Scenarii pesimiste la Chisinau

Incet-incet situatia politica de la Chisinau incepe sa se limpe­zeasca. Curtea Constitutionala a validat alegerea liberalului Mihai Ghimpu in functia de pre­sedinte al Parlamentului. Un prim punct real in favoarea coalitiei Alianta pentru Inte­grare Europeana.

Avand aceas­ta pozitie, anticomunistii de la Chisinau pot intreprinde mai multe actiuni care sa de­monstreze populatiei ca sunt in stare sa guverneze. In primul rand ar trebui sa isi stearga de pe obraz pata lasata de refuzul televiziunii de stat de a trans­mi­te dezbaterile parlamentare. Si dinspre partea comunistilor au inceput sa se limpezeasca apele. Vladimir Turcanu a anun­tat care va fi strategia comunistilor: neparticiparea la lucrarile Parlamentului si boico­tarea alegerii unui nou presedinte al tarii. Adoptarea unei astfel de atitudini din partea comunistilor nu poate avea decat un singur rezultat constitutional: alegeri anticipate in ianuarie 2009. Se pune intrebarea daca intr-ade­var comunistii sunt in stare sa mearga pana la capat cu aceasta strategie. Pana in prezent Voronin a dovedit ca poate tine in mana partidul comunistilor. In actua­la formula a Parlamentului de la Chisinau comunistii s-au do­vedit a fi osteni disciplinati: au boicotat la unison lucrarile le­gislativului si nu s-au facut au­zite opinii dizidente. In acelasi timp, Voronin a dovedit in tre­cut ca este gata sa isi schimbe parerea in mod surprinzator - cum a fost cazul in 2003, cand l-a trimis la plimbare pe insusi Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse. Ambasadorul SUA a stiut in 2003 sa-l con­vin­ga pe Voronin sa bata pal­ma cu Putin pentru fede­ra­lizarea Republicii Moldova - este foar­te posibil ca si in 2009 amba­sadorul SUA de la Chisi­nau sa stie sa-l convinga pe Voronin ca ar fi bine sa iasa la pensie.
Pentru ca Voronin sa fie con­vins sa se retraga, cel mai pro­babil, va fi nevoie de un nou "scenariu Eltin" - noii gu­ver­nanti sa ii promita imuni­tate, lui si familiei sale. Iar aceas­ta imunitate ar putea veni la pachet cu imunitatea pentru cei responsabili de represiunea salbatica de dupa 7 aprilie. Un astfel de targ ar fi benefic pe termen scurt - Alian­ta pentru Integrare Euro­peana ar putea astfel sa aleaga un nou pre­sedinte si un nou guvern cu spijinul comunis­tilor. Insa nu ar face altceva de­cat sa-si vanda sufletul - iar represiunea ar ra­mane nepe­depsita doar de dra­gul guver­narii. Acest pret al compromi­sului va fi unul ce va atarna greu la viitoarele alegeri - mai ales ca va declansa un val de dimensiuni necunoscute ale unor compromisuri viitoa­re. Nu trebuie sa uitam ca fos­tul comunist Marian Lupu s-a lansat in noua sa orientare po­li­tica facand apel la compro­mis. Pe langa toate acestea, Parti­dul Popular Crestin Democrat a inceput sa dea primele sem­ne de activitate politica reala de dupa infrangerea de la ale­gerile din aprilie. Mem­brii PPCD din Consiliul Muni­cipal al orasului Chisinau au rupt intelegerea cu comu­nistii si s-au alaturat liberalilor. PPCD mai are destui membri influ­enti in societate, un ziar, o tele­viziune si un numar ridicat de simpatizanti gata sa i se reala­ture in momentul rupturii cu comunistii. Semnalul PPCD ar putea fi si un semnal ca Voro­nin chiar are de gand sa provoace alegeri anticipate, astfel ca popularii incearca sa se desprinda de vecinatatea toxica a comunistilor si sa incerce sa reintre in Parlament.

George DAMIAN - george.damian@ziua.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB