Declaratii ucrainiene: Basarabia apartine Ucrainei!

Asa a declarat Nikolai Serdiuk, guvernatorul regiunii Odesa, un demnitar care face parte din guvernul de la Kiev. “Basarabia va ramane pentru totdeauna teritoriu al Ucrainei, iar pretentiile Romaniei la aceste pamanturi nu au un caracter oficial. Basarabia este a noastra si va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean, indiferent de ceea ce afirma vecinii nostri romani, mai ales ca aceste declaratii nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei, ci a unor organizatii publice de pe teritoriul roman. Cainii latra, caravana trece!”, a bravat Serdiuk in cadrul unei conferinte pe tema “Programul de vecinatate Romania-Ucraina”, manifestare finantata de UE. Presa ucraineana s-a napustit furibund asupra Romaniei, la fel ca ziaristii rusi, desi autoritatile de la Bucuresti nu au revendicat teritoriile istorice, invadate de Armata Rosie, dar cedate prin tratatul bilateral, semnat de triada Emil Constantinescu-Adrian Severin-Petre Roman. Mai mult, politicienii de toate culorile de la Kiev au afirmat deschis ca Ucraina nu va respecta nici hotararea definitiva si irevocabila, data de Curtea Internationala de Justitie de la Haga, cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra dintre cele doua tari vecine. Ucraina nu recunoaste existenta romanilor din sudul Basarabiei, folosind aceleasi “argumente” bolsevice: moldoveni, iar nu romani. “Membrii diasporei moldovenesti din regiunea Odesa, dar si cei 32000 de membri ai diasporei ucrainene din Transnistria sunt toti cetateni ai Ucrainei”, a sustinut Serdiuk la forumul de la Odesa, unde au fost si reprezentanti din Romania. Cerasela Nicolas, consul general la Odesa pentru Romania, a confirmat ca tara noastra nu are revendicari teritoriale fata de Ucraina. Muscoiul de pe caciula haholului este atat de mare, incat Serdiuk da din maini si din gura. Patru regiuni ucrainene si patru regiuni romanesti au semnat un acord de cooperare transfrontaliera, in acest climat de tensiuni politicianiste, alimentate permanent de perpetua campanie electorala de la Kiev. Pe seama Romaniei.

Rusii vor tot binele din lume pentru basarabeni
Tot felul de “analisti” si “strategi” din Rusia sau din Transnistria fac proiecte halucinante pentru viata romanilor din Basarabia. Chiar daca rezistenta Opozitiei de la Chisinau a fost exemplara si extrem de utila pentru reforma politica din R. Moldova, acesti domni sau tovarasi au convingeri care nu coincid totusi totdeauna: unii sustin ca “R. Moldova se scurge in Romania”, iar Rusia trebuie sa recunoasca imediat independenta Transnistriei care trebuie sa devina un al doilea Kaliningrad pentru UE; altii – cei mai numerosi – devin tot mai guturali si avertizeaza Romania “sa nu se amestece in treburile interne ale R. Moldova”. Desigur, Rusia are toate drepturile sa se amestece deschis in regiune, chiar daca etnicii rusi constituie doar 6% din populatia Basarabiei. Evident, Voronin sustine ca Romania este vinovata si pentru esecul comunistilor de a impune un presedinte-marioneta. Generalul de militie nu concepe ca adversarii din Opozitie pot gandi altfel, decat el, independent de Moscova sau de Bucuresti. Iata de ce rezistenta celor trei partide – PL, PLDM si AMN – reprezinta o lectie de neuitat pentru micii satrapi regionali din spatiul ex-sovietic. Un prieten de-al meu de la Soroca a rezumat intr-un stil inconfundabil situatia creata la Chisinau: “Uai baieti, uai, si l-o mai carchit aiste pisti bot pi Voronin!” Vladimir Turcan, vicepresedintele Parlamentului si mana dreapta a militianului, a recunoscut ca a acceptat arborarea drapelului UE pe cladirea Legislativului, unde nu ar fi fost insa si steagul Romaniei. Inutil sa-i mai aducem aminte lui Voronin ca si-a facut-o singur si, prin urmare, sa nu mai acuze serviciile speciale de la Bucuresti.

In pragul razboiului civil
Asa pretind profetii KGB-FSB-GRU ca se va intampla dincolo de Prut pe timpul alegerilor anticipate. Dmitri Soin, un expert KGB din Transnistria, ne asigura ca situatia de dincolo de Prut are o pronuntata componenta geopolitica. El crede ca partidele de opozitie de la Chisinau ar dori unirea cu Romania. Soin, care conduce miscarea “Proriv” din Transnistria, afirma ca Partidul Comunistilor nu reprezinta o forta filorusa unitara, fiind mai degraba o structura cu mai multe tendinte: acolo fiecare isi urmareste propriile interese, cand cu Occidentul, cand cu Estul. Soin e convins ca bolsevicii lui Voronin au vrut sa suga de la doua vaci, “incurcandu-se in aceste subtilitati geopolitice si intrand singuri in fundatura”. El crede ca Basarabia este in pragul unui razboi civil fiindca “aceste alegeri anticipate doar vor aprofunda divizarea societatii moldovenesti, care si asa este puternic scindata”.
“Escaladarea instabilitatii politice nu va servi drept motiv pentru un nou pogrom in masa, sub steaguri romanesti”, scrie “Izvestia” intr-un limbaj care aminteste de vremurile de glorie ale lui Stalin. Mai realista, “Nezavissimaia Gazeta” noteaza ca “R. Moldova a ramas fara presedinte si fara Parlament. Esecul alegerii presedintelui a aruncat R. Moldova intr-o criza politica serioasa”. “Este practic o victorie a Opozitiei”, mentioneaza “Rossiiskaia Gazeta”. Obsesia pierderii Nistrului i-a paralizat pe multi comentatori rusi, desi “Nistrul cu apa ghioara” curge la peste o mie de kilometri de frontiera Rusiei. “Esecul alegerii presedintelui tradeaza pozitia slaba a puterii comuniste si anticipeaza prabusirea regimului Vladimir Voronin. Cum ar trebui sa procedeze Rusia intr-o asemenea situatie? Exista argumentul Transnistriei. Kremlinul trebuie sa renunte la R. Moldova si sa recunoasca enclava de pe Nistru, dar acest argumenmt este prea slab din punct de vedere geopolitic si al intereselor energetice ale Rusiei, care nu pot fi promovate in regiune, fara sprijinul Chisinaului”, crede Dmitri Oreskin de la “Kommersant”. Eu consider ca Rusia ar trebui sa accepte Romania ca partener de dialog strategic in regiune, altfel nu va rezolva nimic in spatele Ucrainei.
Chisinaul a gazduit pe 5 iunie reuniunea sefilor de state si de guverne din sud-estul Europei. Cu acest prilej, Petr Kypr, ambasadorul Cehiei in R. Moldova, a criticat regimul comunist pentru introducerea regimului de vize pentru romani. In schimb, cetatenii R. Moldova trebuie sa faca dovada ca au in cont 500 de euro daca vor sa vina in Romania. Iata de ce romanii din Basarabia pot sa ramana recunoscatori unor politicieni ca Mircea Snegur, Petru Lucinski, Vladimir Voronin si – de ce nu? – Ion Iliescu sau Emil Constantinescu. Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afacerile strategice ale Romaniei, l-a suplinit pe Traian Basescu, care a refuzat sa mai mearga din cauza evenimentelor din 7 aprilie. Strategul nostru si-a manifestat speranta ca “intelepciunea va prevala si ca lucrurile vor reveni la normal” in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau. Turcia a preluat presedintia Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, manifestand aceeasi speranta ca va adera la UE, chiar daca in campania electorala de pe continent au fost accente clare contra Ankarei.

Elefantul printre portelanuri sau cazacul manga
De un comic involuntar este si analiza realizata de Konstantin Zatulin, directorul Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente de la Moscova si deputat in Duma de Stat. In buna traditie bolsevica, un gazetar de la “Komsomolskaia Pravda” l-a intrebat pe Zatulin: “Este clar ca Opozitia de la Chisinau nu va mai fi de acord nici daca comunistii vor invinge inca o datain alegerile anticipate. Oare intr-adevar la Chisinau este de asteptat al doilea val de pogromuri?” “In aceste conditii, nimic nu poate fi exclus. Opozitia va incerca sa actioneze cu mai multa acuratete. Este evident ca dupa retragerea Opozitiei din aprilie, ea s-a regrupat si a primit un nou sprijin din partea Romaniei, care actioneaza ca elefantul intr-un magazin de portelanuri si face aluzii directe ca nu considera Moldova un stat viabil. Romania nu intampina nicio riposta din partea UE, care a luat o pauza. UE se afla in fata unei dileme: fie sa-i sustina pe adversarii lui Voronin, riscand cu R. Moldova in forma in care este astazi, fie sa-si reconfirme pozitia initiala si sa dea de inteles ferm Bucurestiului ca nu sprijina amestecul in afacerile interne ale republicii”, crede Zatulin care prezice “o revolutie colorata” la Chisinau.

“Nu totul se cumpara in politica”
“Daca se mai respecta Constitutia in R. Moldova, vor fi alegeri anticipate. Cred ca este un raspuns corect, democratic al Opozitiei pentru modul cum au fost tratati oamenii care au gandit altfel decat comunistii. Pe de alta parte, Opozitia a dat o lectie si presedintelui in functie, si comunistilor, si oricui: ca nu totul se cumpara in politica. Eu i-as felicita pe cei care au rezistat presiunilor enorme care s-au facut pe ei. Cand politicienii care vor detine fraiele puterii la Chisinau vor intelege sa-si serveasca poporul, cu certitudine vor normaliza relatiile cu Romania”, a spus Traian Basescu la postul public de televiziune. “Financial Times” apreciaza ca Voronin a suferit o lovitura majora in Parlamentul de la Chisinau. “Neparticiparea la alegerea sefului statului de catre unii deputati din opozitie a fost influentata puternic din exterior, influenta care nu este cea mai favorabila”, a spus Iurie Rosca, fara sa mai acuze direct Romania. El sustine ca Urechean s-a dus la Moscova pentru a se intalni cu interlopul Karamalak la hotelul Mariott. Iar noi credeam ca numai la Bucuresti se trag clopotele pentru Chisinau…
Viorel Patrichi
Gardianul, 6 iunie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB