Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, pare ca prin actiunile sale vizeaza un post de consilier al jupanului dintre Prut si Nistru, Vladimir Voronin. Dupa protestele de la Chisinau din 7 aprilie Mizsei a solicitat in permanenta realizarea unei intelegeri intre comunisti si opozitie. Insa pe parcursul acestei saptamani, inaintea votului de azi, Kalman Mizsei s-a activat mai mult decat i-ar permite statutul de diplomat al Uniunii Europene (care si asa este unul destul de ambiguu, avand in vedere ca nu exista o politica externa comunitara). Mizsei si-a permis in cursul ultimelor zile sa faca presiuni asupra liderilor
opozitiei de la Chisinau cerandu-le sa voteze candidatul comunist la Presedintie. O atitudine nu tocmai diplomatica - si cel putin in disonanta cu principiile europene.
Mizsei sustine ca liberalii de la Chisinau ar trebui sa voteze cu Zinaida Greceanii, cea care pe 8 aprilie aparea la televiziunea comunista sa avertizeze parintii ca daca nu isi tin copiii acasa risca sa le fie impuscati de politisti. Un presedinte de perspectiva europeana - cam asa o vede Kalman Mizsei pe Zinaida Greceanii. Atitudinea reprezentantului special al Uniunii Europene este inexplicabila. Probabil nu cunoaste rezolutia Parlamentului European care solicita investigarea in detaliu a represiunii salbatice declansate de Voronin, de vreme ce sustine ca opozitia sa voteze cu Zinaida Greceanii care va ingropa definitiv orice astfel de ancheta.
Kalman Mizsei nu este la prima ieSire de acest gen. El si-a inaugurat postul de reprezentant special al UE la Chisinau in Bucuresti - unde a trantit cativa scuipati in obrazul ministrului de Externe de atunci, Adrian Cioroianu. Mizsei si-a permis in vara anului 2007 sa traga de maneca diplomatia de la Bucuresti afirmand ca redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni nu este tocmai in regula si ca trebuie urgentata semnarea unui nou tratat de frontiera. Afirmatii total in afara mandatului sau. Din nou, nici aceasta nu era prima iesire in afara mandatului. Kalman Mizsei a fost acuzat de presa rusa in 2006 de deturnare de fonduri pe vremea cand era reprezentantul ONU la Moscova, iar un raport de audit intern al Organizatiei Natiunilor Unite releva o lipsa de 190.000 de dolari in timpul mandatului acestui diplomat. Cotidianul rus Kommersant publica in 2005 un articol cu titlul "Frauda de 1,2 milioane dolari la Biroul UNDP din Moscova" in care il cita pe purtatorul de cuvant al UNDP care afirma ca: "pare sa fie o operatiune sofisticata care a fost foarte greu de detectat. Din nefericire, am descoperit-o abia anul acesta". Fraudele amintite de Kommersant s-au produs in perioada in care Kalman Mizsei conducea Biroul UNDP din Moscova.
DacA vreunul din deputaTii opoziTiei de la Chisinau cedeaza in cursul zilei de azi si voteaza in favoarea Zinaidei Greceanii atunci va disparea orice sansa de tragere la raspundere a participantilor la represiunea comunista de dupa 7 aprilie si a terorii instaurate in stanga Prutului. Democratie, stat de drept, libertate de exprimare - toate aceste concepte iesite din ranjetul lui Mizsei - agent electoral comunist - isi vor pierde orice valoare.
Asa-zisul reprezentant al Uniunii Europene nu este singurul dezinformator. Exista si un asa-zis reprezentant al gandirii strategice din SUA, Vladimir Socor, care publica inaintea votului de azi o analiza in care arata ca daca opozitia de la Chisinau nu va vota cu comunistii atunci Republica Moldova va intra intr-un "vacuum de autoritate". Doar ca analiza lui Vladimir Socor incepe cu o minciuna cat casa: candidata Zinaida Greceanii ar fi o nevinovata "experta neafiliata politic". Greu de crezut ca Vladimir Socor, care a stat de atatea ori la masa cu Voronin, nu stie ca Greceanii este de multa vreme membra a Partidului Comunistilor. Este cel putin o dovada de ipocrizie sa lalai melodia cu democratia si apoi sa sustii pe la colturi votul in favoarea comunistilor.
Victor RONCEA
Ziua, 28 ami 2009
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu