Editorial Curentul: Fierbintel. Depre amenintarile comunistilor cu bataia si posilitatea revansei romanilor din Basarabia

Ieri s-au implinit fix două luni de la evenimentele de la Chișinau din data de 7 aprilie care au degenerat în violențe, aresări, morți și răniți, ca urmare a represiunii sălbatice a regimului comunist împotriva manifestanților anticomuniști. Vladimir Voronin, gauleiterul lagărului Moldova, unde sunt ținuti ostatici milioane de români încă din vremea acordului Hitler –Stalin (asa-zisul pact Ribentrop – Molotov) a trecut la noi amenințări la adresa celor care au îndrăznit să-i conteste supremația. Deși din data de 7 iunie înceta practic mandatul sau de președinte interimar, iar odată cu dizovarea Parlamentului și anuntarea alegerilor anticipate dispare și vremelnicul sau statut de șef al Parlamentului, Voronin încă face jocurile la Chișinău.
Până una alta, eșecul PCRM se contabilizează ca o înfrângere personală a lui Vladimir Voronin, pe de o parte, dar și ca un esec al unor politici care privesc Chișinăul și Basarabia ca o arenă de luptă (geo)politică (“geo” deoarece oriunde este vorba de Rusia vorbim de geopolitică).
Pe 10 iunie, parlamentarii urmează să adopte componenta cabinetului de miniștri și cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august. Opoziția s-a reabilitat în fața alegătorilor dupa ce a blocat, în data de 3 iunie, cea de-a doua tentativă de alegere a presedintelui R. Moldova. Partidului Comunist nu i-a ajuns un singur vot pentru a o alege în functia de șef al statului pe Zinaida Greceanâi, fosta favorită a lui Vladimir Voronin (între timp nemulțumit de faptul că s-a aflat public că individa este analfabetă).
Miercuri în data de 10 iunie, parlamentarii vor adopta componența cabinetului de miniștri iar Voronin a anunțat că dupa numirea noului guvern (și acesta provizoriu) va semna decretul de stabilire a datei alegerilor anticipate.
Campania electorală pentru anticipate este mai scurtă decât cea pentru alegerile obișnuite – durează 45 de zile iar dacă prezența la scrutin nu va depăși procentul de 50 la sută plus 1 alegător din numărul total al celor incluși în liste necesar validarii alegerilor, ar putea avea loc încă un tur de scrutin. În acest interval, Vladimir Voronin, al carui mandat interimar expira ieri, în data de 7 iunie îsi va mai menține funcția și pârghiile de control până la desemnarea unui nou șef de stat.
Cele 45 de zile de campanie electorală ar urma să se încheie cu alegeri anticipate în ziua de 26 iulie 2009, în plină vacanță. Dacă va avea loc un tur doi al alegerilor parlamentare anticipate acesta ar urma sa aiba loc în termen de 14 zile, respectiv în data de 9 august 2009, când scrutinul se va considera valabil cu prezenta la vot a 1/3 din alegătorii inclusi în liste.
Voronin și vocea sa mai pițigăiată, Maria Postoico, președinta fracțiunii PCRM, au amenințat Opoziția cu „o înfrângere zdrobitoare” la anticipate. Postoico, în buna traditie sovietică a acuzat iarăși România de “încercare de lovitură de stat” și de intenția de a lipsi Republica de “independența și viitor”: „Victoria comuniștilor nu le convine celor care la 7 aprilie au arborat pe clădirea Președintiei drapelul unui stat străin, celor care neagă dreptul poporului la autoidentificare, la propria istorie, limbă și la propriile tradiții spirituale. De aici și încercările disperate de a lipsi RM de independența și de viitor”. În aceeași notă oficiosul comunist “Moldova Suverană” nu a uitat sa plaseze un mesaj, ca din partea lui Voronin, la adresa României și a șefului statului: “securistul șef al României, Traian Băsescu, a lăsat să se ințeleagă intențiile sale de a destabiliza și ruina R. Moldova, felicitând clica politico-financiară care vrea sa duca țara de rîpă”.
“Moldova Suverană”, oficiosul Partidului Comuniștilor din Moldova și “purtătorul de cuvânt” al lui tătuca Voronin, a lansat în ultimele zile mai multe avertismente și mesaje care prefigurează cursul viitoarelor evenimente de la Chișinău.
Mesajul principal este relativ simplu formulat: “urmeaza bătaia”, deci trebuie să ne pregătim de noi violențe ale regimului comunist la adresa tinerilor anticomuniști, care au fost deja victime ale represiunii de tip bolșevic.
După protestele din aprilie, când tânăra generație de basarabeni a ieșit în stradă pentru a sancționa fraudarea masivă a alegerilor de către comuniști, s-au înregistrat morți, răniți, dispariții și sute de cazuri de maltratări si arestări abuzive. Avertismentul lui Voronin transcris de “Moldova Suverană” suna în felul următor: “se pare că bătaia încă urmează (...)Totul este înainte. Ca să mergi la alegeri dupa trăsnăile pe care le-ai făcut trebuie să fii cu fundul pregătit. Căci și în sfînta scriptură stă scris: ”Cine cruță nuiaua, nu iubește pre fiul său”. Poporul nostru este blajin, dar nu uita locul unde se află mătura. Dacă ne-ați băgat fără voia noastră în alte alegeri, măcar să vă măturăm”.
“Nuiaua” comunistă este de fapt un ipocrit eufemism al cnutului, bulanului și bastoanelor din cozi de lopeti cu care au fost loviți în cap tinerii arestați în aprilie. Ipocrizia merge mai departe, dincolo de orice limită, și prin batjocura citării Sfintei Scripturi de către comuniștii atei și anticreștini. Luarea în deșert a Sfintei Scripturi s-ar putea însă să li se întoarcă comunistilor, drept în moalele capului, iar “bataia” de care tot vorbesc pe la toate colțurile să li se administreze pe neașteptate, în această vară toridă, chiar de către poporul român al Basarabiei, batjocorit atâta amar de ani.
“A rosti numele de BASARABIA e una cu a protesta contra dominațiunii rusești" spunea Mihai Eminescu, de la a cărui moarte se împlinesc 120 de ani in aceasta vară. Dumnezeu știe dacă moartea eminescianului Grigore Vieru, tot în acest an, nu va fi răzbunată de basarabeni cu un aprig șut în cur ruso-javrelor comuniste.

George RONCEA,
Curenul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB