Locul unde limba română te bagă după gratii

Un liceu cu predare în limba română se judecă cu autorităţile transnistrene pentru dreptul de a scrie după alfabetul latin, refuzând varianta promovată de Tiraspol - româna în chirilică. La 9 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va da verdictul în acest caz controversat. Liceul "Evrika", din Rîbniţa, este - sau, mai degrabă, era - un liceu moldovenesc din Transnistria cu predarea în limba română, scrisă după alfabetul latin. În această unitate de învăţământ studiau 600 de copii

.

Scrierea latină, interzisă

Numai că, la 18 august 1994, autorităţile transnistrene au interzis scrierea latină în şcoli. Iniţial, se părea că liceul nu va avea de suferit de pe urma acestei decizii, deoarece aparţinea altui stat (Republica Moldova) şi depindea de un alt minister al învăţământului (cel din Republică).

A urmat însă o nouă ofensivă a autorităţilor transnistrene, care doreau să facă uitată limba română. În mai 1999, se hotăra ca şcolile străine de pe teritoriul autoproclamatei Republici Transnisterene să se subordoneze regulilor impuse de acest stat, altfel nu vor fi recunoscute şi îşi vor pierde dreptul de funcţionare.

Evrika a refuzat să se înregistreze la Ministerul Educaţiei din Transnistria, după o propunere jenantă. Şcoala avea voie să predea în limba română, dar scrisă după alfabetul chirilic.

Închiderea şcolilor

Scandalul a durat alţi cinci ani, până când liceul a pierdut clădirea în care funcţiona. Departamentul de Educaţie din Rîbniţa a încercat să îi convingă pe cei de la Evrika să semneze pactul, dar aceştia au refuzat din nou.

În iulie 2004, toate şcolile transnisterene care foloseau alfabetul latin au fost închise.

Evrika s-a aflat în ultimul val de închideri, după ce profesorii, elevii şi părinţii elevilor liceului au făcut cu rândul pentru a-şi apăra liceul. Numai că poliţia locului şi-a intrat în rol, evacuând femeile şi copiii, pentru a-i putea aresta pe bărbaţi.

Părinţi şantajaţi


Cinci dintre "rebelii" care doreau să apere predarea în limba română au fost închişi pentru o săptămână. Soţul directoarei liceului a fost şi el arestat, sub acuzaţia de perturbare a ordinii publice.

Părinţii au fost contactaţi de reprezentanţii Departamentului de Educaţie, fiind şantajaţi să îşi transfere copiii la alte unităţi de învăţământ, avizate de autorităţile transnistrene. Dacă nu făceau asta, urmau probleme la locul de muncă.

Rusia - mediatorul surd

În septembrie 2004, în urma intervenţiilor OSCE, şcoala a fost recunoscută de autorităţile de la Tiraspol drept o instituţie de educaţie aparţinând unui stat străin. Dar nu şi-a primit înapoi fosta clădire şi nici dreptul de a scrie româna după alfabetul latin.

Tiraspolul i-a "oferit" un alt imobil, pe care conducerea liceului l-a numit "inadecvat", şi aceeaşi alternativă, scrierea în chirilică. Au urmat scrisori de protest către Federaţia Rusă, cea care mediază conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol şi are trupe staţionate în Transnistria. Chiar şi Chişinăul a fost atenţionat, dar situaţia a rămas aceeaşi.

Şcolile transnistrene cu preda în limba română îşi pun acum speranţa în judecata Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care va analiza acest caz la 9 iunie.

ABSURD

Populaţia Transnistriei, după etnii:


40% moldoveni
26% ucraineni
26% ruşi
8% alte etnii

Predarea în şcoli:

În 82% dintre şcoli se predă în limba rusă
13,5% - limba română, după alfabet chirilic
3,8% - limba română, după alfabet latin
0,7% în ucraineană

Dan Arsene
Evenimentul zilei, 1 iunie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB