In prezent, Romania contribuie cu 0,17% din Venitul National Brut (VNB) la programul ONU de Asistenta pentru Dezvoltare. In 2008, de exemplu, am donat 94 de milioane de euro. De anul viitor, insa, ne vom dubla contributia. Påna in prezent, banii nostri au fost directionati catre sprijinirea dezvoltarii Serbiei, Republicii Moldova si Georgiei. Prioritare au fost si Irakul, si Afganistanul.
In viitor, ne-am putea orienta catre tarile central-asiatice. Insa care sunt cifrele si unde merg banii?
Odata cu aderarea Romaniei la UE, in 2007, tara noastra a trecut de cealalta parte a baricadei ajutoarelor si a ajuns din stat receptor, stat donator de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare (AOD). Uniunea Europeana este cel mai mare donator la nivel mondial. In 2008, fondurile pentru ajutor au ajuns la aproape 50 de miliarde de euro. Aceasta, in contextul in care SUA a oferit putin peste 18 miliarde de euro. Ero Saue (foto), de la Comisia Europeana, ne-a explicat ca acesti bani sunt folositi, spre exemplu, pentru finantarea educatiei primare din India si Columbia, functionarea Laboratoarelor pentru Pace, crearea diverselor institutii in Africa de SUS, transformarea Irakului intr-un stat de drept.
“Fratii de peste Prut” primesc cei mai multi bani
In prezent, Romania finanteaza proiecte in cele trei tari vecine prioritare. Astfel, in R. Moldova, unde se duc circa 1,18 milioane de dolari, am dat 592.000 de dolari pentru “oportunitati mai bune pentru tineri si femei”. Viorel Albu, de la UNDP Moldova (United Nations Development Programme), care lucreaza chiar in departamentul pentru ajutarea tinerilor si a femeilor, ne-a explicat ce inseamna, de fapt, acest obiectiv. Astfel ca acesti bani au fost folositi pentru construirea unui centru de reintegrare sociala a tinerilor. De asemenea, Albu a povestit ziarului “Gardianul” cum, din banii nostri, sunt ajutate si femeile, victime ale violentei domestice. Mai mult, Romania ajuta la gazduirea timp de chiar un an a mamelor cu copiii lor sau a gravidelor, care se afla in situatii de risc. Odata ce ele cer ajutorul, PNUD Moldova le asigura si consiliere psiho-sociala, le ajuta pe femei sa se pregateasca pentru o viata independenta. Un alt proiect, al carui obiectiv este mai greu de masurat, este cel de dezvoltare a societatii civile. Pentru acesta, acordam 207.200 de dolari ca asistenta pentru Guvernul R. Moldova, organizatiile societatii civile si sectorul privat. Scopul este ca aceste organizatii ale societatii civile sa-si dezvolte capacitatile institutionale, transparenta de functionare si eficienta cand vine vorba de mobilizarea resurselor catre saraci. In continuare, romanii contribuie cu 148.000 de dolari pentru alimentarea zonelor rurale din Basarabia cu apa potabila. In fine, 236.800 de dolari au fost folositi pentru implementarea diferitor “strategii de dezvoltare locala”. Tot cu finantare romaneasca s-a construit o fabrica de hartie igienica.
Georgia si Serbia primesc peste 1 milion USD
In Georgia, alocam in prezent 444.000 de dolari. Jumatate, pentru dezvoltarea regiunii Kakheti, din estul tarii, o zona foarte saraca, din cauza embargoului impus de Rusia in 2006, cu privire la exportul de vin. Acest embargo a afectat circa 70.000 de mici fermieri locali, al caror singur mijloc de subzistenta era viticultura. Cealalta jumatate merge catre regiunea autonoma Adjara, unde, tot pentru reducerea saraciei, s-au stabilit ca obiective crearea unui centru de informatii pentru afaceri sau cursuri de instruire vocationala.
In Serbia, contribuim cu 592.000 de dolari. Jumatate, alocati justitiei tranzitionale, program pentru sprijinirea tarilor care au trecut printr-o perioada de atrocitati in masa sau grave incalcari ale drepturilor omului si jumatate pentru consolidarea retelelor rurale.
Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF in Romania, considera ca AOD nu functioneaza, pentru ca, altfel, cum s-ar explica faptul ca, in ciuda sumelor colosale de bani „varsate“ in Africa, oamenii inca mor de foame acolo, iar cei care administreaza acesti bani s-au imbogatit? Nemultumiti au fost si alti invitati. De exemplu, reprezentantii societatii civile din Georgia, Nino Gvedashvili si Nino Shavgulidze, se plangeau ca banii dati de tara noastra ajung la Guvernul de la Tbilisi si, odata facut acest lucru, felul in care sunt cheltuiti nu mai poate fi controlat.
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu