O Europa surda pentru o Basarabie zdrobita

"Narcomanii au iesit pe strazi si se pre­ga­tesc sa ne fure statalitatea noastra veche de 650 de ani. Rupeti-i cu bataia" - cam asa a sunat mesajul transmis fortelor de ordine din Republica Moldova pe 7 aprilie. Urmarea am putut-o vedea cu totii la televizor: timp de trei zile, la Chisinau s-a declansat vanatoarea de oameni. Tinerii erau ridicati de pe strada si batuti - batuti in momentul retinerii ilegale, batuti in drum spre locul ilegal de detentie, batuti in detentie. Unii dintre ei au murit.
Presedintele Voronin i-a premiat pe vitejii care se adunau cate zece ca sa casapeasca cate un periculos pusti de 16 ani. Apoi Voronin a dat o amnistie: i-a iertat pe cei ridicati ilegal de pe strada si nejudecati - dar i-a iertat si pe cei care au savarsit abuzurile. Daca Voronin si comunistii lui raman la putere, nu se va afla niciodata cine este de vina. Incet-incet, adevarul a inceput sa iasa la suprafata: am aflat si cum au fost fraudate alegerile, cine a pus steagul Uniunii Europene pe Presedintia si Parlamentul din Chisinau (comunistul Vladimir Turcan, ca nu putea un pusti de 17 ani sa treaca de capul lui de barajele serviciilor), cine a adus camioane de bolovani in Chisinau (unde in mod normal nu gasesti o hartie pe jos, daramite mii de pietre).
Doar ca Parlamentului European i-a trebuit o luna de zile pentru a condamna toata aceasta grozavie petrecuta la granita Uniunii Europene. Abia pe 7 mai a reusit legislativul comunitar sa condamne incalcarile drepturilor omului din stanga Prutului. Tot in acea perioada a reusit si opozitia sa respire - dupa ce haidamacii organizatori ai "loviturii de stat" s-au mai potolit in urmarirea liderilor liberali carora li se pregatise drumul catre procuratura si de acolo spre puscarie. Protestele internationale au fost cele care l-au lamurit pe Voronin ca nu poate sa expulzeze mass-media si apoi sa guverneze cu bata.
Opozitia liberala de la Chisinau a reusit sa se uneasca in fata dictaturii comuniste si nu s-a gasit niciun tradator care sa voteze pentru marioneta lui Voronin - Zinaida Greceanii, femeia care anunta mamele din Basarabia ca le va impusca fiii. Voronin si-a pregatit cu grija anticipatele. A pus ziua votului pe 29 iulie, in mijlocul verii, cand institutiile europene si internationale (si asa toropite de lipsa lor de influenta) se afla in plina vacanta. S-ar parea ca Voronin mizeaza tocmai pe o lipsa de reactie a comunitatii internationale si a organismelor europene. Noua Comisie Europeana nu are sanse sa se intruneasca inainte de 2 octombrie, abia atunci se va sti ce tratat va guverna Uniunea Europeana. Parlamentul European inca se straduieste sa-si creeze structurile si sa se puna in miscare. OSCE s-a fript deja - dupa ce a declarat alegerile din 7 aprilie ca fiind corecte si democratice, acum nu prea mai are multe de zis.
Astfel ca Voronin isi pregateste linistit maciucasii. Mass-media comunista de la Chisinau este plina de mesaje care atata la ura si la violenta. Propozitii de genul "Oameni buni, primiti-i cu pietre pe liderii opozitiei!" sunt repetate zilnic, pe toate canalele posibile. Astfel ca Uniunea Europeana are inca o data nesansa de a se confrunta cu focarul de instabilitate numit Republica Moldova. De data aceasta in mijlocul verii, cand birocratii comunitari isi vad de vacanta. Astfel ca, drept raspuns la strigatele celor zdrobiti cu bataia de militienii lui Voronin va sosi un mesaj sec: "Din cauza concediului de odihna nu mai putem sustine democratia si drepturile omului in acest moment. Reveniti la toamna, va rugam, dupa referendumul din Irlanda!"

George DAMIAN

Sursa: www.ziua.net


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB