Moscova vrea ca limba rusa sa devina limba oficiala in Republica Moldova

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, se pronunta pentru oficializarea statutului limbii ruse in Republica Moldova, mai ales in contextul evenimentelor post-electorale din aceasta tara, transmite Agerpres.
Ambasadorul rus a declarat miercuri la Chisinau, la deschiderea unei reuniuni regionale a rusilor, ca situatia postelectorala din Republica Moldova necesita a fi examinata, inclusiv in contextul asigurarii drepturilor concetatenilor rusi, in primul rand fiind vorba despre oficializarea statutului limbii ruse.
Kuzmin a remarcat ca in contextul alegerilor parlamentare 'nu a fost observata nici o dinamica pozitiva in legatura cu aceasta chestiune'. Din contra, in perioada agravarii situatiei politice interne imediat dupa alegeri s-a observat si o acutizare a relatiilor interetnice, a spus ambasadorul rus.
Referindu-se la protestele anticomuniste din 6-7 aprilie de la Chisinau, el a declarat ca majoritatea populatiei rusofone si-a demonstrat interesul pentru intarirea statalitatii moldovenesti si nu a participat la actiunile respective.
La Chisinau se desfasoara in aceasta saptamana Conferinta regionala a organizatiilor etnicilor rusi din Republica Moldova, Ucraina si Belarus. Problemele si propunerile discutate la conferinta vor fi expuse la cea de-a treia editie a Congresului Mondial al etnicilor rusi, care urmeaza sa se desfasoare in decembrie la Moscova.
Introducerea limbii ruse ca a doua limba de stat a fost ceruta si anterior de etnici rusi sau chiar politicieni de la Chisinau. O optiune in acest sens a fost exprimata si de deputatul comunist Mihail Sidorov, in cadrul unei mese rotunde ce a avut loc in capitala moldoveana in decembrie 2008.
Introducerea limbii ruse ca limba de stat a fost ceruta si la 4 noiembrie 2008, de Ziua unitatii nationale a Rusiei. Un grup de cateva zeci de tineri, reprezentanti ai Ligii Tinerilor Rusi si ai Miscarii social-politice 'Ravnopravie', filorusa, purtand drapele ale Federatiei Ruse, au organizat un mars in centrul Chisinaului, din apropierea sediului guvernului pana la Ambasada Federatiei Ruse, cerand examinarea acestei chestiuni.
Potrivit datelor recensamantului populatiei din 2004, 58,8% din populatia Republicii Moldova au declarat ca vorbesc de obicei in 'limba moldoveneasca', 16,4% in limba romana, 16,0% in limba rusa, 3,8% in limba ucraineana, 3,1% in limba gagauza si 1,1% in limba bulgara.
Desi limba rusa nu este oficiala, ea are un statut deosebit in Republica Moldova. Majoritatea actelor oficiale sunt emise in doua limbi, sedintele parlamentului sunt traduse in limba rusa, iar mai multe persoane de rang inalt, intre care ministri si deputati nu cunosc, sau cel putin nu vorbesc limba romana, sau 'moldoveneasca', cum o numesc ei.
Z.O.
Ziua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB