Lichidarea miscarii nationale

La momentul realegerii comunistului Voronin ca presedinte al Moldovei, in urma cu patru ani, pe la Chisinau circula un personaj care inainte de 1989 a fost ofiter de Militie, iar dupa, a fost primit in randurile SRI, pentru a-i duce servieta lui Magureanu. Ca orice sectorist care se respecta, ulterior a intrat in politica si, evident, in afaceri.

Traian Basescu avea sa afirme despre acest intermediar prin excelenta ca nu prea stie cum il cheama, dar ca se foloseste de numele sau in interes personal. Aceasta sa fie "mana de ajutor" pe care Basescu i-a dat-o lui Voronin? "Sprijinul"? Sau, poate, altceva. Oricum ar fi, presedintele Romaniei ca si politicienii Basarabiei trebuie sa lamureasca, neintarziat, ce s-a intamplat cu politica prezidentiala legata de Basarabia, din decembrie 2004 si pana astazi, cand, in fata situatiei de la Chisinau, ii gasim pe unii care striga linistiti si fericiti: "KGB-ul a murit! Traiasca FSB!". Ridicol, aceiasi antiromani, mafioti si comunisti de ieri sunt "pro-europenii" curati, democrati si apretati de azi. Timp de patru ani, de la 4 aprilie 2005 pana mai ieri, liderul singurei miscari pro-romanesti si pro-occidentale din Basarabia, Iurie Rosca, presedintele PPPC, fostul Front Popular care a luptat din 1988 pentru limba si grafia romana, cu manifestatii de zeci de zile pentru Istoria Romaniei, a fost considerat un "Iuda". Facuse pactul cu comunistii. E drept, lui i se spusese ca o face pentru Romania si pentru apropierea de SUA. Iurie Rosca era fidel cuvantului lui Petre Tutea, filmat de discipolii sai, despre un interogatoriu de-al sau din inchisoare: "Basarabia e pamant romanesc, e pamantul lui Stefan cel Mare. Eu sunt mai savant decat Stefan cel Mare, dar pe langa el sunt un maturator. Si n-am eu de gand sa renunt la pamantul lui. Daca imi scoateti ochii, se gaseste un roman sa ma duca de mana, si nici atunci nu recunosc ca Basarabia e ruseasca. Si sa stiti, domnule maior, dvs nu sunteti roman - anchetatorul avea nume conspirativ, era evreu - dar eu pentru Basarabia, daca e, ma fac de ras, ma fac si hot de buzunare. Bai, Tutea, vrei sa fii hot de buzunare si sa te condamnam daca vine Basarabia la romani? Cu placere! Da-mi si buzunarul! Te poti face de ras, dar in interes national! Cand te faci de ras in interes personal intri amabil pe unde ai iesit". Iurie Rosca s-a facut de ras in interes national si plateste, amarnic, si astazi. Poate "intamplator", aceleasi personaje implicate in lichidarea miscarii nationale din Romania de dupa Piata Universitatii au contribuit la eliminarea de pe scena politica din Basarabia a singurei formatiuni cu adevarat romanesti. Este vorba, dupa cum bine spune si Nistorescu, despre niste baieti din servicii si altii "dintr-o gasca inrolata".
Imediat dupa realegerea lui Voronin, Basescu a incercat reapropierea fireasca nationala. S-au intalnit, au baut, au cantat. Peste Ocean, Voronin a fost primit de Bush la Casa Alba de mai multe ori ca Basescu. Dupa ce Bush s-a vazut cu soldatii regimului comunist de la Chisinau in Irak, au inceput si notificarile de la Washington catre Bucuresti privind "sprijinul" pe care Romania trebuie sa-l acorde Moldovei. La inceput venite pe canale neoficiale - ale lobby-istilor care reprezinta America lui Tismaneanu si Socor -, apoi diplomatice, pentru ca, in final, Departamentul de Stat sa ceara, public, prin propaganda de presa, ca Romania sa semneze Tratatul cu Moldova. Un act considerat de diplomatia romana drept "antinational". La asta s-a ajuns, iata, dupa sprijinul obtinut de Voronin de la Basescu, dar si de la ceilalti portocalii sorosisti, Iuscenko si Saakasvili. Daca Basescu nu vorbeste, Iurie Rosca este dator sa o faca.

Victor RONCEA

Ziua


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB