Pentru a ramâne in Transnistria, Moscova este dispusa sa accepte reintregirea nationala a românilor

Intr-un interviu pentru publicatia “Ruskaia Slujba Novostei”, politicianul Aleksei Mitrofanov afirma ca Rusia nu are nevoie de R. Moldova si ca nu regreta plecarea lui Vladimir Voronin.

Tot mai multi analisti si politicieni rusi considera ca mentinerea Transnistriei sub controlul Moscovei este posibila daca se negociaza la modul serios cu Bucurestiul reunificarea Basarabiei cu Romania. Autoritatile de la Moscova desconsidera pe nedrept relatia cu tara noastra, desi numai prin dialog direct se poate rezolva un diferend istoric atat de grav. Pe de alta parte, deocamdata, Ucraina nu da semne ca ar dori sa cedeze Chisinaului sudul Basarabiei si nordul Bucovinei pentru a obtine Transnistria.

Clanul Voronin a acaparat tot
“Cred ca are loc un proces natural. In sfarsit, comunistii pleaca de la putere incet si trist, chiar daca au mai ramas pe-acolo. Ei nu au facut nimic bun pentru tara lor, in afara ca au pus mainile pe toate afacerile. Patru ani s-au certat cu Rusia, au fugit in Vest, pe urma, cand acolo li s-a vorbit de asigurarea alegerilor libere, nu le-a placut si-au alergat din nou spre Rusia ca sa ceara bani. In acelasi timp, dezvoltau afaceri de familie. Oleg, fiul lui Voronin, a luat tot ce se putea lua din Chisinau si din afara. Oriunde se afla la putere, comunistii au o particularitate a lor. Este eronat sa credem ca ei ar fi contra afacerilor. Din contra, ei acapareaza toate afacerile si nu vor sa imparta nimic cu nimeni, nici puterea, nici banii. Acest principiu al comunistilor este acelasi din China pana in Moldova. Ajung la putere prin alegeri si nu poti sa-i mai scoti. Iata de ce trebuia sa iasa tineretul moldovean in strada ca sa se intample ce s-a intamplat”. Ziarul “Timpul” evoca moartea omului de afaceri Sergiu Edu, arestat si schingiuit de comunisti pentru a renunta la compania lui, la comanda lui Ion Morei, seful Consiliului Suprem de Securitate. Pe 18 aprilie 2008, Edu s-a aruncat, chipurile, de la etajul trei dintr-o judecatorie din Chisinau si a murit. Este asa-numita procedura “raider”: dupa arestare, se convoaca adunarea consiliului de administratie cu reprezentanti falsi, care voteaza pentru o noua conducere si omul ramane fara afacere. La fel a patit recent si Anatol Caslaru, patronul firmei Nord-Mobila.

“Am inceput sa-i stimez pe romani”
Au venit democratii la putere, constata firesc Mitrofanov. “Ei vor in Romania. Incepand cu 2007, cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene, fiecare locuitor poate obtine un pasaport romanesc in 6 luni, inclusiv rusii. Eu chiar am inceput sa-i stimez pe romani pentru asta. De ce? Pentru ca romanii au spus raspicat: le vom da pasapoarte romanesti tuturor doritorilor fiindca ei sunt conationalii nostri. Mai mult, ei au adaugat: chiar si rusii care nu stiu limba romana, care provin din familii rusesti, vor primi pasaport pentru Uniunea Europeana in jumatate de an. Romanii procedeaza corect. In consecinta, o parte din Moldova intra in România, iar Transnistria va fi independenta. Vor inceta sa se mai chinuie unii pe altii. Romanii vor putea sa mearga liber prin Europa, sa lucreze in Italia sau unde vor, iar Transnistria va fi stat independent. Ai nostri se tot screm sa pastreze Moldova. Ce am pastrat noi din URSS? Viata merge deja inainte, apar noi combinatii, noi uniuni, noi aliante, iar noi tot o tinem langa: haideti sa pastram un anume format. Ajunge cu asemenea bazaconii! ~sta e delirul coloneilor-sobolani.”
“Multi analisti vin cu aceeasi idee neostalinista. De ce ne-ar trebui noua (R. Moldova)? Si cum s-o tinem? Daca acesti oameni vorbesc romaneste si se simt mai bine sa mearga in Italia? Tinerii moldoveni nu vor sa traiasca intr-o tara absurda cu numele lui Voronin-tatal si Oleg Voronin-fiul. Ei au luat tot. De ce le-ar trebui tinerilor o asemenea tara? Ei vor in Romania, acolo e Uniunea Europeana, sunt alte reguli de joc acolo, intelegeti? Ei nu vor sa traiasca intr-o Moldova absurda, cu un pasaport care le permite sa mearga numai in Rusia fara oprelisti”.
Aleksei Mitrofanov este un politician foarte cunoscut la Moscova inca de cand activa ca deputat al Partidului Liberal Democrat. In 2005, el a lansat un film foarte controversat, intitulat “Iulia”, unde apar doua personaje – Iulia si Misa - in diverse scene erotice, cu aluzii clare la premierul ucrainean Iulia Timosenko si la presedintele georgian Mihail Saakasvili. Ideile lui despre Republica Moldova vin sa completeze opiniile lansate chiar si la Bucuresti de catre Stanislav Belkovski, un strateg fost consilier de-al presedintelui Vladimir Putin. Pentru noi este o dovada in plus ca exista si intelectuali rusi care gandesc in acest mod, iar parerile lor se bucura de pretuirea oamenilor.

In apararea presedintelui
Curtea Constitutionala de la Chisinau a examinat contestatia depusa de catre Partidul Comunistilor cu privire la alegerea lui Mihai Ghimpu ca presedinte al noului Parlament. PCRM a fost reprezentat de Sergiu Sarbu, Vladimir Turcanu, Vadim Misin si Maria Postoico. Din partea Aliantei pentru Integrare Europeana s-au prezentat toti cei patru lideri – Vladimir Filat (presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova), Mihai Ghimpu (presedintele Partidului Liberal), Marian Lupu (presedintele Partidului Democrat) si Serafim Urechean (presedintele Aliantei Moldova Noastra). Alianta a cerut sa nu se mai judece cauza fiindca PCRM a parasit sedinta Parlamentului, dar Curtea Constitutionala a refuzat. Alexandru Tanase, vicepresedintele PLDM, a demontat toate argumentele comunistilor: “Articolul 1 din Constitutia R. Moldova se refera la suveranitatea tarii si nu are legatura cu formarea Parlamentului; Articolul 2 se refera la suveranitatea si uzurparea puterii in stat. Aici, de asemenea, nu exista nici o legatura cu formarea organelor de conducere in stat. Articolul 5 prevede democratia si pluralismul politic. Nici aceasta norma constitutionala nu a fost incalcata prin alegerea presedintelui Parlamentului”.

„Stalin a avut o politica externa destul de progresista“
La un simpozion despre “Cauzele care au provocat al Doilea Razboi Mondial”, Vladimir Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Chisinau, a avertizat ca se falsifica grosolan istoria, anunta agentia “Novii Reghion”. El a criticat recenta rezolutie a Adunarii Parlamentare a OSCE, care a pus semnul egalului intre nazism si stalinism. “Tentativele de a prezenta Pactul Ribbentrop-Molotov drept o intelegere secreta sunt inadecvate. Oricat de teribil ar fi Stalin, el a promovat o politica externa destul de avansata, progresista, incercand sa creeze in Europa un sistem de securitate colectiva, de dragul acesteia acceptand pana si o alianta cu imperialistii”, a spus Kuzmin. Sa comparam afirmatiile acestui diplomat cu opiniile unui politician ca Mitrofanov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB