Preşedintele susţine campania Pro Cetăţenia. Traian Băsescu: Basarabia, cetăţenia este dreptul tau!

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la deschiderea celei de-a IV-a ediţie a Şcolii de Vară "Comunităţi românesti şi identitate europeană" care se desfasoară la Eforie Sud, după cum relatează Basarabeni.ro.

La această tabară sunt prezenţi câteva sute de copii şi tineri etnici români din jurul graniţelor dar şi din diasporă.

Cu această ocazie Preşedintele Băsescu a facut o serie de declaraţii legate de mai multe probleme cu care se confruntă la momentul de faţă românii de pretutindeni.

"Dragi copii şi tineri, bun venit în România! Aveţi posibilitatea să cunoaşteţi ţara mamă. Pactul Ribbentrop - Molotov ne-a despărţit fără ca să vrem." – a spus în deschidere preşedintele.

Şeful statului a amintit încă o dată de susţinerea statului român: "Politica de susţinere a românilor din afara graniţelor va fi tot mai consistentă. Şi voi veţi simţi acest luru. Asta este şi explicaţia pentru care România susţine Republica Moldova, Serbia şi Ucraina în procesul de integare europeană." adăugând că "Biserica este cel mai eficient mijloc de a susţine românii din afara graniţelor."

Referindu-se la bursele pe care România le ofera tinerilor etnici români pentru studii Băsescu a menţionat: "Vă mărturisesc că m-a surprins plăcut faptul că în afara celor 1.100 de burse pe care statul român le acordă pentru tinerii moldoveni există cereri de până la 4.000 de locuri în sistemul universitar românesc. Nu vă pot promite rezolvarea tuturor cererilor, pentru că intervine şi un proces de selecţie, dar ce vă asigur este că am discuţii cu Guvernul pentru suplimentarea cu 1.000 de locuri în universităţile româneşti a locurilor destinate pentru tinerii absolvenţi de liceu din Republica Moldova".

"Nu vorbesc neapărat de locuri cu bursă, ci de locuri gratuite în sistemul universitar de stat românesc. Vom vedea dacă se poate merge şi către bursă, dar locurile sper să le obţinem foarte curând",
a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus la scoala de vară de la Eforie Sud că România sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a precizat că ţara noastră a insistat ca Republica Moldova să fie alăturată, în acest proces, ţărilor din Balcanii de Vest, şi nu Ucrainei.

Preşedintele a mai susţinut că, de la integrarea României în Uniunea Europeană, documentele finale ale Comisiei Europene conţin cel puţin câte o menţiune despre Republica Moldova.

A fost atinsă şi problema redobândirii cetăţeniei române, şeful statului i-a asigurat pe tineri că: "în trei luni maximum vom crea un mecanism, care să permită obţinerea cetăţeniei române mult mai rapid."

Traian Basescu a primit de la vicepreşedintele OSB Bucureşti, un tricou cu imaginea Romaniei Mari, Basarabia fiind desparţită de ţară cu o sârmă ghimpată. Acest Tricou face parte din campania pe care o desfăşoară tinerii de la OSB Bucureşti şi OSB Timişoara în toată ţara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB