Recent, la Mănăstirea Diaconeşti din judeţul Bacău, a avut loc comemorarea a 40 de zile de la plecarea spre cele veşnice a patriotului şi intelectualului basarabean Andrei Vartic. La eveniment a participat o delegaţie numeroasă din Chişinău şi din regiunea Cernăuţi. Alături de fiul lui Andrei Vartic printre invitaţi s-au aflat Constantin Rusanovschi, preşedintele Filialei Oneşti a Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”, şi Viorel Cucu, directorul Editurii „Vicovia”.
După săvârşirea slujbei religioase de către părintele duhovnic Amfilohie, în minunatul cadru natural al mănăstirii a fost elogiată personalitatea lui Andrei Vartic. De-a lungul vieţii sale, el a efectuat cercetări în domeniul civilizaţiei dacice, a fondat Teatrul Poetic la Filarmonica din Chişinău, a propus crearea Frontului Popular din Moldova (în 1988) şi a fost deputat în primul parlament al R. Moldova.
„Andrei Vartic este un fiu spiritual al Bacăului, care i-a editat cărţile. Este omagiat alături de basarabeni de frunte ca Alecu Russo, Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Ion Aldea-Teodorovici. A fost unul din cei mai profunzi filosofi ortodocşi şi în această sihăstrie sufletul său se simte ca acasă”, a spus Nicolae Dabija. În aceeaşi ordine de idei a vorbit şi ziaristul Vlad Pohilă, care îl consideră pe Andrei Vartic „un port-drapel al românismului”. „Regretata personalitate nu s-a coborât mai bine de 20 de ani de pe baricade”, a menţionat Vasile Şoimaru. „Vartic a ars ca o făclie întru adevăr, dreptate şi românism - acesta fiind sensul vieţii sale”, a afirmat actriţa Ninela Caranfil. „Cu gândul la neam şi la Dumnezeu, la dorul de a nu se stinge memoria neamului, deschizător de drumuri, el a menţinut o stare de conştiinţă în popor, o scânteie ce poate stârni un incendiu. În această zi, el s-a întâlnit cu ceata de sfinţi, jertfa fiind singura posibilitate de a duce mai departe viaţa”, a remarcat părintele Amfilohie. Cu titlul de omagiu, a fost prezentat volumul lui Andrei Vartic „Codul de la Voroneţ”, tipărit la Editura „Vicovia” din Bacău. „Lucrarea - în care autorul a analizat tipologia icoanei „Cina cea de taină” de la Voroneţ” - este o punte spre Dumnezeu, spre lumea contemporană cu dacii, cu epoca lui Ştefan cel Mare şi cu a ciobanului din „Mioriţa”, a observat profesorul Ioan Neacşu.
Ion Vartic, fiul lui Andrei Vartic, şi-a propus să pună în valoare scrierile rămase ca moştenire de la tatăl său. Evenimentul de la Mănăstirea Diaconeşti le-a insuflat tuturor dorinţa de luptă pentru identitatea naţională. Iar peste liniştea codrilor din jur au răsunat cântece de neam, interpretate de grupul „Haiducii”, şi în ritmul lor s-a făcut auzit ecoul durerii despărţirii hotarelor şi a unirii prin cântec…
Ion Moraru,
pentru TIMPUL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu