Atentat terorist sau politic la Chisinau

O grenada a explodat miercuri seara intr-o piata aglomerata in care mii de tineri basarabeni erau la un concert

Un atentat terorist cu grenada defensiva a pus in alerta autoritatile de la Chisinau care au sarbatorit miercuri 573 de ani de la prima atestare documentara a acestui oras. Circa 40 de persoane au suferit rani in urma deflagratiei, iar premierul Vlad Filat nu exclude varianta unei "provocari" politice. Sarbatorirea hramului capitalei Republicii Moldova, Chisinau, s-a transformat miercuri seara in scena unor imagini de groaza in urma unei explozii provocate de o grenada ofensiva de tip RG-42. Incidentul s-a soldat cu ranirea a cateva zeci de tineri aflati in Piata Marii Adunari Nationale (centrul Chisinaului) la un concert sustinut in aer liber de catre cantaretul Stefan Banica jr. Procuratura generala de la Chisinau a calificat acest incident drept un "act terorist" si a promis ca va verifica toate pistele pentru a elucida acest caz. "Vom realiza toate masurile necesare pentru a identifica persoanele vinovate. Avem informatii referitoare la inaltimea persoanei, care a adus grenada. Este o persoana tanara de circa 26 de ani, 1,70 m inaltime, imbracat in negru", a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa ministrul de Interne, Victor Catan, citat de portalul Unimedia. Declaratiile sale coincid cu cele ale unui martor ocular care a spus ca a vazut un tanar imbracat in haine negre care ar fi tras cu un pistol, dupa care a aruncat ceva si a urmat explozia. Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, a afirmat, la randul sau, ca "raza de actiune a grenadei RG-42 este de circa 20 de metri (...) Astfel, numarul persoanelor, care au avut de suferit, este mai mic, decat daca ar fi fost utilizata o grenada moderna.", a adaugat acesta. Aceeasi parere este impartasita si de catre vicepremierul Victor Osipov, care a declarat pentru ZIUA ca o grenada ofensiva ar fi facut mult mai multe victime si ca locul exploziei ar fi fost undeva in imediata apropiere a scenei pe care se desfasura concertul. De asemenea, oficialul de la Chisinau ne-a spus ca la acest concert erau prezenti "peste 10.000 de persoane". Contactat de ZIUA, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) nu a dorit sa ofere mai multe detalii, rezumandu-se la a ne comunica ca pozitia SIS vizavi de cele intamplate urma sa fie publicata pe site-ul institutiei in cursul zilei de ieri. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a anuntat ca in urma exploziei, un numar de 36 de persoane au fost ranite dintre care 12 au fost internate in spital avand leziuni corporale minore. O persoana a suferit insa o interventie chirurgicala.

Filat amenintat

Explozia de miercuri seara ar putea avea implicatii politice, sustine premierul Vlad Filat, care afirma ca ar fi primit doua apeluri telefonice in jurul orei producerii exploziei, in timpul carora ar fi fost amenintat cu aplicarea unor corectii de natura fizica. Ieri dimineata, seful Executivului de la Chisinau i-a convocat pe directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Gheorghe Mihai, prim-vicepro­curorul general, Vasile Pascari, ministrul de interne, Victor Catan, la o sedinta in care le-a cerut sa rezolve de urgenta acest caz pentru a fi eliminate orice suspiciuni. Filat a spus ca nu exclude o provocare din partea celor care nu doresc actuala conducere.

Grenada cu repetitie


O alta persoana a amenintat ieri dimineata ca va detona o grenada in fata Procuraturii Generale de la Chisinau in semn de protest fata de inchiderea ilegala, sustine individul, a fiului sau condamnat pentru omor. Protestatarul a fost identificat in persoana lui Leonid Zubin, in varsta de 50 de ani, care a cerut reexaminarea cazului fiului sau. El si-a motivat gestul disperat prin faptul ca doreste sa atraga atentia opiniei publice asupra acestei chestiuni. Barbatul a spus ca a cumparat grenada de pe piata neagra, de la un comerciant de armament. (M.N.)

Madalin NECSUTU - madalin.necsutu@ziua.ro

Un comentariu:

Goran spunea...

Eu numesc asta un "inside-job"!

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB