Purtatorul de cuvant al MAE rus: "In istoria noastra comuna au fost multe evenimente ambigue, precum acapararea de catre trupele romane a proprietatilor militare dupa demobilizarea armatei ruse la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ocuparea de catre Romania a Basarabiei si Bucovinei de Nord in anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial". La momentul transmiterii acestei stiri, MAE de la Bucuresti analiza informatiile, urmand sa decida daca este cazul sa prezinte o reactie oficiala.
Rusia a calificat joi drept "o denaturare a faptelor" afirmatiile Bucurestiului cu privire la reluarea discutiilor in problema Tezaurului Romanesc, in cadrul Comisiei mixte romano-ruse, dupa vizita efectuata la Moscova, la sfarsitul lunii februarie, de ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu, transmite Agerpres. "Comisia mixta ruso-romana trebuie sa examineze intregul complex de probleme al relatiilor bilaterale in prima jumatate a secolului al XX-lea si nu sa se ocupe de aspecte separate", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe Andrei Nesterenko, citat de ITAR-TASS. Afirmatia diplomatului rus este un raspuns la declaratiile ministrului roman de externe Cristian Diaconescu legate de "intelegerile de a fi reluate intalnirile bilaterale" in problema "tezaurului romanesc", scrie agentia de presa rusa.
"Din pacate, seful Ministerului de Externe al Romaniei denatureaza faptele", a afirmat Andrei Nesterenko. "In cadrul convorbirilor ruso-romane din 27 februarie a.c., desfasurate la nivel de ministri de externe, a fost vorba nu de reluarea convorbirilor privind 'aurul romanesc', ci despre intensificarea activitatii Comisiei mixte pentru studierea problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale",a adaugat reprezentantul diplomatiei de la Moscova. "Scopul activitatii acestei structuri, cu statut social, nu este in niciun caz 'restituirea tezaurului romanesc'", a precizat el.
"Comisia a fost creata pentru examinarea intregului complex de chestiuni-problema, a acelor numite 'pete albe' din istoria complicata a relatiilor dintre cele doua tari", a explicat in continuare diplomatul rus. "Si aceasta trebuie recunoscut, deoarece in istoria noastra comuna au fost multe evenimente ambigue, precum acapararea de catre trupele romane a proprietatilor militare dupa demobilizarea armatei ruse la sfarsitul Primului Razboi Mondial, ocuparea de catre Romania a Basarabiei si Bucovinei de Nord in anii 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial", a declarat Andrei Nesterenko.
In opinia sa, "pentru a obtine un tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze intreg complexul relatiilor complicate dintre cele doua tari in prima jumatate a secolului al XX-lea si nu sa se ocupe doar de aspecte separate, ce intereseaza doar una dintre parti".
Z.O.
Ziua Online
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu