nu aderam la NATO. Chiar daca am vrea, nu am putea sa intram. Este o norma constitutionala foarte dura, care nu se poate schimba. (…) La aceasta intrebare pot raspunde numai cetatenii Republicii Moldova. Fara asta nu se poate merge nicaieri, dar aici sunt foarte multe speculatii.”
“Haideti sa punem punct acestei probleme”, indica ziaristul rus. “Si eu vreau sa fac asta. (…) Republica Moldova este o tara neutra. Este prevazut in Constitutie”. “Dar dumneavoastra ce credeti, in principiu, Moldova ar trebui sa intre in NATO sau este o tema neactuala?”, nu se lasa Volodea, iar Filat devine concesi ca moldoveanul: “In prezent nu este o tema actuala, iar noi nu discutam asa ceva cu Alianta. Avem nevoie de asa ceva sau nu? Nu, nu avem. In prezent (aderarea la NATO – n.red.) nu ne rezolva problemele.

“Noi vrem in Uniunea Europeana”
Dar ciocanul rusesc reia loviturile: “Dar Moldova tinde spre NATO?” Aici intervine Vlad Filat si despica firul: “Noi vrem in Uniunea Europeana si asta o spunem raspicat. NATO nu este o prioritate. Cand ne intalnim cu reprezentantii Rusiei, ii intrebam: pe voi va irita chiar si discutiile despre NATO, dar cum vreti voi sa vedeti Moldova? Si ei raspund: ca pe o tara neutra. Bun, cu asta suntem de acord, si noi avem scris acest lucru in Constitutie si in toate legile. Atunci asigurati-ne neutralitatea! Fiindca acum noi nu suntem o tara neutra. Pe teritoriul nostru exista trupe si arme rusesti. Nu este esential numarul lor. Un soldat numai si inseamna prezenta (militara straina - n.red.). Vom fi foarte deschisi in discutiile cu partea rusa. Suntem oameni pragmatici si ne vom respecta acordurile”. Premierul de la Chisinau nu se sfieste sa prezinte blocajele (si santajele) practicate de Moscova in relatiile bilaterale. “Au ramas bariere in calera produselor noastre spre piata rusa. Pe de o parte, noi vrem sa ne imprietenim si sa avem relatii bune cu Rusia, dar din partea UE ni se deschid multe perspective, iar din partea rusa dispar barierele. In 2008, am avut schimburi comerciale de 1 miliard de dolari, iar pentru 9 luni din acest an – doar 300 de milioane de dolari. Nu criza e de vina. Uniunea Europeana a ajuns pe primul loc in relatiile noastre comerciale. Se schimba accentele.” Vlad Filat a promis ca va pune toate aceste probleme pe masa la intalnirea cu Suvalov si Kudrin. Inclusiv despre creditul de 500 de milioane de doloari. “Exista opinia ca a fost o promisiune politica, facuta de Rusia comunistilor in scopuri electorale. A venit momentul in care poporul rus, prin intermediul autoritatilor, il ajuta nu pe Voronin sau pe Filat, ci poporul Republicii Moldova sa depaseasca o perioada extrem de complexa”. Premierul a amintit de cele 9000 de tone de grau, trimise de Rusia ca ajutor umanitar Republicii Moldova, dar toata cantitatea a ajuns la doua companii particulare, probabil agreate de Voronin.

“Sunt premier si vorbesc limba romana”
“Limba de stat in R. Moldova este o problema politica. Ati spus la Bruxelles ca romana va deveni limba de stat”, se intereseaza “Kommersant”. Aici Filat a facut un paralelism ciudat intre Marea Britanie si SUA, unde oamenii vorbesc limba engleza si recunosc fara probleme aceasta realitate. Dupa care pune accentele cuvenite, asa cum numai Mircea Druc a facut-o si, partial, Petru Kirilovici Lucinski (culmea!). “Daca eu sunt premier, nu inseamna ca vorbeasc limba moldoveneasca. Da, eu sunt cetatean al Moldovei, dar limba pe care o vorbesc este romana. A fost o conjunctura ca in Constitutie se numeste limba moldoveneasca si nu putem schimba acest lucru. Intrebati-i pe rusofonii din Chisinau ce limba vorbim si ei va vor spune: romaneste”.

“Ajunge cu speculatiile ca ne unim cu Romania!”
Despre unirea Basarabiei cu Romania Filat sustine ca ar fi fost doar propaganda comunistilor care i-au atribuit asemenea ganduri. El nu are o asemenea convingere pentru ca nu vrea ca populatia R. Moldova sa fie divizata din aceasta cauza. “Eu nu ascund ca suntem interesati in relatii normale cu Romania. In programul nostru de guvernare exista un punct care se refera la semnarea tratatului (politic) de baza cu Romania si a tratatului de delimitare a frontierei moldo-romane (sic!). Vom rezolva chestiunea si vom pune punct. Ajunge cu speculatiile ca ne unim cu Romania! Moldova s-a constituit ca stat si oamenii care traiesc aici se considera cetateni ai acestei tari. Populatia nu doreste unirea si este imposibila din punct de vedere juridic”.

Este posibila o noua invazie rusa in Basarabia?
Dar ce te faci, Volodea, ca Igor Smirnov a spus ca oricum nici nu vrea sa auda de Chisinau si ca el vrea sa se uneasca cu… Rusia? Asa, peste o mie de kilometri de teritoriu ucrainean. Aici Vlad Filat introduce niste nuante de care trebuie sa tinem seama: omul chiar gandeste. “Smirnov a vorbit si altadata la fel si nu comentez. Vom incepe tratativele cu Tiraspolul. Nu se leaga dialogul cu Smirnov – vom vorbi cu oamenii. Trebuie abordat altfel procesul de reglementare, iar eu totdeauna am spus ca reintegrarea trebuie sa se produca intre oameni, si nu doar intre politicieni. Evident ca e necesar un format politic. Exista o administratie nerecunoscuta a Republicii Moldovenesti Nistrene si noi va trebui sa purtam tratative cu ea. Tarile-garante trebuie sa ne ofere garantii. Nu ne aflam in razboi, dar mergeti la frontiera cu Transnistria si veti vedea acolo tancuri, casti, automate, militari camuflati. Nu e normal si Rusia este cea care trebuie sa demonstreze cum se poate rezolva pasnic acest conflict”. Sulfa batrana, Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, ne asigura ca Rusia s-ar retrage de pe Nistru, dar nu poate: daca ii fura careva jucariile? “Contingentul rus se afla acolo nu pentru ca noi dorim acest lucru, ci pentru ca militarii nostri indeplinesc o misiune foarte importanta - pazesc o cantitate impunatoare de munitii. Ei asigura functionalitatea normala inclusiv a granitelor administrative dintre regiunea transnistreana si cealalta parte a R. Moldova”, a explicat Lavrov in maniera stalinista. Cuiul lui Pepelea functioneaza perfect pentru izmenele Kremlinului.
“Kommersant” se teme ca se ridica pe Nistru un al doilea Saakasvili. Ii asiguram ca nu a venit momentul, dar daca mai stau mult acolo, va veni. “Aveti un stil care seamana cu al lui Mihail Saakasvili. Tot asa a inceput si el cu prietenia fata de Rusia, dar a mers convins spre Vest, iar in august 2008 am vazut cum s-a terminat. Este posibil un scenariu gruzin (georgian – n.red.) in Moldova?”, intreaba Vladimir Soloviov. “Este cu totul alta situatie. Apoi despre mine se spune altceva. Ca sunt omul Moscovei, ca sunt occidental convins. Cineva spunea ca sunt dur si ca il imit pe Putin. Exista multe asemanari. De ce oare daca omul are caracter, daca are niste obiective pe care vrea sa le implineasca, obligatoriu trebuie comparat cu cineva?”, se intreaba Filat. El i-a indemnat pe comunisti sa voteze cu presedintele propus (Marian Lupu, adica) “pentru a da republicii o sansa de dezvoltare normala”. Ii asiguram pe prietenii nostri rusi ca nu vor mai reusi sa invadeze vreodata Basarabia. Situatia geopolitica s-a schimbat si romanii se vor apara impreuna cu aliatii lor, oricat ar parea de incredibil acum.

Avantajele unirii pentru Moldova
Am pornit de la premisa ca-i acordam lui Vlad Filat toate circumstantele atenuante, dar nu putem lasa lucrurile oricum asa fiindca va trebui sa-i amintim ce a spus despre aderarea la NATO: “Eu nu pot hotari in locul populatiei”. La fel si in cazul reintregirii nationale. Nici Vlad Filat, nici Traian Basescu, nici Lenin sau Stalin, nici Jose Manuel Durao Barroso nu pot hotari in locul natiunii romane. Mai devreme sau mai tarziu, romanii se vor uni. La fel ca in cazul poporului german, acest proces este inevitabil, este scris in codul nostru genetic, dincolo de interesele de moment ale politicienilor.
Pentru cei care nu inteleg imperativele epocii lor, trebuie sa prezentam avantajele unirii pentru R. Moldova:
• Libertatea circulatiei pentru tinerii care doresc sa studieze si sa lucreze in tot spatiul european;
• Nimeni nu le-ar putea interzice tinerilor basarabeni, indiferent de etnie, sa studieze in Rusia sau in Ucraina, daca vor dori;
• S-ar rezolva definitiv delicata problema a redobandirii cetateniei;
• Ar putea fi reprezentati direct in organele puterii de la Bucuresti si de la Bruxelles;
• Reprezentarea automata a tuturor minoritatilor din R. Moldova in Parlamentul de la Bucuresti prin alegeri libere si corecte;
• Se asigura conservarea spiritualitatii romanesti in toata Basarabia;
• Libertatea investitorilor din R. Moldova sa actioneze in tot spatiul comunitar, conform legilor europene, fara ingradiri de tip mafiot;
• Investitorii din R. Moldova ar deveni un adevarat varf de lance pentru afacerile europene in spatiul ex-sovietic in diverse ramuri fiindca ei cunosc cel mai bine toate regiunile;
• Aderarea la Uniunea Europeana ar fi mult mai ieftina pentru populatie fiindca o parte din eforturile financiare ar fi preluate de Romania;
• Aderarea la Uniunea Europeana s-ar face mai usor fiindca Romania a negociat deja toate capitolele din acquis-ul comunitar verificate in practica si adoptate pas cu pas;
• Impreuna cu Romania ar constitui o adevarata forta prin numarul mai mare de voturi in Parlamentul European
• Unirea ar face posibila reducerea cheltuielilor cu birocratia de la Chisinau, care ar putea sa-si pastreze totusi propriul Parlament. Nu ar mai fi necesare cheltuielile cu atatea ambasade pentru o tara si asa saracita etc.

Avantajele unirii pentru Romania
• Rezolvarea unei nedreptati istorice fiindca romanii din Basarabia inca mai au certitudinea ca au fost abandonati de Romania;
• Unirea ar face posibila comercializarea produselor alimentare naturale (ecologice) din Basarabia la Iasi, la Galati sau la Bucuresti, iar preturile ar scadea simtitor;
• Investitorii din Romania ar putea actiona fara ingradiri in Basarabia si, cu ajutorul oamenilor de afaceri locali, si-ar extinde activitatea in tot spatiul ex-sovietic;
• Investitiile comune din domeniul infrastructurii si al mediului s-ar face mult mai usor;
• Romania ar conta mai mult la Bruxelles prin numarul de voturi mai mare, ajungand pe picior de egalitate si reprezentare cu Polonia etc.
Daca, in schimb, Vlad Filat si Iurie Leanca intentioneaza sa propuna Bucurestiului semnarea unui tratat politic de baza de felul celui convenit cu Ucraina, eu le-as sugera sa nu mai bata drumul degeaba, sa ramana acasa. Niciun politician roman lucid nu ar semna un asemenea document prin care s-ar face partas cu Molotov si cu Ribbentrop, asa cum a procedat “liderul regional” Emil Constantinescu. Deocamdata, Chisinaul a transmis Moscovei ca va activa in CSI numai “pe plan economic, nu si pe plan politic sau militar”. In rest, nu trebuie sa-i cerem lui Vlad Filat si, cu atat mai putin, lui Marian Lupu, sa faca unirea. Ei nu au un asemenea cromozom cu care te nasti sau nu. Unirea este o chestiune de instinct, de viziune. “Nu uitati ca la Chisinau nu au invins istii. La Chisinau au invins deocamdata liberalii”, a subliniat Mircea Druc, despre care Ion Ungureanu spunea ca era o combinatie de Napoleon si Don Quijote. Este ideal ca noua putere de la Chisinau sa-i lase pe tineri sa studieze in Romania cu burse, sa promoveze si sa garanteze afacerile romanilor in R. Moldova, sa accepte ajutorul dezinteresat pe care-l ofera Bucurestiul pentru populatia de-acolo si nimeni nu mai aminteste de unire. Ca unirea nu ar fi actuala… Sa fim seriosi, dar cat de actuala era in martie 1918, cand statul roman aproape ca disparuse? Iar daca altfel nu se va putea, va trebui sa ne gandim foarte serios la modelul cipriot. Turcii din Cipru regreta amarnic acum ca nu au intrat in UE si ca au ramas cu Ankara de gat…

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu stiu cat de multi ar dori o astfel de unire, totusi.

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB