Fostii deportati din Balti continua sa se teama de KGB-ul sovietic

Circa 30 de persoane din Balti, supuse represiunilor staliniste, au participat, luni, la o actiune de comemorare a deportarilor de acum 60 de ani, transmite DECA-press.
Evenimentul s-a desfasurat in fata Garii „Balti-Slobozia” din Balti, unde acum cativa ani a fost inaltat un monument in memoria miilor de persoane supuse represiunilor politice. La actiune nu a participat nici un reprezentant al autoritatilor locale, aceasta fiind pentru prima data cand nu participa demnitari locali.
Presedintele Asociatiei Balti a Fostilor Represati si Detinuti Politici (AFRDP), Nicolae Bazaochi a declarat ca autoritatile locale, dominate de partidul de guvernamant, nu au nevoie ca sa consemneze acest eveniment, in schimb participa cu regularitate la consemnarea diferitor sarbatori foste sovietice.
Intrebat de ce tot mai putina lume vine in fiecare an sa comemoreze la 6 iulie victimele represiunilor politice, Bazaochi a spus ca cei care au fost deportati mai sunt inca marcati de teama fata de KGB-ul sovietic, iar altii ascund ca au fost dusi in Siberia chiar si de cei apropiati.
Persoanele supuse represiunilor politice s-au plans in cadrul actiunii de comemorare de faptul ca autoritatile promoveaza o atitudine discriminatorie fata de ei. Printre altele, ei au spus ca statul le aloca circa cinci lei

(circa 0,5 USD) la pensie pentru chinurile la care au fost supusi de regimul comunist sovietic.
La Balti, in evidenta autoritatilor, sunt peste o mie de foste persoane deportate si detinuti politici. Potrivit datelor Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, numarul persoanelor ridicate de sovietici ar fi atins cifra de circa un milion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB