Patru scenarii pentru fuga lui Voronin

Voronin nu accepta sa iasa din istorie ca Nicolae Ceausescu. El prefera sa fuga. Dar unde va fi mai cald pentru el si pentru clanul lui?

• Fuga in Rusia
Avand in vedere ca Vladimir Putin si Dmitri Medvedev au aratat intelegere pentru drama lui, generalul de militie isi cauta linistea pe Volga. Asa cum isi facea iluzii si Slobodan Milosevici. Rusia este insa, pe cat de mare, pe atat de complicata. Curtea de Apel Chisinau l-a achitat pe 17 iulie pe generalul Valeriu Pasat pentru vanzarea rachetelor Uragan si a 21 de avioane de vanatoare MIG-29, pe cand era ministrul Apararii catre Statele Unite ale Americii. Desi contractele poarta semnatura lui Voronin, Pasat a ramas singurul vinovat, desi nu putea vinde nici o pusca fara aprobare prezidentiala. Asa ca Pasat abia asteapta sa-l vada pe Voronin prin Rusia. Acelasi Voronin l-a atacat vehement pe Anatolii Ciubais, pe care l-a considerat capul mafiei din R. Moldova. De aceea, generalul de militie nu va scapa nici peste Urali;

• Fuga in Belarus
Este prea tarziu. Aleksandr Lukasenko a facut pasul spre Uniunea Europeana si, chiar daca nu e convins sincer, va vrea sa ramana consecvent. Usile i se inchid lui Voronin in Venezuela si in Cuba;

• Fuga in Romania
Chiar daca ar miza pe bunele relatii mai vechi cu Traian Basescu, liderul de la Cotroceni nu-i iarta obraznicia. Portile Tarii s-au inchis pentru tradatori.

• Fuga in Israel
Este singurul lor unde ar putea fi primit o vreme, pana cand s-ar putea supara Barack Obama. Prin intermediul lui Mark Tkaciuk, Voronin are foarte bune relatii cu Avigdor Lieberman, actualul ministru de Externe de la Ierusalim.

O chestiune de aritmetica electorala
Adio, tovarase Voronin! Vin procurorii! Alegerile din cele sase judete ale Basarabiei (fiindca numai acolo a avut loc scrutinul) s-au incheiat printr-o victorie incerta a Opozitiei: poate forma un guvern daca aroganta lui Marian Lupu (foto) va fi satisfacuta, dar nu va reusi sa aleaga un nou presedinte fara sa cumpere minimum 8 comunisti de tip nou. Partidul Comunistilor a infrant (sigur, nu cu 80% din voturi, cum poftea generalul de militie), dar nu poate face nimic doar cu cele 43 de mandate. Daca Marian Lupu primeste pe tava functia de presedinte, se intoarce la matca bolsevica si adauga la zestrea comuna cele 8 mandate, vor avea impreuna 61, deci exact atat cat le trebuie ca sa aleaga un premier si un sef de stat. Coincidenta dracului, dar baietii au lucrat perfect ca sa iasa taman 61 de mandate din totalul de 101. Asa ca degeaba se lamenta Voronin ca facatorii de sondaje au spalat si ei vreo 300.000 de euro: socoteala din targ s-a potrivit perfect cu cea de la partid. Asa ca la Chisinau se face cercetare sociologica!

Kremlinul nu stie cui sa dea banii
La prima vedere, Moscova este intr-o situatie comica. A promis jumatate de miliard de dolari lui Voronin, iar acum nu stie cui sa dea banii. Deocamdata, l-a invitat la discutii pe Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat. Trebuie sa sondeze apele Opozitiei. Dupa care va discuta cu Marian Lupu si va incerca sa-l convinga sa revina langa Voronin. Gomos si suficient, Marian Lupu vrea musai sa ajunga prezident, dar i-ar conveni mai mult prin vot popular. Aceleasi aplecari are si Serafim Urechean. Asa ca in pretinsa Opozitie democratica avem deja doi virtuali candidati la presedintie. Pana atunci insa va ramane generalul de militie in functia de presedinte, dar, daca Opozitia nu-i va taia toate prerogativele insusite abuziv contra Constitutiei, trogloditul ii va juca in picioare pe toti “democratii”. Pentru a-si salva pieile, procurorii vor incepe sa adune material pentru dosarul vechiului prezident fiindca individul se face vinovat de crime, de diversiune antistatala si de bataile crunte, aplicate tinerilor nevinovati. Daca “democratii” de toate culorile nu vor sprijini aceasta pornire naturala a procurorilor, atunci tinerii politicieni de la Chisinau se vor compromite iremediabil in fata alegatorilor.
Daca Opozitia va forma Guvernul si va reusi sa traverseze criza, cu sacrificii minime, in cel mai sarac stat european, atunci Partidul Comunistilor va trece spre cimitirul umbrelor politice. Noii invingatori trebuie sa demonstreze ca se poate si fara bastanul coruptilor de la Chisinau. Aici se cere o interventie decisiva din partea Uniunii Europene, in general, si din partea Romaniei, in special. Daca aceste forte vor trata cu superficialitate conflictul geopolitic din Basarabia, atunci tinerii au iesit degeaba in strada. Vor avea doua iesiri: ori emigreaza in masa, ori sfarama zidul lagarului, cum au facut conationalii lor din Romania in decembrie 1989. Cu toate sacrificiile colaterale, vor putea atunci sa-i puna pe liderii Europei in fata faptului implinit, ca in martie 1918… Deocamdata, falia de pe Prut se adanceste. Rusia a oferit 500 de milioane de dolari, China a plusat cu un miliard. De unde pana unde? Concomitent, Uniunea Europeana intinde cu zgarcenie 300 de milioane de euro. E criza!

Intre Rusia si Occident
Dupa ce au aruncat R. Moldova in zona gri a extinderii UE, alaturi de Ucraina, Belarus, Azerbaidjan si Georgia, ganditorii de la Bruxelles tot nu dau semne ca pricep ce face Rusia in “vecinatatea apropiata” - a se citi fostul imperiu sovietic. Chiar daca Traian Basescu a cerut de mai multe ori a solicitat de mai multe ori abordarea R. Moldova alaturi de Croatia, Serbia si Albania. Si totusi, unele semne de veghe apar in Occident. “Vreau sa felicit cele patru partide care s-au aflat pana acum in opozitie pentru victoria rasunatoare in alegeri. Comunistii si, in primul rand, domnul Voronin au pierdut fara echivoc acest scrutin. Sa nu uitam ca din cauza fraudelor din aprilie au fost necesare alegerile anticipate”, a explicat Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.
Voronin ar fi vrut un Marian Lupu tras de sfori, dupa modelul tandemului Putin-Medvedev, dar depinde ce oferta vor face Cei Trei pentru orgoliul neocomunistului vopsit. “Nezavissimaia Gazeta” il lauda pe Lupu ca e “statalist”, dar nu-l uita nici pe Serafim Urechean. Prin urmare, din perspectiva ruseasca, orice “statalist” este mai valoros decat toti unyonistii (Sic!) din Basarabia. “O majoritate care s-a exprimat in favoarea a patru partide proeuropene a determinat incheierea unei ere politice, iar ideologia lui Marx si Lenin, care candva guverna viata oamenilor de la Berlin pana la Vladivostok, a trecut in cartile de istorie”, subliniaza “The Times”. Pentru cei de la “The Independent”, limba moldoveneasca exista: "O ţară fără ieşire la mare, mai mică decât Elveţia, prinsă între România, la vest, şi Ucraina, la est, Moldova este cea mai săracă ţară din Europa: aproape un sfert din populaţia sa de 4,3 milioane trăieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi. Citată adesea ca un loc-reper pentru traficul cu arme, droguri, organe sau persoane, a fost, de-a lungul întregii sale istorii, în centrul unei lupte între Est şi Vest. În ultimii 20 de ani, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, din care a făcut parte începând din al Doilea Război Mondial, lupta pentru hegemonie s-a intensificat. Limba moldovenească, literatura şi multe dintre tradiţiile ţării sunt asemănătoare cu ale României, din care a făcut cândva parte, însă dominaţia sovietică a schimbat toate acestea".

Dorin Chirtoaca, un lider apreciat si in Romania
Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu si de Dorin Chirtoaca, a adunat cele mai multe voturi de la cetatenii moldoveni din afara frontierelor. Cei mai dinamici basarabeni au votat in strainatate dupa cum urmeaza: 42,2% pentru Partidul Liberal; 32,5% - Partidul Liberal Democrat; PCRM – 9,5%; PDM – 6%; AMN – 5,8%; PPCD – 2,6%. In total, au votat 15.297 de basarabeni din afara statului. Foarte putin, dar trebuie sa luam in considerare si piedicile puse de regimul Voronin pentru desfasurarea unui scrutin normal. Cel mai apreciat lider printre basarabenii plecati de-acasa este Dorin Chirtoaca.
Au inceput negocierile si rusii spera sa-l captureze pe Marian Lupu, in locul lui Voronin. Lupu are discutii cu toti si se considera cocota politica inevitabila. Pupilul nu si-a abandonat convingerile induse de Voronin: a repetat ca vrea “un tratat politic de baza”si un tratat de frontiera cu Romania, dar nu le conditioneaza de semnarea acordului de mic trafic transfrontalier. Dupa care ne sfatuieste sa incetam cu fobiile antirusesti si antiromanesti. La doua zile dupa alegeri, a fost eliberat din arestul la domiciliu si Sergiu Mocanu, considerat de Voronin un dusman personal.
Peste Atlantic, exista o grupare selecta, care cultiva o anume abordare a Chisinaului din perspectiva unor interese transnationale. Acolo nu se pomeneste nimic despre dreptul romanilor de a fi impreuna din nou. John Kerry, presedintele Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului SUA, preia modelul “puntilor” lui George W. Bush, dovedind ca nu pricepe nimic din ce se intampla la frontiera dintre NATO si spatiul ex-sovietic: "Observatorii susţin că R. Moldova este victima aşezării sale geografice, prinsă între “sferele de influenţă” ale Rusiei şi ale Europei. Eu cred că poziţia R. Moldovei poate fi punctul său forte. Prin cooperare şi efort susţinut, R. Moldova poate fi şi ar trebui să fie o punte între Europa Centrală şi de Est". Doar presa rusa o spune pe sleau ca Basarabia “se varsa” in Romania, iar noi nu am aflat inca…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB