11 observatori georgieni sunt retinuti pe aeroportul din Chisinau

Comisia electorala din Georgia a calificat drept un "fapt revoltator" retinerea celor 11 observatori georgieni la alegerile parlamentare anticipate, prevazute sa se desfasoare miercuri in Republica Moldova de catre autoritatile moldovene pe aeroportul din Chisinau, relateaza ITAR-TASS."In legatura cu retinerea la Chisinau a observatorilor Comisiei Electorale Centrale din Georgia am trimis o scrisoare de protest Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova. Consideram revoltatoare o astfel de atitudine fata de observatorii nostri si speram ca partea moldoveana isi va revizui decizia si le va permite acestora accesul la monitorizarea scrutinului legislativ", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute marti la Tbilisi, un responsabil al comisiei electorale.

Unsprezece georgieni, membri ai Retelei Europene a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor (REOMA) sunt tinuti in aeroportul din Chisinau inca din dimineata zilei de luni si nu sunt lasati de vamesi sa intre in Republica Moldova, transmite corespondentul Agerpres. Serghei Tkacenko, seful misiunii de observatori REOMA, a declarat ca nimeni nu le spune care este motivul interdictiei aplicate celor 11 georgieni. "Li s-au luat pasapoartele si i-au izolat. Nu putem comunica cu ei. Nu au nici produse, nici macar apa. Am trimis un jurist, dar nu i s-a permis sa discute cu ei. Le-au spus doar ca vor astepta cursa de marti seara pentru a fi trimisi inapoi", a declarat Serghei Tkacenko. Potrivit acestuia, Comisia Electorala Centrala (CEC) urma sa le acorde luni, 27 iulie, acreditari observatorilor europeni, dar din motive necunoscute aceasta chestiune nici nu a fost pusa in discutie la sedinta.

"Saptamana trecuta am cerut acreditarea a 140 de observatori din diferite tari, iar CEC a formulat invitatii pentru toate persoanele. Ulterior, comisia a decis sa ofere acreditari doar pentru 53 de observatori, iar, in forma verbala, ni s-a spus ca Serviciul de Informatii si Securitate a decis ca ceilalti 'nu sunt demni pentru a observa alegerile din Republica Moldova'. Am sperat ca la sedinta de astazi a CEC incidentul se va rezolva, iar observatorii deja au pornit spre Moldova", a spus seful misiunii REOMA, potrivit caruia nu au primit acreditari observatorii din Georgia si cei din Kargazstan.
Ziua Online


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB