Liderul studentilor basarabeni din Iasi, retinut la vama Leuseni pentru ca detinea un computer personal pe care era instalat Windows-ul nelicentiat

Dan Caranfil, liderul studentilor basarabeni din Iasi, a fost retinut sambata in vama Leuseni, transmit Unimedia si Agerpres.
Unul dintre martorii oculari a declarat pentru sursa citata ca pretextul retinerii ar fi fost detinerea unui computer personal, pe care era instalata versiunea nelicentiata a sistemului de operare Windows. Dupa aproape 10 ore, Caranfil a plecat din vama Leuseni spre Chisinau, fiind insotit de trei persoane din cadrul Directiei de prevenire si combatere a delictelor cibernetice, informatice si transnationale a Ministerului Administratiei si Internelor.
Opozitia din Republica Moldova i-a solicitat imediat premierului Zinaida Greceanai sa prezinte public motivele care au stat la baza retinerii lui Caranfil.
"Tanarul a fost retinut in vama Leuseni sub un pretext oarecare, iar de atunci nu se mai cunoaste nimic despre dinsul. Avand in vedere numeroasele abuzuri impotriva tinerilor, de care se fac vinovati intocmai reprezentanti ai structurilor de ordine ale statului, Miscarea Actiunea Europeana face apel sa comunicati imediat opiniei publice din Republica Moldova toate informatiile pe care le detineti cu privire la situatia lui Dan Caranfil. Va cerem acest lucru deoarece avem exemple graitoare asupra modului dur in care institutiile pe care le gestionati au inteles sa 'apere' cetatenii Republicii Moldova, prin interventii soldate cu moartea nevinovata a trei tineri si cu ranirea a alte sute de copii", se arata intr-un comunicat al Miscarii Actiunea Europeana.
Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara, Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Galati si Asociatia Tinerilor Basarabeni din Iasi au cerut duminica eliberarea neconditionata a studentului basarabean Dan Caranfil, care a fost retinut sambata in vama Leuseni.
"Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu a comentat nicicum acest 'incident' si nu a oferit absolut nicio explicatie despre motivul real al retinerii. Consideram actiunile autoritatilor moldovenesti neconstitutionale odata ce colegului nostru nu i s-a oferit nici macar dreptul la un apel telefonic si avocat, cu atat mai mult, de mentionat faptul ca nu poate fi accesat pe niciunul din numerele sale de telefon. Arestarea lui Dan Caranfil demonstreaza ca autoritatile de la Chisinau lezeaza in continuare libertatea fiecaruia de a-si exprima propriile convingeri", se afirma intr-un comunicat remis duminica de organizatiile studentesti mentionate.

Ziua Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB