Ziua Unirii la Chişinău cu gust amar


Ziua Marii Uniri a fost serbată şi în a doua capitală românească, Chişinău. Sute de tineri entuziaşti şi patrioti au ieşit în centrul orasului, au mărşăluit pe străzi, au arborat tricolorul, au cântat imnuri de luptă şi au dansat Hora Unirii. Basarabenilor li s-au alăturat şi un grup de tineri din România, sosiţi în cursul dimineţii pentru a celebra această zi importantă din istoria naţională a României.
Atmosfera a fost totuşi amestecată, şi una peste alta manifestaţiile de la Chişinău, dedicate zilei de 1 decembrie, mi-au lăsat un gust amar. Cu câteva zile în urmă, Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la preşedinţia ţării, şi, probabil, viitorul şef al statului moldav, întrebat dacă va sărbători ziua marii Uniri, a declarat că el nu sărbătoreşte ziua naţională a altui stat. Altui stat, da, poate, să zicem. Dar ziua aceluiaşi popor nu e de sărbătorit? După cum putem vedea, propagarea teoriei molodovenismului continuă în Basarabia, chiar dacă cei mai înflăcăraţi susţinători ai ei, comuniştii, au fost schimbaţi de “democraţi”. Mihai Ghimpu la rândul său, şi-a făcut apariţia în cadrul manifestaţiilor din scuarul Operei Naţionale din Chişinău iar în scurtul discurs, foarte sec, pe care l-a ţinut, a prevalat menţionarea “Rusiei”, în detrimentul menţionării numelui “România”, de parcă sărbătoream acolo ziua marii Rusii. A ţinut să facă o paralelă între unirea cnezatelor ruseşti şi principatelor româneşti şi să ne amintească că trebuie să trăim în “bună înţelegere” cu minorităţile ruseşti din Republica Moldova, de parcă noi am venit şi le-am ocupat ţara în 1940 şi nu ar fi ei principalii vinovaţi pentru faptul că azi Basarabia e ruptă din trupul României-Mamei. Dar ce se vor face ei când, toţi moldovenii îşi vor redobândi cetăţenia română, şi vor fi şi în acte, nu doar în simţire români în toată regula? Vor mai putea declara astfel de aberaţii?
Au fost, deasemenea prezente la manifestaţii şi pancarde cu hărţile ciopârţite ale celor de la Noii Golani, care prezintă România Mare fără Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei, ori, din câte spune istoria, aceste două teritorii s-au unit şi ele la 1918 cu România şi nu e corect tocmai la acest important eveniment să uităm de ele. Hărţile vopsite pe pânză lucioasă de saten, mari, realizate pe acelasi tipic, au fost purtate cât mai la vedere, să sară în ochi tuturor şi să se vadă cât mai bine în cadru. Din păcate cei care le purtau şi le-au cărat după ei de la Bucureşti se pare că au cam tras chiulul de la orele de istorie naţională. Dar să ştiţi măi baieţi de pe stadioane că noi, basarabenii de aici din Basarabia, chiar dacă a fost ciuntită de ruşi, aşa cum aţi ciuntit şi voi harta ei, ştim cum arăta România la 1918, nu e nevoie să faceţi atâta drum pentru a ne infige în ochi tocmai conturul desenat de Brejnev şi Hruşciov. Mai şi mândrindu-vă pe deasupra.
Noi am trăit ciuma roşie pe propria piele, am simţit ciubota rusească pe propriul grumaz, în aceaşi măsură cu bucovinenii şi basarabenii din sud, pe care nu avem dreptul să-i lăsăm pe dinafară, aşa că nu veniţi voi acum să ne daţi nouă lecţii de istorie, luptă, rezistenţă şi curaj. Mai bine puneţi măcar mâna pe carte în loc să vă pierdeţi timpul pe stadioane umplând de seminţe spaţiul public.
Incă un detaliu important: A avut loc un incident, după cum relatează cei de la PRO TV Chişinău (vezi de la minutul 1.35), în care, in timp ce Gicu Afroni interpreta cantecul “Vom invinge”, un membru de la Noii Golani îşi permite sa îl bruscheze pe interpret, pe motiv că piesa are conotaţii electorale pro-băsescu. A fi Pro-Basescu azi este echivalent cu a fi anti-pesedist, anti-Iliescu, anti-Coaliţia ticăloşită a mogulilor Vintu Patriciu Voiculescu, legaţi de interesele Moscovei. Ori, preşedintele Traian Basescu este foarte iubit la Chişinău, lucru dovedit şi de turul întai al alegerilor prezidentiale din România, unde Traian Băsescu a acumulat peste 90% din voturi. Majoritatea absolută a românilor din Basarabia îl preferă pe Traian Băsescu spre deosebire de “românul” venit de pe tribunele unde dau din mingiutze fotbaliştii analfabeţi pe care îi iubesc ei atât de mult. Este aberant să impiedici un român din Basarabia să îşi exprime public opiniile, mai ales într-o zi de sărbatoare a tuturor românilor. Tot aşa pesediştii, la Timişoara, în aceeaşi zi, au sarit la bătaie şi jandarmii le-au dat cu spray lacrimogen timişorenilor care au îndăznit să le zică în fată, la 20 de ani de la revoluţie să se care şi le-au strigat Jos comunismul şi Jos Iliescu! Au mai strigat ceva foarte mobilizator şi semnificativ: “Mircea Geoană nu uita, te votam la Moscova!” Dacă simpatizanţii lui Geoană au penetrat până la Chişinău alegând să bruscheze un basarabean simpatizant al lui Basescu, mai bine s-ar duce mai spre încolo, spre Moscova, cu tot cu hărţile lor moscovite, să-l voteze pe Geoană.
…mai nou, pentru mine si nu numai, abrevierea de la Basarabia Pământ Românesc (BPR) a căpătat un nou înţeles: BPR – Băsescu Pentru România.
Am plecat de la Chişinău cu un nod în gât si cu regret: încă o scuipatură de seminţe (de productie moscovită) a maculat faţa orasului nostru şi Ziua Naţională. Păcat de tinerii frumoşi şi senini care au ieşit cu tricolorul în piept şi cu România în suflet. Le-au stricat sărbătoarea. Nu-i bai, noi vom invinge, asa sună refrenul cântecului lui Gicu Afroni dedicat lui Traian Băsescu.
Vom Invinge! Sa fie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB