Voronin a fost lasat din brate de Moscova. Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a transmis omologului sau de la Chisinau ca parteneriatul dintre Rusia si Republica Moldova este extrem de important "indiferent de sezonul politic". Vladimir Voronin ar trebui sa fie un om politic condamnat. Dinspre Uniunea Europeana nu ar trebui sa se mai poata astepta la niciun fel de ajutor. La Washington nu-l iubeste nimeni. Iar acum Moscova l-a abandonat. Voronin a reusit vreme de opt ani de zile sa faca un slalom intre cele trei mari centre de putere globale. A promis fiecaruia dintre aceste centre ceea ce a vrut sa auda - si a facut de fiecare data pe dos.
Nu vreau sa fiu inteles gresit cand spun ca am tot respectul pentru Vladimir Voronin. S-a dovedit a fi un politician viclean, care si-a urmarit cu tenacitate scopurile si in mare parte a reusit sa si le atinga. Ca scopurile sale au fost imbogatirea pesonala, mentinerea la putere cu orice pret, mentinerea Republicii Moldova in afara Uniunii Europene, ruperea relatiilor cu Romania - toate acestea indica in ce directie se indrepta Voronin si de ce trebuie sa dispara ca om politic. Insa abilitatea sa ramane o certitudine.
Insa Vladimir Voronin a gresit fundamental: a crezut ca poate sa isi asume angajamente pe care sa nu le respecte. Lenin, Stalin, Hitler - toti acestia au crezut acelasi lucru - insa Voronin nu se poate compara cu niciunul dintre ei. Represiunea brutala din 7 aprilie a demonstratiilor anticomuniste dovedeste faptul ca Voronin mai are resurse sa se mentina la putere. Insa in acest caz Voronin risca o izolare internationala totala si ii va condamna pe romanii dintre Prut si Nistru sa traverseze criza economica in lipsa oricarui sprijin extern. In eventualitatea in care Voronin va alege sa se mentina la putere cu orice pret nu va face decat sa amane rezolvarea unei situatii explozive pe o perioada nedeterminata. Iar explozia va fi una extrem de puternica in momentul in care comunistii de la Chisinau vor pierde controlul supapelor.
Cel mai probabil insa Voronin va renunta la puterea absoluta pe care a detinut-o pana acum in urma avertismentului primit de la Moscova si va prefera sa colaboreze cu partidele liberale. Viclenia sa il va face pe Voronin sa negocieze la sange cu partidele liberale si sa obtina unul dintre cele trei posturi cheie de la Chisinau - presedinte, premier sau presedinte al Parlamentului. Oricare din aceste posturi, laolalta cu cei 48 de parlamentari comunisti il va trasforma pe Voronin intr-un conducator de facto al Republicii Moldova. Victoria liberalilor de la Chisinau devine astfel o infrangere. Blocajul politic dintre Prut si Nistru ramane o amenintare reala.
Mai trebuie spus un lucru: Voronin are in orice moment posibilitatea sa arunce Republica Moldova intr-o noua serie de alegeri anticipate - care vor avea loc cel mai probabil in luna ianuarie a anului viitor. Doar ca nimeni nu isi doreste acest lucru - nici macar Voronin. Insa posibilitatea ramane. O ultima remarca: daca Voronin nu mai este preferatul Moscovei de la Chisinau inseamna ca altcineva a ocupat acest post de vreme ce Rusia pare sa fie de acord cu inlocuirea comunistilor. Ramane sa vedem cine va fi noul om al Moscovei - nu ca ar fi lipsa de candidati, mai trebuie sa vedem cine va fi cel ales.
George DAMIAN
ZIUA
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu