Federalizarea Basarabiei pe agenda Rusia-SUA

Statele Unite si Rusia au agende proprii pe care doresc sa le abordeze cu prilejul intalnirii de azi, Moscova inten­tionand sa discute mai multe pro­ble­me regionale, printre care cele legate de Ucra­ina, Caucaz, Asia Centr­ala si Republica Moldova, conform agentiei RIA Novosti. Presedintele rus Dmitri Medvedev va dis­cu­ta cu omologul sau ame­­rican Barack Obama timp de cinci ore in cursul zilei de azi. Pozitiile celor doua parti cu privire la Republica Moldova sunt ireco­nciliabile la o prima vedere: Washingtonul sus­tine retragerea forte­lor militare ruse din Trans­­nis­tria, in vreme ce pre­mi­erul rus Vladimir Putin a impus un mora­to­riu asupra Tratatului pri­vind fortele conven­tionale din Europa care ii permite la nevoie sa suplimenteze numarul militarilor rusi de la Nis­tru. Compro­misul cel mai convenabil va fi fe­de­ralizarea Basa­rabiei care va impaca inte­re­sele imediate ale Rusiei cu cele declarate ale Americii.
Agentiile de presa de la Moscova arata ca Rusia intelege importanta pentru Washington a problemelor legate de Afganistan, Iran, Irak, Orientul Mijlociu si Coreea de Nord, dar ras­punde la randul sau cu o agenda proprie, legata de Ucraina, Republica Moldova, Caucaz, Asia Centrala.
Dincolo de disputa privind interesele strategice in fostul spatiu sovietic, unde Washingtonul nu va accepta niciodata ca Moscova sa isi mentina prerogativele speciale, cele doua state par incapabile sa inteleaga ca singura miza este mentinerea securitatii in Eurasia, care si-a pierdut axa sistemica in urma dezmembrarii URSS si a incheierii confruntarii ideologice, arata RIA Novosti.
Cinci ore de discutii
Peste cinci ore de con­vorbiri vor avea presedintii rus si american Dmitri Medvedev si Barack Obama in timpul summitului lor de la Moscova, prilejuit de vizita pe care o incepe azi in Rusia liderul de la Casa Alba. Serghei Prihodko, consilierul presedintelui rus pe probleme politice, a indicat vineri ca partile au convenit ca vizita presedintelui SUA sa fie una de lucru, "pentru a reduce la minimum ceremoniile protocolare si pentru ca accentul sa fie pus pe partea de continut".
Consilierul de la Kremlin a indicat ca, luni, sunt mai intai planificate convorbirile dintre cei doi lideri in format restrans, cu participarea ministrilor de Externe si a consilierilor, urmand ca, dupa aceasta runda care va dura o ora, sa aiba loc discutii in plenul delegatiilor celor doua tari, timp de doua ore si jumatate. La incheierea discutiilor, cei doi presedinti vor semna documente si vor avea o conferinta de presa comuna in fata celor peste 855 de ziaristi acreditati la Moscova cu aceasta ocazie. Dupa conferinta de presa, cei doi presedinti, impreuna cu sotiile lor, vor continua dialogul in cadrul unui dejun oferit de presedintele rus in onoarea oaspetelui sau american la resedinta Gorki din afara Moscovei. O noua intalnire intre Medvedev si Obama va avea loc si marti, in a doua zi a vizitei sefului Administratiei americane, pentru a face un bilant al rezultatelor discutiilor, a mai indicat Prihodko. Tot marti, presedintele Obama are planificata intrevederea cu premierul Vladimir Putin.
Bani pentru Voronin
Duma de stat din Fede­ratia Rusa a aprobat vineri acordarea creditului de 500 de milioane de dolari Republicii Moldova, la solicitarea Administra­tiei de la Chisinau. Proiectul de lege privind modifi­carile in bugetul Rusiei a fost acceptat fara inter­ventii si interpelari. Docu­mentul prevede introdu­cerea schimbarilor in pro­gramul creditelor de stat, partea bugetului Federa­tiei Ruse care este secreta.


George DAMIAN

www.ziua.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB