„Moldova - teritoriu al dragostei"... pentru Rusia

Scris de George Roncea

„Moldova - teritoriu al dragostei" a fost sloganul comunistilor in campania electorala, rezulta din discursul conducatorului comunist Vladimir Voronin, rostit in deschiderea unui concert Zdob & Zdub. Savatie Bastovoi, un ieromonah bloger, fin analist al situatiei politice din Moldova, a oferit cititorilor sai, intre care ma numar si eu, un fragment inedit ce cuprinde un discurs despre amor al generalului sovietic.

Intelegem mai usor astfel caderea in pacat filmat a consulului nostru la Chisinau, Ion Nuica, care si-ar fi depus demisia ieri, dupa cum informeaza MAE. Inregistrarea prestatiei sale sexuale a generat un trafic atat de intens pe site-ul ziarului „Curentul", incat serverul redactiei era gata-gata sa-si dea obstescul sfarsit.

Televiziunile, amabile, au preluat inregistrarea postata la liber de „Curentul" si au adaugat si subtitrare, pentru a intelege mai usor telespectatorii romani avizi de informatie ce-i zicea bunaciunea de la SIS lui „Nielu" al nostru inainte si dupa executarea unor acrobatii diplomatice care au starnit numeroase comentarii competente ale cititorilor nostri. Multi dintre acestia si-au exprimat dorinta de a se face si ei consuli in Moldova, pentru a consulta mai pe larg septelul boarfelor oferite de serviciile specializate ale fratilor basarabeni scoliti la Moscova.

In timp ce reprezentantii nostri diplomatici isi verifica aptitudinile sexuale cu tinere oferite gratis de SIS, dar platite de statul roman - tanara care presta la greu pentru consul este angajata a consulatului, unde munceste alaturi de sotia fostului consul Ion Nuica, situatia din Moldova devine din ce in ce mai fierbinte, campania electorala apropiindu-se de sfarsit.

 

Presa rusa: „Cele mai dure alegeri din istoria Moldovei"

 

Momentul alegerilor repetate de la Chisinau va fi unul dramatic, pana si presa rusa remarcand ca alegerile din 29 iulie par a fi cele mai dure din toata istoria Republicii Moldova, dupa esecul repetat al comunistilor de a alege seful statului si a pune mana pe controlul total al tarisoarei.

Posturile de televiziune, controlate de puterea comunista, au lansat o serie de spoturi, insotite de lozinci isterice, care mobilizeaza cetatenii la un adevarat razboi civil: „Sa nu le cedam Moldova!", „Sa ne aparam Patria!", „La lupta - puneti mana pe seceri si ciocane si dati la cap inamicului" etc.

Spiritele sunt atat de incinse la Chisinau, incat repetarea situatiei de conflict de strada ca la 7 aprilie este foarte posibila. Liderii Opozitiei sunt hartuiti de procuratura si serviciile secrete dupa ce le-au fost deschise dosare penale privind „uzurparea puterii de stat si organizarea dezordinilor in masa".

Dorin Chirtoaca, tanarul primar al Chisinaului, lider al Opozitiei anticomuniste, a fost chemat la procuratura, unde a fost audiat ore in sir, fiind acuzat de uzurparea puterii de stat si de organizarea manifestatiilor anticomuniste in masa pe 7 aprilie.

Chirtoaca a trebuit sa dea explicatii procurorilor despre interceptarile realizate de SIS ale unor convorbiri de-ale sale la telefon, inserate intr-un asa-zis documentar „Atac asupra Moldovei", difuzat de posturile de sub influenta puterii comuniste.

Inregistrarea este trucata, a spus Dorin Chirtoaca: „Le-am demonstrat procurorilor ca inregistrarea nu are nicio legatura cu realitatea, au fost rupturi din mai multe discutii cu viceprimarul". Acest dosar si altele de acest fel sunt dirijate de partidul de guvernamånt, in timp ce cutiile de rezonanta ale comunistilor au amplificat tema numindu-i pe oponentii politici cu etichete ca „fascisti", „dusmani", „criminali" si „teroristi".

Televiziunile Moldova 1, N4 si NIT, au plasat in context negativ si au favorizat in stiri si/sau emisiuni, preponderent sau in exclusivitate, actori politici reprezentanti ai puterii si, dimpotriva, au plasat in context negativ si au defavorizat actori politici reprezentanti ai opozitiei si, in special, care au acces in Parlament dupa scrutinul din 5 aprilie 2009, se arata in raportul de monitorizare preelectorala a prezentei actorilor politici in programele principalelor canale de televiziune, realizat de Asociatia Presei Electronice (APEL) in perioada lunii iunie 2009. Practic, in ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, posturile de televiziune monitorizate au urmat aceleasi politici editoriale din campania electorala din 5 aprilie.

In primele doua saptamani ale lunii iunie, Moldova1, NIT, N4 si Prime au continuat sa practice partizanatul politic, iar ProTV, TV7, posturi echidistante in prezentarea actorilor personalizati si institutionalizati, sunt amenintate constant cu inchiderea.

Cat costa Moldova pentru rusi: jumatate de miliard de dolari

 

Polarizarea politica a atins un punct de apogeu, iar caile de dialog sunt practic imposibile, cel putin la vedere. Daca Uniunea Europeana s-a marginit la fluturarea unor vagi formule de compromis politic, Rusia, in schimb a bagat mana in buzunarul de la spate si a pus pe masa jumatate de miliard pentru a-si asigura controlul la Chisinau.

Dupa recenta vizita umila a lui Voronin la Moscova, Rusia a acordat R. Moldova un credit de jumatate de miliard de dolari. „Federatia Rusa va acorda R. Moldova un credit in marime de 500 milioane USD, prima transa, in suma de 150 milioane USD, urmand sa fie alocata in cel mai scurt timp, a declarat premierul rus Vladimir Putin".

Presa moscovita nu l-a primit cu caldura pe Voronin, catalogat ca avånd „semne evidente de dereglare psihica, suferind de sindromul maniacal, pe fondul unei paranoia avansate, oamenii din anturajul acestuia marturisind ca domnul presedinte ii loveste cu scrumiera in cap". Voronin nu a vizitat insa doar Federatia Rusa pentru a cere bani si sprijin.

Presedintele Asociatiei „Pro Europa", Boris Asarov, a afirmat la Chisinau ca „Voronin a vizitat Federatia Rusa si Israelul pentru a coordona lansarea proiectului Lupu in interesul «marelui business criminal» din aceste tari". Asarov mai sustine ca trecerea lui Marian Lupu la PDM-ul lui Dumitru Diacov este „un proiect solidar si coordonat" dintre Lupu si Voronin, prin care este programata transformarea regimului politic, care va avea loc prin „repartizarea partiala" in sfera economica a Republicii Moldova.

Cu alte cuvinte, Marian Lupu, omul de casa al KGB-istului Dumitru Diacov, tatal politic al lui Vladimir Filat, joaca un rol in piesa „schimbarii" care se preconizeaza a avea loc in 29 iulie, mascarada prin care se va roti arcul puterii in asa fel incat sa cada cortina tot in beneficiul „marelui business criminal".

In schimbul imprumutului de 500 milioane, Moscova vrea institutionalizarea limbii ruse, stationarea nelimitata a trupelor ruse in Transnistria, federalizarea Moldovei pe vechea schema ajustata putin a planului Kozak si alte astfel de maruntisuri care vor lega de par Basarabia pe inca jumatate de secol.

Pe de alta parte, deja o parte din banii promisi vor fi luati cu cealalta mana inapoi de Moscova, deoarece imediat dupa intoarcerea din vizita de la Moscova Vladimir Voronin a impus administratiei intreprinderii de Stat Moldtelecom sa cumpere compania rusa de telefonie mobila Eventis, care este in prag de faliment. Compania rusa, afirma un membru al Opozitiei cu contacte bune la Moscova, urmeaza a fi cumparata la un pret de 100 milioane de dolari, suma ce depaseste cu mult pretul real.

Moldova a ratat sau a evitat creditarea cu aproape doua miliarde de dolari promise de Guvernul american, BERD si Banca Mondiala, preferand sa se duca cu mana intinsa la Rusia tatucului Putin, banisorii aruncati in scarba de rusi reprezentand un balon electoral pentru a arata moldovenilor cine este fratele mai mare care are grija de tataia Voronin.

Semnalul este totodata unul de izolare politica de Uniunea Europeana, de izolare de structurile financiare si de partenerii de dezvoltare, traseul catre CSI batatorindu-se simultan cu saparea unor transee din ce in ce mai adanci pe directia aliniamentului Vest - adica Romania.

Cam astfel de lucruri se intampla la Chisinau in timp ce rezidentul nostru, „Nielu", face amor dezlantuit, filmat pe larg de cameramanii obsedati ai lui tatuca Voronin.


http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009071431003/Actualitate/Moldova-teritoriu-al-dragostei-pentru-Rusia.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB