România Liberă: Kalman Mizsei trebuie înlocuit

Bucureştiul ar trebui să propună discret preşedinţiei suedeze a UE să trimită un emisar care să-l înlocuiască pe Kalman Mizsei, susţinător al comuniştilor, scrie publicaţia „România Liberă”, citată de Info-Prim Neo.


„Reprezentantul special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, este, din păcate, o figură tristă şi aproape compromisă. La Chişinău există o profundă neîncredere în Mizsei”, menţionează Cristian Ghinea în editorialul din 12 august.

Se spune că reprezentantul UE în R. Moldova a încercat să convingă partidele de opoziţie să ofere votul de aur unui candidat comunist la preşedinţie, având discuţii diferite cu opoziţia şi partidul de guvernământ. „Omul a mizat pe faptul că partidul lui Voronin va rămâne la putere şi a pariat pe stabilitate cu orice preţ. A mizat prost şi ar trebui retras din acest motiv”, menţionează editorialistul.

Mizsei are un rol simbolic puternic, dar o influenţă scăzută asupra proiectelor concrete ale UE în Moldova, mai spune acesta. „Dacă negocierile dintre alianţa celor patru partide („Alianţa pentru Integrarea Europeană”) şi Voronin pentru alegerea unui nou preşedinte nu vor demara rapid, va fi nevoie de mediere europeană. Cum Mizsei nu e credibil pentru opoziţie, iar un mediator român nu ar avea nici forţa necesară, nici credibilitate pentru tabăra comunistă, Bucureştiul ar trebui să propună discret preşedinţiei suedeze a UE să trimită un emisar”, consideră Cristian Ghinea.

Totodată, autorul editorialului din „România Liberă” consideră că semnarea unui tratat de bază dintre România şi R. Moldova ar da un semnal că românii sunt mai interesaţi de stabilitatea unui guvern democratic la Chişinău, decât de propriile pansamente sentimental-istorice. Preşedintele român, Traian Băsescu, consideră însă că semnarea documentului în cauză ar însemna că este un complice cu Molotov şi Ribbentrop.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB