Moscova fara verdict pentru Chisinau

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, pune pe masa discutiilor cu rusii problema transnistreana

Ambasadorul Fede­ratiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, a decla­rat ca in Republica Moldova jocurile po­litice nu sunt inca facute, motiv pentru care nu se stie inca dez­nodamantul rearan­jarilor in functii de conducere a niciuneia dintre figurile-cheie prezente in peisajul politic de peste Prut. Liberalii s-au pronuntat pentru o relatie pragmatica intre Rusia si Republica Moldova declarand totodata ca negocierile interne decurg intr-un sens pozitiv.
"Rusia are o atitudine plina de respect fata de alegerea pe care au facut-o cetatenii din Republica Moldova. Este prea devreme sa spunem cine va fi la guvernare si cine va fi in opozitie", a declarat diplomatul rus, dupa intalnirea avuta miercuri seara cu liderii Partidului Liberal la sediul acestei formatiuni. Printre subiectele discutate cu reprezentantii liberali s-au aflat si chestiunea spinoasa a autoproclamatei republici separatiste Transnistria, pe care momentan Rusia nu este dispusa sa o abordeze in acest context politic inca tulbure de la Chisinau. "Este un moment foarte delicat pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Am realizat un ciclu de discutii cu toti liderii partidelor, care au intrat in parlament. Am discutat intr-un mod prietenos despre relatiile noastre. Acum reglementarea transnistreana se afla intr-un moment de pauza si nu e cazul sa speculam acest subiect", a afirmat Valeri Kuzmin, citat de portalul de stiri Unimedia.

Consens politic

La randul sau, edilul Chisinaului si totodata vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, a precizat ca intalnirea cu ambasadorul rus a durat aproape doua ore si ca in cadrul acesteia au fost discutate probleme privind "conflictul transnistrean, viitoarea coalitie si relatiile cu Federatia Rusa", indicand ca diplomatul rus s-a pronuntat pentru "relatii prietenesti" intre Republica Moldova si Rusia. "I-am relatat despre acele mituri false ale comunistilor precum ca liberalii sunt impotriva relatiilor de colaborare cu Federatia Rusa. E important sa fie relatii economice corecte (...) Ambele parti s-au aratat satisfacute de aceasta intalnire si sper sa trecem la o etapa mai progresiva intre relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa", a subliniat Dorin Chirtoaca. Potrivit vicepresedintelui PL, ambasadorul Kuzmin a precizat ca "Federatia Rusa si-a exprimat disponibilitatea de a oferi un credit Republicii Moldova, nu personal lui Vladimir Voronin". Diplomatul rus a incercat astfel, dupa ce comunistii au pierdut majoritatea parlamentara in alegerile din 29 iulie, sa respinga informatiile aparute in mass-media de la Moscova si Chisinau, care au apreciat oferta Rusiei de a acorda Republicii Moldova un imprumut de 500 milioane de dolari ca un sprijin acordat Partidului Comunistilor si liderului acestuia, Vladimir Voronin.

"Lent, dar bine!"

Reprezentantii partidelor de centru-dreapta se afla inca in discutii cu privire la formarea unei coalitii care ar urma sa preia puterea la Chisinau pentru a-i lasa in opozitie pe comunistii lui Voronin. Un astfel de scenariu incepe sa prinda contur pe fondul anuntului facut ieri de Vladimir Voronin potrivit caruia Partidului Comunist (PCRM) este "pregatit pentru opozitie". Liderul PL, Mihai Ghimpu a afirmat miercuri seara ca negocierile se desfasoara intr-o directie buna. "De lupi avem frica, dar de Marian Lupu - nu! (...) negocierea dintre cele patru partide decurge lent, dar bine!", a declarat zambind, seful liberalilor.

Madalin NECSUTU
ZIUA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB