Vlad Filat isi prezinta ministrii si programul de guvernare in fata Parlamentului de la Chisinau


Cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) din Basarabia au convenit asupra unui nou Executiv cu reprezentare proportionala. Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a confirmat numele ministrilor care vor face parte din guvernul condus de Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat.

Conform UNIMEDIA, fiecare partid din AIE are cate un vicepremier: Victor Osipov, responsabil pentru reintegrarea republicii (Alianta Moldova Noastra), fara portofoliu; Iurie Leanca (Partidul Liberal Democrat din Moldova), responsabil cu aderarea la UE (nu cu integrarea!), si ministrul afacerilor externe si integrarii europene; Valeriu Lazar (Partidul Democrat), responsabil pentru dezvoltarea economica a republicii, ministrul economiei; Ion Negrei (Partidul Liberal), responsabil pentru probleme sociale, fara portofoliu. In functie de apartenenta la formatiunile politice, structura Guvernului se prezinta astfel:

Partidul Liberal Democrat
1. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene – Iurie Leanca; 2. Ministerul Finantelor – Veaceslav Negruta; 3. Ministerul Justitiei – Alexandru Tanase; 4. Ministerul Sanatatii – Vladimir Hotineanu; 5. Ministerul de Interne - Victor Catan.

Partidul Liberal
1. Ministerul Apararii – Vitalie Marinuta; 2. Ministerul Tineretului si Sportului – Ion Cebanu; 3. Ministerul Mediului – Gheorghe Salaru; 4. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor – Anatol Salaru.

Partidul Democrat din Moldova
1. Ministerul Economiei – Valeriu Lazar; 2. Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale – Marcel Raducan; 3. Ministerul Culturii - Boris Focsa; 4. Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei – Valentina Buliga;

Alianta Moldova Noastra
1. Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare – Valeriu Cosarciuc; 2. Ministerul Educatiei – Leonid Bujor; Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor – Alexandru Oleinic.

Este nevoie urgenta de sprijin financiar
Jose Manuel Durrao Barroso, presedintele Comisiei Europene, l-a felicitat pe Vlad Filat pentru desemnarea in functia de premier. “In numele Comisiei Europene, doresc sa va felicit pentru desemnarea dumneavoastra in calitate de premier al Republicii Moldova. Acesta este un moment critic pentru tara dumneavoastra. In urma mandatului care v-a fost oferit de Parlamentul R. Moldova, sunt incurajat de faptul ca atribuiti prioritate atat de mare agendei noastre comune, in cadrul Planului de Actiuni al Politicii Europene de Vecinatate. Va indemn sa incepeti cu energie si hotarare pentru realizarea reformelor necesare, politice si economice”, se scrie in mesajul presedintelui Comisie Europene. Acesti oameni, care au dat dovada de curaj sa se bata cu mafia lui Voronin cel sustinut de imperiul rus, au nevoie urgenta de ajutor concret, nu de indemnuri din partea celor de la Bruxelles. Abandonarea Republicii Moldova alaturi de Ucraina, Azerbaidjan si Georgia este o grava eroare politica din partea Uniunii Europene, fie si pentru simplul motiv ca majoritatea populatiei o formeaza romanii.

Promisiunea lui Medvedev a fost vorba-n vant
Dmitri Medvedev i-a oferit lui Voronin doar promisiuni drept sprijin electoral: sa vada poporul cat de iubit era militianul la Kremlin. In realitate, nu exista nici un acord de creditare intre Federatia Rusa si R. Moldova. “Au fost doar niste discutii, nu exista acel acord unde sa se spuna ca Rusia va oferi credit in marime de 150 de milioane de dolari. Pentru a-l primi, este nevoie de perfectat si partea juridica”, a anuntat presedintele interimar Mihai Ghimpu, dupa intalnirea din 24 septembrie cu Serghei Nariskin, seful Administratiei Prezidentiale ruse. Reamintim ca, in urma unei vizite la Moscova, Voronin sustinea ca Rusia ofera Chisinaului un credit de 500 de milioane de dolari. Prima transa de 150 de milioane urma sa fie transferata curand, adica dupa ce va fi el reales. “L-am asigurat pe dl Nariskin ca summitul CSI va avea loc la Chisinau si totodata ca relatia Federatiei Ruse cu R. Moldova nu se va inrautati, dupa cum se specula anterior”, a precizat Mihai Ghimpu. El a promis ca va discuta la reuniunea din octombrie cu Medvedev despre retragerea armatei ruse din Transnistria, daca presedintele rus va veni la Chisinau.

Vladimir Socor sare din luntrea lui Voronin
“Alegatorii au astazi motive sa regrete votul lor pentru Vladimir Voronin. PCRM nu actioneaza ca reprezentant al unei largi baze sociale. Liderii PCRM par sa fie stimulati de ambitii personale, desarte, invidie si dorinta de a redeveni partidul puterii. Conducerea Partidului Comunistilor este, totusi, impartita intre doua grupari cu o masa amorfa la mijloc: gruparea opozitiei responsabile si gruparea opozitiei de blocaj. Unii vor dizolvarea Parlamentului si sa fie organizate alegeri noi. Altii nu doresc acest lucru. Este o adevarata copilarie din partea PCRM sa conteste Alianta pentru Integrare Europeana. E o naivitate sa propuna dialog unor lideri ai Aliantei, dar sa-i atace calomnios si vulgar in mijloacele sale de informare in masa. Neconcordanta pe plan politic devine rea-credinta pe plan moral. Comportarea agresiva condamna PCRM la esec”, scrie Vladimir Socor pentru “Europa Libera”. Voronin vrea alegeri anticipate, Mark Tkaciuk nici nu vrea sa auda.

Mircea Geoana a reinventat «natiunea moldoveneasca»
Mircea Geoana, presedintele Senatului si al PSD din Bucuresti, a transmis un mesaj de felicitare liberalului Mihai Ghimpu. Conform agentiei Romanian Global News, Geoana “face o gafa de proportii, preluand teoriile staliniste despre un asa-zis „popor moldovean’’. Prostia debitata de Geoana vine dupa ce Monica Macovei, europarlamentar PDL, a repetat aceeasi prostie in Parlamentul European. Sa-i trimiti un astfel de mesaj unui politician ca Mihai Ghimpu, care a recunoscut ca e roman, este semn ca Geoana ori nu citeste ce trimite, ori mesajele sale se fac la Moscova. Geoana vorbeste si de „natiunile noastre surori’’, adica moldovenii si romanii ar fi doua natiuni separate! Se pare ca Mircea Geoana nu are notiuni elementare despre ce inseamna natiune si popor, sau poate aceste notiuni i-au fost trimise in rusa”. Cum sa-i mai vorbesti unui politician ca Mircea Geoana despre reintregirea nationala a romanilor? Prezent la Chisinau, Titus Corlatean a promis ca Romania va interveni la Bruxelles pentru ca basarabenii sa nu mai fie nevoiti sa prezinte dovezi ca ar avea 500 de euro in cont daca vor sa intre in tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB