DZIENNIK: Presedintele Romaniei vrea sa depopuleze Moldova? Se intreaba JURNALUL de la Varsovia. NU! Face dreptate, zic eu, DZIENNIKOWI Roncea

DZIENNIK (Polonia) - Presedintele Traian Basescu vrea sa dea pasapoarte romanesti la aproape un milion de moldoveni de origina romana. Aceasta inseamna aproape un sfert din cetatenii fostei republici sovietice. Locuitorii unuia din cele mai sarace state ale Europei raspund ca vor beneficia cu placere de aceasta oferta, care va face din ei cetateni ai Uniunii Europene.

*

"Am rugat guvernul sa faca modificarile corespunzatoare in legea privind cetatenia. Nu putem permite ca noua cortina de fier de la granita noastra de Est sa-i desparta pe conationalii nostri de patrie" - a spus Basescu. Potrivit planurilor lui, fiecare cetatean al Moldovei, la care cel putin unul din bunici a avut candva un pasaport romanesc, va putea acum in regim de urgenta sa ceara cetatenie. Potrivit calculelor Ministerului Justitiei, numarul acestor persoane ar fi de circa 960.000, ceea ce reprezinta aproape un sfert din locuitorii Moldovei.
Propunerea lui Basescu ascute si mai mult conflictul dintre Chisinau si Bucuresti. Acesta a izbucnit in 7 aprilie, cand la Chisinau s-a ajuns la demonstratii antiguvernamentale violente, iar presedintele comunist Vladimir Voronin i-a acuzat pe romani ca le-a inspirat. Din Chisinau a fost expulzat chiar ambasadorul roman, acuzat ca a pregatit un complot menit sa duca la alipirea Moldovei la Romania.

Daca ideea presedintelui roman va fi realizata, noii cetateni ai Romaniei vor primi dreptul la libera circulatie pe teritoriul intregii Uniuni Europene si dreptul de a munci in 14 tari ale UE (intre care si in Polonia). Iar cele mai mari piete ale muncii, ca Germania, Franta si Marea Britanie, le vor fi deschise cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.

Perspectiva aparitiei unui nou val de imigranti in cautare de lucru a provocat cu certitudine neliniste in tarile Europei Occidentale lovite de criza. În Romania insa, initiativa lui Basescu a fost primita cu caldura.

"Noi si conationalii nostri de cealalta parte a Prutului am asteptat acest gest 20 de ani. Este un act de justitie, care incearca sa indrepte raul facut prin deplasarea granitelor romanesti in secolul XX" - spune pentru "Dziennik" Victor Roncea, publicist la ziarul roman "ZIUA".

Alte comentarii subliniaza ca oferta lui Basescu are o insemnatate in primul rand simbolica. "Se stie ca un milion de cetateni nu vor veni aici imediat. Procesul va decurge treptat. Dar gestul este rentabil pentru presedinte, care va lupta curand pentru un nou mandat" - scrie ziarul "Gardianul".

Nu este o surpriza ca ideea obtinerii unui pasaport cu stema Uniunii Europene place si in Moldova. "În aceasta tara comunista idioata nu se poate trai. Pasaportul moldovenesc este ca o ghiulea legata de picior, nu te poti misca nicaieri. Dar ca roman iti poti cauta liber norocul in toata Uniunea Europeana", spune pentru "Dziennik" publicistul moldovean Oazu Nantoi.

Si, drept dovada, adauga ca el personal analizeaza aceasta eventualitate. "Parintii mei s-au nascut intr-un sat, care atunci facea parte din Romania. Si eu m-am nascut acolo, dar atunci era deja Republica Socialista Sovietica Ucraineana, care ulterior a devenit Moldova", adauga.

www.dziennik.pl
Autor: Rafal Wos
Traducerea: Maria Stanciu /RADOR

Mi s-a parut interesant ca in acelasi ziar am gasit si un articol despre ILIESCU ARESTAT in care este citata Asociatia Civic Media. Multumiri DZIENNIK !

Autor: Rafal Wos
Sursa: victor-roncea.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB