Afacerile lui Voronin

Comunistul VORONIN capitalistul nr.1 al Moldovei Nascut in anul 1941, VORONIN a facut primii pasi pe "taramul muncii socialiste" ca brutar, ajungand ulterior activist in organe raionale de partid, presedinte al Executivului raional Ungheni, in functii de raspundere in Comitetul Central al Partidului Comunist Muncitoresc, Consiliul de Ministri al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneasca, prim-secretar al Comitetului orasenesc de partid Bender, ministru al afacerilor interne al Republicii Moldova.
In ierarhia militara a urcat pana la gradul de general-maior (al Ministerului de Interne sovietic, avand si cetatenie rusa), in timp ce in activitatea parlamentara a fost deputat in Sovietul Suprem al R.S.S.M. in anii 1980-1990, deputat in Parlamentul Republicii Moldova si membru al Biroului permanent.
A disparut de pe arena politica pana in 1993, cand a revenit in forta, in calitate de presedinte al Partidului Comunist din Republica Moldova . La 4 aprilie 2001, a fost ales presedinte al Republicii.
In octombrie 2000, inainte de a fi ales presedinte, Vladimir VORONIN a fost declarat "persona non-grata" in municipiul Iasi . Primarul Constantin Simirad a declarat ca "aceasta decizie este valabila pe teritoriul municipiului Iasi , ca urmare a declaratiilor inamicale ale domnului VORONIN la adresa tricolorului romanesc", pe care l-a numit un drapel fascist.
Presedintele Vladimir VORONIN nu seamana deloc a fi, cum isi zice, un presedinte "comunist". "Comunistul nr. 1" al tarii s-a deprins cu luxul. In timp ce presedintele Chinei Hu Jintao a locuit la statiunea balneara de la Karlovy-Vari intr-un apartament care costa 200 de dolari pe zi, presedintele VORONIN a cerut sa i se dea apartamente al caror cost depaseste 1000 de dolari pe zi. La fel procedeaza VORONIN si cand participa la diverse simpozioane, intruniri.
In 2001, imediat dupa ce a devenit presedinte, V.VORONIN a trecut din limuzina sa BMW, care costase 50 000 de dolari intr-un automobil mai scump si mai luxos, un Mercedes, pentru care s-a platit 150 000 de dolari. VORONIN locuieste la vila din padurea Condrita, vila care apartine statului, situata la 39 km de oras. 500 de hectare de padure, sunt inconjurate cu un gard inalt de sarma ghimpata - ca un adevarat lagar de concentrare.
Reparata capital in timpul presedintiei lui Petru Lucinschi (aici a fost primit presedintele rus Vladimir Putin), in ultimii 4 ani acest bun al statului a devenit un bun al familiei VORONIN. VORONIN si-a mai construit pe acel teritoriu inca o vila . Vila actuala si spatiile auxiliare - pentru cele aproape o suta de slugi, bodyguarzi, ingrijitori si dresori de animale - au fost de doua ori renovate si modernizate.
La aceasta vila luxoasa "modestul" presedinte comunist se comporta ca un boier feudal: tine cai de rasa, pe aleile parcului conduce in mare viteza motocicleta sa de lux pentru care fiul Oleg a platit 20 000 dolari, organizeaza banchete pentru prietenii de partid. Una dintre cele mai prospere familii de capitalisti din cea mai saraca tara a Europei este familia presedintelui comunist VORONIN.
Fiul lui Vladimir VORONIN, OLEG VORONIN (FOTO stanga)a concentrat in mainile sale aproape toata industria zaharului, aproape toate afacerile din import, de cereale si de panificatie, cele din domeniul bancar, cele ale asigurarilor, constructiilor, businessului imobiliar si turistic, ale prestarilor serviciilor pe Internet s.a.m.d. Orice persoana care incearca sa faca o afacere - da de Oleg. Afacerile ispravnikului Oleg Voronin
OLEG VORONIN este proprietarul (presedinte al Consiliului de Administrare) Bancii "FinComBanc", prin care taticul-presedinte a impus sa-si deruleze activitatile cei mai importanti subiecti economici din republica, inclusiv institutii ale statului. Intamplator sau nu, dupa venirea la putere a tatalui sau, in 2001, cele mai importante fabrici de stat din Moldova si-au mutat conturile la banca lui Oleg VORONIN.
Daca vreun exportator de grau doreste sa vanda cereale in afara republicii el este obligat s-o faca doar prin intermediul firmelor "Transline", conduse de OLEG VORONIN (conform deciziei Guvernului din 20 iulie 2004).
Acest lucru s-a facut si la indicatia ministrului Agriculturii, Dmitri Todoroglo, cumnatul lui Vladimir VORONIN. Astfel doar pentru intermedierea vanzarii a 150 de mii de tone de grau din republica firmele de expeditie au castigat 750 000 de dolari (8 milioane 850 mii lei).
O alta firma a lui Oleg VORONIN, SRL "Metal Market" (str. Hancesti, nr. 79), se ocupa cu exportul de metale, cu preferinta de la Uzina Metalurgica din Rabnita, dar si cu importul materialelor de constructie din Germania, Italia, Ungaria. Firma "Construct-market", care e tot a lui OLEG VORONIN, are ca domeniu de activitate constructia de case.
Intreprinderea mixta "Transline Moldova-Ucraina", controlata de acelasi Oleg, se ocupa cu organizarea activitatilor de transport, comercializarea lemnului si a fierului. Asociatia "ZAHAR" (Chisinau, bd. Stefan cel Mare, nr. 73), care apartine si ea lui Oleg VORONIN, controleaza Mafia Zaharului in Moldova . Tot junele Oleg e proprietarul unei mari intreprinderi - Fabrica de zahar din Briceni, cumparata la pret de nimic, cand pretul ei real este de cateva zeci de milioane de dolari, din care a vandut tot utilajul Uzinei Metalurgice din Rabnita, inclusiv sinele de la calea ferata din preajma, ca metal uzat.
Familiei VORONIN ii displac doar istoria si civilizatia romanilor, nu si banii acestora. In 1997 OLEG VORONIN a reusit sa introduca in Romania mii de tone de zahar, mai mult decat intreaga productie a Republicii Moldova. De unde a luat tanarul businessman atata zahar? Explicatia e mai mult decat banala: in acel an Cuba comunista a acordat mai multe mii de tone de zahar pentru spitalele din Republica Moldova . Ajuns pe mainile fiului presedintelui, zaharul a fost vandut la Iasi si Kaliningrad .
Banii romanesti ajunsi la Chisinau stimuleaza antiromanismul tatalui comunist. OLEG VORONIN are mai multe firme in Romania: "M.S.I. Trading Ltd"(Iasi, str. Moara de Foc); S.C. "Kaolin"-Impex S.R.L.Vaslui (or.Vaslui, str. Calugareni, L/9, ap. 5), "Daewoo" (firma mixta romano-moldoveneasca, cu sediul in Chisinau, bd. Moscovei, Nr. 11) s.a. Tot la Iasi, junele VORONIN, pana relativ nu demult, avea sapte depozite en-gros. Bani romanesti pentru presedintele moldovean OLEG VORONIN detine, inca din 1993, jumatate din actiunile firmei SC "Kaolin Impex" SRL din Vaslui. Afacerile derulate de OLEG VORONIN in Romania nu sunt foarte cunoscute, dar cert este ca a intermediat tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica. SC "Kaolin Impex" SRL Vaslui a fost infiintata in decembrie 1993, iar sediul firmei a fost declarat intr-un apartament din strada Calugareni, unde locuia unul dintre cei doi actionari.
Din datele de la Registrul Comertului reiese ca obiectele de activitate erau diverse, de la cresterea animalelor, exploatarea forestiera pana la comert cu autovehicule si multe altele. Directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Vaslui, Elena Mocanu, sustine ca "firma pare in parasire, nemaifiind de mult raportate bilanturile ori facute schimbari ale statutului". Singurul act care arata ca firma a mai avut activitate este o notificare a unui judecator sindic, care anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat. Nu s-a mentionat nici o suma, iar ulterior n-au mai fost facute alte notificari, astfel ca, oficial, firma este inca "in functiune".
Asociatii sunt OLEG VORONIN si Virgil Cadar. La momentul constituirii firmei, primul a contribuit la capitalul societatii cu 16.000 de dolari, iar cel de-al doilea cu aceeasi suma in lei, impartirea actiunilor fiind "fifty-fifty". Cadar este de profesie inginer silvic, fiind, unul dintre afaceristii cunoscuti din Vaslui, unde, in trecut, a adunat mai multe functii importante: membru al Consiliului de Administratie al Casei de Sanatate, presedinte al filialelor locale ale Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, al Clubului Rotary si al UGIR 1903. Numele lui Cadar apare si in scandalul national al spatiilor vandute Caselor de Pensii la preturi exorbitante. Similar cu ce s-a intamplat la Iasi, dar si in alte judete, Cadar a vandut in 2001 Casei de Pensii din Vaslui un spatiu cu 8 miliarde de lei, cladirea necesitand si amenajari de 3,7 miliarde de lei, afacerea fiind incriminata in raportul Curtii de Conturi a Romaniei.
OLEG VORONIN nu este singurul VIP din Republica Moldova care figureaza drept actionar la o firma din Romania . Dumitru Braghis, fost premier al Republicii Moldova , detine si in prezent 20% din actiunile SC Diva Exim International SRL Vaslui, filiala a SC Diva Exim Bucuresti. Si ea infiintata in 1993, firma a fost catalogata de directoarea Registrului Comertului Vaslui, Elena Mocanu, drept "mortaciune". "Nu a mai venit nimeni sa se intereseze de soarta ei si nici nu are bilant depus. Daca nu se va reinmatricula pana pe 30 decembrie 2004 va fi radiata", spune Elena Mocanu. In acest moment, Braghis este deputat in Parlamentul Republicii Moldova ,
In timp ce populatia Moldovei moare de foame si aproximativ o treime din moldoveni traiesc sub pragul saraciei, fiul presedintelui tarii isi cumpara o limuzina de 180.000 de euro. Cel mai prosper om de afaceri din Moldova , Oleg VORONIN, a comandat in Germania un automobil luxos "Maybach", al carui pret depaseste suma de 180.000 euro, in functie de accesorii.
Acesta are o slabiciune pentru automobilele si motocicletele de lux, relateaza cotidianul "Flux". Fiul lui Vladimir VORONIN detine un automobil Toyota Land Cruiser, fabricat in 1998, un Mercedes 600 argintiu, cu numere de inmatriculare CVO 800 (VO vine de la initialele numelui proprietarului - n. r.), produs in 2004, un Jeep Hummer, produs in 2003, (costul acestor automobile variaza intre 40.000 si 80.000 dolari) si o Skoda Octavia, care i-a fost daruita de oamenii de afaceri din Chisinau in 2002.
In plus, OLEG VORONINmai are doua motociclete, un " Kawasaki " in valoare de 60.000 dolari si o "Honda". De asemenea, VORONIN Junior mai este pasionat si de jocurile de noroc, astfel ca la inceputul lunii februarie a cheltuit, in 30 minute, 45.000 dolari la Cazino-ul "Imperial" din Chisinau. Cel putin de doua-trei ori pe luna, OLEG VORONIN frecventeaza cazinourile din capitala Moldovei, jocurile la ruleta fiind printre preferatele sale. Familia VORONIN - latifundiari de Moldova OLEG VORONIN si sotia sa Elena sunt un fel de "mosieri" in Chisinau: ei detin numeroase terenuri de pamant, dar si mai multe imobile, case, apartamente etc., pe strazile Ion Creanga (unde domiciliaza permanent), pe str. V.Alecsandri, 81, si Vasile Alecsandri, 79, pe strada Mateevici (locul unde s-a aflat fosta casa a lui Leonid Brejnev), pe str. Ciocarliei (unde detine trei loturi de pamant, doua obtinute de la Primaria capitalei si altul - cumparat de la o persoana fizica), s.a
De toate constructiile mai importante care sunt preconizate a fi realizate in Chisinau se ocupa in special firma lui OLEG VORONINcare a construit blocul de studii si antrenamente al Institutului National de Educatie Fizica si Sport, complexul fotbalistic al clubului "Zimbru", a renovat sali de sport in diferite institutii de invatamant etc. In prezent, "Glorinal" construieste vreo sase complexe locative de lux in capitala (in special, in sectoarele Centru, Botanica si Buiucani - n.r.), viitorul sediu al ambasadei Belarus etc.
La ora actuala familia VORONIN tinteste sa-si insuseasca intreprinderea de bauturi alcoolice "Aroma", Banca de Economii a republicii iar firma de transporturi feroviare, de asemenea, si-a extins afacerile. Ultima tranzactie de succes a fost preluarea unor datorii de 15 milioane de dolari pentru gaze, in schimbul prestarii unor servicii de transport feroviar. Si afacerile "FinComBank", pana de curand o banca putin cunoscuta, sunt in ascensiune. La mijlocul anului trecut, "Moldtelecom", intreprinderea de stat cu cele mai mari rulaje financiare din tara , si-a transferat conturile pentru acumularea platilor de la beneficiari in aceasta banca.
Cifra anuala de afaceri a "Moldtelecom" depaseste 700 milioane de lei (peste 50 milioane de dolari), iar profitul sau net este de circa 100 milioane de lei, echivalentul a peste sapte milioane de dolari. Tot in banca lui Oleg VORONIN, fiul presedintelui, si-a transferat conturile o alta mare intreprindere de stat - Caile Ferate. Tot in banca lui OLEG VORONINsi-a transferat conturile o alta mare intreprindere de stat - Caile Ferate ale Moldovei. De ceva timp, si angajatii celor mai importante institutii de stat cu cel mai mare buget - Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Finantelor, Cancelaria de Stat - primesc salariile prin cardurile "FinComBank".
Tot pe conturile bancii respective au ajuns si sursele financiare adunate de la populatie in cadrul diferitelor campanii, inclusiv cea de reconstructie a Manastirii Capriana. Anul 2002 a fost unul de aur pentru "FinComBank". In acel an, suma activelor totale ale bancii a crescut cu 75,9% si a constituit 302,4 mln. lei. Aceasta crestere s-a datorat, in mare, sporirii depozitelor clientilor cu atentie! - 104% si a altor imprumuturi ale bancii cu (!) 158%. In acel an, profitul net al bancii a fost de 12,7 mln. lei, adica cu peste 50% mai mare decat in 2001. Din 2001 pana in 2003 numarul clientilor "FinComBank" a crescut simtitor de la 9 la 23 de mii. Aceasta ascensiune ireala a fost obiectul unor investigatii ale Procuraturii Generale. Procurorii dispuneau de probe ce confirmau majorarea fictiva a capitalului statutar si alte ilegalitati. Cazul "FinComBank", insa, a fost musamalizat in urma implicarii unor demnitari de la presedintie.
Fabrica de bauturi alcoolice "Aroma" - cea mai mare de pe piata - a intrat, din 2006, in zona de influenta a lui Oleg VORONIN. De atunci, "Aroma" refuza sa restituie partenerului sau din Letonia datorii de sute de mii de dolari. Desi "Aroma" a fost actionata in justitie, Judecatoria din Chisinau a luat decizii favorabile rauplatnicului moldovean. Familia VORONIN si tutunul moldovenesc Interesele gruparii VORONIN in preluarea controlului absolut asupra industriei tutunului au iesit la iveala, pentru prima data, la 3 martie 2000, in timpul unor incinse dezbateri in Parlament legate de soarta Combinatului de Tutun din Chisinau. Acest lucru poate fi confirmat si prin stenograma Parlamentului. O comisie de ancheta a Parlamentului avea sa constate ulterior ca la acea perioada gruparea VORONIN urmarea falimentarea Combinatului si "cumpararea" lui practic pe nimic, idee la care s-a renuntat in virtutea aparitiei altor parghii de exploatare a intreprinderii.
Director al Combinatului de Tutun devenise Petru Poian, care este un vechi prieten al lui Vadim Misin. Pana la venirea lui Poian, Combinatul avea 18 firme distribuitoare din care au ramas doar doua - ambele patronate de comunistii Misin si Sosev. Firmele-dealeri ale lui Piotr Dimitrov (rapit in august 2002) au fost excluse din noua schema. Despre soarta lui nu se stie nimic nici pana in ziua de astazi. Ocolind detaliile, insa, de cateva ori, reprezentantii organelor de ancheta au reamintit despre el, lasand sa se inteleaga ca ar fi mort. Procurorul Chisinaului, Petru Bobu, despre care s-a scris ca era pe cale sa elucideze acest caz, a demisionat subit si de atunci nu a mai aparut public. Un alt detaliu important este ca inlaturarea intermediarilor (a unora chiar prin metode mafiote) de la "Tutun-CTC" a inceput dupa o intalnire la Ohio, in septembrie 2000, pe care presa a scris ca Vladimir VORONIN ar fi avut-o cu controversatul magnat din Toronto, Boris Birstein - un personaj care, prin influenta sa financiara si relatiile pe care le are la Moscova, a reusit sa si-i apropie pe toti cei trei presedinti ai Moldovei independente de pana acum.
Comisia de ancheta a constatat ca o intreaga increnga tura de familie tinea sub control ramura tutunului. Misin este nasul de cununie al mezinei lui Poian. Un alt fin al lui Misin - Bataliuc Vitalie - era seful Sectiei economice a Combinatului. Acest om al lui Misin patrona reteaua de magazine "Duty-free". Pe parcursul primului mandat de presedinte, insa, Vladimir VORONIN l-a lipsit de "obiectul" de business (fabrica de tutun si reteaua "Duty-free") si pe Vadim Misin. Directorul SA "Tutun-CTC", Petru Poian, inrudit cu Misin, a fost schimbat.
Valeriu Pasat, consilier la RAO EAS, care a spus ca OLEG VORONINi-a cerut sa-l convinga pe Anatoli Ciubais (presedintele RAO EAS) sa-i cedeze pachetul majoritar de actiuni, detinut la Centrala electrica din Cuciurgan. Potrivit Agentiei INFOTAG, in versiunea revistei, cea mai bogata din Moldova este familia lui Anatol Stati. Gabriel Stati, in virsta de 30 ani, este principalul mostenitor al averii familiei, care se ridica la $2,2 mlrd. Gabriel este casatorit, are trei copii si este milionar oficial, dupa ce a reusit ca creasca multiplu suma de $2 mln., pe care tatal sau, Anatol Stati, i-a oferit-o pentru dezvoltarea unei afaceri proprii, cu prilejul implinirii virstei de 20 de ani. Gabriel avea o pasiune speciala pentru Ileana Lazariuc, al carei "proprietar" a fost multi ani de zile.
"Din generatia tinara, se evidentiaza Ecaterina VORONINA, nepoata Presedintelui Moldovei. Fiica lui Oleg VORONIN, om de afaceri si bancher, a absolvit, in acest an, liceul "A.Puskin" si a plecat la studii peste hotare. Locul concret se tine in mare secret. Catea insasi a declarat, intr-un interviu acordat unui post de televiziune local, ca, posibil, nu se va mai intoarce in Moldova", scrie NRS.
Autorii articolului invoca niste zvonuri potrivit carora, in primavara anului 2007, OLEG VORONIN ar fi celebrat primul sau miliard de dolari, impreuna cu familia. Reteaua penala din Romania a lui Oleg VORONIN O intreaga retea de afaceristi moldoveni care conduc firme de import-export in operatiuni comerciale transnationale, cu precadere peste Prut activeaza in Romania, in judetele Iasi, Galati, Vaslui, Suceava. Increngaturile duc pana la "printisorul" Republicii Moldova , Oleg VORONIN.
Persoana de legatura dintre familia VORONIN si reteaua din Romania este deputatul moldovean Valeriu Guma, interfata lui OLEG VORONIN in Romania si unul dintre apropiatii sefilor Lukoil Romania . Valeriu Guma este deputat in parlamentul Republicii Moldova , ales pe listele Partidului Democrat. Guma a fost invinuit de DNA ca i-a dat mita 40.000 de dolari lui Alexandru Mandrut, directorul juridic al AVAS, ca sa nu impuna societatii Gerom SA, la care este actionar deputatul moldovean, penalitati de peste 200.0000 de euro. Cercetata penal in acelasi dosar este si Ludmila Buzu, sora lui Guma.
Directorului juridic de la AVAS a fost arestat de procurorii DNA iar cei doi moldoveni sunt cercetati penal. Parlamentarul Guma, interpusul lui Oleg VORONIN a fost lansat in politica de catre Dumitru Diacov, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova , fost diplomat in Romania al URSS si ofiter KGB. Diacov, prieten cu VORONIN, are relatii "la varf" in zona afacerilor internationale cu petrol prin unul dintre ginerii sai, Gabriel Stati, asociat in concernul Ascom.
Celalalt ginere al lui Diacov este libanezul Mahmud Hamud - protagonistul unui scandal cu iz de servicii secrete. Hamud, fost consul onorific al Libanului la Chisinau, a fost suspectat de legaturi cu gruparea terorista Hezbollah, motiv pentru care i s-a retras cetatenia moldoveana. Ulterior, la interventia lui Diacov, VORONIN i-a reacordat cetatenia lui Mahmud Hamud.
Pana a deveni actionar la Gerom SA Buzau, Valeriu Guma a facut si afaceri cu petrol, in special pe relatia cu Lukoil. De altfel, printre actionarii Gerom SA o gasim atat pe Carolina Tampiza, fiica lui Constantin Tampiza (actual presedinte al Lukoil Romania), cat si pe Andrei Cecetov, ginerele fostului presedinte al Lukoil Romania, Nicolae Ciornii. In afacerile cu combustibil derulate de Guma si ceilalti membi ai retelei, se actiona dupa o schema operativa din al carei tipar nu se iesea: firmele-satelit erau cumparate, prin cesionare, de la "buticari" romani si folosite doar pentru cateva luni de zile.
De regula se mergea pe varianta asociatului unic, care, de obicei, era un cetatean moldovean-fantoma. Administratori sau mandatari erau romani care fie puteau sa asigure o oarecare protectie institutionala, fie care acceptau sa fie expusi, pentru anumite sume de bani. Un exemplu concret este proaspat arestatul director juridic al AVAS. In fine, dupa ce se derulau operatiunile financiare, firmele erau revandute, tot prin cesionarea actiunilor sau pur si simplu radiate, pentru pierderea urmelor. Astfel, produsele petroliere ajungeau la satelitii Lukoil, apartinand familiilor (copii si gineri) actualului si fostului presedinte al CA al companiei ruse, Constantin Tampiza, respectiv Nicolae Ciornii.
Fratele sefului Comisariatului regional Bacau al Garzii Financiare a fost angajat al lui Valeriu Guma, fiind implicat in afaceri cu petrol. Laurentiu si Romeo Fratila sunt frati gemeni. Laurentiu este lector universitar, iar Romeo este seful Comisariatului Regional Bacau al Garzii Financiare. Fratele sef al Garzii Financiare peste sase judete controleaza o zona in care se realizeaza importurile de produse petroliere dinspre spatiul ex-sovietic. Pe Laurentiu Fratila il gasim in firma Kanata Impex SRL. Este una dintre acele firme cumparate pentru a fi folosite o scurta perioada de timp. Cel care a preluat-o ca asociat unic este Valeriu Guma in numele lui Oleg VORONIN.
Noul asociat unic in firma Kanata il numeste ca administrator pe Laurentiu Fratila, al carui frate, Romeo, se detasase la Garda Financiara Bacau, zona strategica pentru afacerile cu combustibil. Atat Fratila Laurentiu, cat si Valeriu Guma au intrat in firma la data de 2 februarie 2004. Fratila iese din firma dupa o luna si jumatate de activitate ca administrator, locul sau fiind luat de un cetatean moldovean. Dupa alte cateva luni, Guma dispare si el din societate, cesionand actiunile tot unor moldoveni. Operatiunile se derulasera cu succes. O alta afacere in care Laurentiu nu a reusit sa-si stearga urmele este cea derulata prin firma Neio Serv SRL, din Slobozia, judetul de bastina al gemenilor.
In acte, furnizor este Zeta Group Limites, din Gibraltar , iar benzina si motorina ajungeau la Lukoil Downstream SRL. "Imputernicit pentru ridicarea facturilor ( de la Lukoil Downstream SRL Bucuresti - n.n.) a fost Laurentiu Fratila), valoarea totala a facturilor emise de SC Neio Serv SRL Slobozia catre Lukoil Downstream Bucuresti este de 219 miliarde de lei vechi". Concluzia comisarilor ialomiteni este ca statul a fost prejudiciat cu miliarde de lei. Romeo Fratila, seful Garzii Financiare Bacau, a declarat ca nu il cunoaste pe Guma si ca nu stie de legaturile fratelui sau cu parlamentarul moldovean.
In Raportul de activitate pe anul 2005, Laurentiu figureaza ca fiind principalul "constructor" al firmei ialomitene SC Neio Serv SRL, fiind imputernicit de un anume cetatean moldovean Lecitchi Valeriu sa preia firma in speta si sa inchirieze spatiul. Activitatea firmei Neio Serv SRL, reprezentata de Fratila Laurentiu, era axata tot pe importuri de combustibil.
"Gruparea" VORONIN detine o retea vasta de firme raspandite pe teritoriul Moldovei, Romaniei, Elvetiei, precum si in insula Gibraltarului. Figurile cele mai importante ale gruparii sunt Vladimir VORONIN, OLEG VORONIN (fiul presedintelui moldovean), Vasile Iovv, Taisia Iovv, Piotr Sosev, Ion Gutu. Apropiatii lui VORONIN, membri ai clanului comunist sunt la randul lor cei mai prosperi capitalisti din Moldova , cea mai saraca tara europeana. Clanul comunist al lui Voronin - capitalisti de frunte Premierul VASILE TARLEV, care e al treilea in lista comunistilor la alegeri, nu ramane nici el prea mult in urma familiei VORONIN. V. Tarlev si ruda sa Petru Tarlev sunt responsabili pentru criza painii (care asa si n-a ajuns sa coste 16 banuti, cum au promis comunistii la alegerile din 2001, ci s-a scumpit si mai mult) si de situatia critica de la S.A. "Franzeluta", generata de afacerile ilicite la achizitionarea fainii.
Premierul Tarlev e vinovat si de gestionarea frauduloasa a mijloacelor financiare din Fondul de rezerva al Guvernului. Tot el a impartit sute si mii de hectare dintre cele mai bune pamanturi din Moldova pentru case particulare.
E celebru cazul cu gestionarea frauduloasa a 2 500 000 dolari, pe cand Tarlev era director al fabricii "Bucuria". Cand e intrebat ce a facut cu cele doua milioane si jumatate de dolari, V. Tarlev o face pe "niznaiul".
Comunistul VADIM MISIN a derulat si el in ultimii ani afaceri de milioane.
Misin are mai multe firme de distribuire a tigarilor, fiind proprietarul din umbra al Intreprinderii de Stat "Tutun Moldova ". (De aici si unele neintelegeri cu familia VORONIN, care doreste sa preia tot pachetul de control al acesteia). Tot familia Misin - Vadim, sotia acestuia (care e locotenent-colonel) si fiul Serghei - prin firma "Dufremol" S.R.L., se afla in posesia retelei de magazine "Duty-Free", - 16 filiale si depozite vamale, cu 20 de conturi bancare - marfurile carora sunt scutite de impozite si taxe vamale si care ii aduce venit de zeci de mii de dolari anual.
Alt fondator al firmei SRL "Dufremol" afara de Serghei Misin, fiul lui Vadim Misin, este VLADIMIR KOLESNICENKO, directorul general al firmei "Jolly Alon", reprezentantul lui Boris Birstein in Moldova. Tot ce confisca vamesii la frontiera trece in subordinea firmelor lui Misin si Kolesnicenko.
Un alt boss comunist, VLADIMIR MOLOJEN, seful departamentului Tehnologii Informationale, e tatal Mafiei Pasapoartelor. Prieten apropiat al familiei Misin MOLOJEN a transferat pe contul din Canada a "omului de afaceri" Boris Birstein suma de 23 milioane 096 mii dolari americani pentru tiparirea de pasapoarte. Dar, conform unei Hotarari a Guvernului din 18 ianuarie 1992, Guvernul incheiase un contract cu tipografia germana "Bundesprucheret" pentru confectionarea a 5 milioane 20 mii de pasapoarte in valoare de 5 milioane 139 mii 780 dolari SUA. Astfel un pasaport costand 1,02 dolari.
Cu toate acestea, in beneficiul lui Birstein, MOLOJEN a comandat inca 5 milioane 39 mii de pasapoarte pentru strainatate la o populatie de 3 milioane 600 de mii de cetateni Dupa ce pasapoartele au fost executate, s-au mai transferat inca 23 de milioane de dolari, tot "pentru pasapoarte"?
EUGENIA OSTAPCIUC, presedintele comunist al parlamentului, si-a insusit prin abuz de serviciu si incalcarea legii o locuinta in centrul capitalei, pentru care Guvernul a platit 361 mii de lei.
Ministrul de Interne GHEORGHE PAPUC are si el o biografie interesanta: diploma de studii si-a cumparat-o, a lucrat o vreme in Republica Kabardino-Balkara, de unde, atunci cand a fost supus unei anchete penale, a fugit de inchisoare in Moldova , unde a fost facut ministru.
Mai intai a fost comandant al Brigazii de destinatie speciala "Fulger", fiind prins cu deturnari de fonduri, cu care si-a construit un urias casoi pe str. T. Panfile, 4-1 ridicata din sutele de mii de lei cu cara a prejudiciat Brigada. Drept "pedeapsa" - VORONIN l-a facut ministru al Afacerilor Interne.
VASILE IOVV, vice-prim-ministrul comunist, este cel care a refuzat sa semneze Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, la 27 august 1991 pe motiv ca este prejudiciata unitatea Uniunii Sovietice.
Intre timp VASILE IOVV a uitat de raiul bolsevic si s-a orientat catre raiul capitalist introducandu-l in lumea afacerilor pe feciorul sau, Dmitri Iovv, care prospera pe modelul Oleg Voronin. Firma lui Dimitri Iovv a incheiat inca in noiembrie 1997 cu taica-sau, pe cand acesta era ministru al transporturilor, un contract de achizitionare a aparatului de comunicatii. Diferenta dintre costul real al echipamentelor (3,3 milioane de dolari) si banii incasati (4,23 milioane dolari) s-a pripasit in buzunarul familiei Iovv. Conform Hotararii Curtii de Conturi din 3 august 1999 V. Iovv in calitatea lui de ministru al transporturilor, a prejudiciat statul de 1,29 milioane de dolari.
In timpul activitatii de ministru al transporturilor a tov. Iovv, au disparut 30 de autobuze "Ikarus", nou-noute, care s-au pornit de la Budapesta, dar n-au mai ajuns la Chisinau. Alte 40 de milioane de dolari ale BERD, au fost ingropate, teoretic, in soseaua Chisinau-Balti care s-a oprit insa la Straseni...din lipsa banilor, care s-au evaporat, evident, cu... concursul ministrului Iovv.
Sotia ministrului V. Iovv detine 90% din actiunile firmei "Autobusiness" din orasul Balti. Vasile Iovv a devenit proprietar al intreprinderii de stat "Universal-Autoservice" din Balti, pe care a privatizat-o, ignorand principiile sale comuniste, cu incalcari grave, ca un capitalist sadea. Iovv esta unul dintre marii mosieri ai republicii, avand in posesie peste 400 ha de pamant in raionul Dubasari si este si proprietarul din umbra al unor cariere de piatra, inclusiv a celei de la Micauti. Comunisti de circumstanta - afaceristi penali Deputatul comunist IURI CICINOV, presedinte al Societatii Vanatorilor si Pescarilor din Moldova, facut deputat de catre VORONIN in urma unor vanatori crancene, a solicitat din 2001 incoace ajutoare de zeci de mii de lei, platite din cotizatiile vanatorilor si pescarilor, care se adauga salariului sau destul de gras de deputat al poporului.
Tot lui I. Cicinov Societatea Vanatorilor si Pescarilor i-a mai acordat, in calitate de "ajutor material", pe langa zecile de mii de lei, doua televizoare color, un frigider "Stinol", ii achita lunar plata de cateva mii de lei a abonamentului pentru telefonul mobil s. a.
ALEXANDRU JDANOV a vandut cu 20 000 dolari apartamentul sau din Sangerei, pe care-l obtinuse gratis de la stat. Si-acum batranul comunist prin diverse relatii mai face si el unele afaceri, dar, recunoaste si domnia sa, nu la nivelul bosilor sai de partid. Acum cativa ani partidul i-a pus in buzunar 30 000 dolari (din fondul de rezerva al guvernului) cu care si-a efectuat o operatie chirurgicala in Germania .
Un alt comunist notoriu, ex-directorul Intreprinderii de Stat "Moldtranselektro" Mihai COSTEA a incercat sa transfere in contul unei firme care nu exista, "Belang Commerce Limited", 13 milioane de lei, tot de-ai statului.
La congresul partidului comunistilor din luna decembrie 2004 delegatii "taranilor si proletarilor" s-au deplasat la Teatrul de Opera si Balet cu limuzine luxoase "Scoda", cumparate din Occident pe bani grei, din bugetul statului, si nu din cel al partidului comunistilor. Amuzant este amanuntul ca nivelul cotizatiilor de partid ale comunistilor milionari constituie doar 16 lei pe luna. Banii Manastirii Capriana varsati in buzunarele cuviosului VORONIN:

Firma de constructii "Metal-Market", patron Oleg Voronin, desigur, a executat lucrarile de restaurare a Manastirii Capriana. Banii necesari pentru acest scop (deci si pentru venitul familiei Voronin) au fost adunati de la oamenii simpli, participanti la telemaratonul "Salvati Manastirea Capriana", dar si de la oamenii de afaceri care au fost obligati sa verse sume mari de bani pentru Capriana.
In ultimii doi ani, firma respectiva a obtinut mai multe contracte pentru reparatia si renovarea unor obiective din proprietatea statului. "Metal-market" a finalizat lucrarile de restaurare a Casei-muzeu "A. S. Puskin" din satul Dolna. Lucrarile - care au costat mai multe sute de mii de dolari - au fost platite de cunoscuta companie petroliera rusa "Lukoil". De asemenea, firma lui Oleg Voronin a renovat, anul trecut, Hotelul "Codru", unde sunt cazati, de obicei, membrii delegatiilor oficiale venite in R. Moldova. in plus, "Metal-Market" construieste vile luxoase pe care le vinde la preturi de sute de mii de dolari.

«Oricine ma stie pe mine cunoaste faptul ca nu-mi voi dezamagi niciodata tatal»
GARDIANUL: Oleg Voronin, fiul presedintelui Moldovei, are firma la Vaslui
Despre afacerile mai mult sau mai putin oneste ale familiei presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se vorbeste mult la Chisinau. In Romania insa, putini stiu ca Oleg Voronin, fiul liderului de la Chisinau, detine, inca din 1993, jumatate din actiunile firmei SC "Kaolin Impex" SRL din Vaslui. Despre afacerile derulate de Oleg Voronin in Romania nu se stiu multe, dar cert este ca a intermediat tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica. Referindu-se la afacerile odraslei presedintelui moldovean, un ziarist de la Chisinau afirma ca "numele lui Oleg Voronin apare in presa basarabeana mai frecvent decat cel al Monicai Lewinsky in presa americana in timpul scandalului Clinton". Nu-si dezamageste tatalIn viata lui, Oleg a facut o singura declaratie de presa si aceea ca un fel de replica la o constatare a lui Iurie Rosca, presedintele PPCD, care a afirmat: "Ajuns la putere, presedintele comunist Voronin s-a dedat unor activitati de tip mafiot, utilizand intregul aparat de stat pentru consolidarea propriului clan si inavutirea familiei sale". Pentru ca nu a avut cine sa-l sfatuiasca sa taca, Oleg a emis o replica, respingand toate acuzatiile, punandu-le sub semnul unei campanii duse impotriva tatalui sau: "Oricine il stie pe presedinte cunoaste faptul ca este incapabil de a favoriza nepotismul. Iar oricine ma stie pe mine cunoaste faptul ca nu imi voi dezamagi niciodata tatal". Ce duios mai minte acest Voronin Jr. De parca lumea n-ar sti cum, la scurt timp dupa ocuparea Presedintiei de catre Voronin-tatal, directorii companiilor mari au fost somati sa-si mute conturile bancare la BC "FinComBank" sau cum Primaria Capitalei a inceput sa repartizeze terenuri pentru firma lui Oleg Voronin "Metal-Market". Asta ca sa nu mai reamintim despre planul (esuat din cauza ziarului FLUX) de distrugere a SA "Aroma" sau de afacerile cu zahar la Briceni.
"O notificare a unui judecator sindic anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat."
«Nu pare un om de afaceri»
Se pare insa ca Oleg Voronin nu s-a multumit doar cu afacerile aranjate de tatal sau in Republica Moldova. Daca pe Voronin-tatal il cam gadila furnicile pe spate atunci cand se incumeta sa treaca Prutul (mai ales cand stie ca are de trecut prin Iasi, unde este declarat persona nongrata), Voronin fiul nu intampina nici un fel de piedici de ordin moral cand merge in Romania. Mai mult, la vama (de ambele parti) se bucura de privilegii. Eram curiosi sa aflam cam ce interese ar putea avea fiul comunistului Voronin in Romania, unde pe tatal sau "nu-l duci nici cu tapoiul". Si am descoperit ca in Vaslui lumea a auzit de Oleg Voronin. Un fost functionar de pe la Primaria locala, in varsta de 65 de ani, spune ca nu-i place de el ca nu pare a fi om de afaceri. Bineinteles, l-am intrebat ce l-a facut sa ajunga la astfel de concluzii? "Pai, are o firma pe aici pe la noi si a lasat-o asa de izbeliste. Cu exploatarea lemnului se ocupa", a declarat omul. Ne-a fost suficient. Firma de apartamentSC "Kaolin Impex" SRL Vaslui a fost infiintata in decembrie 1993. Sediul firmei a fost declarat intr-un apartament dintr-un bloc de pe strada Calugareni, unde locuia unul dintre cei doi actionari. Din datele de la Registrul Comertului reiese ca obiectele de activitate erau extrem de diverse, de la cresterea animalelor, exploatarea forestiera pana la comert cu autovehicule si multe altele. Directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Vaslui, Elena Mocanu, sustine ca "firma pare in parasire, nemaifiind de mult raportate bilanturile, ori facute schimbari ale statutului". Singurul act care arata ca firma "a miscat" este o notificare a unui judecator sindic care anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat. Nu s-a mentionat nici o suma, iar ulterior n-au mai fost facute alte notificari, astfel ca pana si la aceasta ora, oficial, firma este "in functiune".
Cadar: «Oleg era de stanga. Nu mi-a placut»
Cu ajutorul unui coleg de la o redactie din "Iasi" am reusit sa stam de vorba si cu Cadar. El a confirmat legaturile de afaceri cu Oleg Voronin, dar a adaugat: "Gata! Am rupt orice relatie cu el din 1996, atunci cand, dupa ce eu l-am introdus pe piata romaneasca, el si-a facut propria firma si m-a lasat balta". Era vorba despre importuri din Republica Moldova, in special de zahar si materii prime pentru combinatele siderurgice. "Am intrat in contact prin 1992-1993, prin intermediul unei firme din Cluj, cu care amandoi aveam relatii de afaceri si am decis sa lucram impreuna", isi aminteste Cadar. "Oleg mi s-a parut un baiat cultivat. Insa faptul ca si el, si tatal sau erau de stanga nu mi-a placut, asa ca nu ne-am apropiat foarte tare. Acum nu mai vreau sa aud de Republica Moldova pentru ca am luat o gramada de tepe acolo", spune Cadar. Despre Bancorex, vasluianul sustine ca firma "Kaolin Impex" nu a luat nici un credit, ci ca a garantat un imprumut pentru o alta firma din Bucuresti, care nu si-a respectat obligatiile. "Nu am mai facut nimic pe aceasta firma de multa vreme", a conchis Cadar.
Si Braghis are «o mortaciune» la Vaslui
Oleg Voronin nu este singurul VIP din Republica Moldova care apare ca actionar la o firma din Romania. Rasfoind Registrul Comertului la Oficiul din Vaslui ne-am impiedicat privirea de numele lui Dumitru Braghis. Acesta are 20% din actiunile SC "Diva Exim International" SRL Vaslui, filiala a SC "Diva Exim Bucuresti". Si aceasta a fost infiintata in 1993, firma lui Braghis fiind catalogata de directoarea Registrului Comertului Vaslui, Elena Mocanu, drept "o mortaciune". " Daca nu se va reinmatricula pana pe 30 decembrie 2004 va fi radiata", spune Elena Mocanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB