Incet-incet situatia politica de la Chisinau incepe sa se limpezeasca. Curtea Constitutionala a validat alegerea liberalului Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului. Un prim punct real in favoarea coalitiei Alianta pentru Integrare Europeana.
Avand aceasta pozitie, anticomunistii de la Chisinau pot intreprinde mai multe actiuni care sa demonstreze populatiei ca sunt in stare sa guverneze. In primul rand ar trebui sa isi stearga de pe obraz pata lasata de refuzul televiziunii de stat de a transmite dezbaterile parlamentare. Si dinspre partea comunistilor au inceput sa se limpezeasca apele. Vladimir Turcanu a anuntat care va fi strategia comunistilor: neparticiparea la lucrarile Parlamentului si boicotarea alegerii unui nou presedinte al tarii. Adoptarea unei astfel de atitudini din partea comunistilor nu poate avea decat un singur rezultat constitutional: alegeri anticipate in ianuarie 2009. Se pune intrebarea daca intr-adevar comunistii sunt in stare sa mearga pana la capat cu aceasta strategie. Pana in prezent Voronin a dovedit ca poate tine in mana partidul comunistilor. In actuala formula a Parlamentului de la Chisinau comunistii s-au dovedit a fi osteni disciplinati: au boicotat la unison lucrarile legislativului si nu s-au facut auzite opinii dizidente. In acelasi timp, Voronin a dovedit in trecut ca este gata sa isi schimbe parerea in mod surprinzator - cum a fost cazul in 2003, cand l-a trimis la plimbare pe insusi Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse. Ambasadorul SUA a stiut in 2003 sa-l convinga pe Voronin sa bata palma cu Putin pentru federalizarea Republicii Moldova - este foarte posibil ca si in 2009 ambasadorul SUA de la Chisinau sa stie sa-l convinga pe Voronin ca ar fi bine sa iasa la pensie.
Pentru ca Voronin sa fie convins sa se retraga, cel mai probabil, va fi nevoie de un nou "scenariu Eltin" - noii guvernanti sa ii promita imunitate, lui si familiei sale. Iar aceasta imunitate ar putea veni la pachet cu imunitatea pentru cei responsabili de represiunea salbatica de dupa 7 aprilie. Un astfel de targ ar fi benefic pe termen scurt - Alianta pentru Integrare Europeana ar putea astfel sa aleaga un nou presedinte si un nou guvern cu spijinul comunistilor. Insa nu ar face altceva decat sa-si vanda sufletul - iar represiunea ar ramane nepedepsita doar de dragul guvernarii. Acest pret al compromisului va fi unul ce va atarna greu la viitoarele alegeri - mai ales ca va declansa un val de dimensiuni necunoscute ale unor compromisuri viitoare. Nu trebuie sa uitam ca fostul comunist Marian Lupu s-a lansat in noua sa orientare politica facand apel la compromis. Pe langa toate acestea, Partidul Popular Crestin Democrat a inceput sa dea primele semne de activitate politica reala de dupa infrangerea de la alegerile din aprilie. Membrii PPCD din Consiliul Municipal al orasului Chisinau au rupt intelegerea cu comunistii si s-au alaturat liberalilor. PPCD mai are destui membri influenti in societate, un ziar, o televiziune si un numar ridicat de simpatizanti gata sa i se realature in momentul rupturii cu comunistii. Semnalul PPCD ar putea fi si un semnal ca Voronin chiar are de gand sa provoace alegeri anticipate, astfel ca popularii incearca sa se desprinda de vecinatatea toxica a comunistilor si sa incerce sa reintre in Parlament.
George DAMIAN - george.damian@ziua.ro
Pariuri sportive Germania: Top Siteuri & Case de pariuri 2024
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu