RIA Novosti: 45% din locuitorii Transilvaniei sunt etnici maghiari

In ziua in care in Republica Moldova au loc alegeri legislative, Romania este inclusa, in cadrul unui documentar realizat de catre agentia de presa rusa RIA Novosti, pe lista statelor europene cu probleme de separatism.

Explozia unui vehicul-capcana miercuri in orasul spaniol Burgos, soldata cu zeci de raniti, de care se presupune ca ar fi responsabila organizatia separatista basca ETA a servit drept motiv pentru realizarea de catre agentia rusa de presa RIA Novosti a unui documentar in care la zonele cu risc potential de conflict separatist este inclusa si Transilvania, informeaza Agerpres.
In prezent, in Europa au loc deopotriva procese de integrare si separatiste, constata din capul locului, agentia de presa citata, evocond, in acest context, o estimare a unor experti care nu exclud formarea a cel putin zece noi formatiuni statale pe vechiul continent in secolul XXI.
In continuare, RIA Novosti trece in revista cele mai ilustrative cazuri de separatism european.
Prima pe lista figureaza Tara Bascilor, din Spania, care reprezinta, in opinia ziaristilor rusi, exemplul de "separatism traditional" european. In Spania traiesc peste doua milioane de etnici basci, repartizati in trei provincii ale regiunii, ce se bucura de un nivel de trai mult mai ridicat decat media spaniola, iar limba basca are statut de limba oficiala.

Insa partizanii separarii de Spania vor mai mult. Madridului ii da "dureri de cap" si Catalonia, o provincie autonoma din nord-estul Spaniei, cu limba sa nationala si o cultura specifica. Desi in varianta revizuita din 2005 a documentului ce reglementeaza relatia acestei provincii cu Madridul scrie negru pe alb ca etnicii catalani reprezinta o natiune aparte, zeci de partide si organizatii pledeaza in continuare pentru iesirea din componenta Spaniei. Si Valencia a adoptat, in iulie 2007, statutul de provincie autonoma spaniola.
Urmatorul stat in documentarul RIA Novosti despre "focarele separatismului european" este Franta, care are o experienta indelungata in combaterea separatismului in Corsica. Nici regiunea Bretania (Bretagne), populata de descendenti ai celtilor si unde din 1970 activeaza o armata revolutionara, nu se simte confortabil in cadrul statului francez, revendicand "un specific deosebit".
Belgia, in pericol real de a se diviza intre flamanzi si valoni, Italia, unde fortele separatiste din nordul industrial reclama transformarea tarii in federatie si Marea Britanie, unde centrul sentimentelor separatiste s-a mutat din Ulster in Scotia sunt si ele incluse pe lista statelor cu probleme de separatism.
Se confrunta cu probleme de separatism si Danemarca, care pentru a tempera avantul separatistilor din Insulele Feroe finanteaza anual teritoriul semiautonom cu 170 milioane de dolari pe an.
Separatismul este prezent si in Elvetia, unde Frontul de eliberare din Jura lupta de peste 30 de ani pentru separarea cantonului Jura de Confederatie.
Europa de Rasarit este macinata si ea de tendinte separatiste, sugereaza RIA Novosti, invocand cazurile Serbiei si Romaniei, cu o minoritate maghiara puternica si vindicativa.
Asociatia maghiarilor din Vojvodina, tinut autonom din Serbia, situat la doar 35 km de Belgrad, ai carei reprezentanti controleaza circa 70 la suta din teritoriul regiunii, revendica pentru Vojvodina statut republican, urmarind organizarea ulterioara a unui referendum care sa-i permita sa adere la Ungaria. La sfarsitul lunii martie 2003, asociatia respectiva a solicitat Uniunii Europene sa trimita la fata locului o "misiune" pentru studierea situatiei. Ponderea etnicilor maghiari in populatia Vojvodinei este in prezent de 40 la suta.
Separatism in Transilvania
In finalul documentarului sau, RIA Novosti aminteste si de Transilvania, unde s-ar dezvolta un scenariu asemanator. In regiunea care intre 1940 si 1945 a apartinut Ungariei, intre 1919 si 1939 - Romaniei, iar inainte de aceasta a facut parte din Imperiul Austro-Ungar, ponderea etnicilor maghiari este - potrivit agentiei ruse de presa - de 45 la suta din numarul total al locuitorilor. Infiintata inca in timpul lui Nicolae Ceausescu, Uniunea pentru renasterea Transilvaniei Ungare (Union for the revival of Hungarian Transylvania) a desfasurat deja mai multe plebiscite pe tema autonomiei teritoriale, dintre care ultimul a avut loc la sfarsitul lunii martie 2007 in trei judete. Maghiarii de aici se pronunta pentru o autonomie maxima fata de Bucuresti si pentru relatii independente cu Budapesta, precizeaza RIA-Novosti.
Desigur este greu de spus cum a ajuns agentia rusa la concluzia ca 45 la suta din locuitorii Transilvaniei sunt etnici maghiari. Este foarte adevarat ca Transilvania a facut parte din Imperiul Austro-Ungar si ca in unele regiuni etnici maghiari sunt majoritari, dar daca este vorba despre intreg teritoriul Transilvaniei poate ca agentia rusa ar trebui sa mai numere o data.

Ziua Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB